Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tudós nők – podcasttel népszerűsítik a női kutatói életpályát

tudós nők

Tudomány

Tudós nők – podcasttel népszerűsítik a női kutatói életpályát

Tudós nők – podcasttel népszerűsítik a női kutatói életpályát

A kémiai és fizikai Nobel-díjasok kevesebb, mint 3%-a nő

Az elmúlt több mint száz évben összesen 413 Nobel-díjat ítéltek oda kémiai és fizikai kategóriákban.

A többszáz kitüntetésből csupán 12 alkalommal díjaztak nőket, ami azt jelenti, hogy a díjazottak kevesebb mint 3%-a nő. Ahhoz, hogy a tudományos életben növekedni tudjon a nők aránya, olyan programokra van szükség, amelyek megfelelő módon népszerűsítik a női kutatói életpályát. A L’Oréal ezért is hívta életre a Tudós nők nevű podcastjét, hogy bemutassa 5 kiemelkedő magyar kutatónő életútját, beleértve tudományos áttöréseiket, életük kiemelkedő eseményeit.

A Nobel-díj adatai is azt igazolják, hogy a nők helyzete a tudományos életben bár folyamatos javulást mutat, mégis nagyon lassú az arányok növekedésének folyamata. Az elismerés első évtizedeiben még 10 alatt volt a női díjazottak száma, ez a szám a 70-es évek közepétől 2000-ig 15-re nőtt, az elmúlt több mint húsz évben pedig 31-re tornázódott fel. Egyedülálló azonban, hogy Marie Curie kétszer is megkapta az elismerést, méghozzá fizikai és kémiai kategóriában, rajta kívül csupán 3 férfi érdemelt meg ki két alkalommal Nobel-díjat.

Az Európai Unióban is ugyanez a tendencia figyelhető meg, bár több százezerrel növekszik a női kutatók száma évente, ez azonban még mindig elenyésző a férfiakhoz képest, Magyarország pedig még mindig sereghajtó az EU országai között.

Ahhoz, hogy a következő években a nők aránya folyamatosan növekedjen a tudományos életben, olyan ösztöndíjakra van szükség, amelyek támogatják a női kutatókat. Ilyen a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű programjai is, amely immáron 20. éve díjazta a kivételes tehetségű hazai kutatónőket.

Az évforduló kapcsán külön podcast indult, ahol a hallgatók az elmúlt két évtized 5 díjazottjával és történetükkel ismerkedhetnek meg. A magyar nők elsöprő létszámban vannak jelen a gimnáziumokban és később a felsőoktatásban is. Ez a fölény sajnos a tudományos pálya magasabb fokain már eltűnik. A lassú elszivárgás, a rejtett akadályok és az üvegplafonindex miatt kulcsfontosságúak azok a kezdeményezések, amelyek a női kutatók szakmai előmenetelét segítik. Az 5 részes sorozatban megismerkedhetnek Dr. Szondy Zsuzsa, Dr. Reglődi Dóra, Dr. Farkas Eszter, Dr. Kubinyi Enikő, valamint Dr. Spohn Réka életútjával, izgalmas történeteivel örökbefogadásról, a L’Oréal-UNESCO nemzetközi díjáról, dékánhelyettesi pozícióról és a tudomány iránti feltétlen szenvedélyről.

Az alábbi linken már négy adás elérhető, a záró epizód pedig október 27-én érkezik meg a hallgatókhoz.

https://share.transistor.fm/s/840403b6

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés