Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jól vigyázz, hogy mit osztasz meg a Facebookon!

Dotkom

Jól vigyázz, hogy mit osztasz meg a Facebookon!

A közösségi oldalakon történő megosztások könnyű célponttá teszik a felhasználókat.

A Kaspersky Lab által készített kvíz kimutatta, hogy a közösségi oldalak használóinak közel egyharmada (30%) mindenkivel megosztja a posztjait, bejelentkezéseit és más személyes információit, nem csupán a barátaival. Ez szélesre nyitja az ajtót a kiberbűnözőknek a támadáshoz, mivel a felhasználók továbbra sincsenek teljesen tisztában azzal, hogy személyes információik mennyire nyilvánosak ilyen esetekben.

facebookposzt

Annak ellenére, hogy az internethasználók több mint háromnegyedének (78%) van közösségi média fiókja, a kvíz megmutatta, hogy a felhasználók egyáltalán nincsenek tudatában annak, hogy miképpen használják a közösségi hálózatokat. A kvíz válaszadói közül tízből egy (9%) nem gondolja, hogy a baráti körén kívüliek láthatják az oldalait és posztjait, így megkönnyíti, hogy személyes információi rossz kezekbe kerüljenek, vagy kiberbűnözők személyazonosság-lopásra vagy pénzügyi csalásra használják fel azokat.

A kutatás továbbá megállapította, hogy a felhasználók komoly veszélybe sodorják magukat, amikor barát felkéréseket fogadnak el: meglepő módon 12%-uk ismerte el, hogy bárkit hozzáad a barátlistájához, függetlenül attól, hogy ismeri-e az illetőt vagy nem. A felhasználók közel harmada (31%) szintén elfogad felkéréseket olyan emberektől, akiket nem ismer, holott ez még több ismeretlen – köztük kiberbűnözők – számára teszi elérhetővé a rá vonatkozó információkat. Amikor a “barátok” iránti bizalomra került sor, a megkérdezettek negyede (26%) válaszolta, hogy habozás nélkül kattintana egy olyan hivatkozásra, amelyet valamelyik ismerőse küldött, anélkül, hogy megkérdezné, mi az, vagy arra gondolna, hogy esetleg a küldő fiókját feltörték.

Young woman, talking on a mobile phone and using a laptop

“A közösségi médiát használók veszélyes játékot űznek azzal, hogy nem hozzáértőként viselkednek, és ezáltal egyszerű hozzáférést biztosítanak idegenek számára személyes adataikhoz és információikhoz. Mivel a közösségi média profilok betekintést engednek a magánszféránkba – kezdve a születésnapoktól a címeken át az utazási tervekig – egy kiberbűnözőnek nem kerül nagy fáradtságába, hogy értékes információkat kutasson és használjon fel, vagy ellopja a személyazonosságunkat haszonszerzési célból. Ez pedig még egyszerűbbé válik számára, ha feltétel nélkül a barátunkká fogadjuk.” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

Annak érdekében, hogy közösségi megosztásaik ne tegyék ki őket veszélyeknek, a Kaspersky Lab azt javasolja az internetezőknek, körültekintően válasszák meg, hogy kikkel barátkoznak, és kikben bíznak meg ezeken az oldalakon, ugyanis nem minden az, aminek látszik. Ha kétségeid vannak, ne fogadd el a barát felkéréseket, és ne kattints olyan hivatkozásokra, amelyeket nem vártál.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés