Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megnyitotta kapuit a Nokia Research Center Cambridge

Dotkom

Megnyitotta kapuit a Nokia Research Center Cambridge

A Nokia és a Massachusetts Institute of Technology közösen ünnepli a Nokia Cambridge kutatóközpontjának megnyitását. A kutatók a fogyasztók és a vállalatok érdekében a mobilkommunikáció fejlesztésén dolgoznak.

A Nokia és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) a mobilitás jövőjének alakítása és a mindennapos életben hasznosítható alkalmazások fejlesztése céljából megnyitotta a Nokia Research Center Cambridge kutatóközpontot. A közös kutatóközpontban, amely a Nokia Research Center (kutatóközpont) és az MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL, Informatikatudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratórium) együttműködéseként jött létre, az MIT és a Nokia kutatói egy nagy hatékonyságú kutatócsoportban csúcstechnológiájú kommunikációs technológiák kifejlesztésén dolgoznak együtt.

„Feladatunk olyan technológiák felderítését és kidolgozását foglalja magában, amelyek öt-tíz éven belül jelennek meg a piacon – amelyek nem csupán újdonságok, hanem valódi, tömeges igényt generálnak a fogyasztók és a vállalatok körében” – mondta Dr. Bob Iannucci, a Nokia Research Center vezetője. „Az MIT tudományos és kutatási tapasztalatából, és a Nokia mobilitási és technológiai vezető szerepéből adódóan a közös munka a világ legnagyobb elméinek együttműködését jelenti, és a Nokia Research Center Cambridge a lenyűgöző újdonságok fejlesztésének műhelye lesz.”

A központ jelenleg olyan témákra koncentrál, amelyek egy szélesebb jövőkép alkotóelemei. Ebben a jövőképben a mobilkészülékek az informatikai, szolgáltató, perifériás, érzékelő, és egyéb készülékek „ökoszisztémájának” lesznek tagjai. A projektek célja, hogy a személyek, berendezések, és környezetek közötti, ösztönösebb interakció megteremtésével fokozzák az emberek hatékonyságát és javítsák életkörülményeiket. A projektek a háttérben működő számítógépes architektúrák kifejlesztésétől a szemantikus Web kialakításáig és kihasználásáig terjednek. A ma még nyilvánosan nem elérhető, folyamatban lévő projektek könnyen igazi alkalmazásokká nőhetik ki magukat a következő évtizedben.

A konkrét projektek között szerepel:

  • A Simone projekt a beszéd segítségével történő mobilkészülék-használat új módszereit kutatja.
  • A MobileStar a mobilkészülékeken egymással írott nyelven keresztül kommunikáló, feladatközpontú alkalmazások számára biztosít környezetet.
  • A MyNet/UIA a különböző felhasználók számára biztosít az Interneten egyszerű és biztonságos kapcsolatot az eltérő készülékek között.
  • Az Asbestos azt vizsgálja, hogy hogyan használhatók az új operációsrendszer-mechanizmusok az információ-áramlás ellenőrzésére annak érdekében, hogy a magánjellegű információk engedély nélküli megosztása vagy rosszindulatú nyilvánosságra hozatala elkerülhető legyen.
  • A SwapMe a szemantikus Web alkalmazásai számára dolgoz ki olyan platformot, amely érzékeli a politikákat, a preferenciákat, és a kontextust.
  • A ComposeMe az internetes szolgáltatások interoperabilitását ellenőrző mechanizmusokat dolgoz ki.
  • Az Armo új tervezési módszereket és nyelveket kutat a nagy teljesítményű, energiafelhasználás szempontjából hatékony mobilkészülék-hardver kifejlesztéséhez.

„A Nokiával folytatott együttműködésünk és a Nokia cambridge-i kutatóközpontjának megnyitása izgalmas lehetőséget kínál minden résztvevő, így a CSAIL kutatási csapata számára is” – mondta Rodney Brooks professzor, az MIT CSAIL laboratóriumának igazgatója. „Nem csak arra van lehetőségünk, hogy izgalmas kutatási témákon a Nokia legnagyobb kaliberű kutatóival dolgozhassunk együtt, hanem a Nokia a mobilkommunikációs piacon megszerzett vezető szerepének köszönhetően abban is biztosak lehetünk, hogy a közös eredményeink világszerte elterjednek majd, így végül több százmillió ember életére lehetünk kedvező hatással.”

A CSAIL központjától öt percre található Nokia Research Center Cambridge várhatóan körülbelül húsz-húsz MIT-s és Nokiás szakembert foglalkoztat majd. A közös projekteket közös operatív bizottság irányítja, a Nokia Research Center Cambridge igazgatójává pedig a Nokia Research Centernél tevékenykedő Dr. James Hicks-et nevezték ki. A programigazgató Prof. Arvind Johnson, az informatikai és mérnöki tudományok professzora lesz.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés