Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bizonyára hallottál már a VPN-ről, de tudod, hogy pontosan mi is az?

mire jó a vpn - surfshark

Alkalmazások, szoftverek

Bizonyára hallottál már a VPN-ről, de tudod, hogy pontosan mi is az?

Bizonyára hallottál már a VPN-ről, de tudod, hogy pontosan mi is az?

Bizonyára hallottál már a VPN-ről, de tudod, hogy pontosan mire jó a VPN és hogyan működik egy jó VPN-kiszolgáló?

Szóval mi is az a VPN?

A VPN jelentése magyarul virtuális magánhálózatot jelent (VPN, angolul Virtual Private Network), röviden ez egy VPN szerver, ami garantálja a biztonságos internet kapcsolatot a hálózatodra csatlakoztatott eszközeid számára.

Egy VPN átirányítja a forgalmadat egy speciális szerverre, így láthatatlanná téve az online tevékenységed egészét. Böngészhetsz aggodalmak nélkül. A kémek többé nem fejthetik meg a szokásaidat vagy bármi egyebet, amit online csinálsz.

A weboldalak és az internetszolgáltatód nem láthatják a webes tevékenységedet. A VPN átirányítja az összes internetforgalmadat egy távoli VPN szerveren. Hogyan? A VPN virtuális kapcsolatot hoz létre a készüléked és az internet között. Ezután az összes online adatodat egy kódolt csatornán irányítja át.

mire jó a vpn, hogyan működik

A VPN elsődleges esszenciája, hogy a VPN szerver használatán keresztül elrejtheted az ISP-d (Internetszolgáltatód) által kiosztott eredeti IP címedet és ezáltal tulajdonképpen inkognitó módban, azaz névtelenül böngészheted az internetet.

Mivel a VPN szerver nem csak az IP címedet rejti el, hanem optimális esetben a böngészési adataidat sem naplózza, így az internetes tevékenységeid, magyarul az általad meglátogatott oldalak vagy letöltött fájlok adatai nem kerülnek elmentésre a VPN szerveren és ez által az internetszolgáltatód szerverein sem lesznek elérhetőek.

Természetesen ez csak abban az esetben lehetséges ha egy olyan megbízható VPN szerver szolgáltatót használsz, amely garantáltan nem monitorozza és naplózza az internetes tevékenységeidet.

Mire jó a VPN? Néhány ok, amiért szükséged lehet rá

1: Hozzáférés a tartalmakhoz a világ minden tájáról

Mindenkinek nyitott és ingyenes internet-hozzáférésre van szüksége. A valóságban azonban az internetnek megvannak a határai.

Ha egy európai országba látogatsz, korlátozhatják a hozzáférésedet az USA székhelyű weboldalakhoz és online platformokhoz, köztük online közzétett hírekhez, bankokhoz, online shopping weboldalakhoz vagy népszerű streaming szolgálta tásokhoz. Egy VPN-nel megkerülheted a területi alapú korlátozásokat és hozzáférést kaphatsz a szükséges weboldalakhoz.

2: Minimalizáld a digitális lábnyomodat!

Minden böngészés alkalmával nyomokat hagysz hátra magad után. Az általad felkeresett weboldalak, a feltöltött képeid és a közösségi média interakciók a kenyérmorzsák a weben.

A digitális lábnyomot megosztják és eladják a marketingeseknek és adatközvetítőknek, így kiszolgáltatottá válsz az adatszivárgásokkal szemben. A weboldalak nem tudnak lekövetni, ha egy VPN-en keresztül csatlakozol az internetre.

3: Légy anonim – álcázd az IP címedet!

Az IP-d egyedi számok sorozata, amely hozzárendelődik a készülékedhez, amikor felcsatlakozol az internetre. Az internetszolgáltatód az IP-d segítségével nyomon követheti a böngészési tevékenységed egészét. Némelyik kormány még törvényesen is monitorozhatja a digitális helyzetedet. Ha szeretnél ennek véget vetni, akkor álcáznod kell a valódi IP-det, hogy anonim maradhass.

Shurfshark VPN

Ingyenes vagy fizetős VPN? – Óvatosan kezdjünk bele!

Érdemes odafigyelni, mielőtt VPN-t kezdünk próbálgatni. Több szolgáltatóról érkeznek hírek folyamatosan, miszerint ingyenes VPN ígéretével húzzák be a felhasználókat, akiket aztán elárasztanak vírusokkal, vagy épp az anonim internetezés biztosítása mellett ők maguk azért jól eltárolják minden adatunkat. Ezért érdemes folyamatosan utánanézni, milyen felhasználói kommentek, reakciók érkeznek az általunk kinézett megoldásra.

Másrészt azt is észben kell tartani, hogy számos weboldal és szolgáltató kifejezetten tiltja a VPN-en keresztüli hozzáférést. Jó példa erre a streaming szolgáltatók, amely országonként eltérő film- és sorozat-kínálattal rendelkeznek a helyi szerzői jogok miatt. Ezt persze sokan VPN-ekkel szeretnék kikerülni, és mondjuk a saját országukban nem elérhető tartalmakat nézni pl. az amerikai kínálatból, akár előfordulhat az is, hogy a streaming szolgáltató akár kizárással is büntetheti azokat, akiknél VPN-en keresztüli kapcsolódást érzékel és azt feltételezi, hogy illetéktelenül szeretnék a régiós jogi korlátozásokat megkerülni.

A bizonytalan hátterű ingyenes VPN szolgáltatások helyett érdemes megfontolni egy fizetős szolgáltatót kipróbálásra. Számos cég kínál ilyet szolgáltatást, mi most bemutatjuk az egyik ilyet:

Surfshark connected

Surfshark VPN – könnyen használható és megbízható VPN

Egy jó VPN szolgáltatás esetében alap elvárás a biztonság és a megbízhatóság. A Surfshark VPN gyakorlatilag mindent nyújt, amit egy professzionális VPN szolgáltatástól elvárhatunk:

– CleanWeb™ technológia: a megtisztított világhálón való böngészés lehetősége, hirdetések, nyomkövető, rosszindulatú programok és adathalászati kísérletek nélkül.

– Korlátlan eszköz: csatlakoztassa és használja az összes családi eszközt egyszerre. Egyszerre annyi eszközt tud védeni, amennyit csak szeretne.

– Személyes, privát szféra teljes mértékű biztosítása, azaz nem naplózzák online tevékenységünket

110 különböző helyszínen, 66 országban, több mint 1700 szerverük van (magyarországi is van közötte)

– 24/7 szakértői támogatás / support biztosítása (élő chat, email)

– AES-256 titkosítás

IKEv2/IPsec az alapértelmezett protokoll minden felületen, de emellett elérhető az OpenVPN támogatása is

– Kill Switrch funkció (amely az internetkapcsolat megszakításával megakadályozza, hogy a VPN esetleges leállása miatt adataink észrevétlenül, titkosítatlanul kerüljenek ki az világhálóra, majd a VPN visszaállásával ismét elérhetővé teszi az internetet)

– Privát DNS és szivárgásvédelem: Az egyes szerverek privát DNS-ével és szivárgásvédelemmel az IPv4 stack használatával magasabb szintre emelt biztonság biztosítása.

– IP elrejtése: a magánélet védelme a valódi IP-cím elrejtésével

– Az előfizetés ára 2 éves előfizetés esetén csak 2,49 EUR / hónap (11,01 EUR helyett!) .

A fentiekből is látszik, hogy a Surfshark VPN szolgáltatás technikailag és biztonság szempontjából a mindent teljesít, amit elvárunk egy VPN megoldást kínáló szolgáltatótól.

surfshark vpn

Összegzés

A fentieket összesítve a Surfshark VPN az egyik legjobban előkészített VPN szolgáltatás. Rengeteg alapvetően fontos funkciót és plusz hasznos kényelmi lehetőséget biztosít nagyon kedvező áron. Ráadásul egyetlen előfizetéssel korlátlan eszközön használhatjuk a szolgáltatást, nincs megkötve az egyszerre használható készülékek száma.

További Alkalmazások, szoftverek

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
casio

SmartWatch

Visszatért a ’70-es évek úttörő karórája

2024. február 22. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés