Connect with us

technokrata

IT Akadémiát indít a BME VIK és a Qualysoft

Qualysoft

Digitális oktatás

IT Akadémiát indít a BME VIK és a Qualysoft

IT Akadémiát indít a BME VIK és a Qualysoft

Új felnőttképzési modellben indul a Qualysoft Akadémia

A Qualysoft Csoport magyarországi tagvállalata és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME VIK) együttműködésének köszönhetően március 8-án elindul a Qualysoft Akadémia.

A május 10-ig tartó, 10 alkalmas előadássorozat hozzájárul az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által is szorgalmazott hazai informatikusképzés minőségi fejlesztéséhez.

Innovatív oktatási modellek alkalmazása

2021 és 2023 között mintegy kétszeresére nőtt az informatikusok iránti kereslet az infokommunikációs ágazatban. A korábbi jóslatok szerint 2023-ra a munkáltatók akár több mint 44 ezer digitális szakembert vennének fel, ezzel szemben mintegy 26 ezer fő hiányzik a szektorból. Ennek okai többek között a megnövekedett piaci igények – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) megbízásából készült átfogó digitális munkaerőpiaci felmérésből. A tanulmány emellett rámutatott arra is, hogy új oktatási stratégiákra és képzési modellekre van szükség a szak- és felnőttképzésben.

Az Akadémia által kialakított szakmai program keretein belül a hallgatók megismerkednek az iparban jelenleg is használt verziókezelő rendszerekkel, folyamatintegrációs (continuous integration) megoldásokkal, valamint konténerizációs technológiákkal. Továbbá bepillantást nyerhetnek több fejlesztői keretrendszer és adatbázis-technológia ipari alkalmazásába és olyan bleeding edge, nyílt forráskódú technológiákba, mint a Kubernetes és a Terraform. A tárgy sajátossága, hogy mentorok segítségével részt vehetnek a hallgatók egy ipari projektet modellező feladat megtervezésében, kialakításában és fejlesztésében is, a már megismert technológiák használatával.

A tartós és növekvő digitális szakemberhiány veszélyezteti a nemzetgazdasági és a vállalati célokat, hiszen ma már minden ágazat hasznosítja a digitalizációt és az innovatív technológiai fejlesztéseket. A piacvezető nagyvállalatok felelőssége, hogy lehetőségeikhez mérten hozzájáruljanak a magyar gazdaság támogatásához és fejlesztéséhez.

“Ebben az elképzelésünkben találtunk partnerre Dr. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) dékánjában. Nyitottságának köszönhetően közösen tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy a fiatal magyar szakembereket felkészítsük az informatikai iparág gyakorlati elvárásaira”

– mondja el Hasznics Milán, a Qualysoft Csoport vezérigazgatója.

“Fontosnak tartjuk az ipari szakemberek bevonását az oktatásba, az olyan vállalati együttműködések során, mint a Qualysofttal létrehozott szakmai program, a diákok testközelből találkoznak ipari jellegű informatikai problémákkal és tanulhatnak ipari folyamatokról. Ez egy összefogás az iparral, ahol az akadémiai kompetenciák kiegészülnek a partner vállalat szaktudásával”

– egészíti ki Dr. Charaf Hassan, a BME VIK dékánja.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitális oktatás

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu