Connect with us

Hirdetés

technokrata

Motorozni indulsz? Ezekre figyelj oda!

Garázs

Motorozni indulsz? Ezekre figyelj oda!

– A hazai és külföldi motoros túrák során nemcsak népszerű, de kevéssé ismert látványosságok felfedezésére is lehetőség nyílik. Egy hosszabb motoros túrára azonban célszerű megfelelő módon felkészíteni a motorkerékpárt. „A jármű alapos átvizsgálása mindenképpen ajánlott egy hosszú út előtt, annak érdekében, hogy elkerüljük a váratlan meghibásodásokat. Ha esedékes lenne egy nagyobb szerviz, ne halogassuk, mert később megbosszulhatja önmagát” – jegyezte meg Csima Béla, a Moped 91 Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ellenőrzés során szükséges figyelmet fordítani a világítás, a fék, illetve a fékbetétek, valamint az olaj és az olajszint ellenőrzésére. Emellett ugyancsak gondoskodni kell a lánc épségéről, illetve annak megfelelő kenéséről.  A gondosan karbantartott lánc élettartama, akár két-három szorosa is lehet az eredetileg előírtnak. Ugyancsak fontos lehet indulás előtt megvizsgálni a motorabroncsokban uralkodó guminyomást. A nyomásértékek ellenőrzésénél mindenképp a gyártó által javasolt értékeket kell figyelembe venni. Érdemes lehet továbbá a teleszkópokat a tervezett túraútvonal terepviszonyaihoz állítani.

sunset-summer-motorcycle

Kötelező felszerelés

A motor műszaki állapotának ellenőrzését követően nem szabad megfeledkezni a kötelező felszerelés vizsgálatáról sem. Bár a motoros túrák nem feltétlenül lesznek izgalmasak tőle, fontos eltenni a motorkerékpár okmányait, a személyes iratokat és a baleseti bejelentőt is. „Fontos továbbá gondoskodni a megfelelő izzókészletről, hiszen lehetnek olyan szakaszai a motoros útvonalnak, melyen adott esetben nincs közvilágítás, az éjszakai sötétben pedig nem csak a saját, hanem mások biztonságát is veszélyeztethetjük megfelelő világítás nélkül közlekedve” – tette hozzá Csima Béla.

Célszerű megfelelő viseletet választani a motoros túrához, hiszen a nem jól megválasztott öltözék jelentősen befolyásolhatja komfortérzetet, emellett optimális védőruházat nélkül a sérülések bekövetkezésének esélye is jelentősen megnő. A megfelelő lábbeli kiválasztására is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a félcipő, vagy a magas szárú utcai cipő még egy sima utcai motorozásra sem minősül jó viseletnek. A bukósisak és a kesztyű is a kötelező felszerelés része, csak úgy, mint a személyenkénti láthatósági mellény.

Hasznos kiegészítők

Miután ellenőriztük a kötelező tartozékokat anyagi és egyéb lehetőségeinkhez mérten tegyünk be a tároló dobozba néhány hasznos kiegészítőt. Nem foglal sok helyet például egy gyújtógyertya, vagy egy gyertyakulcs sem, emellett szükség lehet néhány pótkulcsra is, hiszen előfordulhat, hogy elvész az eredeti. Ne felejtsük el, hogy a lánc a motor egyik leginkább igénybevett része, ezért vigyünk spray-t annak érdekében, hogy minden időben gondoskodhassunk a megfelelő kenésről.  Emellett tanácsos lehet magunkkal vinni a motoros túrára defektjavító készletet is, mivel ily módon elkerülhetjük a hosszabb ideig tartó kényszerű megállást.

Mindig legyen a csomagban valamilyen folyadék, például víz a megfelelő felfrissülés érdekében, hiszen a melegebb hónapokban eleve több folyadékot kell fogyasztani. A nyár alapvetően szeszélyes évszak, hiszen még egy verőfényes napon és előfordulhat kisebb-nagyobb zápor, ezért célszerű lehet eltenni egy esőruhát, törölközőt, valamint egy váltó alsóruházatot. Szintén praktikus lehet magunkkal vinni egy vízhatlan irattartót is, így a fontosabb irataink a legnagyobb zápor után is szárazak maradhatnak.

The_Stelvio_pass

Ezeket látni kell

Magyarország a motoros túrák szempontjából nagyon kedvező helyen fekszik, hiszen a környező országokban számtalan vonzó célpontot lehet felkeresni egy kisebb-nagyobb motoros utazás alkalmával. A közeli lehetőségek közül érdemes lehet ellátogatni a Kárpátok északi csúcsainál található lengyelországi Zakopánéba, de számtalan látnivalót rejteget a szlovákiai Donovali, valamint az ausztriai Grossglockner, mely tulajdonképpen a motorosok fellegvárának is tekinthető.

„Emellett érdemes lehet felkeresni a szlovéniai Soca folyót és környékét, a hosszabb utakat kedvelőknek pedig az Stevilo-hágót ajánljuk, mely Olaszország legszebb motoros útvonala” – tette hozzá a Moped91 Kft. ügyvezető igazgatója. Nem utolsósorban ez Európa második legnagyobb hágója, közel 8 százalékos emelkedőkkel és számtalan végeláthatatlan szerpentinnel.

Csodálatos helyekben természetesen hazánk is bővelkedik. Így hosszabb-rövidebb túrákra érdemes lehet motorral felfedezni a Balatont és környékét, emellett a Bakony és az egri Szépasszonyvölgybe, ahol hangulatos éttermek és családi borpincék várják a látogatókat



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés