Connect with us

technokrata

Az internetbiztonság most az első számú prioritás

Adatvédelem

Az internetbiztonság most az első számú prioritás

Az internetbiztonság most az első számú prioritás

Sok szervezet még egy évvel a távmunka „átmeneti” bevezetése után sem vizsgálta felül biztonsági szabályait

A Fujitsu arra figyelmeztetett, hogy sok szervezet szándékán kívül olyan kultúrát hozott létre, amelyben a munkavállalók minden eddiginél jobban vonakodnak jelenteni a potenciális biztonsági incidenseket. A széles körű otthoni munkavégzés világában különösen előtértbe kerül ez a probléma.

A világjárvány pattanásig feszítette a meglévő internetbiztonság kihívásait. Sokan már egy teljes éve távolról dolgoznak. A Fujitsu felmérésének eredményei szerint sok munkavállaló korábban soha nem tapasztalt elszigeteltséget él át. Mivel home office-ban dolgoznak, biztonsági kérdésekben kevésbé tudnak tanácsot kérni kollégáiktól, például egy gyanúsnak tűnő e-maillel kapcsolatban. Ugyanakkor nem szívesen jelentik hivatalos úton a potenciális biztonsági problémákat.

A Fujitsu megbízásából készített jelentés adatai alapján a szervezetek számára kockázatot jelent, hogy a megnövekedett támadási felület mellett azzal is meg kell küzdeniük, hogy a munkavállalók gyakran vonakodnak jelenteni a potenciális biztonsági incidenseket. A nem műszaki feladatokat ellátó dolgozók 48%-a a lehetséges vádaskodástól tartva nem szívesen jelent semmilyen potenciális fenyegetést, ami óriási veszélynek teszi ki a vállalatokat.

A Covid19-világjárvány miatt sok szervezet rövid távú, hirtelen összetákolt megoldásokat vezetett be az otthoni munkavégzés támogatására – és sokkal nagyobb mértékben vesz igénybe felhőszolgáltatásokat. Számos helyen a céges hálózat és adatok személyes eszközökről és védtelen otthoni hálózatokról való elérésének korlátozásán is enyhítettek. Emiatt sok vállalatnál exponenciálisan megnőtt az internetes támadások kockázata, ami óriási terhet ró az IT-vezetőkre.

Hogy pontosabban kiderítse, milyen mértékben ismerik fel a nemzetközi vállalatok az elhúzódó otthoni munkavégzés jelentette kihívást, a Fujitsu felmérést készített 14 ország 331 felsővezetőjével. A válaszadók öt tág értelemben vett iparági csoportot képviseltek: pénzügyi szolgáltatások, kiskereskedelem, gyártóipar és gépkocsigyártás, energia- és közműipar, központi/szövetségi kormányzat. A főbb megállapítások az alábbiak voltak:

  • A válaszadók 54%-a nem tud gondoskodni arról, hogy biztonsági szabályai lépést tartsanak a jelentős változásokkal. Ennek alapján a vállalatok nagyobb kibertámadási kockázatnak teszik ki magukat – amit például a UK National Cybersecurity Centre internetbiztonsági szervezet által jelentett incidensek számának növekedése is bizonyít.
  • A nem műszaki területen dolgozó munkatársak mintegy 48%-a nem szívesen jelent semmilyen, általa észlelt biztonsági fenyegetést. A műszaki munkavállalók között 37% ez az arány – tehát még ők is nagy számban vonakodnak a megfelelő intézkedés végrehajtásától. Ennek alapján a kultúraváltásnak kiemelt üzleti célnak kell lennie a következő évben.

„Sok szervezetnél nem ügyeltek az internetbiztonság fontosságára, amikor a Covid19-világjárvány kezdetén igyekeztek minél gyorsabban megteremteni az otthoni munkavégzés lehetőségét. És ezek a rögtönzött, ideiglenes megoldások sok esetben egy év elteltével is változatlanul működnek. Ez azt jelenti, hogy túl sok cég teszi ki magát az internetes támadások kockázatának. Megnőtt a támadási felület, és a munkavállalók nem szívesen jelentik a potenciális incidenseket. A munkahely megváltoztatásához integrált szemléletre van szükség – amely a munkahelyi produktivitásnövelő eszközökre éppúgy kiterjed, mint a kultúraváltást középpontba állító, testre szabott biztonságra”

– nyilatkozta Tim White, alelnök, a Fujitsu Global Delivery Group és Global Service Delivery Unit vezetője.

A Fujitsu fejlett biztonsági megoldásaival a vállalatok és az állami szervezetek a biztonsági stratégia és működés minden szervezeti szintre kiterjedő megerősítésével minimumra szoríthatják a fennakadásokat és fenntarthatják a folyamatos üzletvitelt. Ehhez integrált, együttműködő szemléleten alapuló, intelligenciavezérelt megoldásokra van szükség az internetbiztonság általi kihívások kezelése terén – a legmagasabb biztonsági normák szerint. Így a szervezetek olyan biztonsági modellt vezethetnek be, amely az üzleti növekedést fenntartva biztosítja számukra a jelenlegi feltételek melletti működéshez szükséges rugalmasságot.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu