Connect with us

technokrata

Kipróbáltuk: Apple iOS6

Alkalmazások, szoftverek

Kipróbáltuk: Apple iOS6

Kipróbáltuk, miként teljesít a mindennapokban az Apple új mobilos rendszere

Repül az idő. 5 évvel ezelőtt, a néhai Apple vezető Steve Jobs bemutatta az első iPhone-t, és annak forradalmi felületét az iPhone OS-t. Új volt, teljesen más mint amit addig az emberiség ismert. Igen, voltak érintőképernyős telefonok/PDA-k korábban is, de azok használata körülményes volt, az iPhone pedig mindenki számára könnyedén használhatóvá tette az érintőkijelzőt.

A szoftver első verziója ugyan nem rendelkezett semmilyen, klasszikus értelemben vett okostelefon funkcióval, mégis alapjaiban határozta meg azt, amit ma modern mobil operációs rendszernek tekintünk. 2008-ban aztán eljött a kánaán, az iPhone OS 2.0 része lett az AppStore, mely egy központosított helyre gyüjtötte a programokat, azért, hogy a felhasználó könnyedén megtalálja azokat. Ez eddig nem volt általános, a Nokia által preferált Symbian például nem rendelkezett ilyesmivel.

Az iPhone OS 3.0 elhozta az addig sokak által hiányolt másolás-beillesztés funkciót, és az MMS-t. 2010-ben, az iPhone 4 premierjével egy időben új nevet kapott az addigra már felhasználók millióit kiszolgáló rendszer, ezután iOS 4-nek kellett szólítani. Multitasking, AirPlay, ezekkel lehetne röviden jellemezni a négyes számú verziót. 2011 júniusában meglepődött a világ, mikor is bemutatkozott az iOS 5, ám az addig megszokottól eltérően nem mutattak be vele együtt készüléket. Itt jelent meg az új értesítési központ, a Twitter integráció, az Apple újság előfizetési rendszere a Newsstand és az iCloud.

  

Ezzel az előélettel vágott neki az Apple csapata az iOS 6 fejlesztésének, mely jelen írásunk alanya, és amelyet nem is olyan régen, 2012 júniusában a WWDC keretében mutattak be. A cikket a saját iPhone 4-esem használata közbeni tapasztalatok alapján írtam, így bizonyos funkciók – például a Siri – használatára nem volt lehetőségem, de minden fontosabb újdonságról igyekszem szót ejteni.

Maps

Kezdjük is a leginkább vitatott résszel. Az Apple Google-el kötött szerződése hamarosan lejár, és mivel az Apple már korábban felvásárolt egy térképekkel foglalkozó céget, evidens volt, hogy saját útra lépnek. Ez meg is történt, így született meg az Apple Maps. Ami indítás után elsőre feltűnik, az a letisztultabb kinézet, és a legtöbb utcanév hiánya. Utóbbiak nagyítás hatására előjönnek, ám tény, hogy a gyorsan átlátható megoldást minden bizonnyal a dizájn oltárán áldozták fel. A POI-k száma (és a valós elhelyezkedésük) folyamatosan növekszik, látszik, hogy igyekeznek Kaliforniában.

Ez igaz a címek pontosságára is, a berlini fiaskó, mikor is a szoftver az első napon az Északi-sarkra pozícionálta a híres német várost, egy lelkes felhasználónak már nem fordulhat elő. Nekem a navigációval sem volt problémám, ám az iPhone 4-en hang nélkül működött, de így is hibátlanul tette a dolgát. Azonban amikor átváltunk térkép nézetről műhold nézetre, rájövünk, hogy itt szó sincs a reklámokban mutogatott 3D nézetnek, sőt, továbbmegyek, még az élesség is kifogásolható. Teljesen nem is lehet belenagyítani az amúgy is zajos képbe, legnagyobb nagyítási fokozaton semmi sem jelenik meg, csak a fekete áthúzott kör. Ez egyértelmű visszalépés, hiszen rendben van, hogy nálunk nincs csili-vili 3D-s nézet, mint New York területén, de legalább a Google szintjét hozhatná a szoftver. Mindent összevetve én alapvetően elégedett vagyok vele, látszik, hogy folyamatosan fejlesztik, remélhetőleg minél hamarabb utoléri (de legalábbis megközelíti) a Google megoldását.

Facetime:

Az Apple népszerű videochat szolgáltatása ezentúl mobilinternet alól is elérhető lett. Eddig ugyanis csak WiFi-n keresztül működött, ami nyilván bizonyos szinten helyhez kötötte a funkció használatát. Ennek most már vége, ahol van mobilinternet (elsősorban 3G vagy HSDPA), ott már mehet a videózás ezerrel.

Facebook integráció

 2011-ben egy emberként üdvözölte a Twitter használók igencsak népes bázisa azt, hogy a közösségi oldal a rendszer része lett. Most ugyanezt tehetik a Facebook függők, hiszen mostantól integrált módon oszthatják meg életük pillanatait a barátaikkal. Az integráció meglepően jól sikerült, akár a notification bar-ból, akár az éppen használt programból gyakorlatilag egy kattintás után előjön az üzenetküldő ablak, az egész természetes, várakozási idő gyakorlatilag nincs. Az első indításkor természetesen kéri az adatokat a szoftver, majd lehetőségünk van – illetve kissé túlbuzgóan azonnal így indul – az ismerőseink adatait a telefonkönyvbe másolni, illetve a naptárunkat az eseményeinkkel feltölteni.

Siri 

Az 1 évvel ezelött bemutatott asszisztens sem maradt fejlődés nélkül, így az ismert hang ezután több mindenben lehet a segítségünkre.  Ezentúl sport információkat is megtudhatunk, indíthatunk alkalmazást, sőt, frissíthetjük a Twitter vagy Facebook státuszunkat is. Az elmúlt 1 évben nyelvtanárnál is járt Siri, hiszen megtanult 10 új nyelvet, köztük az olaszt vagy a spanyolt is. Megkapta az “Eyes Free” funkciót, melynek lényege, hogy az autógyártók integrálhatják Sirit a gépjármű szoftverébe, így, ha a telefon csatlakoztatva van, a kormányon 1 gomb megnyomása után feladatot adhatunk az asszisztensünknek. Mindeközben az iPhone kijelzője kikapcsolt állapotban marad, hogy véletlenül se vegyük le a szemünket az útról.

AppStore

 

Bizony, az alkalmazás bolt sem maradt érintetlen. 4 évig nem változtattak a külsején, így ideje volt modernizálni. A felület átláthatóbb lett, bár az elején nem igazán találta a helyét a rendszer, folyamatos volt az akadozás, a lassú betöltés, de 2-3 nap után ez is megoldódott, most már nincsen vele problémám. Szerencsére javítottak pár, kissé idegesítő problémán is. Az egyik ilyen volt, hogyha egy alkalmazást kellett frissítenem, a telefon akkor is az Apple ID-ért könyörgött, mely szerintem csöppet szükségtelen. A másik, hogy a továbbiakban ingyenes alkalmazás letöltéséhez sem kell az adatainkat megadnunk, azonnal, mindenféle azonosító megadása nélkül letölthetjük a kívánt programot.

Zenelejátszó/Podcast

 

Vannak időszakok, amikor abba is belenyúlnak, amivel egyébként nem volt semmi probléma, ez is ilyen. Eddig az iTunes-ból letöltött podcastokat a zenelejátszóból értük el, könnyen, egyszerűen. Mostantól egy új, különálló program gondoskodik erről, nem mondom, hibátlanul működik, de azon kívül, hogy az iTunes-ból ide helyezték át a podcast letölthetőségét és hallgathatóságát, más értelmét nem látom az egésznek. A felület maga szép, és ugyanez igaz a zenelejátszóra is, az egész egy letisztult, könnyedén használható programösszesség.

Az Apple-re régebben felettébb jellemző tökéletesség itt is megmutatkozik, a hangerőállító “pöcök” a telefon mozgatásának hatására úgy fénylik, ahogy azt egy, a való életben is létező gomb tenné (értelme persze nem sok van, de az “eyecandy” faktort megdobja).

Safari

 

Vérfrissítésen esett át a böngésző is. Megkapta a teljes képernyős opciót, így akiket eddig zavart az alsó és felső sáv, most már fellélegezhetnek, hiszen nem kell ott lennie. A Mac felhasználók számára nem újdonság az olvasási lista, ezentúl itt is megtaláljuk. Lehetőségünk van iCloud szinkronizációra, ilyenkor iPad vagy Mac alól ott folytathatjuk a böngészést, ahol abbahagytuk iPhone-on. A Safarit is elérte a Facebook láz, egy gombnyomással megoszthatjuk kedvenc weboldalunkat ismerőseinknek a szoftveren belül.

Kamera

 

iPhone 3GS és 4 tulajok számára mindösszesen az alsó sáv elsötétedése a változás, ám 4S és 5 használók örömmel fedezhetik fel az új panoráma funkciót is . A lényege, hogy álló módban lassú pásztázás közepette a telefon egy 28 megapixeles panorámaképet állít elő, az első tesztek alapján meglepően jó minőségben.

Rendszer/ sebesség

Következzék most a sokakat leginkább érintő kérdés, mégpedig az, hogy hogyan is működik az iOS6 a mindennapok alatt. Jelentem úgy, ahogy eddig is: jól. Lefagyásokra, akadozásokra nem volt még példa, bár nekem eddig is csak akkor fordult ilyen elő, amikor hetekig-hónapokig nem indítottam újra a mobilt. Bizonyos alkalmazások – például a fentebb tárgyalt kamera – kissé lassabban működnek, de maga a szoftver nem lassult. A többi problémát pedig remélem az első frissítésben orvosolják. A menük kinézetén is finomítottak, az eddgi szürke felső sávot világoskék váltotta fel. Nem csúnya, de szokni kell.

A fentebb látható képen direkt a tárcsázót választottam, itt ugyanis kivállóan látszik a felső sáv, és a számgombok színe mely, ha finom akarnék lenni, nem nyerte el a tetszésemet. Valahogy kényszeres változtatási hullámot érzek, az előző, elegáns sötétszürkét az új, kissé bazári világosszürke váltotta. Ami felettébb üdvözítő, hogy szó sincs az iOS 4 emlékezetes iPhone 3G botrányáról, mikoris a frissítés kvázi használhatatlanul lassúvá amortizálta az addig megbízhatóan működő telefont. A közel 2 éves telefonom egyáltalán nem érződik lassabbnak azóta, amióta megvettem, sőt az akkumulátor időtartamon sem változtatott a 6-os iOS.

Végítélet

Bevallom, sokat gondolkodtam azon, hogy mit mondjak el végső konklúziónak. Nekem összességében tetszik az iOS 6, és mint iPhone 4 tulaj külön öröm, hogy a megannyi androidos gyártótól eltérően itt még odafigyelnek a telefonomra, és nem lett elfelejtve 1 év után. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy nem ez az eddigi legnagyobb mérvű frissítés. Igen, a közel 200 újdonság miatt sokmindenről nem tudtam szót ejteni, de még így is úgy érzem, hogy 1 évvel ezelött valahogy nagyobb újdonság löketet kaptam. Korrekt iparos munka az iOS 6, hozták a kötelezőt, de aki eddig nem szerette az iOS-t az ezután sem fogja, aki eddig is szimpatizált vele, az ezután is szeretni fogja.Szólj hozzá!

További Alkalmazások, szoftverek

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin