Connect with us

technokrata

Esélyteremtés és élménytanulás robotprogramozással

Digitális oktatás

Esélyteremtés és élménytanulás robotprogramozással

Esélyteremtés és élménytanulás robotprogramozással

Negyedik éve támogatja az E.ON Hungária Csoport az Ökumenikus Segélyszervezet Kapaszkodó 2.0 készségfejlesztő programját, mely eddig 600, idén újabb 270 nehéz helyzetű diákot segít a felzárkózásban

A robotod egy színes sakktábla szélén áll. Az általad ismert programkódok segítségével mozgasd jobbra, balra vagy előre a robotot, úgy, hogy ne essen le a tábláról.

De vigyázz, mert a többiek robotjának is pont ugyanez a célja! Ki bírja közületek legtovább a robotját a táblán tartani?

Ez nem egy egyszemélyes videojáték, hanem az Ökumenikus Segélyszervezet digitális készségfejlesztő programjának, a Kapaszkodó 2.0-nak az egyik csoportos, interaktív, bemelegítő feladata. Miközben saját robotjaikat irányítják, észrevétlenül fejlődik a gyerekek kódolási, robotprogramozási és algoritmikus képessége, számos olyan ismeretet szereznek, amely a jövőben nélkülözhetetlen lesz a számukra.

Negyedik éve zajlik a Segélyszervezet felzárkóztató projektje olyan hátrányos helyzetű diákok részére, akiknek az E.ON támogatásával megvalósuló programok nélkül nem lenne esélyük a digitális kompetenciahiányok leküzdésére. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a Kapaszkodó 2.0 nem csak a hátrányok ledolgozásában hatékony, de életre szóló élményekkel is megajándékozza a benne részt vevő gyerekeket.

Királylány-szabadítás robotprogramozással, animációkészítés, egyszerűen megvalósítható okosotthon-megoldások, robotállat-építés, 3D nyomtatás – többek között ilyen kihívások szerepelnek még a Kapaszkodó 2.0 digitális készségfejlesztő program kisiskolásoknak szóló menüjében. Az Ökumenikus Segélyszervezet – az E.ON Hungária Csoport támogatásával – 2020-ban azért indította el a kezdeményezést, mert azt tapasztalták: a hátrányos helyzetű településeken élő gyerekek – a pandémia következményei miatt különösképpen is – otthonról hozott digitális kompetenciahiányait az iskolarendszer nem képes kiegyenlíteni. Az érintett diákok egyre halmozódó lemaradása így a majdani munkavállalási esélyeikre, egész további életpályájukra kihat.

A program három egymásra épülő lépcsőből áll, és az Ökumenikus Segélyszervezet működési területén, eddig összesen 7 helyszín (Boldogkőújfalu, Olaszliszka, Vizsoly, Lakócsa, Kastélyosdombó, Kürtöspuszta, Somogyfajsz) kapcsolódott be, digitális alapoktatás pedig 18 helyszínen folyik. Elsőként nyári élményhéten vehetnek részt a gyerekek, majd ősztől tanulóműhelyek keretében segítik őket a szakemberek a digitális felzárkózásban. A program megkoronázásaként a gyerekek a tanév végén egy különleges élménynap részesei lehetnek, ahol olyan élményekkel gazdagodhatnak, amelyre egyébként nem lenne lehetőségük. A Kapaszkodó 2.0-ba a korábbi években mintegy 600 gyermeket vont be a Segélyszervezet, a 2022/2023-as tanévben pedig további mintegy 270 gyermek vesz részt a készségfejlesztésben.

A fejlesztő foglalkozások során nem csak a programozáshoz szorosan kapcsolódó – például az algoritmus-alkotó – képességeik fejlődnek, de játékos, élményteli feladatok megoldása közben az irodalom, a történelem, a geometria vagy a fizika világában is hasznos ismereteket szereznek, valamint angol szókincsük is gyarapszik. A foglalkozások keretében a biztonságos internethasználatra, a hivatalos emailek megírására, a hatékony böngészésre, a Word dokumentumok szerkesztésére is megtanítják őket – ez a tudás valós munkaerőpiaci előnyöket jelent, a megszerzett digitális kompetenciák pedig a későbbi ismeretszerzésüket, akár a programozóvá válásukat is megalapozhatják. Hogy a folyamat eredménye mérhető legyen, a Segélyszervezet a megszerzett kompetenciákat bemeneti és kimeneti méréssel nyomon követi és értékeli.

Örömteli tapasztalat, hogy a gyerekek feladatátlátási, komplex problémamegoldási készsége is jelentősen javul a Kapaszkodó 2.0-nak köszönhetően. Közben számos tantárgyi hiányosság is felszínre kerül, amit szintén lehetőségünk van korrigálni például a százalékszámítás, a szög, a fok, a mértékegységek témakörében. Azzal a plusz motivációval, amit a robotok „közreműködése” jelent, a gyerekek sokkal nyitottabbá válnak bármilyen tantárgy megtanulására. A pedagógusok visszajelzése szerint a programsorozat az alapvető műveletek, szövegértés fejlesztése mellett nagyban segíti a gyerekek kézügyességének javulását, bővíti az angol nyelvi szókincsüket. Emellett elmélyülnek a társas kapcsolataik, és fejlődnek együttműködési és kommunikációs készségeik is

– nyilatkozta dr. Takács Katalin, az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális Fejlesztő Központjának vezetője.

Varga Ivett, az E.ON Hungária Csoport szóvivője úgy fogalmazott: „Amikor a program segítése mellett köteleztük el magunkat, egy olyan utat kerestünk, ahol a gyerekek lehetőséget kapnak képességeik kibontakoztatására, a legjobb jövőjük megvalósítására. A Kapaszkodó 2.0 program élményalapú digitális készségfejlesztése nemcsak azonnali előnyöket nyújt a diákoknak az iskolai kihívások során, hanem hosszú távú hatással van a jövőjükre is, mivel elsajátított készségeik a munkaerőpiacon is rendkívül értékesek. A programba került, hátrányokkal induló diákok közül többen ma már informatikus pályára készülnek. Büszkék vagyunk rá, hogy ennek a példaértékű kezdeményezésnek negyedik éve lehetünk cselekvő részesei.”

A Kapaszkodó 2.0-ás robotika foglalkozásról készített videó itt tekinthető meg.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitális oktatás

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

dreame robotporszívó

Office

Érkezik a PaperOffice az ASUSTOR NAS-ra

2024. augusztus 26. hétfő
bluetooth hangprojektor sound bar

Kütyük

Milyen hangszórót válasszunk?

2024. augusztus 24. szombat

Kütyük

Támogatás az Overland Tandberg RDX QuikStor USB 3.0-hoz

2024. augusztus 21. szerda

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés