Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ki is gyártja a notebookokat?

Dotkom

Ki is gyártja a notebookokat?

Talán sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az általunk ismert márkaneveken forgalomba hozott noteszgépeket többnyire nem azok a forgalmazók gyártják – kik állnak akkor a háttérben?

2003. júniusában a tajvani notebookgyártók rekord eladási mutatókról számolhattak be, ami a piac dinamikus növekedését jelezte. A világ legnagyobb noteszgépgyártója, a Quanta Computer több mint 800 ezer példányt szállított le abban a hónapban, a neve mégis kevéssé ismert a szigetországon kívül. Mindkét jelenségnek ugyanaz az oka: a távol-keleti vállalat olyan óriásokkal áll szerződésben, mint a Dell Computer, a Hewlett-Packard, a Toshiba, az NEC és az Acer. Ezek a márkák már bizonyára mindenki számára ismertek. Nos, a Quanta például csak a Dell számára több mint 5 millió noteszgépet értékesített másfél év alatt, de rengeteg hordozható számítógépet készített az IBM (Thinkpad G) és a Sony (Vaio) számára is.

Az olyan cégeket, mint a Quanta Computer, angolul ODM-nek, azaz original design manufacturernek szokás nevezni. Az ODM-ek az OEM-ekkel (Original Equipment manufacturer) állnak szerződésben, saját maguk csak ritkán foglalkoznak végfelhasználóknak való értékesítéssel. Az OEM-ek azok, akik ismertek a legtöbb felhasználó felé – ˝ők˝ veszik meg a kialakított notebookházakat, a merevlemezeket, a processzorokat, a memóriákat stb., majd mindezt összeszerelik, ráteszik saját márkajelzésüket, majd irány a boltok polcai. Az IBM, a Toshiba és a Fujitsu ilyen tekintetben speciális helyzetben van, hiszen a notebookforgalmazás mellett egyben merevlemez-gyártással is foglalkoznak, ezért bizonyos szempontból mindkét kategóriába beillenek – s ez az oka annak is, hogy a világon értékesített összes hordozható számítógép igen nagy részében ezen három gyártó winchesterei találhatók.

Nézzünk pár példát! Az Asus, a Toshiba és az IBM modelljeinek egy részét egyértelműen saját maguk állítják elő, de azért még itt is akadnak kivételek. A Winstron nevű tajvani gyártó egy év alatt több mint 3 millió notebookot értékesít az OEM-ek felé: ez a vállalat felelős például az Acer Tarvelmate-ért, az IBM Thinkpad X sorozatáért, a Dell Centrino-s Latitude D400-asáért és az NEC Versa P440-ért. A Clevo foglalkozik saját márkanév alatt forgalomba hozott noteszgépekkel is: például a Prostar/Sager NP5670 sorozat az extrém teljesítményeiről ismert Alienware 51M notebookjára alapul (vagy inkább fordítva) – azzal a nyilvánvaló különbséggel, hogy a Celvo önmaga által eladott noteszgépei érezhetően olcsóbbak (például azért, mert megspórolhatták a reklámköltségeket).

Az Inventec a Toshiba számára készít hordozható számítógépeket, s teszi mindezt úgy, hogy ez utóbbi maga is gyárt bizonyos modelleket. Az Inventec áll a népszerű Satellite család mögött, de szintén ez a cég – az Arima-val együtt – gyártja a Compaq Presario és az Armada modelleket. A sor még sokáig folytatható lenne – az Arima Computer, az Asustek Computer, a Clevo, a Compal Electronics, az Elitegroup Computer Systems (ECS), a First International Computer (FIC), az Inventec, a Mitac Technology, a Twinhead és a Winstron adják az összes notebooktermelés több mint 90%-át. Emiatt gyakran nincs is nagy különbség az egyes típusok között, holott azok forgalmazói akár egymás kőkemény piaci ellenfelei is lehetnek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés