Connect with us

Hirdetés

technokrata

IVSZ: állásfoglalás az NFT egyik operatív programjáról

Dotkom

IVSZ: állásfoglalás az NFT egyik operatív programjáról

Az IVSZ szakértői véleményt adott a Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjának kiegészítéseiről.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium felkérésére az Informatikai Vállalkozások Szövetsége véleményezte a Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programját. A Szövetség EU szakértői munkacsoportja javaslatot dolgozott ki az e-gazdaság, az e-kereskedelem, az e-közigazgatás, a digitális tartalom és a szélessávú távközlési infrastruktúra fejlesztésére.

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program a gazdaság általános versenyképességét kívánja javítani a termelőszektor modernizációját megvalósító beruházások, a kis- és középvállalkozások technikai fejlesztése, innovációs tevékenységük, hálózatépítésük támogatásával. Célja az elektronikus gazdaság kiépítésének ösztönzése az infrastruktúra és a digitális tartalom oldaláról. Az IVSZ szakértői véleménye az informatikai vonatkozásban jelentős kiegészítésekkel járul hozzá a programtervezethez.

Az e-gazdaság fejlesztése és az e-kereskedelem ösztönzése érdekében az IVSZ szerint célszerű kiegyenlíteni a támogatások mértékét az integrált üzleti rendszerek és az internetes üzleti megoldások között. Továbbá a szükséges rendszerek kiépítésén túl, olyan komplex megoldásokat kell nyújtani, amelyek a változások mellett is lehetőséget biztosítanak a versenyképesség javulásához. Különös figyelmet érdemelnek a szükséges biztonsági megoldások, hardverfejlesztések, szervezetfejlesztési és folyamatszervezési feladatok. Indokolt a kis- és középvállalkozások inkubátorházakon és vállalkozói házakon keresztül történő támogatása. Javaslatként fogalmazódott meg a programban az ágazat specifikus fejlesztésének és az üzleti megoldások hangsúlyosabb megjelenítése.

Az e-közigazgatás fejlesztésénél fontos a támogatandó közigazgatási szolgáltatások körének pontos meghatározása. Ugyanakkor az IVSZ véleménye szerint a publikus információk minőségbiztosításának kiemelt szerepe van, hiszen csak valós és aktuális adatokra támaszkodva szabad és érdemes szolgáltatásokat alapozni. A Szövetség javasolja a teljes körű támogatás érdekében külön megemlíteni az új működésmód és feltételrendszer kialakítását, működőképességét meghatározó szervezetfejlesztési és folyamatszervezési feladatokat.

A digitális tartalom fejlesztése során az effektív tartalmak felkutatásában és elérhetővé tételében rejlő értékek mellett hangsúlyos a technikai korszerűsítés, a fejlett eljárások, szabványok használata, illetve a tartalomgazdák felkészítése a fejlett technológiák használatára. A digitális tartalom fejlesztésének egyik alapvető követelménye a technikai színvonal korszerűsítése, így a tartalom előállítását támogató rendszerek fejlesztése, alkalmazása, a tartalomszűrő, szerzői jogokat kezelő és személyre szabott valamint mobil eszközökkel is elérhető tartalompublikáció támogatása.

Társadalmi vonatkozásban jelentős szempont a digitális szakadék csökkentése, ezért a pályázatok elbírálásánál az IVSZ javasolja az akadálymentes használat figyelembe vételét, valamint annak a minimumnak a meghatározását, amelyet a támogatással előállított tartalmaknak el kell érniük ahhoz, hogy a fogyatékkal élők számára is elérhetővé váljanak.

A szélessávú távközlési infrastruktúra fejlesztése során az IVSZ javasolja a prioritások közé helyezni a vezeték nélküli technikák alkalmazását, hiszen a kistelepüléseken ez költséghatékonyabb megoldást jelenthet. Mivel ezeknek a technikáknak a jelenléte, beágyazottsága a magyar gazdaságba és az információtechnikai közgondolkodásba a gazdaság versenyképessége miatt nagyon fontosak, ezért kommunikációs szempontból szerencsés, ha hangsúlyosabban jelennek meg a stratégiában.

Az IVSZ igazgatója, Szekfű Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Információs Társadalom Stratégia prioritásait is szükséges érvényesíteni az NFT-GV Operatív Programjában, hiszen ez a Nemzeti Információs Stratégia alapját képezi majd a jövőben, így a magyar informatikai iparág jövőjét is jelentősen befolyásolja majd az EU-csatlakozást követően.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés