Connect with us

Hirdetés

technokrata

Blog, fényképalbum, képeslapküldés – ezernyi ismeretlen veszély leselkedik ránk

Dotkom

Blog, fényképalbum, képeslapküldés – ezernyi ismeretlen veszély leselkedik ránk

A cyberbűnözök egyre gyakrabban használják az olyan ingyenes online szolgáltatásokat ártalmas kódok terjesztésére, mint amilyenek például a blogok.

A Websense arról számolt be, hogy pusztán július első két hetét nézve is több mint 500 olyan incidens következett be, ami ilyen típusú támadásnak tekinthető. Az ingyenes szolgáltatásokat például arra használhatják fel a támadók, hogy programokat telepítsenek, majd ennek révén adatokat lopjanak a célpont számítógépéről.

Dan Hubberd, a Websense biztonsági és technológiai kutatórészlegének vezető igazgatója a következőképp foglalta össze a tapasztaltakat: „Júliusban nagy fellendülést tapasztaltunk – az első két hétben több példát láttunk [az internetes támadások ezen formájára], mint májusban és júniusban összesen.” Az elmúlt egy év (július közepéig bezárólag) alatt tapasztalt incidensek körülbelül ötödét regisztrálta két hét alatt a San Diego-i vállalat: 12 hónap leforgása alatt ugyanis összesen 2500 hasonló eset történt.

Az ingyenes szolgáltatások anonimitást és megfizethető módszert nyújtanak a támadók számára, hogy kárt okozó kódjaikat eltárolják és terjesszék. Áprilisban egyszer már felhívta erre a figyelmet a Websense, amikor arról számolt be, hogy a blogolásra lehetőséget kínáló oldalak némelyikét cyberbűnözők vették célba. Most ezt a figyelmeztetést terjeszti ki a vállalat: az amerikai cég szerint immár a fotóalbum szolgáltatások, a rajongói oldalak vagy a képeslapküldést kínáló helyek is veszélyeztetettek. Egészen pontosan az ezeket látogató internetezők vannak kitéve egy támadásnak.

Sokkal kifinomultabbá, mondhatni ravaszabbá váltak az adatainkra utazók. Például terjedt már úgy spyware, hogy képeslapnak álcázva jutott el a felhasználóig – amikor az internetező megnézte, valós szolgáltatást kapott (látta a képet, halotta a hozzá tartozó zenét), viszont a háttérben spyware települt a számítógépére. Az ilyen oldalak lefülelését, a tőlük való tartózkodást az azonban kifejezetten megnehezíti, hogy a csaló oldalak tipikusan csap pár napig (általában kevesebb mint egy munkahétig, állítja a Websense) léteznek, aztán más címre költöztetik vagy megszüntetik őket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés