Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több cyberharcos kell!

Dotkom

Több cyberharcos kell!

Az Egyesült Államokban összesen ha ezren felelnek meg a feltételeknek…

„Ahogy telik az idő, egyre kevesebb ember áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy kellően támogatni tudjuk nemzeti biztonsági céljainkat.” – nyilatkozta a veterán cyberbiztonsági szakértő, James Gosler. A férfi korábban a CIA-nél, az NSA-nál (az USA nemzetbiztonsági hivatala) és az energiaügyi minisztériumnál dolgozott. Megállapítása azért furcsa, mert a 90-es években még úgy tűnt, hogy özönleni fognak a cyberkatonák az államok seregébe – az olyan filmek, mint az Angelina Jollie főszereplésével forgatott Adatrablók (Hackers), azt sugallták, a jövő hadseregének derékhadát adják majd az ilyen éles eszű (és deviáns) fiatalok.

hackers - Angelina Jollie.jpg

Az eltelt egy-másfél évtized alatt azonban kiderült, hogy ennél sokkal összetettebb a helyzet. Ami a filmen egyszerűnek tűnik, az a való életben igen komplikált. Gosler szerint a feladat elvégzéséhez szükséges képesség elképesztően ritka az országban. A több mint 300 millió lakossal bíró Egyesült Államokban mindössze alig 1000 ember felel meg a kihívásnak, becsülte meg a szakértő a lehetséges cyber-regruták számát. Ezt az adatot egyébként Alan Paller, a SANS Intézet igazgatója is megerősítette: „Felkutatod ezeket az embereket, de mindenki más is ugyanezt az ezer embert akarja magának, az NSA-tól a CIA-ig, a DHS-től a Boeingig. Hatalmas a zűrzavar.”

Ha az USA-ban ilyen gyatra a helyzet, akkor a világ más területein is hiány van cyberkatonákból? Úgy tűnik, igen, legalábbis a kínai információk ezt támasztják alá. Peller szerint ott is „vadásznak” a hozzáértő fiatalokra: „Az egyik kínai srácot korábban egy japán számítógépbe való behatolás vádjával kapták el. De ahelyett, hogy megbüntették volna, extra képzésben részesült. Pár hónappal később pedig már mi csíptük nyakon, amikor betört a Pentagon rendszerébe.”

Hacktivity
Hazánk is foglalkozik a témával, itthon évi rendszerességgel kerül megrendezésre a Hacktivity konferencia. A hazai érdeklődés – az ország méreteihez képest – relatíve nagy, több százan vesznek részt a rendezvényen. Természetesen a magyar fiatalok, már csak alacsony számukból adódóan sem jelentenek akkora fenyegetést a világra – nem véletlen, hogy minden amerikai sirám ellenére az USA hackereit tartják a legveszélyesebbnek.

Nem lehet elég korán kezdeni?
Létező veszély tehát Amerika számára a külföldről érkező cyberfenyegetés, nem véletlen, hogy olyan akciókkal próbálják meg felkelteni a fiatalok figyelmét a szakma iránt, mint a Cyber Challenge. A katonaság által pénzelt program során középiskolás diákokat keresnek fel, hogy általuk fokozhassák az USA cybervédelmét. Versenyt rendeznek számukra, a legjobbakat pedig figyelemmel kísérik a különböző kormányzati szervek (további részletek).

A tavalyi győztes, az akkor 17 éves Michael Coppola például azzal vívta ki magának a győztes címet, hogy „csalt”. A hackerversenyen ugyanis a pontokat tároló számítógépet vette célba, amin egy webes alkalmazás sebezhetősége révén szabadon garázdálkodhatott. A connecticuti tinédzser így extra pontokat írt fel magának, és ezzel meg is nyerte a versenyt. Természetesen nem zárták ki a versenyből; a most 18 éves, állást kereső Coppolának bizonyára nem kell sokáig kutatnia egy érdekes ajánlat után…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés