Connect with us

Hirdetés

technokrata

Meg kell különböztetni magunkat – Lakics Péter, Lakics Gépgyártó Kft.

Portré

Meg kell különböztetni magunkat – Lakics Péter, Lakics Gépgyártó Kft.

Családi vállalkozásból épített európai szintű vállalatot Lakics Péter, néhány év alatt a tízszeresére növelve a cég árbevételét. A vállalat speciális szélerőmű alkatrészeket gyárt multinacionális vevőknek, emellett háztartási és kisüzemi méretű szélerőművet fejleszt, elsőként Magyarországon. Az innovációban és a tudatos építkezésben hisz.

Vállalkozó családba születtél, egyértelmű volt, hogy te is ezen az úton indulsz?

Édesapám közel harminc éve alapította meg a Lakics Gépgyártó Kft. elődjét, én pedig gyakorlatilag együtt nőttem fel a céggel. Fiatalon nem éreztem pressziót a cégbe való bekapcsolódásra, sokkal inkább élt bennem a „csakazértis megmutatom” lendülete. De egy vállalkozástulajdonos családban felnőve olyan erős értékeket kaptam, ami végül mégis a családi vállalkozásban való kiteljesedés felé terelt. Rájöttem arra, hogy én a szülők által létrehozott alapok továbbvitele, fejlesztése által tudom környezetem és saját magam számára is a legnagyobb értéket képezni.

Hogyan kezdted a munkát a családi vállalkozásban?

Évekig gazdasági vezetőként dolgoztam a Lakics Gépgyártó Kft-nél, majd 2005-ben lettem ügyvezető. Célom volt, hogy a céget európai szinten is elismert középvállalattá fejlesszem, szervezetfejlesztés és folyamatépítés, a belső struktúrák kialakításának és rögzítésének segítségével. Röviden, hogy vállalkozásból vállalatot építsek. Ezzel párhuzamosan korábbi német piaci függőségünket diverzifikáltuk, új piacokat építettünk, így ma már Európa-szerte szállítjuk termékeinket. Vevőink az energetikai iparág vezető multinacionális vállalatai, mint a Siemens, a GE vagy az ABB.

Mi az erősségetek?

A specializálódás. Rájöttünk hogy a mai, hatékonyság által determinált korban hosszú távon eredményt elérni – piaci környezetben mozogva – csakis a gyilkos árversenytől tartózkodva, önmagunk megkülönböztetésével lehet. Felmérve adottságainkat és lehetőségeinket, azt a célt tűztük ki, hogy a nagyméretű motor- és generátorgyártás európai szinten leghatékonyabb, legjobb beszállítójává váljunk. Azóta is ez az alapgondolat határozza meg fejlesztési döntéseinket,  a vevőportfóliónk kialakítását, de akár a munkavállalóink képzési irányát is. Büszke vagyok dolgozóink szakmai tudására, és az erős vezetői csapatomra is, akik a Lakics Gépgyártó Kft-t választották kiteljesedésük, alkotásuk helyéül.

Lakics_Peter_1

Milyen léptékű volt a cég fejlődése?

A csatlakozásomat követően sikerült a céget a meglévő stabil alapok felhasználásával új növekedési pályára állítani. Így 5 év múlva a vállalkozás árbevétele a 10-szeresére nőtt, eredménye pedig ennél is magasabb ütemben növekedett.  Mára kaposvári és komlói telephelyünkön 300 főt foglalkoztatunk, és évi 4-5 milliárd forintos árbevételt érünk el.

Hatni és alkotni szeretek. Élvezem, ahogy változik a kezeim között a szervezet, a struktúra, a célok, az egész cég – ahogyan egy szobor a szobrász keze alatt.

Saját indíttatásból vállalsz fel több társadalmi szerepet is?

Felismertem, hogy a vállalat növekedésével együtt annak társadalmi felelőssége is növekszik. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara alelnökeként a régió vállalkozásainak információs- és forráshelyzetének javításán dolgozom, és fontos feladatomnak tekintem a fiatal vállalatvezetők képviseletét a Kamara vezetésében. A fiatal vállalkozók közötti kapcsolatok fejlesztését egyébként is a szívemen viselem, ezért alapító elnöke voltam a fiatal vállalkozókból és gazdasági vezetőkből álló FÜGE Egyesületnek. A nagyobb magyar tulajdonú családi vállalatokat tömörítő Felelős Családi Vállalatok Magyarországon Egyesület pedig kitűnő lehetőséget jelent számomra a tapasztalatcserére.

Mi lehet még cél a Lakics Gépgyártó vállalat számára?

A jelenlegi piaci helyzetben a kitörési lehetőséget az innovációban, az önálló termékfejlesztésben látom. A következő időszakra a legfőbb célom, hogy élenjáró beszállítócégből egy erőteljes kutató-fejlesztő tevékenységet végző, saját fejlesztésű termékeket előállító és értékesítő vállalkozássá váljunk, megtartva a cég jelenlegi profilját és termékeink magas minőségét. Saját fejlesztésű, háztartási és kisüzemi méretű szélerőműveink sorozatgyártásra készen állnak, jelenleg az értékesítési hálózat kialakításán dolgozunk.

Milyen nehézségekkel kell megküzdened egy ilyen nagy vállalat vezetőjeként?

A céges tevékenység számomra nem küzdelem, inkább lehetőségeket látok és igyekszem velük élni. Amit valóban kihívásként élek meg, az az operatív vezetésből való áttérés a stratégiai irányításra, a „work in the business” helyett a „work on the business” mentalitás kialakítása, elfogadtatása és saját magam felé tudatosítása. A napi teendők, a rutin elveszik a teret a stratégiai gondolkodástól, a jövőbe mutató elképzelések megalapozásától. A gyorsan változó igényeknek való rugalmas megfelelés képessége alapvetően befolyásolja minden cég jelenét és jövőjét. Ennek a rugalmasságnak a megteremtéséhez kell a vezetés komplex és gyors reagálóképessége, amihez ki kell szakadni a hétköznapi mókuskerékből.

Mi motivál?

Hatni és alkotni szeretek. Élvezem, ahogy változik a kezeim között a szervezet, a struktúra, a célok, az egész cég – ahogyan egy szobor a szobrász keze alatt. Minden nap úgy kelek fel, hogy van száz ötletem, mit tudunk még jobban csinálni, és azon vagyok, hogy ezekből minél többet megvalósítsunk.

Interjú: Példakép Alapítvány

Főoldali kép: Menedzsment Fórum



Szólj hozzá!

További Portré

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés