Connect with us

Hirdetés

technokrata

3D nyomtatással készült giga-menő bortárolót mutatott be az igus

3DPrint

3D nyomtatással készült giga-menő bortárolót mutatott be az igus

3D nyomtatással készült giga-menő bortárolót mutatott be az igus

A bútorkiállításon hamburgi faipari szakemberek bemutatták az igus karbantartásmentes alkatrészeivel felszerel Dolio tárolót

A tizenegy csarnokban, mintegy 141 000 négyzetméteres területen megrendezett kölni IMM bútoripari és lakberendezési vásár újra a világ legnagyobb bútorkiállítása volt.

 

Az iparág kreatív szakembereinek lehetősége nyílt újdonságaik bemutatására. Az újdonságok nemcsak a dizájnelemek, hanem a felhasznált anyagok terén is előrelépést jelentettek. A hamburgi Gsechs Egyetem faipari tanszékének 15 leendő faipari szakembere tíkfából, tölgyfából, paratölgyből és kőfurnérből rendkívül elegáns bortárolót készített a kiállításra. A bútor gyártása során az igus kenés- és karbantartásmentes csapágyait használták fel.

A kölni IMM vásárra idén január 15. és 21. között került sor. Számos cég és tervező mutatta be új termékét a nemzetközi közönségnek. A hamburgi Gsechs Egyetem leendő faipari szakemberei is a kiállítók között voltak. Az egyetem 15 hallgatója a latin dolium (hordó) szóból eredő Dolio névre keresztelt bortároló termékcsaláddal jelent meg a kiállításon.

A diákok a „Szokatlanul nyitott” című projektfelhívásra válaszul álltak elő a termékcsalád ötletével. Több prototípus elkészítését követően mindössze néhány hónap alatt megterveztek és legyártottak egy 20 darabból álló kisebb sorozatot. A Dolio egy függőleges elrendezésű bortároló szekrény, amelyben öt palack bor egy tálcán forog. A szekrényt egy 360 fokban elforduló, kőfurnérből készült, fémszerelvényekkel ellátott ajtó zárja. Ahhoz, hogy az ajtók a lehető legsimábban mozogjanak, az acél szerelvényekre iglidur B160-as tribo szálanyagból készült szalagot ragasztottak.

A szalagokat többek között kiváló kopásállósági paraméterek és alacsony súrlódási együttható jellemzi. Az ajtó zárásának megkönnyítéséhez a szakemberek saját maguk rugókat is készítettek.

„A tesztelés után arra a döntésre jutottunk, hogy a rugókat az igus cég iglidur I150-es szálanyagából nyomtatjuk ki”

– mondta Jorrit Burmeister.

„Annak dacára, hogy mennyire szívós és strapabíró, ez a műanyag nagyon könnyen megmunkálható, jól ellenáll a kopásnak, és jól bírja a Dolio rendszerben folyamatosan jelen lévő terhelést.”

További 3DPrint

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés