Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nehéz helyzetben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézménye

Dotkom

Nehéz helyzetben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézménye

Január elsejétől csökkent az egy főre eső állami normatíva

Ugyan csökkent, de kormányzati döntés értelmében megmaradt a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás állami támogatása 2012. január elseje után. A korábbi 30.000 Ft\fő éves normatíva 25.000 Ft\fő-re apadt, ami nehéz helyzet elé állítja a szolgáltatókat, mert eddig sem volt könnyű kigazdálkodni a költségeket. Ezzel a döntéssel összességében mégis jól jártak a távfelügyeleti cégek és az egyéb szolgáltatók, ugyanis nem estek el a közel 32.000 előfizetőjüktől.

Mint korábban beszámoltunk róla, hazánkban még kezdeti stádiumban jár a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, annak ellenére, hogy a népesség közel egyharmada (~3.2 millió fő) nyugdíjas korú. A kilencvenes évek közepén született meg a szociális igazgatásról, és a szociális ellátásról szóló törvény hazánkban, amely kitér e szolgáltatásra is. A törvényalkotás célja akkor az volt, hogy az időskorú, vagy más okok miatt gondozásra, felügyeletre szoruló személyek ápolását lehetőség szerint -költség-, és helytakarékossági megfontolásból- ne közintézményben (kórház, idősek otthona, szociális otthon) folytassák, hanem az ellátottakat saját otthonukban gondozzák.

Az azóta eltelt években az érdeklődés növekvő tendenciát mutat, azonban a kiszámíthatatlan állami támogatások miatt kissé nehéz helyzetben van e terület. Jelenleg megközelítőleg 32.000-en használják a készüléket országszerte, a szolgáltatást nagy százalékban önkormányzatok, kistérségi társulások, valamint egyházi fenntartású szervezetek nyújtják. A szolgáltatók a tavaly év végi kormányzati döntésnek köszönhetően nehéz helyzetbe kerülhetnek, ugyanis a 30.000 Ft\fő éves normatíva 2012. január 1-től 25.000 Ft-ra csökkent. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás rendszerének üzemeltetése ezáltal veszélybe került, de kompromisszumok árán valószínűsíthetően fenntartható lesz a szolgáltatás. Várhatóan csökkenhet az ügyeletes nővérek száma, korlátozzák a kiszállások során a gépkocsik használatát, és minden olyan területen megtakarításra kényszerülnek a szolgáltatók, ahol nagyobb költségek jelentkeznek.

„Nagy potenciállal bír az otthonápolás területe, azonban az állami intézkedések januártól még szorosabb határt szabnak az ágazat fejlődésének. Éppen ezért a fellendülést az egyéni ügyfelektől várja a szakma, számításaink szerint a nyugdíjasok közel 10 százaléka válhat előfizetővé az anyagi helyzetüknek köszönhetően, és további 10 százalék az, akinek a hozzátartozói, vagy rokonai fizethetnek elő a szolgáltatásra.” – mondta el Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatója.

Tovább
Hirdetés



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés