Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel fejlesztőrendszerekkel támogatja a hazai felsőoktatást

Dotkom

Az Intel fejlesztőrendszerekkel támogatja a hazai felsőoktatást

Az Intel egyenként 10.000 dollár értékű fejlesztőrendszereket adományozott a győri Széchenyi István Egyetem, illetve Budapesti Műszaki Egyetem számára, a jövőbeni informatikus nemzedék támogatása céljából.

Magyarországon már korábban is adományozásra került egy informatikai laboratórium (a Budapesti Műszaki Főiskolán, 2000-ben), idén az Intel azonban további fejlesztőrendszerekkel kívánja segíteni a győri Széchenyi István Egyetem, és a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóit. Ez előbbi kettő PXA fejlesztőrendszerben, míg a budapesti egyetem két PXA, két IXP425 fejlesztőrendszerben, valamint kettő „Microsoft Windows CE Platform builder” rendszerben részesül. A platformok, illetve az ezeken futó operációs rendszerek által az informatikus hallgatók megismerkedhetnek a manapság elterjedt, újabb ismereteket igénylő kis fogyasztású és nagy sebességű, 32 bites beágyazott architektúrákkal; így olyan, megfelelő tudású szakemberekké válhatnak, akik megfelelnek a mai munkaerőpiac legújabb kívánalmainak.

A platformok segítségével emellett az egyetemi tanszékek, esetleges külső együttműködések keretében új alkalmazásokat, illetve megoldásokat is képesek lesznek kifejleszteni, távközlési, vagy akár oktatási célokra.

Jeff Clark, az Intel EMEA EU-régiós vezetője elmondta: „Az Intel számára az egyik legfontosabb feladat az jól képzett, megfelelő szaktudással rendelkező „utánpótlás-generáció” nevelése. Ennek érdekében több oktatási programot is indítottunk, támogatva a kelet-közép-európai régiót is, köztük Magyarországot is, jelenleg a két új rendszer által. Hiszünk abban, hogy a jelenleg is magasan képzett magyar fiatalok, még magasabb színvonalú tudásra tehetnek szert, az Intel segítségével.”

Dr. Keresztes Péter, a győri Széchenyi István Egyetem professzora elmondta: „Az iskola jogelődjének, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolának alapításától kezdve egyik fő oktatási területe a telekommunikáció volt. Ahogyan az évek során a felsőoktatásban csökkent a specializáció, fejlődött az informatika, a távközlés, és – nem utolsósorban az INTEL történelmi jelentőségű tevékenységének köszönhetően – a mikroelektronika, úgy fejlődött ki a villamosmérnök új típusa, és egy új szak, a mérnök-informatikus szak. Ez a két oktatási terület különvált ugyan egymástól, ugyanakkor furcsa módon állandó közeledésnek vagyunk a tanúi. Ennek a motorja továbbra is a mikroelektronikai fejlődés. Az idő bizonyította, hogy az INTEL termékeivel érdemes megismerkedni, mert az alkalmazásukkal kapcsolatos mérnöki tudás hosszú távon kamatozik, még akkor is, ha maguk a termékek szédületes tempóban változnak és cserélődnek. Egyetemünk számára óriási megtiszteltetés, hogy a nagynevű cég a magyar felsőoktatási intézmények közül minket is érdemesnek talál a támogatásra.”

Prof. Dr. Sallai Gyula, a BME rektorhelyettese szerint az Inteltől kapott fejlesztőrendszerek nagy segítséget, új színt hoznak a mérnök informatikusok képzésében, különösen az ősszel induló, laboratórium orientáltabb alapképzésben. A fejlesztő rendszer remek segítséget fog tudni nyújtani a PDA-k és a mobil telefonok különféle ötvözéseinek fejlesztésében, a megszülető megoldások felhasználóbarát kialakításában.

A kezdeményezés alapjaként az Intel kelet-európai részlege elhatározta, szorosabbra fűzi az együttműködést a régió egyetemeivel. Ennek keretében Csehországban és Romániában már történtek hasonló adományozási projektek. Emellett Craig Barrett, az Intel akkori elnök-vezérigazgatója márciusi látogatása során találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, és ígéretet tett arra, hogy az Intel megvizsgálja annak lehetőségét, miként tud hozzájárulni hazánk felzárkóztatásához az oktatással történő szorosabb együttműködés révén. Ezen ígéret teljesítésének egyik lépése az adományozás; azonban az Intel oktatási kapcsolatokért felelős referense, Mark Harris már ellátogatott hazánkba, hogy további együttműködési lehetőségek derítsen fel.

Az Intel egyéb oktatást támogató projektjei közé tartozik az évente megrendezett nemzetközi diákverseny, az ISEF (International Science and Engineering Fair), amely a legnagyobb diák tudományos vetélkedő, ahol a világ legígéretesebb fiatal tudósai mérkőznek; illetve amely során a 2005-ös évben a Magyarországot képviselő Rátai Dániel hat első díjat nyert el, háromdimenziós rajzolást lehetővé tevő Leona3Do fantázianevű találmányával.

Emellett az Intel nemrégiben a lengyelországi Gdanskban bejelentette felsőoktatási intézményeknek szánt, „Technológiai Vállalkozói” (Technology Entrepreneurship – Theory to Practice) programját is, amely egy oktatói tanterv az egyetemi professzorok számára. Segítségével az oktatók olyan tudásra tesznek szert, amely által valóban innovatív nemzedéket „nevelhetnek”, akik rendkívüli technológiai szakértelemmel bírnak majd, így képesek lesznek maximálisan kihasználni a piaci lehetőségeket. Az Intel Akadémiai Fórumán a Budapesti Műszaki Egyetem, valamint a győri Széchenyi István Egyetem mellett a Corvinus Egyetem, és a Budapesti Műszaki Főiskola is jelen volt, hogy tájékozódjanak az Intel további, felsőoktatás számára indított programjairól.

Az oktatás elengedhetetlenül fontos a jövőhöz. Az újabb és újabb technológiák folyamatosan alakítják a jövőt, olyan módon is, amiket jelenleg még el sem tudunk képzelni. Ahhoz, hogy fennmaradhassunk a tudás-alapú környezetben, a jövő polgárainak, dolgozóinak rendelkezniük kell a XXI. századi tudással. Éppen ezért az Intel elkötelezett a tudás fejlesztése irányába, és minden évben újabbnál újabb oktatási programokat indít, illetve támogat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés