Connect with us
Hirdetés

technokrata

Kölcsönszerződés kisokos

kölcsönszerződés

LifeStyle

Kölcsönszerződés kisokos

Kölcsönszerződés kisokos

Sajnálatosan mindannyiunk életében történhet olyan váratlan helyzet, melyben ismerőseink jószándékára kell hagyatkoznunk pénzkölcsön formájában. Ez a nemes gesztus azonban komoly megfontolást igényel, hiszen saját anyagi biztonságunk is kiemelt fontosságot élvez.

A kölcsönszerződésről általánosságban

Kölcsön adása esetén fontos, hogy jogilag is biztonságossá tegyük a tranzakciót. Ezt a kölcsönszerződés megkötésével tehetjük meg. Ez a megállapodás két felet köt össze: a kölcsönt nyújtó felet (hitelező) és a kölcsön vevőt (adóst).

Mi a kölcsönszerződés?

Arra szolgál, hogy egy meghatározott pénzösszeg valamely más személy rendelkezésére bocsássunk, annak fényében, hogy az adós későbbi időpontban a hitelezőnek történő visszafizetésére és kamat fizetésére köteles. A felek a kölcsönszerződésben részletezik a kölcsön feltételeit, körülményeit, a felek jogait és kötelezettségeit, valamint a visszafizetéssel kapcsolatos megállapodásokat (módja, üteme, kamat).

A kölcsönszerződés lényegét három mozzanatban foglalhatjuk össze:

  1. Két fél között jön létre, akiket hitelezőnek és adósnak nevezünk.
  2. A hitelezőnek az a kötelessége, hogy egy bizonyos pénzösszeget átadjon az adósnak, aki természetesen köteles visszafizetni
  3. A felek abban is megállapodhatnak, hogy az adós az összegen felül kamatot fizet a hitelező részére. Ez természetesen nem kötelező, úgy is megköthető a szerződés, hogy az adósnak nem kell kamatot fizetnie a kapott összegen felül ún.: szívességi kölcsönről beszélünk ebben az esetben.

Mi az a szívességi kölcsön?

A szívességi kölcsön a kölcsönszerződés ingyenes formája, melyben a Ptk. szerint az adós nem köteles kamat vagy egyéb díj fizetésére.

A szívességi kölcsön abban is eltér a többi, kamat kikötésével létrehozott megállapodástól, hogy amennyiben a hitelező rendelkezésre tartja a kölcsönösszeget, azért az adósnak nem kötelező díjat fizetnie.

Hogyan biztosíthatjuk a kölcsön visszafizetését?

A kölcsönszerződés megkötésénél az egyik legfontosabb kérdés az, hogy milyen eszközök léteznek arra, hogy a kölcsönadott összeg visszafizetését biztosítani tudjuk. A körülményektől függően ezek különbözőek lehetnek, azonban mindegyik azt a célt szolgálja, hogy a hitelező a kölcsön esetleges meg nem fizetése esetén valamilyen más módon mégis kielégítést nyerjen.

A kölcsön visszafizetésének garantálására szolgáló eszközeink a következők lehetnek:

  • tartozáselismerő nyilatkozat tétele;
  • jelzálogjog bejegyzése;
  • elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése;
  • kezesség vállalása;
  • kötbér kikötése.

Összegzés

A kölcsönszerződés egyik legfontosabb kérdése, a hitelező pénzügyi biztonságának sarokköve a megfelelő biztosíték alkalmazása. Éppen ezért minden esetben alapos megfontolásnak kell megelőznie, amelyet érdemes egy tapasztalt jogi szakértő segítségével is kiegészíteni. A Szerzi platformon online jogi tanácsadás keretében minden kérdését felteheti a kölcsönszerződéssel kapcsolatban az oldalon regisztrált ügyvédeknek.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés