Connect with us

Hirdetés

technokrata

Íriszvizsgálat Németországban

Dotkom

Íriszvizsgálat Németországban

Beindult annak 18 európai országra kiterjedő projektnek a tesztje, mely elsőként a frankfurti repülőtéren kezdte meg működését.

A repülőgéppel utazók egy azonosítóeszköz elé kell, hogy álljanak a beszállási procedúra során, melynek kamerája automatikusan képet készít az utasok íriszmintáiról. Tömören ennyi annak a projektnek az egyszeri halandó által is látható eredménye, melyet a légiközlekedés biztonságosabbá tétele érdekében indítottak, közölték a tesztben részt vevő vállalatok. Ami rejtve marad az utas elől, az az így szerzett minták kezelése: az íriszazonosító rendszer (melyből egyébként hét darabot telepítettek a frankfurti légikikötő területére) azonosítja a repülni vágyókat a képeken látható egyedi vonások alapján, s összeveti azt az útlevél adataival, melynek adatait egy szkennerrel juttatják be a rendszerbe. Ha minden a tervek szerint halad, akkor ez a rendszer leválthatja a hagyományos azonosságellenőrző reptéri megoldásokat.

Kik lesznek a ˝kísérleti nyulak˝? Az Európai Unió lakosai illetve azok a svájciak, akik a Lufthansa járatait használják, s Frankfurtban szállnak repülőre. Az egyelőre tesztfázisban levő projekt teljes lendülettel a hat hónapos megfigyelési fázist követően indul be, közölte a Byometric Systems és az Oki Elecrtic Industry, vagyis azok a cégek, melyek a kivitelezésben részt vettek. A két vállalat úgy véli, hogy a rendszer jóval nagyobb biztonságot nyújthat a többi, jelenleg használt biometriai azonosítással (például az ujjlenyomat vétellel) szemben, hiszen az íriszminták bonyolultsága és nagyfokú változatossága sokkal nehezebbé teszi a hamisíthatóságot vagy a megoldás megtévesztését.

Ez a kísérlet egyébként nem az első, a 2001. szeptember 11-én bekövetkezett terrorista cselekmények miatt elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban lendültek komoly kutatásba és fejlesztésbe a csúcstechnológiával foglalkozó cégek. Ezek között kártyaolvasókat és egyéb biometriai azonosító-rendszereket (például arcfelismerő rendszert) is kipróbáltak, de ezeket többnyire a magánszféra megsértése miatt a polgárjogokat védő szervezetek alkalmatlannak találták a feladatra.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés