Connect with us
Hirdetés

technokrata

Így pörgesd fel az otthoni WiFi sebességét

wifi router otthon yettel

Kütyük

Így pörgesd fel az otthoni WiFi sebességét

Így pörgesd fel az otthoni WiFi sebességét

Néhány egyszerű tipp, ha úgy érzed, nem – vagy nem mindenütt – hasít eléggé az otthoni net.

Biztos, hogy jó helyen van a router?

Az első dolog, amit tisztáznunk kell, hogy optikai kábeles vagy vezeték nélküli (mobil internet) eszközt használsz.

Bármilyen menő routered is van, ha nem megfelelő helyről szórja a jeleket a házadban vagy a lakásodban, akkor a vétel akár egy garzonlakás egyes pontjain is gyenge lehet.

Sokan igyekeznek eldugni a készüléket, vagy a számítógép mellé teszik, vagy be a lépcső alá, szekrénybe, hogy ne legyen szem előtt, de ez nem jó taktika: a router ideális helye a ház vagy lakás közepén van, kivéve, mobil internet esetén, ott érdemes ablak közelében elhelyezned az eszközt a jobb rádiós vételi lehetőség miatt, mert minél jobb a jelszint annál erősebb és stabilabb lehet az internet elérésed.

Fontos, hogy a vétel akkor  a legjobb, ha magasan is van a routerünk – tehát a földre tett készüléket mindenképp felejtsük el.

Kapcsolódás a routerhez

A legtöbb router beszerelésekor nem változtatnak az alapértelmezett gyári beállításokon.

Ahhoz, hogy változtassunk a gyári beállításokon, böngésző segítségével először kapcsolódnunk kell a routerhez. Ezt megtehetjük a router mellé csomagolt ethernet kábelen vagy WiFi-n keresztül is.A böngészőbe a router matricáján szereplő IP-címet kell beírnunk, és máris megjelenik a router bejelentkezési felülete.

Amennyiben nem találod az IP-t, írd be az „ip cím router beállítás” kifejezést a Google-ba a router pontos típusával együtt. A kapott IP cím lesz az, amit böngészőnkbe be kell írni, hogy megjelenjenek a beállítások.

Belépés – de hol a jelszó?

Az IP-cím megadása után azonosítanunk is kell magunkat ahhoz, hogy változtathassunk routerünk beállításain.

Ha nem változtattuk meg a gyári jelszót, akkor a készülék csomagolásán és/vagy a készülék matricáján lévő felhasználónévvel és jelszóval tudunk belépni.

Amennyiben a gyártó által megadott gyári admin jelszó és felhasználónév nem segít, például mert korábban megváltoztattad és elfelejtetted, ebben az esetben resetelned kell a készüléket. Ezt egy SIM-tű, vagy gemkapocs segítségével tudod megtenni, azt a “RESET” feliratú lyukba benyomva és kb 10 mp-ig nyomva tartva.

Reset után a készülék visszaáll a gyári alapbeállításaira, ezzel a matricán szereplő felhasználónév és jelszó lesz érvényes. Ilyenkor természetesen minden egyéb általad megváltoztatott beállítás is visszaáll a gyári állapotába.

2.4 GHz vagy 5GHz?

Mi a különbség a kettő között, ez lehet az első kérdésed és mit is jelenthet ez a sebesség használata esetén.

A legtöbb routerek beállításain kétféle wifi beállítási lehetőség van, bandsteering vagy single SSID opciók közül választhatunk.

  • Bandsteering esetben a wifi neve mellett megjelenik a 2,4G és az 5G. Ez vezetékes internet és mobil internet esetén is azt jelenti, hogy milyen sávszélességen sugároz az eszköz.A kettő között igazából két nagy különbség van, az egyik a hatótávolság, mert minél kisebb a frekvencia annál nagyobb területet képes lefedni, így az egész házban is akár elérhető lesz az interneted.

A másik nagy különbség a maximálisan elérhető sávszélesség, mivel az alacsonyabb frekvencia nem képes a magasabb adatátviteli sebesség elérésére, ennek van egy határa. Az 5GHz segítéségéve nagyobb adatátviteli sebesség érhető el, hátránya, hogy kisebb a sugárzási területe.

  • Single SSID beállítás esetén csak egy wifi név jelenik meg, nem lesz olyan problémád, hogy a lakás másik végében már nem elérhető az adott wifi jel és váltogatnod kell a két wifi név között. A routered közelében magasabb lesz a sebességed és ahogy távolodsz tőle, fog csak csökkeni ez.

Biztonsági beállítások

Egyes készülékeken még régebbi szabvány lehet a gyári beállítás, azonban ezek könnyen feltörhetők, ezért mindenképp javasolt a WPA-2 hitelesítést választani (ezen belül például a „személyes” vagy „otthoni” opciót).

A WPA-titkosításnál válasszuk az AES szabványt.

Fontos, hogy érdemes a gyári wifi felhasználónév és jelszó párost megváltoztatnod a sebezhetőség elkerülése érdekében, bárki is fér hozzá a routeredhez nem fogja tudni átállítani a beállításaidat.

Milyen legyen a sávszélesség?

A frekvenciához hasonlóan a sávszélességnél is igaz, hogy minél magasabb értéket választunk (például 80 helyett 160 MHz-et), annál gyorsabb lesz a netkapcsolatunk – de annál kisebb területen.

Itt tehát nincs aranyszabály: a legjobb, ha a router által kínált 2-3 legmagasabb érték mindegyikén leteszteljük az eszközeink által ténylegesen elérhető sebességeket valamelyik speedtest oldalon (például https://www.speedtest.net).

Ha sűrűn lakott helyen – például toronyházban – lakunk, a szomszédainknál is nagy eséllyel van vezeték nélküli otthoni net. A többi lakó jele is zavarhatja a WiFi routerünk jelét, így megeshet, hogy egy senki által nem használt, de alacsonyabb Mhz érték végül jobb eredményt ad, mint a 160 Mhz.

WiFi-elemzővel a legjobb csatornabeállításhoz

Ahhoz, hogy a környékünk többi routere ne zavarja a vételt, kulcsfontosságú a megfelelő csatornabeállítás kiválasztása.

Ehhez először is egy WiFi elemző alkalmazást kell letöltenünk: az alkalmazás egy térképszerű ábrát mutat a környékünkről. A vízszintes tengelyen az egyes csatornákat látjuk (általában 1-13-ig), míg a fölötte lévő színes grafikonok általában az egyes csatornákat használó routereket jelzik.

Nincs más feladatunk, mint kikeresni a legkevésbé zsúfoltnak látszó csatorna számát ezen az ábrán, és ezt kiválasztani a router beállításainál – ha dual a router, akkor természetesen külön-külön tesztelve és beállítva az 2.4 és 5 Mhz-es frekvenciákhoz tartozó csatornaértékeket.

Néhány további apróság

A sebességet befolyásolhatja az is, hogy milyen szerverek vannak megadva kiszolgálónak a beállításoknál.

Magyarországon és a környező országokban a leggyorsabbnak a Google szerverei számítanak, így ezeket érdemes beállítani (DNS szerver: 8.8.8.8, WINS szerver 8.8.4.4)

Érdemes engedélyezni a WMM APSD nevű standardot is. Bár ez alapvetően nem a sebességet növeli, hanem a WiFi-re csatlakoztatott kütyük fogyasztását csökkenti, ha már optimalizáljuk a beállításainkat, hasznos lehet.

Végül, ha sok eszközünk kapcsolódik otthon a routerhez, érdemes korlátoznunk egyes eszközök adathasználatát. Ha ugyanis egy-egy eszköz hirtelen nagyon sok netet fogyaszt, akkor a többi belassulhat – a legfontosabb, hogy gondoljuk át, mi az, ahol mindenképp fontos a gyorsaság (itt ne adjunk meg limitet), és mely eszközöknél nem jelent problémát, ha egy kicsit várniuk kell.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés