Connect with us

Hirdetés

technokrata

Véget ér a zenemásolgatás?

Kütyük

Véget ér a zenemásolgatás?

Újabb, minden eddiginél nagyobb veszély fenyegeti az ingyenes zenecserélgetéssel foglalkozó közösségeket.

Öt évvel ezelőtt az Egyesült Nemzetek keretei között létrejött egy megállapodás, amely a digitális szerzői jogok védelmét hivatott erősíteni. Ahogy az már lenni szokott, a megállapodás önmagában semmit sem ér, ha a tagországok nem ratifikálják azt, a kellő számú egyetértés pedig az idei év elejéig váratott magára.

Ugyan 5 éve még egyáltalán nem volt elterjedt a szélessávú Internet-elérés az otthonokban, az egyetemeken és főiskolákon már előre lehetett látni: az ingyen megszerezhető zenének és videóknak nagy jövője lesz. Az ENSZ (előre látva a trendet) létrehozta a World Intellectual Property Organizationt (WIPO), feladatául pedig a szerzői jogok Interneten történő megvédését tűzte ki.

2002. február 20-án Honduras 38. országként ratifikálta a megállapodást, ezzel helyet biztosítva a tetteknek a szavak mellett. A zeneipar üdvözölte a lépést, ami nem is csoda, hiszen csak tavaly 2 milliárd dolláros bevételkiesést köszönhet a zeneállományokkal történő kalózkodásnak. Az USA az elsők között csatlakozott, az Európai Unió országai pedig az idei év végére szintén teljes létszámban képviselni fogják magukat a WIPO-ban.

Amellett, hogy a szervezetben részt vevő országok garantálják az előadók és producerek jogát szellemi termékeik felhasználásának meghatározására, azt is lehetővé teszik, hogy ezeket az anyagokat védetté tegyék az illegális másolással szemben. Ezek szerint még szigorúbb idők járnak majd a file-cserélő szolgáltatásokra is, a szép új világ pedig teljesen szép fizetős világgá válik…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés