Connect with us

technokrata

LED, QLED, OLED – Mi micsoda?

oled qled led mi micsoda mit jelent

LifeStyle

LED, QLED, OLED – Mi micsoda?

LED, QLED, OLED – Mi micsoda?

A televíziók világában széles választék áll rendelkezésre, beleértve az újabb technológiákat is, mint például a LED, QLED és OLED. A LED (Light Emitting Diode) technológia egy különleges háttérvilágítási technológia, amely a képernyő mögötti LED-ek segítségével kelti életre a képet. A QLED (Quantum Dot Light Emitting Diode) azonos elven működik, de az egyes képpontokat egy vékony réteg quantum ponthálózattal látják el, amelyek élénkebb és pontosabb színeket eredményeznek. Az OLED (Organic Light Emitting Diode) technológia az egyes képpontokat egy vékony organikus réteggel világítja meg, így a kép még élesebb és a színek még élénkebbek lehetnek.

A számunkra tökéletes TV megtalálása nem könnyű feladat. Fontos megfontolni a személyes preferenciákat, a tervezett használati módot és az otthoni berendezési stílust, mielőtt kiválasztanánk a megfelelő tévé típust.

Amit a LED tévékről tudni kell

LED tévék a képernyő mögött elhelyezett LED-ek segítségével működnek, amelyek a képernyőn megjelenő képet hátulról világítják meg. A LED-ek a háttérvilágítás módjától függően lehetnek részleges LED világításúak (local dimming) vagy teljes világításúak (full-array). A részleges világítás esetében a LED-ek csoportosítva vannak, és a háttérvilágítást csak azok a csoportok kapcsolják be, amelyeknek világítása a kép jelenlegi tartalmához igazodik. Ez a megoldás jobb kontrasztarányt és sötétebb feketét biztosít, mivel az inaktív LED-ek nem világítanak, így kevesebb fény áramlik át a képernyőn. A teljes világítás esetében a LED-eket az egész háttérvilágító paneleken sorakoztatják fel, amelyeket a képernyő felbontása szerint osztanak fel. Ez a megoldás általában olcsóbb, és kisebb méretű tévéknél használják.

A LED technológia előnyei közé tartozik az energiatakarékosság, a széles színskála és a vékony kialakítás. A LED-ek színvisszaadási képessége és a képernyő felbontása lehetővé teszi a nagyon jó színek és a kontraszt megjelenítését. Azonban a LED technológia korlátokkal is rendelkezik, mint az élesebb színek hiánya és az LCD-panel korlátozott betekintési szöge. Az élesebb színek hiánya abból adódik, hogy a LED-ek az LCD-panel mögött helyezkednek el, és azok nem képesek annyi fényt megjeleníteni, mint az OLED-ek. Az LCD-panel korlátozott betekintési szöge miatt a színek és a kontraszt szintjei csökkenhetnek, ha nem a képernyővel szemben helyezkedünk el.

Mit tudnak a QLED tévék?

A QLED tévék LCD technológián alapulnak, és különleges kvantumpontokat tartalmaznak, amelyek a fény hatására kis mennyiségű energia kibocsátásával a megfelelő színt állítják elő. A QLED technológia lényege, hogy az LCD-panelt kvantumpontokkal egészítik ki, amelyek javítják a színvisszaadást, a kontrasztot és a fényerőt.

A QLED tévék előnyei közé tartozik a jobb színvisszaadás, a nagyobb kontraszt és a nagyobb fényerő. A kvantumpontokkal a QLED technológia képes nagyobb színtér lefedésére, mint a hagyományos LCD tévék. Ez azt jelenti, hogy a QLED tévék gazdagabb, élesebb és valósághűbb színeket jelenítenek meg. Emellett a részleges LED-ekkel együtt alkalmazva a QLED technológia lehetővé teszi a jobb kontraszt és a sötétebb fekete megjelenítését. A QLED tévék nagyobb fényereje pedig azt jelenti, hogy a képernyő világosabb lehet a fényes környezetben is.

Azonban a QLED technológia is rendelkezik hátrányos tulajdonságokkal, amikor összehasonlítjuk az OLED-vel. Az OLED technológia esetében a pixelek saját fényt bocsátanak ki, így a kép színei gazdagabbak és élesebbek lehetnek, mint a QLED-nél. Emellett a QLED technológia is az LCD-panel mögötti LED-eket használja, ami korlátozhatja a betekintési szöget, illetve a fekete szín kevésbé intenzív lehet.

OLED tévék

Az OLED technológia olyan képernyőket hoz létre, amelyekben az egyes pixelek képesek saját fényt kibocsátani. Az OLED képernyők alapja egy szerves anyag, amely képes az elektromos áram hatására fényt bocsátani ki. Az OLED technológia előnye, hogy minden egyes pixelnek saját fénye van, és nem szükséges külön háttérvilágítás, így a feketék valóban feketék lehetnek.

Az OLED tévék képesek sokkal gazdagabb és élesebb színek megjelenítésére, mint a hagyományos LED vagy QLED tévék, és a betekintési szögük is szélesebb. Az OLED technológiával készült képernyőknek jobb kontrasztja és jobb feketeszintje van, mivel a pixelek önállók, így nem befolyásolják más pixelek színét vagy fényerejét. Az OLED képernyők kiválóan megfelelnek a HDR tartalmak megjelenítésére, és szinte minden szögből tökéletes képet biztosítanak.

Természetesen az OLED technológia sem tökéletes, rendelkezik hátrányos tulajdonsággal. Az egyik hátrány a kisebb fényerő, mivel az egyes pixelek nem tudnak olyan fényt kibocsátani, mint a hagyományos háttérvilágítással rendelkező tévék. A pixelek elhalása is előfordulhat, ami azt jelenti, hogy egy idő után egyes pixelek elkezdenek fakulni vagy kialszanak.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

dreame robotporszívó

Office

Érkezik a PaperOffice az ASUSTOR NAS-ra

2024. augusztus 26. hétfő
bluetooth hangprojektor sound bar

Kütyük

Milyen hangszórót válasszunk?

2024. augusztus 24. szombat

Kütyük

Támogatás az Overland Tandberg RDX QuikStor USB 3.0-hoz

2024. augusztus 21. szerda

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés