Connect with us
Hirdetés

technokrata

Nemzetközi tudományos konferenciát rendeztek az MTA-n a #neumann120 emlékév alkalmából

MTA

Tudomány

Nemzetközi tudományos konferenciát rendeztek az MTA-n a #neumann120 emlékév alkalmából

Nemzetközi tudományos konferenciát rendeztek az MTA-n a #neumann120 emlékév alkalmából

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Felolvasótermében 2023. szeptember 14-én került sor a Neumann 120 Tudományos Konferenciára, amelynek fővédnöke Freund Tamás, az MTA elnöke.

Az angolul zajló nemzetközi konferencián több rangos előadó foglalkozott Neumann János élettörténetével, más kutatók viszont olyan témákban – például kvantuminformatika, számítógépes intelligencia – adtak elő, amelyek nem valósulhattak volna meg a Neumann-elvek kidolgozása nélkül.

A Neumann 120 Tudományos Konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.) Felolvasótermében rendezték meg 2023. szeptember 14-én. A reggel 9 órától 16 óráig tartó esemény a Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium jóvoltából ingyenes volt mindenki számára.

Az eseményt Kollár Péter László, az MTA főtitkára nyitotta meg. Az üdvözléseket Marina von Neumann Whitman, Neumann János lányának üzenete követte, amelyet  Robbert Dijkgraaf, holland oktatási miniszter, az Institute for Advanced Study (Princeton) korábbi igazgatójának videoüzenetével zárta.

Az előadássorozatot Rédei Miklós, a London School of Economics filozófia professzora kezdte meg Neumann János munkásságának bemutatásával. Majd 11 órától Abraham Neyman izraeli matematikus és játékteoretikus, a Jeruzsálemi Héber Egyetem Einstein Matematikai Intézetének matematikaprofesszora ismertette a Neumann által megalapozott játékelmélet történetét.

Még mindig a matematikai teóriáknál maradva, Szász Domokos matematikus, az MTA rendes tagjának előadásából kiderült, hogy miért jelentett „kis lépést egy zseninek, óriási ugrás a tudománynak” Neumann ergodikus tétele – mivel az ún. operátorgyűrűk problémája Neumann János fő érdeklődési területét jelentette az 1930-as évek első felében. Imre Sándor, a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője (az MTA rendes tagja) pedig a sokak által a Neumann-elvű számítógépek utódjának tartott kvantuminformatika rejtelmeibe és újdonságaiba avatta be az érdeklődőket.

Az ebédszünetet követően, 14 órától három külföldi kutató előadásával folytatták a konferenciát: David Alan Grier amerikai író, a washingtoni Elliott School tudomány- és technológiapolitika professzora Neumann János élettörténetét tekintette át a matematikus tudományos eredményein keresztül. Peter J. Denning amerikai informatikus és író, a Haditengerészeti Posztgraduális Iskola számítástudományi részlegének vezetője a számítógépes gondolkodás működéséről, változásairól és kihívásairól beszélt. Végül Jim Keller, a Missouri-Columbia Egyetem professzora és az IEEE Számítógépes Intelligencia Társaságának elnöke a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekről és irányelvekről fejtette ki véleményét a konferencia zárásaként.

A 2023-ban zajló #neumann120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről, a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés