Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kutatásait finomítja Győrben a Széchenyi István Egyetem Marie Curie-ösztöndíjas vendégprofesszora

Tudomány

Kutatásait finomítja Győrben a Széchenyi István Egyetem Marie Curie-ösztöndíjas vendégprofesszora

Kutatásait finomítja Győrben a Széchenyi István Egyetem Marie Curie-ösztöndíjas vendégprofesszora

Európa-szerte neves intézményekben végezte kutatásait és tanított a malajziai származású Sin Yong Teng, aki három hónapig a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjában tevékenykedik.

A vendégprofesszor Marie Curie-ösztöndíjjal érkezett Győrbe. Itt végzett kutatásai erősítik az intézmény nemzetközi kapcsolatait és fenntarthatósági célok iránti elkötelezettségét.

Sin Yong Teng professzor Malajzia fővárosából, Kuala Lumpurból származik, de már felsőoktatási tanulmányait is Európában végezte el. Előbb Angliában diplomázott vegyészmérnökként, doktorátusát pedig a csehországi Brnóban szerezte meg. Fő kutatási területei közé a kemometriai módszerek tartoznak (beleértve a mesterséges intelligenciát és az optimalizálást) a körforgásosságra, az energetikára és a folyamatokra vonatkozóan. Úttörője volt a „Bottleneck Tree Analysis” elnevezésű módszernek, amely egyszerű, elegáns eljárás a kapacitásszűk keresztmetszetek meghatározására és a hatékonyság javítására az ipar egyes területein, például az olajfinomítókban, a műanyag-újrahasznosításban és az autóiparban. Győrbe a hollandiai, nijmegeni Radboud Egyetemről érkezett. Marie Curie posztdoktori ösztöndíja teszi lehetővé számára, hogy a Széchenyi István Egyetemen végezzen kutatásokat vendégprofesszorként.

A vendégprofesszor nagyon jól érzi magát Győrben, amelyet kiváló fekvésű városnak tart. (Fotó: Májer Csaba József)

Kérdésünkre kifejtette: itt-tartózkodása során szeretné kutatásait továbbfejleszteni és újabb innovatív megoldások kidolgozásához ösztönzést nyerni. Jelenleg molekulák tanulmányozásával, átalakításával és olyan kémiai folyamatok létrehozásával foglalkozik, amelyek hozzájárulhatnak egy fenntarthatóbb, jobb világhoz. Elmondása szerint a tudományág, amiben dolgozik, rendkívül összetett.

„Kutatási szakterületem interdiszciplináris – azaz több szakterületet érintő – és nagyon egyedi. Egy háromirányú híd a kémia, a vegyészmérnöki és az adattudományok között”

– magyarázta Sin Yong Teng, akinek célja fenntartható folyamatok létrehozásával elérni, hogy az iparban csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás. Hozzátette: a környezetbarát, hatékony, körforgásos folyamatok kidolgozására összpontosít.

A professzor beszélt arról is, hogy tervei szerint tart majd egy-egy vendégelőadást is a Széchenyi István Egyetemen, ahová a jövőben szívesen visszatérne hosszabb időre, akár bővebb együttműködés keretein belül, mert kiválóan érzi magát Győrben.

„Győr rendkívül gyönyörű, kiemelkedő város, tetszenek a folyói”

– fogalmazott a professzor, aki kiemelte, hogy a település a Budapest, Bécs és Pozsony alkotta aranyháromszögben fekszik. Hozzáfűzte, hogy a Széchenyi István Egyetemben megvan a potenciál, hogy Közép-Európa egyik vezető felsőoktatási intézményévé váljon.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés