Connect with us

Hirdetés

technokrata

2008 a file-csere éve lesz

Kütyük

2008 a file-csere éve lesz

Bittorrent a mobiltelefonokon. Is.

Mobil torrentek – ez lesz az első nyíltforrású trend 2008-ban?, tette fel a kérdést a Zdneten egy blogger. A peer to peer file-csere technika az elmúlt 1-2 évben gyakorlatilag teljesen letarolta a(z asztali) „piacot”, mára az állományok többsége ezen a platformon keresztül kerül az internetezők között továbbításra. Arról nem is beszélve, hogy az internetes adatforgalom egy jelentős részéért szintén „ő” tehető felelőssé – kézenfekvőnek tűnik tehát az a feltételezés, hogy az egyre okosabb telefonokkal és a mobil Internet-hozzáférés folyamatosan növekvő sávszélességével zsebünk is P2P gócponttá válhat.

Gondoljunk csak a nemrég bejelentett Google Android platformra. Sokáig nem volt tiszta, hogy az amerikai, keresőmotorjáról elhíresült vállalat vajon saját mobiltelefont hoz-e létre, vagy a szoftver/szolgáltatás oldalról közelíti-e meg a távközlést. Nos, ez utóbbi mellett tették le voksukat az amerikaiak, ennek eredménye a Google Android – amely már szinte biztosan tartalmazni fogja a Bittorrent protokollt (is). Az erre épülő készülékeknél tehát triviális lesz, hogy általuk is lehet majd állományokat cserélni.

De nem csak a nyíltforrású platform torrent-képes. A Nokia telefonok, mint a legismertebb és legelterjedtebb mobilkommunikációs eszközök, a Symbian operációs rendszerrel vannak ellátva – és erre is létezik Bittorrent file-csere kliens. Ahogy hasonló lehetőség kipróbálására a Windows-os mobiltelefonoknál is lehetőség nyílik; sőt, már az Apple esetében is látszik, hogy Iphone-ja kapcsán nem fogja kihagyni ezt a lehetőséget.

Még ha a 3G által kínált broadband nem is közelíti meg a desktop sávszélességeket, egy téren szinte biztosra vehető, hogy terjedni kezd jövőre a mobil torrentezés: az (ingyenes) Wi-Fi hotspotokon keresztül. A szolgáltatók, tartalomtulajdonosok ugyanis valószínűleg megint csak lassan fognak reagálni a lehetőségre – arra a lehetőségre, amely a mobiltelefonoknál is levehetné a hálózati terhelést a szerverekről, bizonyos mértékig a felhasználókra hárítva azt. Persze addig, amíg minden egyes letöltött megabyte-ért megsarcolják a készüléktulajdonosokat, nem valószínű, hogy valaki „nagyüzemileg” megosztana állományokat a telefonján. A rendszer ugyanis a feltöltött adatokat is forgalomnak veszi, és így az ingyen szerzett tartalom hamar fizetőssé válhat – még ha nem is éppen úgy, ahogy azt a jogtulajdonosok szeretnék.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés