Connect with us
Hirdetés

technokrata

Tudós nők – podcasttel népszerűsítik a női kutatói életpályát

tudós nők

Tudomány

Tudós nők – podcasttel népszerűsítik a női kutatói életpályát

Tudós nők – podcasttel népszerűsítik a női kutatói életpályát

A kémiai és fizikai Nobel-díjasok kevesebb, mint 3%-a nő

Az elmúlt több mint száz évben összesen 413 Nobel-díjat ítéltek oda kémiai és fizikai kategóriákban.

A többszáz kitüntetésből csupán 12 alkalommal díjaztak nőket, ami azt jelenti, hogy a díjazottak kevesebb mint 3%-a nő. Ahhoz, hogy a tudományos életben növekedni tudjon a nők aránya, olyan programokra van szükség, amelyek megfelelő módon népszerűsítik a női kutatói életpályát. A L’Oréal ezért is hívta életre a Tudós nők nevű podcastjét, hogy bemutassa 5 kiemelkedő magyar kutatónő életútját, beleértve tudományos áttöréseiket, életük kiemelkedő eseményeit.

A Nobel-díj adatai is azt igazolják, hogy a nők helyzete a tudományos életben bár folyamatos javulást mutat, mégis nagyon lassú az arányok növekedésének folyamata. Az elismerés első évtizedeiben még 10 alatt volt a női díjazottak száma, ez a szám a 70-es évek közepétől 2000-ig 15-re nőtt, az elmúlt több mint húsz évben pedig 31-re tornázódott fel. Egyedülálló azonban, hogy Marie Curie kétszer is megkapta az elismerést, méghozzá fizikai és kémiai kategóriában, rajta kívül csupán 3 férfi érdemelt meg ki két alkalommal Nobel-díjat.

Az Európai Unióban is ugyanez a tendencia figyelhető meg, bár több százezerrel növekszik a női kutatók száma évente, ez azonban még mindig elenyésző a férfiakhoz képest, Magyarország pedig még mindig sereghajtó az EU országai között.

Ahhoz, hogy a következő években a nők aránya folyamatosan növekedjen a tudományos életben, olyan ösztöndíjakra van szükség, amelyek támogatják a női kutatókat. Ilyen a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű programjai is, amely immáron 20. éve díjazta a kivételes tehetségű hazai kutatónőket.

Az évforduló kapcsán külön podcast indult, ahol a hallgatók az elmúlt két évtized 5 díjazottjával és történetükkel ismerkedhetnek meg. A magyar nők elsöprő létszámban vannak jelen a gimnáziumokban és később a felsőoktatásban is. Ez a fölény sajnos a tudományos pálya magasabb fokain már eltűnik. A lassú elszivárgás, a rejtett akadályok és az üvegplafonindex miatt kulcsfontosságúak azok a kezdeményezések, amelyek a női kutatók szakmai előmenetelét segítik. Az 5 részes sorozatban megismerkedhetnek Dr. Szondy Zsuzsa, Dr. Reglődi Dóra, Dr. Farkas Eszter, Dr. Kubinyi Enikő, valamint Dr. Spohn Réka életútjával, izgalmas történeteivel örökbefogadásról, a L’Oréal-UNESCO nemzetközi díjáról, dékánhelyettesi pozícióról és a tudomány iránti feltétlen szenvedélyről.

Az alábbi linken már négy adás elérhető, a záró epizód pedig október 27-én érkezik meg a hallgatókhoz.

https://share.transistor.fm/s/840403b6

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés