Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tényleg minden lóra kell takarót adni télen?

minden lóra kell takarót adni télen ló takaró

LifeStyle

Tényleg minden lóra kell takarót adni télen?

Tényleg minden lóra kell takarót adni télen?

Nekünk, embereknek természetes, hogy ha jön a tél, akkor rétegesen öltözködünk, vastag kabátot veszünk fel, ha kilépünk az utcára. Vajon a lovakat is kell óvni a hidegtől? Ennek jártunk utána!

Tévhit, hogy minden lóra kell takarót adni télen!

Sokan úgy hiszik, hogy az a biztos, ha a lovakat télre takaróval látjuk el, mivel csak így tudják megőrizni testhőmérsékletüket, ezáltal az egészségüket. Ez azonban távol áll a valóságtól. Ez persze nem jelenti azt, hogy a lovakkal nem kell törődni télen, ugyanúgy figyelmet kell rájuk fordítani, amit megkönnyítenek AnivetDirect lóápolással kapcsolatos termékei.

A lovak sok más állathoz hasonlóan alkalmazkodnak a télhez és a vele együtt járó hideghez. Az ősz során vastagabb szőrt növesztenek, amely megvédi őket a hidegtől. Azok a lovak, amelyek munkára vannak fogva, vagy biztosított számukra a mozgási lehetőség, saját maguk tudnak gondoskodni arról, hogy melegen tartsák önmagukat.

Nem minden éghajlaton kell egyformán bánni a lovakkal. Azt is figyelembe kell venni, hogy az adott négylábú mennyire idős vagy milyen az egészségi állapota.

Ha egy fiatal, egészséges lovat takarunk mérsékelt éghajlaton, akkor az gátolhatja az állatot a természetes hőszabályozást illetően. Akár még túlmelegedés is felléphet, ez pedig a ló számára stresszes helyzetet teremt. Még akár egészségügyi kockázattal is számolni kell, ha a lovat túlságosan féltjük, és akkor is takarózzuk, amikor ez valójában nem indokolt.

Minél vastagabb, annál jobb a takaró?

Azt már tisztáztuk, hogy nem minden lovat és nem minden éghajlaton kell takarózni. Ha ez mégis javasolt, akkor sem mindegy, hogy milyen takaróval tesszük ezt.

Ha túl vastag a takaró, az nagyon kényelmetlen lehet az állat számára. Kialakulhat hőstressz, de még bőrirritáció is. Amennyiben nagyon vastag anyagból készül a takaró, akkor nehezebben fog tudni mozogni az állat, ez pedig gátolhatja a mozgásban vagy a munkavégzésben.

Mindig figyelembe kell venni az aktuális időjárást és a ló állapotát, mozgásigényét, hogy ki tudjuk választani számára a megfelelő vastagságú takarót.

Mi a helyzet a ló szőrének ápolásával télen?

Még ha takarózunk is egy lovat, akkor is törődni kell a szőrzetével. A takaró ugyanis meggátolja azt, hogy a ló szőre úgy szellőzzön, ahogyan kellene. Észben kell tartani azt is, hogy a takaró alatt összegyűlhet a por és a szennyeződés, ez pedig az állat bőrét irritálhatja. Ha szeretnénk megelőzni a lovak esetén a bőrbetegségeket, akkor télen is ügyelni kell a rendszeres szőrápolásra.

Nem jó egy takaró az év minden napjára

Ahol az évszakok között jelentősek az eltérések, ott nem lehet egy takaróval megoldani a ló védelmét egész évben. Egy téli takaró túlságosan meleg lehet az állat számára ősszel vagy tavasszal, amikor nincs olyan hideg.

A megfelelő anyagból készült takaró védelmet nyújthat a szél ellen. Ha pedig esik az eső, akkor vízálló takaróról kell gondoskodni. Így száraz maradhat a ló szőrzete, és elkerülhetők lesznek a gombás fertőzések, ráadásul a ló komfortérzete is növelhető.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés