Connect with us

Hirdetés

technokrata

A körforgásos gazdaság példaképei között a Schneider Electric

körforgásos

Ipar

A körforgásos gazdaság példaképei között a Schneider Electric

A körforgásos gazdaság példaképei között a Schneider Electric

Idén első alkalommal nevezte meg a körforgásos gazdaság megvalósításában élen járó vállalkozásokat a Világgazdasági Fórum és a McKinsey, a megtisztelő címet a Schneider Electric is elnyerte.

A cég 2017 óta több mint félmilliárd tonna CO2 kibocsátásának elkerüléséhez segítette hozzá ügyfeleit, gyárainak több mint fele pedig 99 százalékban újrahasznosítja a hulladékot.

A lakó- és üzleti célú ingatlanok az energiatermeléshez és -elosztáshoz kapcsolódó CO2-kibocsátás mintegy 39 százalékát, az alapanyag-felhasználás és hulladéktermelés pedig harmadát adják a Világgazdasági Fórum elemzése szerint, ezért a klímavédelmi célok eléréséhez kulcsfontosságú a körforgásos modell megvalósítása az épített környezet esetében is. A Világgazdasági Fórum és a McKinsey & Company új kezdeményezést indított el, melynek célja, hogy felkutassák és elismerjék az ezen a területen kiemelkedő eredményeket elérő vállalkozásokat, támogatva ezzel a jó példák minél szélesebb körű megismerését.

Az idén első alkalommal ítélték oda a „A Körforgásos Gazdaság Példaképe az Épített Környezetben” címet. Az elismerést 3 vállalkozás kapta meg, köztük a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A címet elnyerő cégeket az ipar-, a tudomány- és a közélet képviselőiből álló független szakértői testület választotta ki mintegy 200 jelölt közül. A körforgásos gazdaság példaképeinek megnevezése lehetőséget biztosít a vállalatoknak arra, hogy megosszák egymással tudásukat, tanuljanak egymástól, és ezáltal jelentősen felgyorsítsák a hatékony erőforrásgazdálkodást támogató intézkedések széleskörű elterjedését.

A Schneider Electric az energiamenedzsment és épületautomatizálási megoldásai széles portfóliójánál alkalmazott, végponttól végpontig tartó körforgásos megközelítéssel érdemelte ki a Világgazdasági Fórum és a McKinsey elismerését. Az ökotudatos tervezés, a hulladék újrahasznosításával foglalkozó telephelyek és a felújítást végző központok globális hálózata révén a Schneider Electric 2017 óta mintegy 513 millió tonna CO2 kibocsátásának elkerülésében segítette ügyfeleit. A vállalat 27 százalékban már most is „zöld” anyagokat használ termékeihez, 2025-re pedig az 50 százalékos arány elérése a cél. A Schneider Electric termékcsaládjainak 22 százalékánál van lehetőség a körforgásos modell alkalmazására, a társaság gyárainak több mint fele pedig a keletkező hulladék 99 százalékát újrahasznosítja.

„A körforgásos üzleti modellek meggyőző fenntarthatósági és kereskedelmi előnyöket kínálnak. Érdeklődve várjuk, hogy az ezen a területen élen járó vállalkozások hálózata milyen lehetőségeket kínál a tanulásra, a tapasztalatok megosztására és a cselekvés felgyorsítására”

– mondta el Peter Herweck, a Schneider Electric vezérigazgatója.

A körforgásos modell alkalmazására jó példa az, ahogy a Schneider Electric második életet ad MasterPact MTZ megszakítóinak. Az élettartamuk végén ezeket a berendezéseket begyűjtik az ügyfelektől, majd a franciaországi MasterTech gyárban szétszerelik, diagnosztizálják, korszerűsítik és tesztelik az eszközöket, mielőtt újra forgalomba hozzák őket.

Fenntarthatósági példakép lett a hyderabadi gyár is

A Világgazdasági Fórum a Schneider Electric indiai Hyderabadban található gyárának is odaítélte a „Fenntarthatósági Példakép” elismerést. Az üzemben IoT-képes eszközöket használnak, a hatékony működést pedig fejlett, felhőalapú gyártási rendszer támogatja, amely valós idejű adatokkal, valamint előrejelzésekkel segíti az intelligens döntéshozatalt. Négy év alatt a gyár 59 százalékkal csökkentette energiafogyasztását, közel kétharmadával mérsékelte a CO2-kibocsátását és 57 százalékkal fogta vissza a vízfogyasztását.

A hyderabadi üzem a Schneider Electric harmadik létesítménye, amely elnyerte a „Fenntarthatósági Példakép” elismerést. A társaság Egyesült Államokbeli Lexingtonban található, illetve a franciaországi Le Vaudreuilben lévő gyárai is kiérdemelték ezt a címet, előző 2021-ben, utóbbi 2022-ben.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés