Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Google fellázadt a Nagy Testvér ellen

Dotkom

A Google fellázadt a Nagy Testvér ellen

A világ legnépszerűbb keresőjét üzemeltető amerikai Google Inc.

bejelentése, miszerint megszünteti kínai oldalának cenzúrázását és fontolóra veszi távozását a világ legnépesebb országából, miután kínai forrásokból támadásokat intéztek levelezési rendszere, illetve több tucat amerikai vállalat ellen, heves reakciókat váltott ki. Miközben diákok a Google keresőjének 40 millió hűséges kínai felhasználója nevében spontán szimpátiatüntetést kezdtek a cég sanghaji és pekingi irodája előtt, a hivatalos kínai média néhány óra elteltével elkezdte cenzúrázni a hírrel kapcsolatos kommentárokat és nagyon gyorsan eltűnt a helyi weboldalakról a Google közleményének kínai fordítása. Az amerikai vállalat más külföldi társaihoz hasonlóan 2005-ben elfogadta ugyan, hogy Kínában cenzúráznia kell a keresési találatokat – a Tienanmen téri vérengzések beütésére például üres lap a válasz -, ám szakértők szerint ennek ellenére jelentős hatást gyakorolt a helyi számítástechnikai szektorra és sok felhasználó szemében a szabadabb internetes barangolás szimbólumává vált.

A Google azt követően lázadt fel a kínai szabályok ellen, hogy hackertámadások sorozata indult rendszere ellen, a behatolók részben kínai emberjogi aktivisták Gmail-felhasználói adatait akarták letölteni, részben 34 vállalattól és más jogi személytől akartak bizalmas információkat szerezni. Többségük a Szilícium-völgyben működő számítástechnikai cég, amelyek biztonsági rendszerét a New York Times információja szerint valószínűleg sikeresen feltörték, és belső céges adatokat, illetve szoftverkódokat emeltek el. A Google-t nem érte hasonló kár. A hivatalos kínai álláspont szerint a hatóságok további információkat akarnak szerezni a keresőcég döntéséről, az amerikai kormány nevében Hillary Clinton külügyminiszter közölte, hogy magyarázatot várnak Pekingtől a hackertámadásokra.

A Google nehéz döntés előtt áll. Bár kínai tevékenysége egyelőre viszonylag kicsi, szakértők egyetértenek abban, hogy hosszabb távon az ázsiai ország lesz a világ legnagyobb internetes piaca. A vállalat 700 embert foglalkoztat Kínában, becslések szerint ottani éves forgalma 200-600 millió dollár körül alakulhat. A keresőpiacért a Baidu nevű helyi céggel versenyez, piaci részesedése 35 százalékra nőtt az elmúlt negyedévben, szemben a Baidu 58 százalékával.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés