Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kinyomtathatod a mobiloddal a fülhallgatód

3DPrint

Kinyomtathatod a mobiloddal a fülhallgatód

Új 3D nyomtatási megoldások a MakerBottól ipari és oktatási felhasználók igényei alapján fejlesztve.

A MakerBot, a világ piacvezető 3D nyomtató gyártója egy új, az ipari és intézményi felhasználók igényeire optimalizált 3D nyomtatási megoldáscsomagot mutatott be a nagyközönségnek. A MakerBot bízik benne, hogy a most bejelentett újdonságok egy gyorsabb és hatékonyabb munkafolyamatot biztosítanak a mérnökök és kreatív szakemberek ötleteinek megvalósításához, valamint a tökéletes megoldást jelentik az iskolák számára a kreativitás és problémamegoldó szemlélet ösztönzésében.

Az új MakerBot Print és Mobile applikációk fejlesztése a munkafolyamat megkönnyítésére és lerövidítésére koncentrált. Az új MakerBot Replicator+ és MakerBot Replicator Mini+ 3D nyomtatókat a jobb teljesítményt szem előtt tartva tervezték át és széleskörűen tesztelték, amelynek az eredménye mindkét gép esetében nagyobb nyomtatási térfogat, valamint gyorsabb, pontosabb, megbízhatóbb és halkabb működés lett. A szintén most bemutatott Tough PLA nyomtatószálcsomaggal a szakemberek nagyobb ütésállóságú és tartósabb prototípusokat és alkatrészeket készíthetnek. Végezetül a pedagógusok számára a MakerBot bemutatta a Thingiverse Education platformot, amely megkönnyíti a tanárok közötti információcserét és az oktatási anyagok megosztását.

„Az elmúlt évben egy szemléleti váltáson estünk át a MakerBotnál, amely során a felhasználók hangja és igényeik megértése a vállalati kultúra sarokköveivé váltak. Ennek eredményeképp alaposan megismertük a professzionális és oktatási felhasználók tágabb elképzeléseit, és ez a megszerzett tudás irányította a fejlesztéseinket is.” – mondta Jonathan Jaglom, a MakerBot CEO-ja. „Az ipari és iskolai felhasználók számára fejlesztett megoldásaink azon a visszacsatoláson alapulnak, hogy szükség van az iteráló design folyamatok és az oktatási tevékenység megkönnyítésére, hatékonyabbá tételére és gyorsítására.”

Replicator Mini plusz

MakerBot Print & Mobile

A 3D nyomtatás integrálása a munkafolyamatba eleinte kihívást jelentő és időrabló lehet, ezért fektet hangsúlyt a MakerBot a felhőalapú 3D nyomtatási megoldások fejlesztésébe. Első lépésként az új MakerBot Mobile lépésről lépésre végig vezeti a felhasználót a teljes 3D nyomtató beüzemelési folyamaton. Amikor a gép már üzemkész, a MakerBot Print program teszi zökkenőmentessé a 3D nyomtatás élményét.

A natív CAD fájlok támogatása lehetővé teszi a legelterjettebb CAD formátumok és több alkatrészből álló projektek importálását a szoftverbe. Ezáltal rengeteg időt spórolunk, mivel kiiktatásra került az .stl formátumba konvertálás időigényes és sokszor ismétlődő folyamata a mindennapi munkából. A felhasználók mostantól 3D fájlokat és több nyomtatótálcát is egy projekthez rendezhetnek és együtt kezelve, egy fájlként oszthatják meg munkatársaikkal őket. A különálló modellfájlok kezelése helyett így együtt tárolható az információ és teljes projektek, tálcaelrendezések és nyomtatási beállítások menthetők el egyben.

A MakerBot Print az előkészítési folyamatot is fejlesztette. Az új Auto Arrange (automata elrendezés) funkció például automatikusan elrendezi, ha kell, több nyomtatótálcára az importált 3D modelleket a későbbi párhuzamos vagy sorozatos nyomtatáshoz. A szintén új, dinamikus nyomtatási beállításokkal adott nyomtatótálcán akár egyesével adhatjuk meg a modellek kívánt felbontását vagy kitöltését, így elkerülve a különböző elvárások miatt előforduló többszöri nyomtatási feladatokat. A fejlesztett Print Preview-nak köszönhetően egyesével megvizsgálhatjuk a rétegeken belül a Smart Extruder+ nyomtatófej útját vagy egy videó szimulációban ellenőrizhetjük a kritikus részletek nyomtathatóságát.

A MakerBot Print és MakerBot Mobile szoftverek különleges irodai és iskolai alkalmazásokat támogatnak a távoli megfigyelés és nyomtatás lehetőségével. Az élő kameraképnek és a státusz üzeneteknek köszönhetően az egyedi felhasználók vagy szervezetek rugalmasan kezelhetnek több gépet is egyszerre akár az iroda vagy a bolygó másik oldaláról.

Replicator  plusz with Assembled Headphone Print

MakerBot Replicator+ és Replicator Mini+

Az új MakerBot Replicator+ és Replicator Mini+ 3D nyomtatók a tetőtől a talpakig át lettek tervezve és szigorúan tesztelve az egyenletes és kiváló teljesítmény érdekében. A fejlesztési folyamat gyorsabb, könnyebb és megbízhatóbb 3D nyomtatáshoz és nagyobb nyomtatási térfogathoz vezetett mindkét modell esetében. Megerősítették mindkét 3D nyomtató Z-tengelyét és kocsijait a precíz, állandó és egyenletes teljesítmény érdekében. A nyomtatók több mint 380 000 órányi tesztelésen estek át mielőtt a piacra kerültek. A folyamat során a MakerBot szorosan együtt dolgozott a Stratasys céggel és támaszkodott az anyavállalat bevált folyamataira, termék élettartam tesztjeire és az eredmények ellenőrzési módjaira.

Mind a Replicator+, mind a Mini+ gyorsabb és halkabb, valamint nagyobb nyomtatási térfogattal rendelkezik, mint az elődje. A MakerBot Replicator+ 3D nyomtató körülbelül 30%-kal előzi meg tempóban a Replicatort, 25%-kal nagyobb modellek nyomtatására képes és 27%-kal alacsonyabb zajszintet produkál működés közben. A MakerBot Replicator Mini+ kompakt 3D nyomtató 10%-kal gyorsabb, 28%-kal nagyobb az építési térfogata és 58%-kal halkabb, mint az ötödik generációs Replicator Mini. Mindkét modell a cserélhető MakerBot Smart Extruder+ nyomtatófejjel érkezik, amely önmagában is hosszabb élettartamot és szebb 3D nyomtatásokat ígér.

Replicator Mini plusz v2

A tervezők és mérnökök számára a megjósolhatóság, a megfogható és a digitális modell legtökéletesebb egyezése alapvető elvárás 3D nyomtatás során. Az új MakerBot gépek ezt precízebb nyomtatással, szebb felületekkel és a vetemedés lehetőségének minimalizálásával érik el. A jobb 3D nyomtatási minőséget a kifinomultabb firmware és szoftver megoldásokon túl a hardware fejlesztésével érték el, beleértve a Z tengelyt, a kocsikat, a nyomtatótálcát és az extruderegységet. A tárgyak tálcáról való eltávolítása is jelentősen könnyebb lett a rugalmas nyomtatótálcának köszönhetően. A különleges kialakítású felület pedig mindkét gép esetében biztosabb letapadást tesz lehetővé bluetape használata nélkül is. Az áttervezett raft és támasztékok pedig szebben és könnyebben távolíthatók el a kész modellről.

A Canary, rohamosan növekedő biztonságtechnikai startup már egy ideje alkalmazza a MakerBot gépeit a fejlesztéseihez, most pedig volt lehetősége kipróbálni a vállalat új, professzionális felhasználóknak szóló megoldásait. „A MakerBot asztali 3D nyomtatói által lehetővé tett gyors prototípusgyártás és dinamikus iteráció a tervezési ciklusban segített nekünk gyorsabban a piacra vinni a Canary Flexet.” – mondta James Krause, a formatervezési részleg vezetője. „ Nagy örömmel próbáltuk ki az új MakerBot Replicator+-t és azonnal szembetűnő volt a 3D nyomtatások minőségbeli javulása és a gyorsabbá, hatékonyabbá váló munkafolyamat.”

A MakerBot Replicator+ tervezett végfelhasználói ára nettó 2499 dollár, míg a Replicator Mini+-é nettó 1299 dollár. A leggyorsabbak viszont kihasználhatják a bevezető árkedvezményt és 1999, illetve 999 dollárért, azaz a FreeDee Printing Solutions, a márka hivatalos hazai forgalmazójának áraira lefordítva bruttó 762 000 és 400 000 Ft-ért csaphatnak le a gépekre október végéig.

 Tough-PLA-Render_1280x1280

Palaszürke Tough PLA filament csomag

A MakerBot egy új nyomtatószálat is bemutatott, amellyel tartósabb és ütésállóbb tárgyak 3D nyomtathatók. A mérnöki felhasználásra szánt nyomtatószálcsomag 3 tekercs MakerBot Tough PLA-t és egy, a speciális anyagra optimalizálrt Smat Extruder+ nyomtatófejet tartalmaz. Az új alapanyag a két legelterjedtebb FDM anyag, a PLA és az ABS pozitív tulajdonságait kombinálja.

„Az új MakerBot Tough PLA a funkcionális prototipizálás igáslova. Főképp terméktesztekhez gyártunk vele prototípusokat és jigeket.” – állítja Mac Mor, vezető terméktervező mérnök az OXO-nál, akinek volt alkalma az utóbbi pár hónapban tesztelni az új anyagot. „A rugalmasság kulcsfontosságú a törések elkerüléséhez. Olyan idomoknál is jók a tapasztalataink, amelyek más anyagból nyomtatva sérültek volna. A rétegek közötti tapadás nagyon erős, miközben a raft könnyen leválik a modellről.”

A mérnökök és designerek munkáját még egy fronton segítve, a MakerBot utómunkálati útmutatókat is közzé tesz, amelyek olyan technikákhoz adnak segítséget, mint a 3D nyomtatott tárgyak ragasztása, csiszolása, festése, a vákuumformázás, rézbetétek és szilikon formázás.

Thingiverse Education

A Thingiverse Education egy új, átfogó platfom a Thingiverse, 3D modellezői közösségi oldalon belül, amely az oktatókat szeretné támogatni a tudás megosztásában és a jógyakorlatok átvételében. Az oldal már több mint 100 óratervet kínál, amelyet a weboldal tanítással foglalkozó felhasználói osztottak meg. Az óravázlatok és 3D modellek tantárgy és korosztály szerint is szűrhetők. „Hiszünk benne, hogy a 3D nyomtatás iskolai alkalmazásának csak akkor lehet értelme, ha támogatja a tanárt a fejlesztési célok elérésében.” – osztja meg Drew Lentz, MakerBot Learning menedzser. „A Thingiverse egy új, oktatási anyagoknak szentelt szekciójával a pedagógusoknak szeretnénk megkönnyíteni egy élő közösségben a tudás megosztását és folyamatosan új, hatékony felhasználási ötletek felfedezését.”Szólj hozzá!

További 3DPrint

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés