Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kvantumoptikai chipet vásárolt az ELTE

kvantumoptikai

Tudomány

Kvantumoptikai chipet vásárolt az ELTE

Kvantumoptikai chipet vásárolt az ELTE

A Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium számára megvásárolt eszköz az első kvantumhardver a közép-kelet-európai régióban.

A terméket kifejlesztő és értékesítő QuiX Quantum egy tavalyi rendezvényén mutatta be a világ legnagyobb kvantumoptikai processzorát. A kvantumoptikai processzorok a kvantumszámítógépek központi elemei, amelyek a jelenlegi szuperszámítógépeknél is gyorsabb számítások elvégzésére is alkalmasak. A világ ötödik, a közép-kelet európai régió első kvantumhardverét közösen vásárolta meg az ELTE két kutatócsoportja.

Az Informatikai Karon működő tudományos műhelyt Kozsik Tamás, a Természettudományi Karon működőt pedig Vattay Gábor vezeti.

Az ELTE a QuiX chipet a fotonikus kvantumszámítástechnika tudományos kutatására kívánja használni. A berendezés segítségével megvalósíthatók bozon mintavétel kísérletek – melyekhez hasonlókkal nemrégiben kínai kutatók demonstrálták az ún. kvantumfölényt –, illetve létrehozhatók rajta a kvantum neurális hálózatok építőkövei.

A hazai kutatóintézetekben és az egyetemeken ma már jelentős számú (15–20), nemzetközileg magasan jegyzett kutatócsoport dolgozik kvantuminformatikai témákon. A Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium összefogja ezen hazai fizikus, mérnök, matematikus és informatikus erőforrásokat, amelyek tevékenységét tovább lehet fókuszálni a kvantumtechnológia egyes gyorsan kialakuló elméleti és alkalmazott területeire. A Nemzeti Laboratórium keretében átgondolt és összehangolt fejlesztésekkel maximalizálni lehet hazánk szerepét és jelentőségét a kvantuminformatika most kibontakozó széles horizontján.

A kvantumtechnológia lényegileg túllépi a hagyományos módszerek korlátait

a biztonság, hatékonyság, pontosság és érzékenység tekintetében.

A tudományos és műszaki fejlődés elérte azt a szintet, hogy a kutatási eredmények lépésről-lépésre átültethetők legyenek a gyakorlatba. Ez forradalmian új lehetőségeket rejt magában a társadalom és a gazdaság számára, amiért kivívta magának a „második kvantumforradalom” elnevezést.

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés