Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bill Gates soha többé nem lesz már a “jó milliárdos”

bill gates

Portré

Bill Gates soha többé nem lesz már a “jó milliárdos”

Készítő: Ramin Talaie | Forrás: Getty Images

Bill Gates soha többé nem lesz már a “jó milliárdos”

Bill Gates a filantróp, Bill Gates a „jó milliárdos” – az üzletember renoméja makulátlan volt az elmúlt két évtizedben, egyetlen olyan botrányos ügyet sem lehetett említeni, amihez köze lett volna.

Májusban viszont fordult a kocka: Gates munkahelyi viszonyától, a szexuális bűncselekmények miatt elítélt Jeffrey Epsteinnel való kapcsolatától, valamint Melindával való válásától hangos a sajtó, ezért többek szerint is komolyan megfakult a jóságos Microsoft-alapítóról kialakult kép.

A koronavírussal sújtott 2020-as év egyik legtöbbet emlegetett embere jó eséllyel a Microsoft-alapító Bill Gates volt, aki az összeesküvés-elméletek legkedveltebb célpontjává és a konteósok elsőszámú mumusává vált – mutatott rá a médiaelemző Zignal Labs. Még az idén is jócskán terjedtek az olyan mémek, hogy Gates mikrochipes vakcinákkal veszi át az irányítást a lajosmizsei Tóth Ilonka felett, ám májusban valami izgalmasabb és meglepőbb történt:

Bill Gates szingli lett.

Melinda Gatesszel május 3-án jelentették be, hogy 27 év házasság után elválnak, majd pár nap után jött egy újabb fordulat: kiderült, hogy Gates-nek viszonya volt egy Microsoft-alkalmazottal.

Recode-on és más portálokon sorra jelennek meg a cikkek, amik azt hirdetik, hogy sokak szemében Bill Gates már sosem lesz ugyanaz, akinek korábban tűnt, a szerelmi botrányok miatt a filantróp reputációja igencsak romlik, és komolyan sérül az elmúlt két évtizedben felépített jófiús imidzs. A közelmúlt ügyei ellentmondásosak egy olyan ember képével, akit Erzsébet angol királynő lovaggá ütött, Barack Obamától pedig Szabadság Érdemérmet kapott a jótékonysági munkájáért. Tavaly Gates rengetegszer nyilatkozott a koronavírussal és a klímaválsággal kapcsolatban is, utóbbi témában könyve is megjelent, továbbá rengeteg pénzt ölt a vakcinafejlesztésbe. Ezek alapján (a konteósokat kivéve) a világ szerint Bill Gates egy jó ember.

A Gates, akit eddig nem láttunk

A közelmúltban napvilágot látott legpikánsabb részlet talán a kellemetlen munkahelyi affér. A New York Times cikke szerint Gates többször is kihívóan viselkedett a Microsoftnál, valamint a Melinda Gates Alapítványnál dolgozó nőkkel, akár a zaklatás a fogalmát is kimerítően. Egy korábbi Microsoft-alkalmazottal pedig konkrétan romantikus viszonyt folytatott, ami egyes feltételezések szerint végül az igazgatósági tagságról történő lemondáshoz vezethetett.

Az üggyel kapcsolatban az idővonal is érdekes. Gates tavaly márciusban jelentette be teljes visszavonulását a Microsofttól, a hivatalos kommunikáció szerint azért, hogy több időt szentelhessen jótékonysági tevékenységeinek, illetve a Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal kapcsolatos teendőknek. A BBC cikke szerint a cég pont a visszalépés híre előtt, 2019 végén indított vizsgálatot ellene, ezt a Microsoft meg is erősítette, mivel egyik női alkalmazottjuk egy levélben azt állította, hogy 2000-ben intim kapcsolata volt Gatesszel. A Wall Street Journal szerint Gatesnek valójában emiatt kellett távoznia a Microsoft igazgatótanácsából. Az üzletember szóvivője azonban cáfolta, hogy a vizsgálatnak köze lenne a Microsoft-alapító visszalépéshez.

A belső vizsgálattal kapcsolatban a Microsoft szóvivője úgy fogalmazott: az igazgatóság egyik bizottsága egy külső ügyvédi iroda segítségével alapos vizsgálatba kezdett. „Ennek során a Microsoft széles körű támogatást nyújtott az aggályt felvető alkalmazottnak” – hangzott el. A vizsgálat azonban nem ért véget, mivel Gates az ügy lezárása előtt kilépett a testületből.

Csaknem 20 éve volt egy olyan ügy, ami barátságosan ért véget

– mondta Bill Gates szóvivője, hozzátéve: „Bill döntése a visszalépésről semmilyen módon nem kapcsolódott ehhez az ügyhöz. Valójában már évekkel ezelőtt érdeklődést mutatott aziránt, hogy többet foglalkozzon jótékonysági tevékenységeivel.”

Díjat remélhetett a szexuális bűnözőtől

A napokban derült ki azon részlet is, hogy Bill Gates és Jeffrey Epstein 2011 és 2014 között állítólag rendszeresen találkoztak, méghozzá meglepő apropóból: a Vice cikke szerint Gates házassági tanácsokkal fordulhatott a pedofil botrányairól hírhedt, gyermekszexhálózata miatt elítélt férfihez.

Bizalmasával megosztotta, hogy Melindával mérgező kapcsolatban él, és rendszeresen járt Epstein férfiklubjába – legalábbis ezt állítják névtelen források a The Daily Beastnek. Ez alapján új értelmet nyernek azon felvételek is, amiken Gates Epstein és más férfiak társaságában látható, bár az üzletember szóvivője szerint a találkozók fő témája a jótékonyság volt, és hamisak azon állítások, miszerint Gates a házasságáról kért volna személyes tanácsokat Epsteintől.

Gates korábban azt is tagadta, hogy baráti, vagy üzleti kapcsolatban állt volna Epsteinnel. Ez érthető, hiszen a férfi barátnőjével, Ghislaine Maxwell-lel együtt épített ki gyerekeket kizsákmányoló szexhálózatot, majd 2019-ben 66 évesen felakasztotta magát egy manhatti börtönben – egy ilyen barát nem tenne jót egy makulátlan filantróp renoméjának.

A Gates Alapítvány egy régi alkalmazottja a Daily Beastnek arról beszélt, hogy Gates valójában Epstein kapcsolatait kihasználva igyekezett a Nobel-díj közelébe jutni, amit „a világon minden jobban meg akar szerezni”. Az alapítvány kommunikációs csapatában ez köztudott tény volt, az informátor szerint Gates annyira rá volt állva a témára, hogy a díjazás napján egy alkalmazottat kimondottan azért tartott munkában, hogy értesítse őt, ha netán megkapja a kitüntetést. Elvileg Epstein 2013-ban össze is kötötte az üzletember a norvég Nobel-bizottság elnökével.

STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGESStephanie Keith / Getty Images

Melinda oldaláról annyit tudni a lap szerint, hogy neki már korábban sem tetszett, hogy Gates kapcsolatban van a szexuális bűncselekmények miatt elítélt Epsteinnel, és ez is szerepet játszhatott abban, hogy komolyan elkezdte tervezni a válásukat.

27 év után vége

2019-ben, amikor Epstein öngyilkos lett, Gates is a vizsgálat látóterébe került a kapcsolatuk miatt, és Melinda még ebben az évben felfogadta a válással foglalkozó ügyvédeket. Egy seattle-i bíróságra benyújtott dokumentum szerint a felek nem kötöttek házassági szerződést, viszont rendelkeznek válási megállapodással. A lap szerint a különválási megállapodást általában a házasság végén írják alá, és meghatározza a szakítás feltételeit. Ez a dokumentum nem szerepelt a válókeresetben, de nyilvánvalóan meghatározza, hogy a felek miképp osztják fel vagyonukat.

Melinda és Bill közleményükben azt írták, már nem hisznek benne, hogy párként képesek tovább fejlődni. 1987-ben ismerkedtek meg, amikor Melinda csatlakozott a Bill által alapított Microsofthoz, a férfi akkoriban a cég vezérigazgatója volt. 1994-ben Hawaii szigetén házasodtak össze, a Bill és Melinda Gates Alapítványt pedig 2000-ben hozták létre. A szervezet tevékenysége szerteágazó: támogatja az egészségügyi kutatásokat, oktatási és mezőgazdasági programokat finanszíroz, de globális céljai között szerepel a munkanélküliség és éhínség leküzdése is.

Nem meglepő, hogy a házaspár idővel egyfajta példaképpé vált, és most ez a kép omlott össze teljesen. Ráadásul a válás az egész világra komoly hatással lehet. A Microsoft társalapító és felesége együtt irányították alapítványukat, amellyel átalakították a jótékonykodás világát. Annyi pénzt öltek bele, hogy közvetlen elérésük volt a világ politikai, gazdasági és nonprofit vezetőihez.

“Az alapítvány napjaink legfontosabb és legbefolyásosabb filantróp szervezete a világon. A válásnak komoly következményei lehetnek az alapítványra és az egész világon elvégzett munkájára”

– nyilatkozta a New York Timesnak a Stanford Egyetem politikatudományi professzora, Rob Reich.

A jelenlegi politikai környezetben és hírektől zsongó világban általában a közszereplők körül is gyorsan lecsengenek a botrányok, a Gates Alapítvány pedig a jövőben is létezni fog, ezáltal továbbra is befolyással lesz a világ dolgainak alakulására. Az viszont nem kérdés, hogy ezek a hetek Gates imázsának szempontjából jó ideig meghatározóak lesznek.

Forrás: 24.hu

További Portré

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés