Connect with us

Hirdetés

technokrata

Véget ért a hidegháború a számítástechnikában is?

Kütyük

Véget ért a hidegháború a számítástechnikában is?

A nagyobb teljesítményű számítógépekre kiviteli tilalmat rendeltek el az USA-ban még a hidegháború idején. A szigor azonban oldódni látszik…

George Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke engedélyezte az amerikai technológiai cégek számára a nagysebességű számítógépek értékesítését olyan országokba, melyek korábban tiltólistán voltak (Oroszország, Kína, India). A számítógép-gyártók olyan nagy teljesítményű gépeket is értékesíthetnek ezeknek az országoknak, melyekkel az eddigieknél sokkal összetettebb műveleteket is képesek végrehajtani. Az eladásokhoz mostantól még a kormányzat engedélyére sincsen szükség.

A korábban felállított processzor sebességi határ (85 ezer Mtops) több mint a kétszeresére, egész pontosan 195 ezer Mtops nagyságra emelkedett. A korlátozásokon már korábban is könnyítettek, a korábbi 28 ezres Mtops értéket még a Clinton kormányzat végén emelték meg 85 ezerre. Az összehasonlítás végett egy átlagos amerikai otthoni számítógép hozzávetőlegesen 2100 Mtops teljesítményre képes.

A megszorító intézkedéseket még 1979-ben hozták, a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása érdekében. A fejlettebb számítástechnika eladásával az olyan országok, mint Észak-Korea olyan számítási teljesítményhez juthattak volna, ami megkönnyítette volna számukra a támadó rakéták kikísérletezését.

A számítógép-gyártók ezt diszkriminatív lépésnek minősítették annak idején, mert az Egyesült Államokkal szövetségben álló többi országra nem vonatkozott a kiviteli tilalom. A koreai és egyéb kommunista rendszerek így be tudták szerezni a komolyabb számítógépeket is, kihagyva az amerikai cégeket a profitszerzés lehetőségéből.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés