Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az első Windows-os Nokia telefon

Kütyük

Az első Windows-os Nokia telefon

Mikor érkeznek a Windows Phone 7-es finn mobilok első példányai?

Amint arról mi is beszámoltunk, a múlt hét pénteken alapvető stratégiaváltoztatásra szánta el magát a Nokia: saját Symbian operációs rendszerét sutba dobva bejelentette, hogy a Microsoft mobil operációs rendszerét fogja alkalmazni okostelefonjain. A Windows Phone 7 a finnek szerint fejlettebb és – tekintve, hogy külső szoftver – a Nokia számára olcsóbban frissen tartható. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy mikor érkeznek az első WP7-es finn telefonok – egészen mostanáig.

Nokia Windows Phone 7 concept modells

A Nokia elképzelése az első Windows-os mobiltelefonjairól

Stephen Elop, a vállalat vezérigazgatója ugyanis a barcelonai Mobile World Congress-en nyilvánosság elé állt a készülékek ütemtervével. „Egyértelműen jelentős a nyomás a csapatunkon és az egész vállalaton, hogy amilyen hamar csak lehet, egy nagyszerű Windows Phone termékkel álljunk elő. Nyilvánvalóan szeretnénk ennek [a kihívásnak] megfelelni, még 2011 során.” – nyilatkozta Elop a Reuters-nek. Várhatóan októberben jelenik meg az első modell, melyen a WP7 akkorra már megújult, Mango kódnevű változata fog futni.

A sikerre több szempontból is szüksége van a vállalatnak. Egyrészt korábbi modelljei már nem teljesítenek olyan jól, mint pár éve, különösen az okostelefonok tekintetében érezhető a finnek lemaradása. Másrészt, a múlt pénteki bejelentést nem fogadta olyan jól a piac, mint ahogy azt a Nokiánál remélték: a vállalat részvényárfolyama tíz százalékot megközelítő mértékben zuhant a bejelentés nyomán, igaz, később kissé visszakorrigált.

Nokia Windows Phone 7 concept modells

A Nokia elképzelése az első Windows-os mobiltelefonjairól

Kérdés persze, hogy az addig megjelenő, és már piacon levő termékeket hogyan fogja tudni értékesíteni a vállalat. Könnyen eshet ugyanis a kivárás csapdájába a Nokia: a finnek készülékeiben hívők ahelyett, hogy most vennének telefont, inkább megvárják a Windows-os változatokat. Ez pedig az értékesítések még további eséséhez vezethet. Nem sok eszköze marad a vállalatnak kivédeni ezt a hatást, de természetesen az árcsökkentés, mint utolsó mentsvár, még mindig rendelkezésére áll. Egy ilyen lépés ugyanakkor tovább faragná az amúgy sem rózsás profitkilátásokat – a helyzet tehát komplikált, kíváncsian várjuk, miként lábal ki saját válságából a Nokia.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés