Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan védjük meg házi kedvenceinket a csípős rovaroktól?

csípős rovarok darázs házi kedvenc

LifeStyle

Hogyan védjük meg házi kedvenceinket a csípős rovaroktól?

Kép forrása: unsplash.com

Hogyan védjük meg házi kedvenceinket a csípős rovaroktól?

A darazsak, méhek és szúnyogok nemcsak minket veszélyeztetnek, hanem a háziállatainkat is. Ők a tavaszi-nyári hónapokban sok időt töltenek kint a kertben, talán többet is, mint mi magunk, Az ő védelmük nem egyszerű feladat, de azért nem lehetetlen. Mutatunk néhány tippet, amivel darázsmentessé tehető a kutyaház, vagy elkerülhető, hogy az itatótál egyben a darazsak felfrissülését is szolgálja.

Szúnyoghálót a kutyaházra!

Ahogy magunkat, és a házunk belső tereit, a tornácot védeni tudjuk egy jó szúnyoghálóval, úgy a kutyaházra is tehetünk egyet. Természetesen nem olyat, ami ajtós, azt nem minden kutya tudná kinyitni, de egy lengőajtó vagy sima háló már működhet. Így se a darazsak, se a méhek, se egyéb rovar nem találja meg az utat.

Kiskutyánál lehet ez még probléma abból a szempontból, hogy ők szeretnek mindent szétrágni, mindennel játszani. Sanszos, hogy ennek a szúnyogháló is áldozatul esne. Ha még kölyök a kutyusunk, akkor vagy rögzítsük kicsit stabilabban a hálót vagy olyan lengőajtós szúnyoghálóban gondolkodjunk, ami merevebb és nem lehet szétrágni.

A kutyaház ajtajához felszerelt szúnyogháló tehát a rovarokat kívül tartja, a levegőt viszont beengedi. Figyelni is kell télen és nyáron is, hogy a kutyaház megfelelően szelőlőzhessen, ne legyen se túl nagy, se túl kicsi az állat számára.

Az itató- és etetőtálak legyenek védett helyen!

Mivel a darazsak mindenevők nemcsak a kert virágaira szállnak rá szívesen, hanem szinte bármilyen ételre, italra. A kutyák, macskák és egyéb házi kedvencek különböző tápjai sincsenek tőlük biztonságban. Nyáron az itatáshot kitett víz szintén vonzó sok rovar számára. Ha pedig éppen együtt iszik kedvencünk a rovarokkal, az valószínűleg nem lesz konfliktusmentes Szerencsére néhány apró trükkel itt is lehet segíteni.

Ha már nagyjából ismerjük kedvencünket, azt, hogy mennyi ételt képes egyszerre megenni, akkor annyit helyezzünk ki számára. A maradék rögtön odavonzza a rovarokat. A csípőseken kívül a hangyákat is, amik így könnyen megtalálhatják az utat a ház felé is.

Azon kívül, hogy figyelünk rá, ne maradjon sok étel a kutya vagy macska etetőtáljában, még az is jó megoldás lehet, ha maga az etetés védett helyen történik. Ez lehet egy kis sufni, aminek szúnyoghálós ajtaja van, vagy lehet a tornác is, amit szintén rovarmentessé lehet tenni.

Fokozottan figyeljünk a kutyaház rejtett sarkaira!

A kertben lévő különböző kuytaházak, macskaházak egyéb kis védett helyek remek zugok a darazsak számára is, ezért figyeljünk rá nagyon, nem építkezik-e ott épp egy új kolónia. Főleg akkor, ha az állatunk ritkán használja a kerti házát. Ha nagy ott a jövés-menés, akkor talán kevésbé vonzó

A kutyát próbáljuk leszoktatni a darazsak és méhek üldözéséről

Biztos láttunk már olyat, hogy egy-egy kutya vagy macska kapkod a darazsak, méhek után. Ez sajnos elég rosszul is végződhet, ha véletlenül bekapnak egyet, annak fulladás lehet a következménye. Ha azt látjuk, hogy a kedvencünk előszeretettel fogdos rovarokat, akkor meg is taníthatjuk rá, hogy ezt ne tegye. Szóljunk rá ilyenkor, egy határozott nemmel. Végső soron maga a természet is meg fogja tanítani rá, mert egy jól irányzott csípést az orrán biztosan sokáig nem fog tudni elfelejteni.

Ha mégis megtörténik a csípés, akkor borogassuk, jegeljük. A kutya rögtön jelezni fogja, hogy valami történt nyüszítéssel, vakarózással. Még az a jobbik eset, ha kívül éri valahol a csípés, nem pedig bent a szájában.A testén bőrpír és duzzanat ugyanúgy keletkezik a csípés után, mint nálunk, csak a bunda miatt nehezebb észrevenni.

Arra is fel kell készülni, hogy ha esetleg allergiás a kutya vagy macska a csípésre, legyen otthon, kiránduláskor, sétáltatáskor olyan gyógyszer nálunk, amivel enyhíteni lehet a tüneteket. Érdemes kikérni állatorvos véleményét is.

A darazsak mellett érdemes pár szót szólni a kullancsokról is, amik súlyos betegségeket terjeszthetnek. A háziállatokat nagyon alaposan át kell nézni minden sétáltatás után, de otthon a kertben is bármikor összeszedhetik őket. Kullancs elleni szerekkel, nyakörvvel sokat tehetünk a megelőzésért. Kullancscsipesz legyen otthon mindenképp.

Ugyanígy gondot okozhatnak a bolhák is, amiket a sokat vakarózó kutya könnyen felfed. Ellenük porokkal könnyen lehet védekezni.

A felelős állattartáshoz tehát nemcsak a megfelelő etetés és gondoskodás tartozik hozzá, hanem a folyamatos élősködő és rovar elleni védelem is.

Ha mégis van fészek valahol a kertben…

Ha úgy tűnik, hogy megsokasodtak a darazsak a kertben, akkor gyanakodhatunk rá, hogy valahol fészek van. Nem jó ötlet egyedül szembeszállni a darazsakkal, ezért ha fészket látunk valahol a kertben, inkább a profi darázsirtást válasszuk!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés