Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Bluetooth-nak még van mit fejlődnie

Kütyük

A Bluetooth-nak még van mit fejlődnie

Egy „átlagos” felhasználó tesztje szerint kínszenvedés az ilyen eszközöket összeilleszteni.

Manapság egyre többször találkozhatunk a „drótnélküli” jelzővel megilletett termékekkel. Vonatkozik ez az egértől kezdve a nyomtatóig mindenre. Valamiért egy drótmentes világ felé haladunk, és természetesen semelyik cég sem szeretne lemaradni.

Bizonyára mindenki látott már olyan speciális eszközt, mely kifejezetten a saját párjával működik együtt az éteren keresztül, de legalább hibátlanul (például az egerek ilyenek…többnyire). Természetesen a cél az, hogy minden ilyen eszköz egy közös nyelvet beszéljen, ami, úgy néz ki, a Bluetooth lesz. De csak lesz.

A tesztben egy IBM notebook, egy iPaq (tenyérszámítógép), egy Ericsson T68-as, egy Ericsson Bluetooth headset és egy lézernyomtató együttműködéséről (vagy együtt nem működéséről) olvashatunk. Mint fentebb említettem, a két eszköz, melyet egymás mellett készítettek, a telefon és a headsetje, működtek. A többivel minden esetben probléma volt.

Az iPaq és a telefon ugyan megtalálták egymást, de hosszas kísérletezés után sem sikerült az Internetet elérni a géppel (Az első triviális akadály még a szolgáltatónál volt, hiszen engedélyezni kellett az adatszolgáltatást is. Furcsa, hogy ez nem alapértelmezett egy GPRS eszköz esetén).

A notebook és a telefon egy órányi kínlódás után már látták egymást, de az Internet itt sem került közelebb a felhasználóhoz. Természetesen a tesztelő mind az IBM (a notebook gyártója), mind a VoiceStream (a mobilszolgáltató) technikai segítségét igénybevette, hiába.

A notebook és a nyomtató tesztje fél sikernek mondható. A 3COM által forgalmazott Bluetooth illesztőt kapta meg a nyomtató, majd a speciális, az illesztőhöz adott, szoftvert a minigép. Ezek után a nyomtatás már simán ment.

Nem így az iPaq esetén, hiszen arra ezt az illesztő szoftvert nem lehetett felrakni, így a nyomtatás nem sikerült.

A Microsoft ígérete szerint a későbbi XP verziókban már lesz Bluetooth támogatás, így remélhetőleg az majd egy csomó felesleges procedúrától megszabadít minket, de aki ma biztosan szeretne nyomtatni, annak jobb, ha a kábeles megoldásnál marad.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés