Connect with us

Hirdetés

technokrata

14 év után fellőtték a James Webb Űrteleszkópot

james webb

Tudomány

14 év után fellőtték a James Webb Űrteleszkópot

A James Webb űrteleszkópot az Arianaspace Ariane 5 hordozórakétája vitte fel az űrbe – Fotó: AFP/NASA

14 év után fellőtték a James Webb Űrteleszkópot

Magyar idő szerint december 25-én, nem sokkal délután egy óra után fellőtték az űrbe a James Webb űrteleszkópot, a NASA 11 milliárd dollárosra hízott szuperprojektjét, amely – ha minden jól megy – a közeljövőben az univerzum legkorábbi időszakait vizsgálja majd, de megfigyelhet frissen születő csillagokat, és a lakható exobolygók felfedezésében is óriási szerepe lehet.

Közvetlenül a Webb indítása előtt is több kisebb halasztást kellett elrendelni, előbb technikai probléma, majd időjárási tényezők miatt csúszott december 18-ról egészen december 25-ig a fellövés hivatalos ideje.

A több mint 30 éve megálmodott, másfél évtizeden át csúszó és dráguló teleszkópot a Francia Guyanán található Kourou-ból, az Európai Unió legnagyobb űrrepülőterének számító Guyana Űrközpontból lőtték fel. Az Egyenlítőhöz közeli indítási pont a Föld forgása miatt előnyös, ez ugyanis plusz lökést adhat a rakétáknak, hiszen a Föld felszíne az Egyenlítőnél 1670 km/óra sebességgel mozog.

A rakéta jelen esetben az egyik legmegbízhatóbb típus, a 111 fellövéséből 106-ot sikerrel teljesítő Ariane 5 volt – ebbe kellett begyömöszölni a hatalmas, kinyitott állapotában teniszpálya méretű teleszkópot.

Huszonkilenc kritikus nap

Az összehajtogatás, pontosabban az űrben való kicsomagolás kritikus lesz a James Webb űrtávcső életében, a művelet minden egyes mozzanatának tökéletesen kell zajlania, különben a méregdrága küldetés még azelőtt véget ér, hogy igazából elkezdődött volna.

Az űrteleszkóp YouTube-oldalára feltöltött videó alapján az indítás után 31 perccel a napelemeit nyitja ki, két óra elteltével pedig az antennáit. A következő nagyobb műveletre már a harmadik napon kerül sor, ekkor kezd kinyílni az öt hajszálvékony kaptonrétegből álló napernyő, majd a negyedik napon a 6,5 méter átmérőjű, arannyal bevont, 18 hatszögalakú panelből álló főtükröt is magában foglaló torony is megmozdul. A tervek szerint a napernyő rettentő vékony fóliája a fellövés utáni hetedik napon nyeri el végleges formáját, a tizedik napon pedig elindul a főtükör kinyitása is.

A Webb eközben hatalmas kozmikus utat tesz meg, 29 nap alatt 1,5 millió kilométerre távolodik el a Földtől az úgynevezett L2 Lagrange-pontot célba véve – itt a Föld és a Nap együttes gravitációs vonzásának hatására azokhoz képest közelítőleg nyugalomban maradhat a teleszkóp. Az út közben végzi el a különböző kalibrációkat is, a fellövés során, hiszen a rakétába zárva ami csak lehet, az elállítódik majd rajta.

Legkorábban fél éven belül mutathat valamit

A James Webb élettartama 5-10 év lesz, legalábbis most ennyire tervezik, de a Hubble esetében is csak 15 évre szólt az optimista becslés, és még ha néha döcög is, de 31 évvel később is dolgozik.

A Webbnek ennél biztosan kevesebb ideje lesz a munkája elvégzésére, 1,5 millió km távolságban ugyanis esély sincs arra, hogy valaki megszerelje, ha történik vele valami. Ha nem történik, akkor a tervek szerint akár 13,6 milliárd éves fényforrásokat, az univerzum első fényeit vizsgálhatja majd, megfigyelheti az első galaxisok formálódását, a most, frissen születő csillagok keletkezését is megláthatja, illetve „lakható” exobolygók után is kutat majd.

Forrás: Telex

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés