Connect with us

Hirdetés

technokrata

Folytatódik a számítógépek öszvéresedése

Dotkom

Folytatódik a számítógépek öszvéresedése

Új számítástechnikai eszköz van születőben, a kézi komputerek és a hordozható gépek közé beférkőző úgynevezett UMPC gépfaja, amely az utóbbi tudásának nagyját akarja ötvözni az előbbi kényelmes hordozhatóságával.

Sokan már-már hajlamosak voltak leírni az utóbbi években a brit Palm Inc.-t, a kézi számítógépek (pda) specialistáját, illetve az egyik első tábla-pc fejlesztőjét, mondván: részben az egyre okosabb telefonok, részben az üzletemberek kiváltságából egyre inkább mindennapi használati eszközzé váró laptopok lenyúlják vásárlóit. Úgy tűnik azonban, hogy a cég nem adja fel könnyen: az év elején mutatta be a Foleo nevű öszvért – ultra mobil számítógépet (UMPC) -, egy olyan tenyéren tartható, 25 centiméter képátlójú komputert, amely arra hivatott, hogy könnyű hordozhatósága ellenére csaknem teljes billentyűzetének segítségével pótoljon egy laptopot. A 600 dolláros készülék szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és más alkalmazásokat is tartalmaz, és ha összekapcsolják egy okostelefonnal, akkor ideális e-mailező berendezéssé válik. Hurcolásához nincs szükség a vaskos laptoptáskára, ehelyett becsúsztatható egy kézitáskába vagy szatyorba – írja a Business Week.

Bár a Palm szeptemberben bedobta a törölközőt, és elállt a Foleo piacra dobásától, nem ő az egyetlen jelentkező az új komputerkategóriában. A Palmhoz hasonlóan a dél-koreai Samsung, a japán Sony és Fujitsu, a finn Nokia és mások is előálltak hasonló ketyerékkel, vagy jelezték, hogy ezt tervezik. A cél mindegyik esetében ugyanaz: zsebbe, de legalábbis a dossziék mellé, a táskába tehető komputert adni a laptop alternatívájaként, ha a hosszabb üzleti utakra nem is, a rövidekre mindenképpen.

Kérdés persze, hogy a fogyasztóknak szükségük van-e a mobiljuk, BlackBerry mobillevelezőjük és egyéb cuccaik mellé még egy újabb játékszerre. A laptopok forgalma az egekben jár, 2006-ban több mint 81 millió darabot adtak el belőlük. Ráadásul a legkisebb, subnotebooknak nevezett hordozható komputerek alig nyomnak többet egy kilónál. Ugyanez a helyzet az okostelefonok frontján: tavaly 71 millió kelt el belőlük a világon. Eközben a pda-k senkinek sem kellenek, mert számítógépként buták és nem lehet telefonálni velük. További elgondolkodtató körülmény, hogy a legtöbb UMPC nem zsebben hordható, pedig az lenne jó, és az áruk is igen borsos – a legdrágább 2900 dollárba kerül, ami magasabb, mint a szintén drága subnotebookok ára. További kérdés, hogy vajon beéri-e a Windowshoz szokott felhasználó egy Linux operációs rendszert futtató géppel.

Akármi is a válasz ezekre a kétségekre, a számítógépek gyártói új piaci szegmenseket keresnek, miután a tradicionális pc-k forgalmazásából származó jövedelmük csökken, és egyre kisebb profitot érnek el ezeken. Eközben a mobiltelefon-gyártók olyan vevőkre vágynak, akik megveszik még okosabb, még drágább, ám éppen ezért több nyereséget hozó készülékeiket. Így mindkét iparág keresi azokat az új digitális üveggyöngyöket, amelyekkel újra vásárlásra ösztönözheti a fogyasztókat. Hozzájuk csatlakozott az utóbbi időben az informatikai ipar két vitathatatlan dinoszaurusza, a Microsoft és az Intel. Előbbi a Vista kis képernyőn is használható, kevesebbet fogyasztó változatát ígéri az UMPC-khez, míg az utóbbi új chipet fejleszt, amelynek szintén a kis fogyasztást kellene párosítania a nagy teljesítménnyel.

Ugyanakkor az olyan gigászok, mint az amerikai Hewlett-Packard és Dell, valamint a kínai Lenovo (ex-IBM), az asztali és hordozató pc-k gyártásának három vezető vállalkozása, egyelőre nem döntötték el, hogy beszállnak-e az új bizniszbe. Mint mondják: mérlegelik, hol van a gépsúly, a képernyőméret, az egy akkutöltéssel való használati idő és az ár azon egyensúlya, ami számottevő új piaci lehetőséget ígér nekik. Ezért az UMPC egyelőre a komputerpiac másodlagos szereplőinek terepe. Ha bejön nekik, akkor számíthatnak az elefántok feltűnésére az új legelőkön.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés