Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy S Duos – Két SIM, de minek?

Mobil tesztek

Teszt: Samsung Galaxy S Duos – Két SIM, de minek?

Tesztünk alanyát, a két SIM kártyás Samsung Galaxy S Duost – ismét az Expansystól kaptuk kipróbálásra, a találkozás sajnos most kevésbé sikerült jóra, mint például a múltkori dual SIM-es Acernél.

Régi szokásunk, hogy a készülékeket, melyeket innen-onnan kapunk, olyan ismerőseink, barátaink kezébe adjuk, akik éppen gondolkoznak az adott készülék megvásárlásán, így megvan bennük úgy a lelkesedés, mind az érdeklődés a termék iránt. Ez történt most is, Balázs lett a „tesztelő”, aki már egy jó ideje gondolkodik a D980-as két SIM kártyás Samsung lecserélésén. Balázs elvárásai – aki amúgy ügyvéd – meglehetősen érhetők és egyszerűen egy mobillal szemben: megbízható legyen, „termeljen” és egyébként a mobilnetes, zsípieszes csilli-villi dolgok is jól jönnek.

Kétségtelenül szép

A Duos külseje nagyon szép: formáit alapvetően a Galaxy S3-astól örökölte, de annál kisebb, sokkal inkább belefér a tenyérbe és egy kézzel is átérhető a kijelzője. A 4 collos TFT kijelző szép, éles szögből is jól látható,480 x 800-as felbontást tud, mely ugyan a mai csúcsmodellekhez képest nem olyan nagy, de ennek ellenére a rajta megjelenő tartalmak azért élvezetesek a szemnek. A készülék hátlapja levehető, ide tudjuk becsúsztatni a két, normál méretű SIM kártyát, melyet – és kezdünk rátérni a lényegre – egyszerre használ a telefon, tehát mindkét vonal aktív, folyamatosan.

A hátlapon egy autófókuszos, 5 megapixeles kamera kapott helyet, mely mellett az előlapon egy VGA lencse segíti a videótelefonálást, vagy Skype-olást, ami éppen tetszik. A készülék középrésze, melyen baloldalt a hangerő gombok és jobboldalt a bekapcsoló gomb található, nagyon szép, szálcsiszolt borítású, felül a szokásos jack aljzat, alul pedig a micro USB-s kábel, vagy töltő helye terpeszt. Előbbihez máris egy negatívum: a közel 80 ezres árért a Galaxy S Duos-hoz nem kapunk a gyári csomagban headsetet, mely azért némi kicsinyességre utal a gyártó üzletpolitikáját tekintve.

Lassú és a hálózatkezelés sem az igazi

A Duos 4.0.4-es Androidot futtat, melyet a mérsékelten erős architektúrának köszönhetően egészen addig tud gyorsan tenni, amíg el nem kezdjük használni a telefont. Üresen, appok, emailek és beleköltözés nélkül ugyanis minden szép és jó, de ahogy elkezdi az ember használni a telefont, az erőteljesen beszaggat telefonkönyv böngészés, SMS írás, netezés közben.

A térerő sajnos mindkét SIM esetében folyamatosan ingadozó, belvárosban is, sokszor nekem random teljesen el is dobta a jelet, olyankor se telefonálás, se internet, megáll az élet, ez hívás közben a hívás megszakadását jelenti. Többször előfordult a kéthetes tesztidőszak során, hogy a telefon véletlenszerűen elveszítette nap közben a SIM érzékelését, ekkor a térerő helyén egy üres, vonallal áthúzott kör jelent meg, majd pár másodperc múlva visszatért minden. Az 1-es SIM-en amit adatforgalomra állítottam be alaphelyzetben is gyengébb a térerő (kipróbáltam a SIM-ek felcserélését is, vagyis nem a szolgáltató az oka), ezt gyakrabban is dobta el. A wifit a router közelében is gyengén érzékeli.

Amikor sikerül egy-egy hívás, akkor a hangminőség elég rossz, kihangosításnál előfordul, hogy a másik fél hangja elvékonyodik, cincogó robothanggá változik, és úgy is marad a hívás végéig. Ezeken kívül napi rendszerességgel (3-5 alkalommal) előfordult, hogy becsörgött a hívás, de a kijelző nem lett aktív, nem tudtam felvenni a telefont. Beállítottam úgy, hogy a home gombbal is lehessen hívást fogadni, de ilyenkor az sem reagált, lefagyott a készülék. Az elején mivel folyton nyomogattam a telefont és így pl. netezés közben jött a hívás, amit nem tudtam felvenni, arra gondoltam, hogy a net+hívás egyszerre sok neki, de később ez nyugalmi helyzetben is megismétlődött, a legutóbbi tesztelésem során egymás után négyszer. Ilyenkor a nem fogadott hívások között megvan az esemény, viszont nekem kell visszahívnom, amit ugye pl. letiltott számok esetében nem lehet.

Két SIM kezelése

A két SIM kezelését illetően a Duos képes arra, hogy ha egy SIM kártya nem elérhető, akkor automatikusan a másik SIM-re irányítja a hívást, ez a Samsung nagy ötlete. Ez jól is hangzik, de a probléma az, hogy a készülék ezt random akkor is megteszi, ha nem indokolt, így plusz költséget generál a használónak, és teljesen bizonytalanná válik, hogy aki hívott, pontosan melyik számot tárcsázta. Sajnos a teszt időszak alatt több olyan hívásom is volt, ami az orrba-szájba átirányítás ellenére mégis elveszett, az ügyfélnek kikapcsoltat jelzett, nálam pedig egyáltalán nem jelent meg, még a nem fogadott hívásról küldendő SMS értesítés formájában sem. Az ügyfélnek pedig magyarázhatod, hogy sosem vagyok kikapcsolva…

Nem jó ugyanakkor, hogy a telefonkönyvből csak az alapértelmezett SIM-ről indítható hívás, nincs választási lehetőség. Választani csak a “dinamikus” billentyűzet előhívásánál lehet, vagy a felülről bármikor legördíthető menüben átállítom az alapértelmezett kártyát, a hívásnaplónál ugyanígy.

Fotó+videó

Azon viszont meglepődtem, hogy egy ilyen telefon ennyire szép képeket tud készíteni. Míg az olyan drága okostelefonok, mint a Huawei Ascend P1, pocsék minőségű fotókat képes csak csinálni, addig a Duos képei tiszták, erőteljesek és szépek. A vakuja nem éget, csak annyi fényt ad, amennyi kell. Videóban viszont nem a legjobb, sőt, kimondottan pocsék a VGA. Elégtelen.

Összegezve

Miután kijátszottam magam a szép kijelzővel, térképpel, helymeghatározással és a folyamatos online jelenléttel, nagyon tetszett a telefon, talán azért mert Nokia 6600-ról váltottam, vagyis nekem nem volt nehéz újat mutatni, hiszen nekem már az érintőkijelző is újdonság. Ugyanezért viszont a stabilitással, hívásminőséggel, egyszerű kezelhetőséggel kapcsolatban voltak elvárásaim, amik nem teljesültek. Szerintem olyan ember vesz ilyen telefont, aki dolgozik a készülékkel, vagyis fontos, hogy az eszköz termeljen, megbízható legyen és ne rontsa az üzletet elveszett, fel nem vehető hívásokkal. Ez a telefon ezt nem tudta, ezért fejben onnan, hogy: “nagyontetszikpontilyetakartamhúdejó”, eljutottam odáig, hogy “pontarranemjóamirevaló” ráadásul az ugyanilyen tudású egy SIM-kártyás telefonokhoz képest irreálisan drága. A kategóriában sokan rebesgetik az Alcatel két SIM-es készülékének jóságát, ez lesz a következő, amit ki fogok próbálni.

A készüléket köszönjük az Expansys-nak, ahol egyébként meg is vásárolható ide kattintva.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Samsung Galaxy S Duos

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - szép dizájn
  - nagyon szép fényképeket készít
  - Dual SIM
 
  Kontra:  
  - lomha
  - irreálisan drága
  - VGA filmfelvétel
  - rossz hangminőség
  - szaggat az egész
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4"
  • kijelző felbontása: 480x800"
  • kijelző típusa: TFT kapacitív"
  • eszköz mérete: 121.5 x 63.1 x 10.5 mm
  • tömeg: 120 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM7227A 1 GHz Cortex-A5
  • memória: 768 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: jack, microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 900 / 2100
  • WiFi: 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth: Bluetooth 3.0 A2DP
  • GPS: Assisted GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.0
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: Li-Ion 1500 mAh
  • tapasztalat: estére lemerül
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés