Connect with us

Hirdetés

technokrata

A HP Magyarország harmadik pénzügyi negyedéves eredményei

Dotkom

A HP Magyarország harmadik pénzügyi negyedéves eredményei

Sikeresen lezárult a HP Magyarország cégintegrációs folyamata, így az anyacéget megelőzve, immár egységes szervezetként működik.

[Sajtóközlemény] A HP és a Compaq világméretű egyesítési folyamata részeként május 7-én Magyarországon is megkezdődött a közös munka. „A HP immár sikeresen túljutott az informatikai világ legnagyobb volumenű vállalategyesülésének meghatározó részén” – kezdte összefoglalóját Dr. Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója. „Magyarországon egy új piaci dimenziójú vállalatot épített fel, mely piaci helyzetéhez méltó gazdasági erőként is letette névjegyét”.

Az egyesülés méreteire jellemző adatok: világszerte 145.000 alkalmazott, 160 országban, összességében 78,8 milliárd dolláros egyesített árbevételi nagyságrend. A piac kezdetben kételkedő reakcióit mára egyre inkább kezdik felváltani azok a hangok, melyek szerint a HP és a Compaq egyesülésének időzítése az iparági és világgazdasági fejleményeket is figyelembe véve igencsak szerencsésnek mondható. Olyan fokú hatékonyságot, erőforrás és technológiakoncentrációt testesít meg, amelyre a versenytársak döntő többségének valószínűleg hamarosan rá kell szánnia magát. Amint azt Capellas egy interjúban nemrég kifejtette: „Tudtuk jól, hogy az iparág többletkapacitásokkal rendelkezik bizonyos területeken és azt is, hogy a gazdasági környezet előbb utóbb alkalmazkodik a kialakult helyzethez. Viszont nem gondoltuk, hogy mindez ilyen gyorsan fog végbemenni”, majd így folytatta: „ebben a helyzetben az idő minket igazolt”. A HP integrált erőforrásai és új költségstruktúrája lépéselőnyt jelent a piacon.

A 2001. szeptember 3-án bejelentett és 2002. május 7-én útjára indított folyamat természetesen méretéhez és jelentőségéhez mérten új kihívásokat és feladatokat hozott a magyar leányvállalat számára. Két sikeres csapat integrációja, két meghatározó piaci szereplő egyesítése az egész szakma figyelmét és érdeklődését is vonzotta. A későbbi eredményes munka alapfeltétele mindenekelőtt a belső rendszerek, üzleti modellek, szervezetek kiépítése. A HP Magyarország harmadik (és egyben első közös) negyedéve végére lényegében elvégezte e feladat meghatározó részét: kialakult üzletági rendszerben, kidolgozott belső struktúrákkal indíthattuk az utolsó negyedik negyedévet.

A HP bevételei alapján a hazai legnagyobb vállalatokat tartalmazó lista első felében foglal helyet. E gazdasági potenciálhoz méltó az a tevékenység, melyet a Magyarországi értékteremtésben vállal magára.

A HP Magyarország éves teljes árbevételét jelentősen meghaladó nagyságrendű értékteremtő tevékenységgel veszi ki részét az ország technológiai és szellemi modernizációjában. A Flextronix és a Philips több ezer alkalmazottat foglalkoztatva külön-külön is milliós nagyságrendben gyárt Magyarországon printereket, tárolóeszköz részegységeket és monitorokat. Hazai informatikai szakemberek ezrei foglalkoznak közvetve vagy közvetlenül HP termékek értékesítésével, illetve szervizelésével.

Üzletági összefoglaló

ESG (Nagyvállalati Rendszerek Üzletág)

Az üzletág azon nagyvállalati technológiák, megoldások és szoftverek tartoznak, melyek hagyományosan igen markáns jelenlétet biztosítanak a közepes és nagyvállalati, valamint az államigazgatási körben. Az üzletág harmadik negyedéves eredménye mintegy 3,5 milliárd forint volt, ami némi növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszaka összesített bevételi szintjéhez képest. Ez az eredmény különösen azért értékes, mert ugyanebben az időszakban a HP világméretekben két számjegyű csökkenést könyvelt el az ESG üzletágban.

A harmadik pénzügyi negyedévben több mint 600 db ProLiant és NetServer talált gazdára hazánkban, emellett folyatódott az egyes termékcsaládok megújulása: ezúttal a két (ML530) és négyutas (DL580) kiszolgálók mentek keresztül jelentős technológiai fejlesztéseken. Az új termékek nevéhez máris számos benchmark (TPC-C, Exchange, stb.) rekord fűzödik.

Megjelent a tárolótechnológia zászlóshajójának számító, moduláris Enterprise Virtual Array háttértár rendszer új mikrokódja (V2), számos optimalizációval és új funkciókkal. Az Enterprise jó rajtot vett hazánkban, elsősorban UNIX-os környezetekben használják, de körvonazolódnak az első NT-s megoldások is. Az új HP piaci fölénye meggyőző a szalagos háttértárak terén, hála az iparág legszélesebb portfoliójának (Compaq SDLT és HP Ultrium/LTO technológia). A kínálatban immár a monolitikus storage is megtalálható (XP).

Augusztus 6-án a HP közös termékbejelentésben a PA-RISC és Alpha processzoros szerverekben jelentett be több újdonságot. Az Alpha termékcsaládban egy új szervert jelentette be, a DS25-öt EV68/1000 MHz-es processzorral, ez a Magyarországon is nagyon sikeres ES45 két processzoros változata. A meglevő ES45 ill. GS80/160 szerverekben pedig újabb, nagyobb teljesítményű változatokat jelentette be EV68/1250 ill. EV68/1224 MHz-es processzorokkal. Ezekkel a processzorokkal több benchmark kategóriában állította fel új világcsúcsot.

A HP bejelentette az új RP-8700+ PA-RISC CPU-kat, amik először a Superdome számítógépben, majd egy hónappal később már minden szerverében elérhetővé vált. Ezzel az új technológiával augusztusra a HP Superdome szerver két fontos teljesítményszegmensben is világrekordot döntött.

A Q3-ban vált publikussá a Himalaya 10 éves roadmap, amelynek révén hosszú távra előre láthatóak a fejlesztési irányok. Ez alapján CPU-szinten az Itanium váltás 2004 végén a Next Generation Itanium váltás pedig 2005 végén történik meg.

Az elmúlt években leginkább hálózat menedzsment alkalmazásairól ismert HP OpenView termékcsaládnál a súlypont áttolódott az átfogó rendszer menedzsment felé. Ebben a negyedévben jelent meg a méltán népszerű Operation for UNIX 7.0. (volt VantagePoint és ITOperations) Window platformon futó megfelelője, az Operations for Windows 7.0. mely kis, közép és nagyvállalati rendszerek – IT infrastruktúra, operációs rendszerek, alkalmazások, adatbázisok – teljeskörű menedzsmentjét végzi.

HPS (HP Szolgáltatások Üzletág)

A szolgáltatások hagyományosan kiemelkedő erőssége a magyarországi leányvállalatnak. Ez a bevételi eredményeken is látszik, hiszen 4,4 milliárd forintos harmadik negyedéves eredménye megfelel az egy évvel ezelőtti szintnek, így a HPS a legnagyobb hazai üzletágnak számít. Nem csoda tehát ha a szolgáltatási és rendszerintegrációs piaci rangsorban a HP messze piacvezető (világméretekben pedig a harmadik helyen áll), melyet az országban legszélesebb körű portfoliója is támogat.

Az üzletág tevékenysége 3 fő terület ölel fel: Ügyfélszolgálat (Customer Support), Konzultáció és Rendszerintegráció (Consulting and Integration), és az utóbbi időben egyre fontosabbá váló üzemeltetési szolgáltatást (outsourcingot) is magában foglaló Managed Services. A HPS stratégiáját az ügyfél igényeinek minél teljesebb körű feltárására, informatikai infrastruktúrája kiépítésére, a vevő rendszereinek üzemeltetésére alapozza. Legfontosabb tényezőként a költségek minimalizálása fogalmazható meg a teljesítmény megtartása mellett. A projektek sikerességének hátterében, valamint a szolgáltatási portfolió teljesítésében az egyre szorosabbra fűződő partnerkapcsolatok állnak, a világszinten megkötött partneri együttműködések (Microsoft, Oracle, SAP, Cisco) Magyarországon talán még kiemelkedőbbnek mondhatók most. Itt fontos megjegyezni, hogy a magyar SAP installációk több mint fele HP platformon fut, illetve a HPS a Microsoft és az Oracle legnagyobb szolgáltatási partnere lett. A HPS magyarországi szervezetének egyértelmű erőssége a több mint 150 magasan képzett szakember, akik közül sokan a legmagasabb szintű nemzetközi szakmai minősítésekkel is rendelkeznek. Hagyományosan sok külföldi projektben játszanak a magyar szakemberek meghatározó szerepet.

IPG (Képalkotás és Nyomtatás Üzletág)

A képalkotási és nyomtatási rendszerek (azaz a nyomtatási hardverek, digitális képalkotási eszközök, és kapcsolódó kellékanyagok) szegmensének 2,8 milliárd forintos árbevétele 8 százalékkal múlta felül az előző év harmadik negyedévének eredményét. Az üzletág otthoni felhasználásra szánt nyomtatók értékesítésében elért növekedését, a vállalatok informatikai költségvetésének szűkössége miatt tapasztalható, lanyha üzletihardver-forgalom oltotta ki.

A HP Magyarország a tintasugaras nyomtatók piacán továbbra is tartja 61,3%-kal elsőségét, amely 46,8%-kal több, mint a második helyen álló, őt követő versenytárs piaci részesedése. A otthoni felhasználásra szánt termékek egészét tekintve az elmúlt év adott időszakához képest összességében is 27%-os növekedést hozott az idei harmadik üzleti negyedév. A HP Photosmart kamerák több, mint 200%-os növekedést mutatnak fel, és a többfunkciós tintasugaras eszközök árbevétele is jelentősen emelkedett az előző évhez képest.

A vállalati felhasználásra szánt termékek esetében az elmúlt három hónapban ugyanakkor stagnált a piac. A tavalyi év hasonló időszakához képest a mostani negyedévben elért 19%-os növekedés (unit) némileg kisebb, mint a piac növekedése és a várt eredmények. Mindemellett az új személyi lézer többfunkciós termékek bevezetése olyaninnyira jól sikerült, hogy a tavalyi forgalom több mint kétszeres forgalmát hozta ez a termékcsoport, amely így a teljes lézerforgalom 11,3%-át teszi ki.

A kellékanyagok összevont értékesítési árbevétele a tavalyi év megfelelő időszakához képest szintén növekedést mutat. Ez az eredmény az új tintaplatform, az új festékkazetták, és a Premium Plus fotópapír bevezetésének, valamint a Magyarországon lassan 1 éve megkezdett take-back programnak egyaránt köszönhető. A festékkazetta begyűjtési program mindemellett a cég környezetvédelmi szempontból való pozitív megítélésében is sokat segített.

PSG (Személyi Számítógép Rendszerek Üzletág)

A Személyi Számítógép Rendszerek üzletág (ide tartoznak az asztali számítógépek, a hordozható eszközök, a kézi számítógépek és a munkaállomások) harmadik negyedéves forgalma mintegy 2,8 milliárd forintot tett ki, ami nagyjából megfelel a tavalyi év összesített eredményének, míg a HP világméretű eladásai e területen a termék-tranziciók következtében csökkentek.

A PSG üzletág termékei a teljes magyar piacon továbbra is meghatározó szerepet játszanak. A hagyományosan erős vállalati felhasználói kör mellett jelentős tartalékok vannak az otthoni PC-k piacán is.

A HP folytatta technológiai menetelését: az elmúlt hónapokban a piacon mi mutattuk be a legtöbb innovatív megoldást. Szintén a céghez kötődik a legszélesebb termékpaletta kínálatban tartása.

A cégegyesülés során végrehajtott termékkínálat egységesítésekor minden területen a legversenyképesebb termékcsoportok értékesítését folytatja a cég, ezzel is megalapozva a stabil vezető pozíciót. A PC piacon kivívott széleskörű ismertsége és elismertsége indokolttá tette a Compaq márkanév megtartását a személyi számítógépek, notebook-ok, consumer notebookok, consumer személyi számítógépek terén, míg a munkaállomások, kézi számítógépek, hálózati eszközök, wireless lan és vékony kliensek esetében HP embléma található a készülékek dobozán (bár még hosszú ideig megmarad a Compaq EVO Workstation és a Compaq iPAQ elnevezés).

A HP új termékekkel jelentkezik az őszi szezon kezdetén: az asztali gépek terén az EVO D310, D510, a notebook között a c sorozat és v sorozat, míg a kategóriájában kiemelkedően sikeres iPAQ is új tagokkal bővül.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés