Connect with us

Hirdetés

technokrata

A 3D nyomtatás új útjai

3DPrint

A 3D nyomtatás új útjai

A 3D nyomtatás új útjai

Rohamléptekben fejlődik korunk egyik legkreatívabb iparága, itt egy kis frissítés, milyen új irányokba mozdul el a 3D nyomtatás, illetve milyen területeken tud hatalmas segítséget nyújtani a technológia.

Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne jelenne meg újabb hír a 3 dimenziós nyomtatás új fejlesztéseiről. Az innovációk szerteágazó irányokban futnak: ipari alkatrész-gyártás, emberi szövetek és szervek előállítása, sőt ma már házat is építhetünk 3D nyomtatási technológia segítségével. A legújabb fejlesztésekből szemelgettünk.

 

Prototípus- és alkatrészgyártás

A 3D-ben történő nyomtatás hallatán ma még a legtöbbünknek leginkább a drága és elérhetetlen szavak jutnak eszünkbe, holott ma már egyre elérhetőbbé válik szinte mindenki számára ez a technika. A terméktervezésben jelent igazán nagy előrelépést a technika alkalmazása, hiszen rendkívül gyors prototípusgyártást tesz lehetővé, amelyből igen gyors a visszacsatolás, emiatt a tervek javításának lehetősége. Emiatt a cégek fejlesztései sokkal gyorsabbá és biztonságosabbá válhatnak, amivel jelentős versenyelőnyre tehetnek szert, ez pedig elősegíti piacon maradásukat. A prototípusgyártásban alkalmazott 3D technikát eddig megnehezítette, hogy ezeket a nyomtatókat nem mindenki engedhette meg magának, ma már azonban léteznek a piacon kisebb és olcsóbb készülékek, amelyek így könnyedén bevonhatók a mintatermékek előállításába. Tudvalévő, hogy a fejlesztés a termékelőállítás legköltségesebb folyamata, ezzel a cégek költségei jelentős mértékben csökkenthetők és nem mellesleg sok időt is megtakaríthatunk vele – írja a dekortar.hu oldal.

Nem véletlen, hogy a 3D nyomtatásban rejlő előnyöket az autóipar is felfedezte, és egyre több autógyártó cég törekszik arra, hogy alkatrészeit ezzel a technológiával állítsa elő. Így például legutóbb a Peugeot jelentette be, hogy alvázait a jövőben 3D nyomtatók segítségével fogják előállítani. Emlékezetes, hogy 2015-ben már ezzel a technológiával egy teljes autót készített el a Divergent 3D, a Blade nevű modell után a cég már több autót és motorkerékpárt is „gyártott” ily módon. Az alvázak 3 dimenziós technikával való előállítása egy sokkal könnyebb alváz kialakítását teszi lehetővé, ami forradalmasíthatja az autóipart.

 

Gyógyítás 3D-vel

A fejlesztések egy merőben más iránya az emberi gyógyításban rejlik, ezen a területen is számos nagyszerű innováció valósulhat meg a jövőben. A legnagyobb lehetőség az emberi szervek pótlásában, ortopéd kiegészítőkben rejlik, számos kutatás indult e területen. Legújabban az amerikai veteránkórházak jeleskedtek abban, hogy veterán katonák számára készítettek ortopéd pótlásokat.

A napokban jelent meg az a hír is, hogy mára sikerült a 3D-ben kinyomtatott porcok beültetése. Igaz, még nem emberen próbálták a svéd kutatók, hanem egy egéren, de a kutatás azért jelent óriási előrelépést, mivel a beültetett szövet növekedni kezdett az állat testében, és két hónappal a beültetést követően már kezdett az emberi porcra hasonlítani. Az eredmények azért is jelent fontos mérföldkövet az ez irányú kutatásokban, mert így akár az is lehetővé válik a jövőben, hogy az arra rászorulók természetes protézist kapjanak.

 

Új ház egy nap alatt, olcsón

A helyszínen, mindössze csupán 24 óra alatt nyomtatott ki egy cég egy komplett házat 3 D nyomtatási technológiával, és mindezt extrém hideg körülmények között. Az adott nyomtató 132 négyzetméteres, több mint 3 méter magas házat képes építeni, ezt a nagyságot valamivel több, mint egy nap alatt képes legyártani. Némi utómunkálatok persze szükségesek voltak, ám mindez elhanyagolható, ha azt vesszük, hogy a ház előállítási költsége csupán 3 millió forintnak megfelelő összeg volt.

További 3DPrint

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés