Connect with us

20 év börtön blogolásért

Kütyük

20 év börtön blogolásért

És még jól is járt, mert először ki akarták végezni…

Sosem demokratikus berendezkedéséről volt ismert Irán, de azt talán még maga Hossein Derakhshan sem gondolta volna, hogy olyan keményen fog rá lesújtani az ország végrehajtó hatalma, ahogy. Az iráni-kanadai származású blogger két évvel ezelőtt került a perzsák országában rács mögé, szinte rögtön azután, hogy visszatért önként vállalt száműzetéséből – mindössze két hétig élvezhette hazájában a szabadságot. A helyi Mashregh News beszámolója szerint „ellenséges kormányzatokkal való együttműködéssel, az iszlám rendszer elleni bujtogatással, ellenforradalmi csoportok propagandájának terjesztésével, istenkáromlással valamint obszcén weboldalak létrehozásával és működtetésével” vádolták meg, amiért a napokban meg is kapta a magáét: 19,5 év szabadságvesztést.

Hossein Derakhshan

És itt még nincsen vége a büntetések sorának. Az „ellenforradalmár-bloggert” öt évre eltiltották a politikai szerepvállalástól illetve a médiában való munkavégzéstől, valamint elrendelték 30.750 euró, 2900 amerikai dollár és 200 brit font kártérítés megfizetésére. A döntést ráadásul úgy hozták meg, hogy arról sem a férfi védőügyvédje, sem családja nem értesült közvetlenül; az Interneten olvasták először az ítéletet. Érthető, hogy a történtek sokkolták a családot, bár még így is hálát adhatnak Allahnak, hogy Derakhshan ennyivel megúszta. Amint arról az International Campaign for Human Rights emberjogi szervezet beszámolt, a helyi ügyész eredetileg a blogger kivégzését kérelmezte a bíróságtól.

A férfit egyébként iráni „blogatyának” nevezik, a perzsa országban végzett úttörő tevékenységéért. Derakhshan tette lehetővé, hogy egyáltalán létezhessenek webes naplók Iránban, és számos fiatal iránit vett rá munkássága a blogolásra. Ugyanakkor a The Associated Press szerint a férfi a helyi blogközösség megosztó alakja is volt egyben. Azt vetették a szemére, hogy torontói, párizsi és londoni önkéntes száműzetésben írt, a kormányzatot ostorozó bejegyzéseinek hangneme nem sokkal azelőtt megszelídült, mielőtt eldöntötte, hogy 2008-ban visszatér Iránba.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom