Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ne tegyük az iPad 2-t a fejünkhöz!

Tablet

Ne tegyük az iPad 2-t a fejünkhöz!

Ugyanis az Apple táblagépe megzavarhatja az agyvíz elvezetésére szolgáló szelep működését

A hatás csak akkor figyelhető meg, ha a táblagép néhány centiméterre helyezkedik el a páciens fejétől – írja egy amerikai orvos. Az iPad 2-ben található mágneses alkatrészek hatással lehetnek a szintén mágneses irányítású szelepek működésére, melyek elengedhetetlenek a koponyában felgyülemlett folyadék eltávolításához bizonyos kórképek esetén.
A Michigani Egyetem egyik orvosa azután kezdett vizsgálódni, hogy egy négyhónapos, vízfejűség miatt kezelt csecsemőnél három héttel a behelyezést követően rosszul kezdett működni az elvezető berendezés. Az édesanyja a szoptatással egy időben használta iPad-jét, akaratlanul is közel helyezve azt a kicsi fejéhez.


”A technológia többnyire az egészségügyi ellátás javulását szolgálja. De ebben az esetben… nos, aggodalom merül föl” – mondta Dr. Salvatore Insinga. A New York-i idegsebész ugyan nem vett részt a tanulmány elkészítésében, de a kollégája által fölvetett probléma elgondolkodtatta. ”Eddig is tudtuk, hogy az ilyen szelepek érzékenyek a mágneses mezőkre, ezért például MRI-t nem üzemeltetünk a közelükben. Ám úgy gondolom, koránt sem ismerjük a veszélyt jelentő gépek teljes listáját…” – tette hozzá.
A tanulmány az idegsebészetre szakosodott, Journal of Neurosurgery: Pediatrics című folyóirat augusztusi számának előzeteseként jelent meg június 26-án.
Az úgynevezett vízfejűség, az agyvíz fölhalmozódása miatti agyduzzanat különböző kórképek nyomán következhet be. A kezeléshez mindenképpen szükséges a folyadék elvezetése, melyet mágneses szabályozású szeleppel oldanak meg.

 A Michigani Egyetemen készült tanulmány szerzője, Dr. Cormac Maher gyermek-idegsebész kipróbálta, hogy az iPad 2 milyen hatással van a berendezésre a Smart Cover névre hallgató speciális tokkal, ami szintén mágneseket tartalmaz, illetve anélkül. A tíz programozható szelepen bekövetkező változás méréséhez egymás után ötféle távolságban helyezte el a táblagépet. Az eredmények szerint az orvosi eszközök 58%-ának módosultak a beállításai, ha 1 centiméteren belül volt az iPad, míg 1-től 2,5 centiméterig terjedő közelség esetén 5%-ra csökkent az arány. Ennél nagyobb, de még 5 centiméteren belüli távolságnál mindössze 1%-uk mutatott eltérést.
”Ha tudjuk, hogy a szelep beállítása megváltozott, egyszerű visszaállítani azt” – mondta Dr. Maher, hangsúlyozva, hogy a négyhónapos csecsemő nem szenvedett károsodást az eset nyomán. ”Ugyanakkor súlyos következményekkel számolhatunk, ha nem derül fény a hibára. Szövődmények léphetnek föl, ha túl sok vagy túl kevés agyvíz marad a koponyában” – ismertette a lehetséges kockázatokat az egyesült államokbeli szakértő. Az iPad-et gyártó Apple nem kommentálta a jelenséget.

Dr. Maher és munkatársai úgy vélik, a szülőket és az ápolókat tájékoztatni kell a táblagép használatának mágneses szelepekre gyakorolt ”mellékhatásáról”, hogy még véletlenül se helyezzék azt a betegek fejének közelébe. ”Ha a szeleppel élő csemete iPad-et használ, teljesen rendben van, csak ne tartsa a fejéhez és ne aludjon vele. A rendeltetésszerű használattal nincs probléma, csak egy kis körültekintés szükséges” – tanácsolta a tanulmány szerzője.

Dr. Jonathan Zhang, egy houstoni klinika idegsebésze további kutatásokat szorgalmaz az iPad és a programozható szelepek közötti viszony megismerésére. ”Nagyon érdekes és továbbgondolásra érdemes eredményről beszélünk. Mivel a technológia egyre inkább az életünk részévé válik, figyelnünk kell az ilyen jelenségekre. Ez egy igazi tanmese” – vonta le a tanulságot Dr. Zhang



Szólj hozzá!

További Tablet

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés