Connect with us

Hirdetés

technokrata

A NASA által is használt magyar fejlesztés nyert idén

HTE

Tudomány

A NASA által is használt magyar fejlesztés nyert idén

A NASA által is használt magyar fejlesztés nyert idén

Idén harmadik alkalommal hirdették meg a HTE Fekete László-díj pályázatot.

A felhívásra rekordszámú pályamű érkezett, a többkörös zsűrizés után azonban végül csak egy nyertes kaphatta meg az impozáns szakmai elismerést és az 1.000.000 Ft-os jutalmat. Scheidler Balázs a fődíjat a minap megrendezett HTE Infokom konferencián, ünnepélyes keretek között vehette át. Munkássága, amellyel az értékelő bizottságot megnyerte, az 1998-ban létrehozott, mára nemzetközileg elismertté vált syslog-ng piacra segítéséhez kapcsolódik, amely egyben a Balabit sikertörténet* alapjait jelentette. A szoftverrel többek között az Airbus, az Amazon Kindle és az amerikai űrügynökség dolgozik. Scheidler ma már projekttanácsadóként, illetve startup befektetőként és mentorként munkálkodik, immáron „Az év innovátora” címet is viselve.

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) és az ICT szakma hazai krémje hozta létre 2019-ben a HTE Fekete László-díjat, a távközlési és informatikai szegmens kimagasló innovátora emlékére. Fekete László nevéhez fűződik a WAP – tehát gyakorlatilag a hazai mobilinternet megvalósítása –, az IPTV bevezetése és a mobiltévé, hogy csak néhányat említsünk. A szakmai elismerésre felhívó pályázat idén rekordszámú innovátort ihletett meg, a jobbnál jobb pályaművek közül pedig minden eddiginél nehezebb volt a választás.

“A pályázat során nem magát az innovációs terméket néztük, hanem az azt megvalósító menedzsert, az embert értékeltük. A termék vagy szolgáltatás inkább egyfajta hordozóként szolgált ahhoz, hogy megismerjük a pályázók képességeit, hozzáállásukat. Scheidler Balázs számos innovációval ajándékozta már meg a szakmát, hatalmas eredményeket elérve. Nekünk, értékelőknek is óriási élmény volt vele beszélgetni és megtapasztalni előremutató hozzáállását a műszaki innovációkhoz”

– mondta el Maradi István, a HTE főtitkára, hozzátéve, hogy Fekete László is büszke lenne Balázs munkásságára.

Balázs 1995 óta foglalkozik IT-biztonsági rendszerek és kapcsolódó szolgáltatások szoftverfejlesztésével. A syslog-ng szoftvert egy nagyvállalati probléma kapcsán alkotta meg, amely a syslog nyílt forráskódú implementációja Unix és Linux rendszerekhez. Az eredeti rendszernaplózó modellben kiküszöbölte az alaphibákat, majd tartalomalapú szűréssel, gazdag szűkítési és rugalmas konfigurációs lehetőségekkel bővítette, így a cégen belüli divíziók már könnyen hozzájuthatnak a számukra fontos információkhoz. A forradalmi újítást ma már világszerte ismerik: olyan gyártók hasznosítják termékeikben, mint az Amazon Kindle, a BMW és a Splunk, valamint nem kisebb szervezetek dolgoznak vele, mint a NASA, az Airbus és a Twitter.

Hatalmas megtiszteltetés a HTE Fekete László-díj! Ez a legszemélyesebb elismerés, hiszen ott van mögötte az emberi történet. Személyes találkozóra a névadóval sajnos soha nem nyílt alkalmunk, de bízom benne, hogy munkásságommal meg tudok felelni az ideának”

– nyilatkozta Scheidler Balázs.

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés