Connect with us

Hirdetés

technokrata

Digitális felzárkóztatás robotikával

Digitalizáció

Digitális felzárkóztatás robotikával

Digitális felzárkóztatás robotikával

Közös élménynappal zárta az E.ON és az Ökumenikus Segélyszervezet a hátrányos helyzetű gyermekeket felzárkóztató innovatív programsorozatát

Az Ökumenikus Segélyszervezet az E.ON támogatásával 2020-ban indította el Kapaszkodó 2.0 programját, hogy valódi segítséget nyújtson a hátrányos helyzetű gyermekek digitális felzárkóztatásában.

A program negyedik évének tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyerekek az innovatív fejlesztőprogram révén eredményesen zárkóznak fel társaikhoz, a tudásuk bővül, korábban szunnyadó készségeik fejlődésnek indulnak. Az iskolai tananyaghoz kapcsolódó tudás mellett a gyerekek társas kapcsolatai, kooperációs és kommunikációs készségei is fejlődnek, így nagyobb eséllyel indulhatnak el később a munkaerőpiacon.

A programsorozat helyi záróeseményét május 19-én, Somogyfajszon, egy közös élménynapon tartották, ahol interaktív játékokon és vetélkedőkön mérték össze tudásukat a gyerekek. A csapatversenyek és kincskereső kihívások témáját idén a Honfoglalás adta: a Turul és Fehér ló csoportokban a gyerekek honfoglaló törzsekké alakulva komoly küzdelmet vívtak programozható robotjaikkal. Dobolás, scratching, vándorviadal, QR-kód kincskeresés, íjászat, nyárshegyezés is része volt a programsorozatnak – mindez digitálisan, robotikai tudást igényelve. A vidám élménynapi gyermekprogramokba bekapcsolódott Wolf Kati énekesnő, a Segélyszervezet ismert önkéntese is.

A Kapaszkodó 2.0 szervezői felismerték: a mai információterhelt világban elengedhetetlen, hogy a gyermekek tisztában legyenek a digitális térben rájuk leselkedő veszélyekkel, hatékonyan használják a Google alkalmazásait, vagy képesek legyenek megírni egy e-mailt például a jövőbeli munkaadójuknak. A mindennapi élethez szükséges digitális tudás mellett a program segít nekik a STEM (természettudomány, technológia, matematika, mérnöki tudományok) kompetenciák elsajátításában is, miközben játékosan fejleszti a szociális, problémamegoldó, és kommunikációs képességeiket, valamint a kreativitásukat.

Az utóbbi időben az E.ON támogatásának köszönhetően a Segélyszervezet digitális eszközparkja jelentősen bővült olyan informatikai eszközökkel, mint a 3D nyomtató, a Lego robotok, Beebotok, drónok, vagy a mostanság népszerű VR technológia. Ez lehetővé teszi, hogy a Segélyszervezet olyan innovatív, élményalapú digitális kompetenciafejlesztést nyújtson a hátrányos helyzetű gyerekeknek, amely megalapozza jövőjüket.

A QR-kódok, a digitális adatvédelem és a mesterséges intelligencia világában a szervezetnél úgy gondoljuk, hogy ezek a képességek nemcsak a munkaerőpiacon való érvényesüléshez, hanem a mindennapi élethez is elengedhetetlenek”

– mondta el Dr. Takács Katalin, az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális Fejlesztő Központjának vezetője, majd hozzátette:

“A május 19-i élménynappal nemcsak az idei tanév, de az elmúlt négy év munkáját és sikereit is ünnepeltük a programban résztvevő pedagógusokkal, gyerekekkel közösen, bízva abban, hogy sikerült minél több gyermek és szülő figyelmét felkelteni a program nyújtotta lehetőségekre.”

A programba került, hátrányokkal induló diákok közül többen ma már informatikus pályára készülnek, a családjukban elsőként indulva a magasabb képesítéssel járó életlehetőségek irányába.

“A rendszeresség és a folyamatos jelenlét fontosságára építettük fel ezt a hosszú időtávot felölelő, egyedülállóan összetett, innovatív fejlesztőprogramot, mivel hiszünk benne, hogy tartós hatást csak következetes munkával lehet elérni. Célunk, hogy a programban résztvevő gyermekek a digitális készségek elsajátításán keresztül egy számukra több lehetőséget nyújtó jövőképhez kerüljenek közelebb.  Hatalmas öröm évről évre nyomon követni a gyermekek fejlődését, és látni azt, hogy a program hatására többen informatikusnak készülnek, továbbtanulásban gondolkodnak. Büszkék vagyunk rá, hogy már negyedik éve támogatjuk ennek a példaértékű kezdeményezésnek a megvalósítását”

– mondta Losonczi Gergely, az E.ON Hungária Csoport vállalati kommunikációs vezetője.

A tanulóműhelyekben a program indulása óta összesen hét helyszínen (Boldogkőújfalu, Olaszliszka, Vizsoly, Lakócsa, Kastélyosdombó, Kürtöspuszta, Somogyfajsz) fejlesztették a gyerekek tudását, a digitális ismeretek oktatása pedig egyszerre 18 helyszínen folyik. A Kapaszkodó 2.0 program az indulása óta összesen mintegy 900 hátrányos helyzetű gyermeket készített fel a jövő kihívásaira.

A programról nemrégiben videó is készült, amely itt tekinthető meg.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitalizáció

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
casio

SmartWatch

Visszatért a ’70-es évek úttörő karórája

2024. február 22. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés