Connect with us

Hirdetés

technokrata

MP3 és videó csere – az Internet-szolgáltatók segítségével?

Kütyük

MP3 és videó csere – az Internet-szolgáltatók segítségével?

Az Európai Internet-szolgáltatók Szövetségének néhány tagja a nagy állományok cache-ben való elhelyezésével tehermentesítené az Internetet a peer to peer forgalomtól. Ezzel felgyorsulhatnának a letöltések is, ám jogi dilemmákat is felvet a lehetőség…

A file-csere az Internet-szolgáltatóknak is fejtörést okoz, elsősorban a hatalmas mennyiségű adatáramlás miatt – hiszen egy-egy népszerűbb állomány a felhasználók letöltései miatt rengetegszer ˝utazik át˝ a Világhálón. Az európai ISP-k közül három ezért úgy döntött, hogy licenceli a PeerCache nevű technológiát – ezzel pedig jelentősen csökkenti a hálózati adatforgalom költséget, mivel a gyakran letöltött állományokat a szolgáltató szerverein tárolja.

Felmérések szerint a FastTrack – melyet többek között a Kazaa és az iMesh is használ – hálózati adatforgalma néha a rendelkezésre álló sávszélesség 70 (!) százalékát is megeszi. Ez pedig már olyan mérvű file-dömping, amivel költséghatékonyan nehezen tudnak megbirkózni az ISP-k. A PeerCache révén (amelyet kifejezetten a FastTrackhez hoztak létre) a szolgáltatók ideiglenesen eltárolhatják a peer to peer alkalmazások által gyakran letöltött csomagokat – jócskán mentesítve ezáltal az Internet-szolgáltatónak az Internet többi része felé kinyúló csápjait.

Vannak azonban hátulütői is a technológiának: ezzel a lépéssel a szolgáltatók megsértik az adott tartalmakra vonatkozó szerzői jogokat, hiszen engedély nélkül tárolják az állományokat (amik peer to peer esetén gyakran jogsértő módon cserélnek gazdát). Rá is harapott a témára az IFPI (a nemzetközi kiadóipar kereskedelmi szövetségét reprezentáló szervezet), amely kijelentette, hogy attól, mert az ISP-k a ˝caching˝ szót használják, ez még nem jelent automatikus felmentést a szerzői jogok betartása alól. A PeerCache-t fejlesztő Joltid ellen egyelőre konkrét lépésekkel nem készülnek, de megvizsgálják a helyzetet, és utána döntést hoznak a további tevékenységekről, mondta az IFPI egyik szóvivője.

A Joltid alapítója, Niklas Zennstrom (aki egyben a Kazaa társalapítója is), megvédte a technológiát és az azt alkalmazó Internet-szolgáltatókat, arra hivatkozva, hogy az EU törvényei lehetővé teszik az ISP-k számára az állományok ideiglenes, cache-ben való tárolását, függetlenül a file-ok tartalmának legalitásától. Zennstrom azzal is érvelt, hogy a hálózat kapacitásának bővítése nagyobb Cisco routerek vételével is elérhető, ám hálózati eszközök vásárlásáért nem ˝verhető rá˝ az illegális jelző a szolgáltató tettére – akkor pedig ˝logikai optimalizálásért˝ sincs joga senkinek pereskedni.

A Joltid alapítója elmondta, hogy a mostani három ISP-n kívül még számos egyéb szolgáltató is érdeklődik a technológia iránt. A konzekvenciákat ebből vonja le mindenki.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés