Connect with us

Hirdetés

technokrata

II. világháborús titkok megfejtése – bárki részt vehet!

Dotkom

II. világháborús titkok megfejtése – bárki részt vehet!

60 évvel a második világháború után egy olyan kódfejtő verseny indult, mely a fél Európát elpusztító csatározások alatt, a nácik használta Enigma titkosító berendezés által készített, de fel még sosem tört üzenetek felfedésére irányul.

Az M4 Project névre hallgató kezdeményezés még január elején indult, céljai szerint három olyan eredeti Enigma üzenet megfejtése végett, melyet még 1942-ben szereztek meg a szövetséges haderők – és azóta sem törtek fel. Ezeket az üzeneteket egy négytárcsás Enigma révén hozták létre; a kódológépnek erről a változatáról hitték azt a németek a világháború alatt, hogy abszolút biztonságos, feltörhetetlen védelmet nyújt üzeneteiknek.

Ahogy sok egyéb technológia (például a sugárhajtás, a rakétatechnika stb.), úgy voltaképp a korai számítástechnika fejlődése is a második világháborúnak köszönhető. A Wermacht üzeneteinek titkosítására szolgáló eszköz védelmét elsőként a britek igyekeztek megtörni: a történelemben jelentős szerepet játszó Bletchley Parkba toborzott szakemberek Alan Turing vezetésével hozták létre a kódtörésre képes első számítógépeket. A kutatók erőfeszítései alapvetően hozzájárultak a hadiszerencse forgandóságához: az Enigma kódok felfedése előtt a német tengeralattjárók rengeteg brit és amerikai teherszállító hajót süllyesztettek el, ám a megfelelő ismeretek birtokában már sokkal védettebbé válhattak a szövetséges tengeri járművek a „farkasfalka” támadásával szemben.

Az első üzenet
Visszatérve az M4 Projecthez: a szervezet nyíltforrású üzenettörő alkalmazása a múlt héten végre megbirkózott az egyik üzenettel. Íme a 1851/19/252-es rádiójel, immár dekódolva: „F T 1132/19 tartalma: Kényszerű merülés a támadás alatt. Mélységi támadás. Utolsó ellenséges pozíció 0830h AJ 9863, 220 fok, 8 csomó. Követjük. (A barométer) 14 mb-re zuhant, észak-észak-keleti (szél), 4(-es erősségű), látótávolság 10 (tengeri mérföld).”

Az első üzenet megfejtésében a szervezők a nyers erő módszerét használták: egy négytárcsás Enigma minden lehetséges beállítását végigpróbálgatták (virtuálisan) az üzeneten. Ebben azonban nem volt benne a kis gép kapcsolótáblája, ami lehetővé teszi a kezelő számára, hogy megcseréljen két betűt, mielőtt a tárcsák révén titkosításra kerülne az üzenet. A kapcsolótábla jócskán megbonyolítja a titkosítási eljárást – jobban, mintha egy újabb tárcsát adnának a készülékhez. Ennek legyőzésére hozta létre az M4 Project a „hegymászó algoritmust”.

Bárki besegíthet
Mivel iszonyatos mennyiségű kombináció (kétszer tíz a 145-ik hatványon!) létezik, ezért a projekt létrehozóinak számára még a mai számítógépekkel is kihívást jelent az üzenetek megfejtése. Emiatt olyan módszert dolgoztak ki, amelyről az elmúlt évtizedben egyre többet lehetett hallani, olvasni: az elosztott számítás elvére alapuló szoftvert fejlesztettek ki. Így tehát bárki bekapcsolódhat a kódtörésbe (ahogy például más kezdeményezések révén a rákkutatásba vagy az űrkutatásba), és részt vehet a második világháború utolsó titkos üzeneteinek felfedésében.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés