Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kína is fellép a kalózkodás ellen

Kütyük

Kína is fellép a kalózkodás ellen

A rizs hazájában több tucat weboldalt zárattak be szerzői jogok megsértése miatt.

Ahogy Kína fejlődik, és egyre több lesz az ország saját szellemi termékeiből, mind fontosabbá válik a szerzői jogok tiszteletben tartása is. Ennek ellenére mindmáig úgy gondolunk az 1,3 milliárd lakossal rendelkező államra, mint a kalózkodás, termékhamisítás Mekkájára. A kommunista vezetés azonban taktikát változtatni látszik; ennek eredménye az a 76 bezáratott website, melyek nem tiltott politikai, vallási eszmék terjesztése miatt jutottak erre a sorsra, hanem a rajtuk tárolt kalózfilmek és -zenék okozták vesztüket.

Hivatalos bejelentés szerint tavaly szeptember óta 172 esetben indítottak vizsgálatot a helyi hatóságok – melyből 14-et külföldi vállalatok kérésére kezdtek meg -, és ezek közül 76 bizonyult a helyi értékrend szerint jogsértőnek. Jan Csiaohon, a Nemzeti Szerzői Jogi Igazgatás megbízott igazgatója elismerte, hogy az online szerzői jogsértéssel kapcsolatos tevékenységek emelkedőben vannak. A helyi felvevőpiac növekedését három fő tényező élteti: a szélessávú kapcsolatok robbanásszerű növekedése (amint arról nemrég írtunk, Kína már a második a legtöbb broadband kapcsolattal rendelkező országok listáján), a filmek helyi fizetésekhez mért magas ára, illetve a cenzúra. A rizs hazájában a komoly tiltások miatt számos nyugati film legálisan egyszerűen nem hozzáférhető. A helyi tradíciókhoz tartozik az is, hogy gyakran a nyílt utcán kínálják az árusok a nem éppen jogtiszta portékáikat, szinte nevetséges, 1-2 dolláros áron.

Az ideológiai különbségek miatt a szellemi jogok tiszteletben nem tartása a másik komoly indoka annak, hogy az Egyesült Államok és Kína között feszült a viszony. A két ország közötti kereskedelmi mérleg ugyanis az USA felé jelentősen deficites – tavaly 202 milliárd dollárral több terméket és/vagy szolgáltatást exportált Kína az Egyesült Államokba, mint amennyit ez utóbbi Kínába. Ehhez pedig a kalózfilmek és zenék is hozzátesznek egy-két milliárd dollárt – ennyi bevételtől esik el az amerikai film- és zeneipar, mivel termékeiket nem (vagy csak alig) veszik meg a távol-keleten.

A múlt héten egyébként azt is bejelentették a helyi hatóságok, hogy megfontolják, csatlakozzanak-e két új, nemzetközi szerződéshez, ami a digitális kalózkodással szemben nyújtana segítséget. Ettől függetlenül azért messzinek tűnik még az az idő, amikor a kínai szerzői jogi sértések olyan mértékűre csökkennek le, mint ami Nyugat-Európában és az észak-amerikai kontinensen tapasztalható.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés