technokrata http://www.technokrata.hu technológia és e-gazdaság Thu, 22 Aug 2019 08:43:54 +0000 hu-HU hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.1 A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja http://www.technokrata.hu/kutyuk/smartphone/2019/08/22/a-huawei-p30-pro-lett-az-idei-ev-legjobb-okostelefonja/ Thu, 22 Aug 2019 08:43:54 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=225943

A világ 55 elismert fogyasztói elektronikai magazinját tömörítő szövetség elsősorban az idén márciusban bemutatott készülék fotózási képességeit és kamerarendszerét méltatta. Az EISA a hetedik egymást követő évben díjazott Huawei-készüléket.

Az EISA fogyasztói elektronikai szakmédiumokat képviselő tagjai minden évben hat kategóriában – fotózás, mobileszközök, Hi-Fi, házimozi-hangtechnika, házimozi-kijelző és videotechnika, valamint autóelektronika – választják ki azokat a termékeket, amelyeket a több mint 30 ország szakértői egységesen kiemelkedőnek tartanak. A jelölteket az EISA éves közgyűlésén mutatják be, ahol a tagok kiválasztják az egyes kategóriák győzteseit.

Hetedik alkalommal ismerte el a Huawei P sorozatát az EISA. A díj kapcsán a zsűri kiemelte:

„A P30 Pro készülék gyenge fényviszonyok között nyújtott fényképezési képességeinél jelenleg nincs jobb a piacon, portrémódjával, ultraszéles látószögű, valamint ötszörös optikai zoomra képes lencséjével tökéletes társ az elhivatott fényképészek számára is.”

A Huawei P30 Pro kamerarendszerét egy 40 MP-es SuperSpectrum-, egy 20 MP-es ultraszéles látószögű-, valamint egy 8 MP-es telefotó-kamera alkotja, ezen kívül ötszörös optikai, tízszeres hibrid, valamint ötvenszeres digitális zoomra képes, továbbá olyan innovatív funkciókkal is rendelkezik, mint a mesterséges intelligencia által vezérelt képstabilizáció.

Li Changzhu, a Huawei Fogyasztói Üzletág Handset Business részlegének alelnöke kiemelte:

“Megtiszteltetés, hogy újból a Huawei készülékét ismerte el az EISA. Minden készülékünkkel arra törekszünk, hogy a technológiák határait feszegetve egyre újabb és fejlettebb kameraképességeket biztosíthassunk fogyasztóink számára.”

A Huawei az elismerést a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai seregszemléjének számító szakkiállítás, az IFA ideje alatt, az EISA díjkiosztó ünnepségének keretében veheti majd át szeptember 6-án Berlinben.

]]>
Virtuális diagnózis és teleradiológia http://www.technokrata.hu/egazdasag/startup/2019/08/22/virtualis-diagnozis-es-teleradiologia/ Thu, 22 Aug 2019 08:22:14 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=225935

116 jelentkező közül választották ki a két magyar és további 13 csapatot, melyek 25 000 euró értékű mentori és tréning támogatást kapnak.

Két magyar team, az orvosi oktatóalkalmazást fejlesztő InSimu Patient és a nemzetközi teleradiológiát forradalmasító Sineko is elnyert 25 000 eurót az immáron harmadik éve megrendezésre kerülő EIT Health InnoStars Awards startupversenyen. A négy hónapos program során személyre szabott mentori támogatáshoz és két európai bootcamp tréningen való részvételi lehetőséghez jutott a két magyar,  öt portugál, két-két lengyel és lett, valamint egy-egy cseh, litván, olasz és román csapat. Az európai országoknál mérsékeltebb innovációs szinten lévő 13, Regional Innovation Scheme Programme (RIS) országból érkező 116 kiváló pályázó közül választották ki a 15 továbbjutó csapatot.

Az EIT Health a kiválasztott csapatok számára három találkozót is szervez, ahol potenciális vásárlókkal, befektetőkkel és partnerekkel nyílik lehetőség a termékük vagy szolgáltatásuk validálására. A négy hónapos program után tíz csapat jut tovább a novemberben megrendezendő InnoStars Awards döntőbe, ahol az első helyezett további 25 000, a második 15 000, a harmadik pedig 10 000 euró támogatást kap.

Az egyik magyar nyertes csapat az oktató alkalmazást kifejlesztő InSimu Patient csapata, akik applikációjuk segítségével lehetővé teszik, hogy orvosok, orvostanhallgatók és medikusok virtuális betegeken gyakorolhassanak és a valós élethez hasonló diagnózisokat állíthassanak fel. A másik magyar team pedig a Sineko, melynek GRAID szoftvere a radiológiai jelentések lefordításával forradalmasítja a nemzetközi teleradiológiát. Az általuk kidolgozott GRAID egy szinoptikus jelentéskészítő asszisztens, melynek segítségével jól strukturált és több nyelvre is könnyen lefordítható orvosi jelentések készíthetők.

Egyre sikeresebbek a mérsékelten innovatív RIS régiók is

A Regionális Innovációs Rendszer (Regional Innovation Scheme, RIS) az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) programja, melyet az innovációs kapacitás növelése érdekében hoztak létre az Európai Unió olyan területein, amelyek nem profitálnak közvetlenül az EIT Health vagy más EIT Tudás és Innovációs Közösségek (Knowledge and Innovation Communities KIC) tevékenységéből. Egyre több RIS régióból származó csapat ér el sikereket nagy presztízsű európai startup versenyeken”

– mondta el Tóth Mónika, az EIT Health InnoStars RIS program managere.

“Európa ezen, mérsékeltebb innovációs potenciállal rendelkező részén is rengeteg tehetséges csapatnak van meg a tudása és képessége egészségügyi újítások fejlesztésére. Az egyik magyar csapat, az InSimu Patient erőssége, hogy az orvosok gyakorlati képzését támogatja, behozva a klinikai gyakorlatot az orvostanhallgatók mindennapjaiba, a másik csapat, a Sineko pedig az égető orvoshiányra kínál megoldást, jelentősen megkönnyítve a leletezést az radiológusok számára

– tette hozzá.

Az InnoStars Awards  programot olyan, prototípussal vagy MVP-vel (minimum viable product) már rendelkező egészségügyi projektek, startup vállalkozások és spinoffok számára írták ki, melyek kevésbé nagy innovatív potenciállal rendelkező, úgy nevezett RIS régiókból származnak. A minőségi pályázók száma egyre bővül, ezért az ígéretes jelentkezők köre igen széles. Jelenleg 14 EIT Health RIS központ található 13 országban, amelyek támogatják az innovációt célzó helyi közösségek fejlődését. A magyarországi RIS központ a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete, mely elősegíti új tudományágak és módszertani megközelítések létrehozását, átlépve és túlmutatva a már létező tudományágak határain, olyan teret biztosítva, amely ösztönzi, közvetíti és biztosítja a tudományágak és egyéb területek közötti átjárást a tudományterületek, az üzleti szféra és a társadalom közötti hatékony kommunikáció kialakításával és fenntartásával.

eit-health-innostars-awards-2019-startusei

A két magyar projekten kívül még az alábbi csapatok jutottak tovább az InnoStars Awards 2019 versenyében:

B-CULTURE: Egy portugál startup, mely 4D in vitro emberi szövetmodelleket fejleszt gyógyszerek teszteléséhez. Hatékony és etikus megoldást kínálnak a vegyületek és implantátumok ellenőrzött szűrésére és validálására a gyógyszeripar, a fogászat és az orvostudomány számára.

BrachyDOSE: Egy litván, tapasztalt mérnökökből és tudósokból álló csapat, mely olyan rákkezelési minőség-ellenőrzési eszközt kínál, amely hatékonyabb és személyre szabottabb kezelést nyújt. Termékük onkológusok számára készült, akik a lehető legpontosabb és legjobb a sugárterápiás eredményre törekszenek.

BRIGHT – Beyond Research and Information Graphics for Health and Technology: Egy portugál startup komoly játék projektet kínál, mely segíti a betegeket az öngyógyításban és elősegíti a terápiához való csatlakozást.

Femyo: Egy román vállalkozás, melynek célja, hogy Európában a születési és csecsemőhalálozási arányt felére csökkentse. A társaság arra törekszik, hogy létrehozza Európában az első digitális egészségügyi menedzsment szervezetet annak érdekében, hogy előfizetőik a lehető legbiztosabb élet kezdést tudják biztosítani gyermekeik számára.

HydrUStent: Egy portugál team, mely hordozható, vezeték nélküli és kevésbé invazív urodinamikai tesztelési technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi az urinális nyomás hosszú távú, folyamatos ellenőrzését. Ez pozitívan befolyásolja a beteg életét azáltal, hogy csökkenti az ilyen típusú vizsgálatokkal járó kellemetlenségeket, amelyeket jelenleg csak klinikai körülmények között lehet végezni.

InoCure: Egy cseh bionanotechnológiai vállalat. mely az élettudományi- és a gyógyszeripar számára nyújt megoldásokat. Terméke a DifMATRIX az első aktív 3D sejttenyésztő membrán, amely gyorsabb, megbízhatóbb és etikusabb  teszteket tesz lehetővé a klinikai tesztek előtt.

Mosaic Software Srl: Az olasz startup által kifejlesztett PatchAI az első kognitív platform a betegektől származó adatok, panaszok gyűjtésére és prediktív elemzésére a klinikai vizsgálatok során, egy emberi beszélgetéseket utánzó AI-alapú virtuális asszisztens segítségével annak érdekében, hogy bevonja és motiválja a betegeket, és elősegítse a protokollnak való megfelelést.

Mhydrogel: Egy lett kémiai startup, mely gyógyászati kontaktlencséket kínál, hogy megmentse a kémiai szemsérülést szenvedett betegek látását.

 OASIS Diagnostics SA: Egy lengyel orvostechnikai vállalat ONIRY nevű, nem invazív orvostechnikai eszközt fejlesztett ki a szülészeti anális záróizom sérülés gyors és megbízható diagnosztizálására gépi tanulási modell segítségével. Ez a vizsgálat megkönnyítené a nők életét közvetlenül a hüvelyszülés után.

Surgeonmate: Egy portugál vállalat,mely olyan technikai megoldások fejlesztésére szakososdott, amelyek célja az egészségügyiben dolgozók munkakörülményeinek javítása. Kidolgoztak és szabadalmaztattak egy olyan textilt, melyet az egészségügyi területen dolgozóknak megoldást jelent a hideg elleni védekezésben.

TimeUp: Egy portugál csapat, mely egy olyan orvostechnikai eszköz kifejlesztésén dolgozik, amely a vizeletben lévő baktériumok kimutatásával figyelmeztet fertőzések lehetséges kialakulására.

UVera: Egy lengyel vállalkozás, mely innovatív, interdiszciplináris megközelítést alkalmaz a bőr védelme érdekében az UV napsugárzás teljes spektruma ellen egy környezetbarát, természetes és biztonságos UV-védő termékkel.

Vigo: Egy lett vállalkozás, mely egy vényköteles rehabilitációs útmutatót dolgozott ki, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával az emberek okostelefon interfészén keresztül terápiás útmutatást, gyakorlati segítséget és kognitív viselkedésterápián alapuló eszközöket biztosít stroke-on átesett betegek számára a gyorsabb és hatékonyabb felépülés érdekében.

]]>
Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online http://www.technokrata.hu/kutyuk/smart-home/2019/08/22/az-lg-haztartasi-gepei-bevasarolnak-helyetted-online/ Thu, 22 Aug 2019 08:05:05 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=225931

Az LG mesterségesintelligencia-megoldásaival felvértezett háztartási eszközök az ADR révén intézik a felhasznált, fogyóban lévő mosó- és tisztítószerek online utánrendelését és házhoz szállíttatását az Amazonról.

Azzal, hogy gondoskodnak saját ellátásukról, a berendezések a teljesen automatizált okosotthon kényelmét kínálják a felhasználóknak. Az integrált ADR-szolgáltatás egyes európai piacokon köztük Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban elsőként az idén ősszel piacra kerülő LG ThinQ mosó- és mosogatógépekben lesz elérhető.

Az erre alkalmas LG okos mosó- és mosogatógépeken a felhasználók az LG ThinQ alkalmazáson keresztül, a saját Amazon felhasználói fiókjukat használva kezelhetik az ADR szolgáltatásait. A szükséges beállítások elvégzése után az LG okoskészülékei — a működés során felhasznált mennyiségek alapján — automatikusan jelzik az ADR számára, hogy időben rendelje meg és szállíttassa házhoz az előzetesen kiválasztott típusú mosó- és mosogatószereket, öblítőket, így nem fordulhat elő, hogy ezekből kifogynak az otthoni készletek. Az Amazon automatizált online vásárlási szolgáltatása hamarosan az LG ThinQ hűtőkben és légtisztítókban is elérhető lesz.

Az európai piaci bevezetésre azt követően kerül sor, hogy az Egyesült Államokban már sikeresen mutatkoztak be az ADR-szolgáltatást nyújtó LG háztartási gépek. Az Amazon mellett az LG más mesterségesintelligencia-szolgáltatókkal — köztük a Google-lel és a Yandexszel — is együttműködik azért, hogy az Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában forgalmazott okos háztartási eszközei még több kényelmi funkciót kínáljanak a felhasználóknak.

Izgatottan várjuk az Amazon Dash Replenishment szolgáltatással felvértezett ThinQ termékpalettánk európai bemutatóját a 2019-es IFA kiállításon”

— mondta Song Dae-hyun, az LG Electronics háztartásigép- és légkondicionáló üzletágának elnöke.

Az iparág legjobbjai között számon tartott termékeink és a hozzáadott értéket képviselő szolgáltatások kombinálása továbbra is az LG stratégiai prioritásának számít. Az így kialakított okosotthonokban a vásárlóknak kevesebb időt kell a házimunkára fordítaniuk, így több idejük marad arra, amivel igazán foglalkozni szeretnének.”

Az Amazon Dash Replenishment szolgáltatással felvértezett LG ThinQ háztartási gépeket szeptember 6. és 11. között, a Messe Berlin 18-as csarnokában, az LG standján tekinthetik meg a 2019-es IFA látogatói. Az LG aktivitásait a közösségi médiában a #LGIFA2019 hashtag alatt követhetik az érdeklődők.

]]>
Hogyan állítsuk be a klímát az irodában http://www.technokrata.hu/kutyuk/smart-home/2019/08/21/hogyan-allitsuk-be-a-klimat-az-irodaban/ Wed, 21 Aug 2019 05:30:14 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=225912

A nyári hónapokban általában állandó vita tárgya a megfelelő irodai hőmérséklet beállítása. A hölgyek gyakran a nyári időszakban is pulóvert visznek magukkal a munkahelyükre, míg a férfiak számára felüdülést jelent egy klimatizált helyiség. A munka hatékonysága szempontjából is fontos tényező, hogy hány fokra állítjuk a termosztátot: egy nemrég publikált kutatás szerint a nők jobban teljesítenek melegebb környezetben.

Nemek szerint is eltérő lehet, hogy milyen környezetben érezzük jól magunkat, sőt, egyes kutatások azt bizonyítják, hogy munkahelyi hatékonyságunk is múlhat a beltéri hőmérsékleten. Egy németországi vizsgálat eredményei szerint a női agy jobban teljesít magasabb hőmérséklet mellett, míg a férfiak hűvösebb környezetben dolgoznak jobban. Ha szeretnénk igazságot tenni az irodai dolgozók egyik legjellemzőbb vitájában, érdemes áttekinteni, hogy a témában született kutatási eredmények alapján milyen típusú munkához milyen hőmérséklet ideális, és melyik nemnek mik a preferenciái.

A munkáltatónak is hasznot hozhat a megfelelő klíma

A több mint 500 fős németországi kutatás[1] során egy 16 és 32 ⁰C közötti skálán mérték fel, hogy különféle hőmérsékleti jellemzők mellett hogyan teljesítenek matematikai, verbális és kognitív feladatokat a résztvevők. Az eredmények szerint a hőmérséklet növekedésével a nők a matematikai és szóbeli feladatokat gyorsabban végzik el, míg a férfiakra ennek pont az ellenkezője igaz. Mivel a nők hatékonyságának javulása nagyobb mértékű, mint a férfiak teljesítményének romlása, a kutatók szerint azokban az irodákban, ahol nők és férfiak hasonló arányban dolgoznak, a termosztát magasabbra tekerése összességében javíthat a cég mutatóin.

A nem túlhűtött iroda előnyeit bizonyítja az egyesült államokbeli Cornell University kutatása is, amely szerint a számítógépekkel dolgozó irodai alkalmazottak 25 fokos hőmérséklet mellett a munkaidejüket teljesen kitöltötték és a gépelés során 10 százalékos hibaaránnyal dolgoztak[2]. Ennél jóval hűvösebb, 20 fokos környezetben viszont a munkaidő alig több mint felében használták a klaviatúrát, a hibaarány pedig 25 százalékra emelkedett. Ha ugyanis valaki fázik, a szervezetének több energiát kell a test melegen tartására fordítani, így kevesebb marad a koncentrációra, gondolkodásra, kreativitásra. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a teljesítmény ilyetén csökkenése óránként és alkalmazottanként 10 százalékos többletköltséget jelent a munkáltatók számára.

klíma az irodában

Melegben jobb a csapatmunka

A feladat jellegétől is függ, hogy mi az ideális hőmérséklet. A relatíve magasabb hőmérséklet kedvezőbb lehet a kreatív gondolkodást igénylő munkát végzők számára[3], miközben a hűvösebb, 20 fokos környezet éberebben tarthatja az ismétlődő vagy monoton tevékenységet végrehajtó dolgozókat[4]. A magasabb hőmérséklet természetesen nem jelent szaunahőfokot: 27 °C felett például romlanak a matematikai képességek.

A túl meleg is hátráltathat minket

Mielőtt túl magasra tekernénk a termosztátot, vessünk egy pillantást más eredményekre is. A helsinki műszaki egyetem kutatói által 2006-ban végzett vizsgálat[5] arra mutat rá, hogy a legmagasabb termelékenység kb. 22 Celsius fokos hőmérsékletnél érhető el, 23-24 foktól felfelé pedig már romlik a dolgozók munkateljesítménye. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a munkatársaknak például 30 fokos környezetben kell dolgozniuk, a kutatás eredményei alapján 8,9 százalékkal rosszabb teljesítményt nyújtanak, mint ha 22 fokban tevékenykednének – így tehát a túlzott meleg sem megoldás a hatékonyság növelésére.

Klímahasználati aranyszabályok

Bár a fentiek alapján azt gondolnánk, hogy könnyű beállítani az ideális irodai hőmérsékletet, nem árt szem előtt tartani néhány egészségügyi szempontot. „A benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 foknál ne legyen nagyobb a különbség azon a területen, ahova beérkezünk, így van ideje a szervezetünknek akklimatizálódni” – tanácsolja Nagy Sándor József, az LG Magyarország klímaüzletágának vezetője. Kerüljük a direkt légáramot is, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk. Ami az irodában az üzemeltető feladata, arra otthon nekünk kell figyelnünk: a szűrőket tisztítanunk, cserélnünk kell, de rendszeres időközönként szükséges a beltéri és a kültéri egységet is ellenőrizni, karbantartani.

A légkondícionáló berendezés nem csak a komfortérzetünkre van jó hatással, de a hatékonyságot is növelheti, így mindenképp érdemes odafigyelnünk a helyes klímahasználatra.

 

Hivatkozások a cikkben:

[1] https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0216362

[2] http://news.cornell.edu/stories/2004/10/warm-offices-linked-fewer-typing-errors-higher-productivity

[3] https://www.researchgate.net/publication/285320928_Creative_thinking_as_the_dependent_variable_in_six_environmental_experiments_A_review

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360132309000985

[5] https://escholarship.org/uc/item/45g4n3rv

]]>
Repülő autó Japánból http://www.technokrata.hu/garazs/2019/08/20/repulo-auto-japanbol/ Tue, 20 Aug 2019 12:02:16 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=225926

A japán NEC elektronikai vállalat bemutatta a nyilvánosságnak a repülő autóját. Ellentétben számos csak statikusan kiállított szerkezettel szemben ez tényleg elemelkedett a földtől, néhány percig és három méter magasan repült.

A Bloomberg tudósítása szerint a járgányt egy oszlopokkal körbevett területen emelték a magasba Tokió egyik elővárosában, nehogy elszabaduljon és kárt tegyen valamiben. Külsőre leginkább egy nagyra nőtt drónra hasonlít, amelynek 150 kilóját akkumulátorok által meghajtott négy légcsavar emeli a magasba, és bár elvileg emberek szállítására is képes, ezt most még nem demonstrálták.

A 3,9 méter hosszú, 3,7 méter széles és 1,3 méter magas repülő autó egyéves fejlesztőmunka eredménye. A projektmenedzser arról beszélt, hogy a tervek szerint nem munkaadója, a NEC gyártja majd az eszközt, hanem a fejlesztésben közreműködő startup, a Cartivator. Ha minden jól megy, 2026-tól. Ez is mutatja, hogy nem egy-két év, mire elkezdenek röpködni az emberek a világ nagyvárosaiban.

A japán kormány erősen támogatja a repülő autók fejlesztését, mert úgy látja, hogy ez az a terület, ahol ismét a technológia élvonalába kerülhet az ország, miután lemaradt egyebek mellett az elektromos autózásban és a fuvarmegosztó szolgáltatások terén. A tervek szerint a 2030-as években már emberekkel közlekednek majd a repülő autók a japán városokban.

A már említett projektvezető arról beszélt, hogy mivel hazája sűrűn lakott, ezért a repülő autók jelentősen csökkenthetik az utak terhelését. A megfelelő körülmények biztosítása érdekében dolgoznak egyebek mellett a kommunikációs hálózat és helymeghatározási adatok biztosítása érdekében.

A világon persze sok állam és cég tör elsőségre ezen a területen, Új-Zéland, Szingapúr és Dubaj is igyekszik élen járni, a vállalatok közül pedig mások mellett az Uber és a Google-társalapító Larry Page Kitty Hawk-ja is dolgozik a fejlesztésen.

Forrás: G7.hu

]]>
Nemzetközi Informatikai Diákolimpia lesz Szegeden http://www.technokrata.hu/egazdasag/digitalis_oktatas/2019/08/20/ioi-2023-szeged-nemzetkozi-informatikai-diakolimpia/ Tue, 20 Aug 2019 11:39:29 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=225918

2019. augusztusában Azerbajdzsánban zajlott Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) jelentették be, hogy 2023-ban – Neumann János születésének százhuszadik évfordulóján – Magyarország rendezheti meg a középiskolások legrangosabb informatikai világversenyét, méghozzá a hazai számítástechnika egyik bölcsőjében, Szegeden. A 2019-es IOI-ról a magyar csapat kiváló eredménnyel, egy arany-, és egy bronzéremmel jöhetett haza.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia döntőbizottsága az idei, azerbajdzsáni verseny zárónapján jelentette be, hogy meggyőzőnek találta a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Digitális Jólét Program, és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázatát, és Magyarországnak ítélte a 2023-as IOI megrendezésének jogát.

Ennek eredményeként Magyarország a számítógép atyja, Neumann János születésének százhuszadik évfordulóján, 2023-ban rendezheti meg az IOI-t. Ráadásul a tervek szerint az IOI 2023-at Szegeden fogják megtartani, a Tisza-parti város pedig a magyar informatika egyik bölcsőjének számít, hiszen a helyi egyetemen már az ötvenes években foglalkoztak kibernetikával, ráadásul a Neumann Társaság világszínvonalú informatikatörténeti múzeuma is itt található.

ioi szeged 2023

dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke

 „A 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpia megszervezésének lehetősége remek lehetőség Magyarország számára, hogy megmutassa magát a világnak. Az IOI-n sikeresen szereplő diákok számára a legrangosabb külföldi egyetemekre való felvételhez is jó belépőt jelent egy itt szerzett érem, de a világ legnagyobb szoftvercégei is előszeretettel toboroznak diákolimpikonokat. Nem véletlen, hiszen jó eséllyel az elkövetkező évtizedek Steve Jobs-ai, Bill Gates-ei, és Neumann Jánosai mérik össze tudásukat ezeken a versenyeken” – mondta dr. Beck György, az NJSZT elnöke.

Az 1968-ban alakult Neumann János Számítógép-tudományi Társaságot a legtöbben az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) képzési program révén ismerik.
Ugyanakkor a legjelentősebb hazai és nemzetközi informatikai tanulmányi versenyek és diákolimpiák szervezőjeként, és a diákolimpikonok felkészítőjeként az NJSZT az elmúlt évtizedekben jelentős tapasztalatokra tett szert az informatikai tehetséggondozás területén is.

A 88 ország részvételével zajlott, azerbajdzsáni IOI 2019 a magyar csapat sikerei miatt is emlékezetes maradhat: Tóth Balázs, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója aranyérmet, iskolatársa, Nagy Nándor pedig bronzérmet nyert a megmérettetésen. A magyar csapat tagjainak felkészítését és irányítását a Neumann János Számítógép-Tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának munkatársai végezték, csapatvezetőik Erdősné Németh Ágnes, az NJSZT alelnöke, és Dr. Horváth Gyula voltak.

Nemzetközi Informatikai Diákolimpia

A magyar csapat az IOI 2019-en: Dr. Horváth Gyula csapatvezető, a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának alelnöke, Molnár Bálint, Noszály Áron, Tóth Balázs, Nagy Nándor és a csapat helyettes vezetője, Erdősné Németh Ágnes, az NJSZT alelnöke

]]>
Google Térkép tippek http://www.technokrata.hu/tesztek/alkalmazasok-szoftverek/2019/08/20/google-terkep-tippek-utazas/ Tue, 20 Aug 2019 08:09:02 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=225906

A hosszú hétvégén sokan döntöttek úgy, hogy útra keltek. Ha te is kimozdultál, akkor hasznos útitárs lehet a Google Térkép, hiszen az útvonaltervezésen és a várható időtartam pontos előrejelzésén kívül számos más olyan egyéb funkcióval is rendelkezik, amellyel kényelmesebbé válhat az utazás. Ha pedig még az úticél kiválasztásánál tartasz, akkor segítségedre lehet a Google Utazás, amelynek szolgáltatásaival rövid idő alatt megtalálhatod a legjobb repülőjegyárat, böngészhetsz az elérhető szállások között és akár a foglalást is elintézheted.

Térképek offline:

Ha olyan helyre utazol, ahol lassú az internet, költséges a mobiladat-forgalom, vagy nem lesz internetkapcsolat, telefonodra vagy táblagépedre érdemes előre lementeni a kívánt területet a Google Térképről, hogy offline állapotban is könnyedén tájékozódhass. Ehhez indulás előtt csatlakozz az internethez mobil eszközödön, nyisd meg a Google Térkép alkalmazást és jelentkezz be Google fiókodba. Keress rá a pontos úticélodra, majd a képernyő alsó részén koppints a hely nevére vagy címére és a “Letöltés” lehetőségre. Induláskor a Menü “Offline térképek” pontjából válaszd ki a vonatkozó térképet és indíthatod is a navigációt a megszokott módon.

Parkolóhely mentése:

Ismeretlen környéken parkolsz és jó lenne keresgélés nélkül visszatalálni az autóhoz? Parkolás után elmentheted a parkolóhelyed, amihez a Google Térkép alkalmazáson belül csak a helyet jelölő kék pontra kell kattintanod, majd válaszd a “Parkolóhely mentése” opciót. A navigáció pedig visszavezet majd az autódhoz, amikor indulnál tovább.

Közeli helyek felfedezése:

Ha rendben megérkeztél a kiszemelt helyre, kezdődhet a környék felfedezése. Belföldi és külföldi kiruccanás esetén egyaránt hasznos segítség lehet a Google Térkép “Közeli helyek keresése és a környék felfedezése” nevű funkciója, mellyel az aktuális tartózkodási pontod közelében lévő érdekes és nevezetes helyeket, helyi eseményeket, népszerű éttermeket és szabadidős tevékenységeket fedezheted fel – megkeresheted például a közeli múzeumokat, az új éttermeket vagy a népszerű bárokat és klubokat. A könnyebb választást segíti, hogy a kiválasztott helyek mellett láthatod azok leírását és értékelését is. A keresés során a “Közeli” gombra nyomva, majd a hely típusát megadva – pl. benzinkút vagy étterem – az alkalmazás felkínálja a legközelebbi eredményeket.

Ha pedig úgy döntesz, hogy a hosszú hétvégét külföldön töltöd, akkor jól jöhet a Google Járatkeresője, amellyel egyetlen felületet használva, egyszerűen és gyorsan kereshetsz és foglalhatsz repülőjegyet, így a legjobb ajánlatokra tehetsz szert az adott úti cél és utazási időpont tekintetében. A Google Járatkereső azt is megadja az adott járattal kapcsolatban, hogy a jegy ára alacsonynak, közepesnek vagy magasnak számít a múltbeli járatok jegyárainak elemzését alapul véve, illetve előrejelzi, ha az árak hamarosan emelkedni fognak vagy már nem lesznek alacsonyabbak.

Google utazás

A Szállodák lehetőség használatával pedig szállást kereshetsz, összehasonlíthatod a rendelkezésre álló szállásokat, és szobát foglalhatsz az utazás időtartamára és helyszínén. A szállodákat ár, hely, értékelés és kategória szerint szűrheted, megtekintheted a szállodával kapcsolatos információkat, például a fotókat és a véleményeket, a Google foglaláskezelő partnereinek valamelyikével pedig szobát is foglalhatsz.

A Google Térkép letölthető a Play Store-ból és az App Store-ból. A járat- és szállodakereső funkciók pedig a www.google.com/travel oldalon érhetők el.

]]>
Mobilfotó-kiállítás perui portrékból http://www.technokrata.hu/kutyuk/smartphone/2019/08/19/mobilfoto-kiallitas-perui-portrekbol/ Mon, 19 Aug 2019 07:27:42 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=225899

A Huawei és a Petersplanet „Perui portrék” címmel mobilfotó-kiállítást nyitott. A képek érdekessége, hogy a Huawei legújabb csúcskészüléke, a P30 Pro segítségével készültek. Az elszigetelt közösségekben élő, quechua őslakosokat bemutató alkotásokat Szűcs Péter, a Petersplanet.travel utazási magazin alapítója készítette. A 12 képből álló tárlat különlegessége, hogy ez a művész első, kizárólag mobiltelefonnal készített portrékból álló kiállítása. A tárlat 2019. szeptember 19-ig látogatható a budapesti Deák Palotában.

Egy varázslatos ország lakóinak hétköznapjait mutatja be a Huawei Hungary és a PetersPlanet közös fotókiállítása. A „Perui portrék” címet viselő, különleges hangulatú pop – up tárlaton Szűcs Péter újságíró dél-amerikai utazása során készített fotóit tekinthetik meg az érdeklődők. Az autentikus környezetben ábrázolt őslakosok történeteit, valamint a quechua indián és a spanyol kultúra keveredését bemutató képek különlegessége, hogy ez a művész első olyan sorozata, amelyben kizárólag mobiltelefonnal készített portrék találhatók.

mobilfoto_kiallitas_budapest_33

Szűcs Péter elmondta, a perui út nem az első nagy fotós túrája volt, mégis különleges helyet foglal el a tapasztalatai között: „A portréfotózás során meghatározó a fotós és a modell közötti bensőséges kapcsolat, és minél kisebb a kamera, annál intimebb tud lenni a közöttük lévő viszony emiatt volt különösen nagy segítség, hogy a P30 Pro-val fotózhattam.” A PetersPlanet alapítója elmondta, Peru olyan érintetlen tájaira is eljutott, amelyek mindössze pár éve látogathatók a turisták számára, ezért a dél-amerikai indián kultúra színeit, mindennapjait a maguk érintetlenségében tudta megörökíteni. „A kiállításon látható képek mind egy-egy emberi történetet mesélnek el, ezért is állnak közel hozzám. A perui portrék készítése során fontos szempont volt, hogy az alanyokra koncentrálhattam, és nem kellett hosszú időt eltöltenem a kamera-beállításokkal, a telefon megoldotta ezt helyettem. A Huawei csúcskészülékének köszönhetően bensőséges és kitűnő minőségű felvételeket készíthettem.” Szűcs Péter hozzátette, megdöbbentő volt számára, hogy az mobillal készített felvételek minősége a hagyományos kamerák teljesítményéhez hasonlíthatók.

Trubek Zsuzsa, a Huawei PR managere a kiállítás kapcsán kiemelte: „Nagy öröm volt számunkra, hogy hozzájárulhattunk egy ilyen különleges tárlat létrejöttéhez. Csúcskategóriás készülékünk, a P30 Pro technológiája lehetővé teszi azt, hogy ma már okostelefonnal is olyan, kiváló minőségű fotók készíthetők, amelyekről néhány éve még nem is álmodtunk, és amelyeket egy kiállításon is érdemes bemutatni.”

cof

A kiállított fotók szeptember 19-ig ingyenesen megtekinthetők a budapesti Deák Palota első emeletén. A tárlat lezárását követően egyes portrékat a gyártó és Szűcs Péter egy jótékonysági aukció keretében értékesíti, az ebből származó bevételt pedig a beteg gyermekek nyelvtanulását segítő civil szervezet, az Amigos a gyerekekért alapítvány számára ajánlja fel.

]]>
YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel http://www.technokrata.hu/egazdasag/dotkom/2019/08/19/youtube-music-elofizetes-diakkedvezmennyel/ Mon, 19 Aug 2019 07:00:44 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=225891

2019. augusztus közepétől Magyarországon is elérhetővé vált a YouTube Music és a YouTube Premium diákkedvezményes előfizetései. A  felsőoktatási hallgatók részére ajánlott előfizetési csomagok kedvezményes áron kínálnak reklámmentes hozzáférést a zene, az eredeti sorozatok és a mozifilmek világához.

Klasszikus zenét keresel koncentráláshoz a vizsgákra készülve vagy egy ütős lejátszási listát a félév végi bulihoz? Szeretnél egy jó sorozatot találni, amit a nyári szünetben érdemes órákig a képernyőre ragadva nézni, mint például a Cobra Kai vagy az Origin? Szeretnéd egy kicsit felhozni a fizika tudásod és az MIT korábbi professzorától, az asztrofizikus Walter Lewintől tanulni? Mi megoldjuk!

Idén májustól már Magyarországon is elérhető a YouTube Music zenei streaming szolgáltatás, amivel meghallgathatod a legújabb zeneszámokat, kapcsolatban maradhatsz kedvenc előadóiddal, valamint rengeteg új zeneszámot fedezhetsz fel.

A YouTube Music két verziója áll rendelkezésre:

  • Az ingyenes, hirdetéseket tartalmazó YouTube Music.
  • A YouTube Music Premium, amely nem tartalmaz hirdetéseket, valamint elérhető a „háttérben való zenehallgatás” funkció, valamint a zeneszámok letöltése.

A YouTube Premium reklámok nélküli szórakozást nyújt tagjainak a YouTube teljes kínálatára, valamint hozzáférést biztosít a YouTube Originals filmekhez és sorozatokhoz is.

Mostantól pedig a felsőoktatásban tanuló hallgatók jelentős kedvezménnyel érhetik el ezeket a szolgáltatásokat. A YouTube Music Premium diákcsomag ára 790 Ft/hó, a YouTube Premium diákcsomag pedig 1090 Ft/hó lesz.

A felsőoktatásban tanuló diákok számára kialakított kedvezményes előfizetést kínáló YouTube Music letölthető a Play Store-ból, valamint elérhető a music.youtube.com oldalon.  A YouTube Premium szolgáltatás a youtube.com/premium oldalon érhető el. További információ a diákkedvezménnyel kapcsolatban itt található.

]]>
A 72 grammos Gravitymaster http://www.technokrata.hu/kutyuk/2019/08/19/72-grammos-gravitymaster-casio/ Mon, 19 Aug 2019 06:30:54 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=225885

Mindössze 72 gramm, de mégis masszív, ütésálló. Teljesen megújult a Gravitymaster, a Casio egyik legnépszerűbb modellje, amely már a legszigorúbb elvárásokat is magabiztosan teljesíti.

„Az új szénszálas erősítésű tok az ütésálló felépítés legújabb irányzatát képviseli. A különleges anyagok használata, így például a szénszálas lünetta és szíj, valamint a titán gombok és gombfészkek az órát rendkívül erőssé, könnyűvé és tökéletesen rozsdaállóvá varázsolják”– hívta fel a figyelmet Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere.

A japán óramárka nemrég mutatta be a Casio legnépszerűbb kollekciójához, a G-Shockhoz tartozó Carbon-szériát, amely már a legújabb generációs Gravitymastert is magában foglalja. A sikeres modell teljesen újra tervezett tokkal készül.

„A Casio által kifejlesztett Carbon Core Guard struktúra az ütésállóság legújabb generációját képviseli. A szénszálas erősítésű tok és a hátlap egy olyan monoblokk rendszerű felépítést eredményez, amely kiemelten védi az új Gravitymaster belső részeit” – hangsúlyozta a Casio termékmenedzsere.

A masszív kivitelnek köszönhetően a tok rendkívüli védelmet élvez a víznyomással szemben 20 bar nyomásig, a szénszálas alkatrészek használata pedig nagyobb szabadságot nyújt a dizájn szempontjából. A karbon monoblokk lehetővé tette az új, fokozottan ütésálló gombok fejlesztését, valamint a gombvédő tokelemek elhagyását. A titánból készülő gomboknak, valamint a hátlapnak köszönhetően az óra kifejezetten ellenáll a korróziónak.

Gravitymaster

Kimagasló védelem

Nemcsak a tok, hanem a lünetta is extrém ellenállóképességre tett szert az 52 szénszálrétegből álló öntvénynek köszönhetően. A karbon gyűrű kimagasló rugalmasságot és a behatások elleni fokozott védelmet kínál. Mindezt tovább erősíti a tok és a lünetta között elhelyezkedő ütéselnyelő zóna is. Összességében a karbon tok ellenállóvá teszi a Gravitymastert az ütésekkel, a centrifugális erővel, valamint a vibráció hatásaival szemben. A tokhoz hasonlóan az óra szíja is szénszálas erősítést kapott: a kimagasló szakítószilárdságot biztosító szénszálbetét az uretán-műgyanta szíjba ágyazva, nagyfokú szakadás és vágás elleni védelmet nyújt.

Masszív, de könnyű karóra

Az új Gravitymaster viselése akár igen hosszú ideig is kényelmes lehet. A szénszál sajátossága, hogy tízszer erősebb a vasnál, tömege azonban még a negyedét sem teszi ki annak. A titánt a vas relatív sűrűségének fele jellemzi, de erősségben az acéllal versenyez. „E két rendkívüli tulajdonságokkal bíró anyag széleskörű használatának köszönhetően a GWR-B1000 mindössze 72 grammot nyom. Ezért a legkönnyebb Gravitymasternek számít úgy, hogy közben a sorozat legkiválóbb ellenállóképességét kínálja” – emelte ki a szakember.

Az új Gravitymaster számlapját tükröződésmentes zafír kristályüveg védi. A nagy fényerejű LED háttérvilágításnak köszönhetően akár teljes sötétben is könnyedén leolvasható róla az aktuális idő. A számlapba integrált napelemek miatt a Gravitymaster még hatékonyabban használja fel a működéshez szükséges napenergiát. A napfénnyel tölthető akkumulátornak köszönhetően az óra valamennyi funkciója napelemmel működtethető, éppen ezért nincsen szüksége elemre.

casio Gravitiymaster 

Hasznos funkciók

Az új Gravitymaster stopper-, telefonkereső funkcióval és 300 várost tartalmazó világidő kijelzéssel rendelkezik. A Dual dial funkcióval pedig az óra akár egyszerre két városban érvényes pontos időt is meg tud jeleníteni. A GWR-B1000 Bluetooth-rendszerrel, valamint rádiójelvezérelt pontos idő-beállítással biztosítja a professzionális felhasználás – például repülés – igényeinek megfelelő, tökéletes pontosságot. A Bluetooth kapcsolatnak köszönhetően a karóra funkciói okostelefonon is kezelhetők. Ennek keretében a Flight Log funkcióval lementhetők az aktuális repülési, illetve tartózkodási adatok, majd ezek grafikusan megjeleníthetők a Casio okostelefonokra fejlesztett G-Shock Connected alkalmazásában. „Az új Gravitymaster forgalmazása a nemzetközi értékesítéssel egy időben kezdődött meg hazánkban a bemutató után. A különleges modell május óta elérhető idehaza 289.990 forintos áron” – jegyezte meg Nagy Sándor.

A Casio népszerű modellje ezentúl karbon tokkal is elérhető lesz.

]]>
A csúcskategóriás HONOR 20 Pro megérkezett Magyarországra http://www.technokrata.hu/kutyuk/2019/08/18/a-csucskategorias-honor-20-pro-megerkezett-magyarorszagra/ Sun, 18 Aug 2019 08:30:14 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=225878
  • A Londonban bejelentett HONOR 20 széria legerősebb tagja augusztus 23-ától kapható Magyarországon

  • A csúcskategóriás okostelefon négykamerás rendszerét a DxOMark 111 pontra értékelte

  • A HONOR 20 Pro az év legjobb lifestyle okostelefonja az EISA szerint

 A Honor 20 Pro csúcskategóriás okostelefon 2019. augusztus 23-ától Magyarországon is megvásárolható. A dinamikus-holografikus hátlappal érkező készülék négykamerás rendszerének fő kameráját a Sony IMX586 48 MP-es hátlapi kamerája alkotja. Ez továbbfejlesztett AI Ultra Élesség móddal segíti a világos, tiszta képeket, a mesterséges intelligencia által vezérelt stabilizáción keresztül pedig csökkenti a bemozdulásból származó elmosódást.

A quad rendszer 16 MP-es széles látószögű kamerával, 8 MP-es telefotó kamerával és 2 MP-es makro kamerával is kiegészül. A Honor 20 széria AIS szuper éjszakai módja és az F1.4-es fényerejű lencséje figyelemre méltó végeredményt garantál. Az AI több képkockás stabilizációs technológiája és a továbbfejlesztett algoritmus lenyűgözően tiszta éjszakai képeket ad, mindezt nagyobb fényerő, kevesebb zaj és valósághűbb színek mellett. A négy kamerából álló rendszer a DxoMark értékelésén 111 pontot kapott.

A Honor 20 Pro nyerte el a 2019-2020 legjobb lifestyle okostelefonjának járó díjat az elektronikai eszközök tesztelésével foglalkozó nemzetközi szervezet, az EISA értékelése szerint. A Honor csúcsmobilja AI quad kamerarendszerével, 4000 mAh-ás akkumulátorával és különleges megjelenésével érdemelte ki a legrangosabb európai fogyasztói ajánlást. A Honor 20 Pro már a harmadik Honor okostelefon, amely az EISA díjazásban részesül, a Honor 8 Pro és a Honor 10 után.

Honor20Pro Honor20Pro

A Honor 20 Pro hazánkban smaragdzöld és fantom lila színekben lesz elérhető augusztus 23-tól. A készülék ajánlott bruttó fogyasztói ára 199 990 Ft, és elsőként az Extreme Digitalnál lehet megvásárolni, várhatóan szeptember második felétől pedig a Telekom kínálatában is megtalálható lesz.

]]>
2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je http://www.technokrata.hu/kutyuk/2019/08/18/2019-2020-legjobb-premium-oled-tv-je/ Sun, 18 Aug 2019 08:00:31 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=225871

Idén is elismerte az LG Electronics (LG) szórakoztató elektronikai termékeit az Európai Kép- és Hangszövetség (European Imaging and Sound Association — EISA). A 29 ország 55 meghatározó audiovizuális szaklapját képviselő szervezet idei díjátadóján négy LG terméket egy OLED és egy nanocellás televíziót (OLED65E9 és 65SM9000 modellek), egy hangprojektort (SL8YG modell) és egy XBOOM Go hangszórót (PK7 modell) díjaztak kiemelkedő teljesítményük, innovatív formatervezésük és a felhasználóknak nyújtott hozzáadott értékük alapján.

LG OLED TV 2019 IFA

Az EISA 2019-2020 legjobb prémium OLED TV-jének az LG OLED TV AI ThinQ-t választotta, ami azt jelenti, hogy már nyolcadik éve egyhuzamban LG OLED készülék lett a kategória nyertese. A 65 hüvelykes E sorozatú televízió, amely idén már elnyerte az iF Design Award arany fokozatú díját, az LG saját második generációs α (Alpha) 9 Gen 2 intelligens processzorát használja. A fejlett chip mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) segítségével javítja fel a kép- és hangminőséget, építve az LG OLED technológiájára jellemző végtelen kontrasztarányra és tökéletes színmegjelenítésre. Az EISA zsűrije kiemelte az OLED 65E9 kifogástalan kialakítását, amely átlátszó üveg talpazata révén lebegő képernyő illúzióját teremti meg, mellyel a tévékészülék minden tér vonzó kiegészítője lehet.

Az LG NanoCell TV AI ThinQ készülék — a nanocellás megjelenítési technológiának, a Full Array Local Dimming (FALD) háttérvilágításnak és az α7 Gen 2 processzornak köszönhető — kiemelkedő vizuális és audioteljesítménye révén nyerte el a 2019-2020-as modellév legjobb okostelevíziójának járó díjat. Az EISA zsűrije az LG AI ThinQ platform, valamint a Google Assistant és az Amazon Alexa zökkenőmentes integrációja által kínált felhasználói élményt és kényelmet értékelte.

Az LG és a neves, csúcsminőséget kínáló brit high-end audiomárka, a Meridian együttműködésének köszönhető kivételes hangminőségért az LG SL8YG és az PK7 XBOOM Go nyerte el a 2019-2020-as modellév legjobb hangprojektorának és hordozható hangszórójának járó díjakat.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy innovatív audio- és vizuális termékeinket egy olyan hiteles szervezet is elismeri, mint az EISA” — mondta Brian Kwon, az LG szórakoztató elektronikai és mobilüzletágának elnöke. — „Tovább növeljük innovációs beruházásainkat, hogy intelligens, az életminőséget javító otthoni szórakoztató megoldásokat kínáljunk a fogyasztók számára.”

Az EISA által díjazott termékeket szeptember 6. és 11. között, az LG standjánál (Messe Berlin 18-as csarnok) tekinthetik meg a berlini IFA kiállítás látogatói.

]]>
25.000 új munkahely teremthető 2025-re a robotikában http://www.technokrata.hu/egazdasag/2019/08/18/25-000-uj-munkahely-teremtheto-2025-robotika/ Sun, 18 Aug 2019 07:00:16 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=225867

Dánia a világvezető lett a robotika terén az elmúlt két évtizedben. A dán robotikai iparban a jövőbeni növekedés, az export és a foglalkoztatás élénkülése a  legfrissebb adatok szerint is további lehetőségeket mutat. A robotipar természetesen élni akar a lehetőséggel, és ezért öt javaslatot fogalmazott meg az újonnan megválasztott dán parlament számára a potenciál kiaknázására.

2025-re akár 25.000 embert is foglalkoztathat a robotipar Dániában – a jelenlegi 8.500 alkalmazotthoz képest – és összebevétele elérheti az 52 milliárd dán koronát. Ha az adózás utáni bevételeket és a foglalkoztatást tekintjük (a robotipar tevékenységétől függő növekedés), a forgalom 80 milliárd dán koronára, az alkalmazottak száma pedig 55.000 körülire nőhet 2025-re.

Mind az elemzők jelentései, mind az ipar saját tapasztalatai azt mutatják, hogy komoly kihívás e lehetőségek megvalósítása: „döntő fontosságú, hogy továbbra is együtt dolgozzunk Dánia vezető szerepének megőrzésén a robotikai szektorban, sőt ki is terjesszük azt. Mindannyian befektetünk vállalatunk kutatás-fejlesztésébe, valamint az alkalmazottakba. Ám mindez kevés, ha Dánia és a dán vállalatok a jövőben is meg akarják őrizni ezt a szerepet. Mi, a vállalatok, nem bírunk egyedül a feladattal. A sikerhez szükség van politikai támogatásra és konkrét kezdeményezésekre is. Ezért előirányoztunk egy öt pontból álló listát az új Dán Parlament számára, mellyel a jövőben hozzájárulhatnak a gazdasági növekedést is elősegítő robotipar fejlődéséhez” – nyilatkozta Jürgen von Hollen, a Universal Robots elnöke a dán robotipar, drón és automatizációs ipar területéről érkező 68 vállalat nevében.

„Gyakran megfigyelhetünk a dán trendekhez hasonlókat Magyarországon is – az egyik legfőbb ilyen trend a kobot rendszerek használata az emberi erő mellett” – mondta el a Univeral Robots CEE régióért, Oroszországért és a FÁK-ért felelős igazgatója, Slavoj Musilek. „Kobotjainkat gyárakban történő munkára terveztük, ám ez csak kis szelete annak, amire képesek. Elviekben bármilyen repetitív munka, mely során 10 kilogrammnál nagyobb súlyú tárgyat nem szükséges emelni, elvégeztethető robotokkal. Egyre növekszik az igény a robotizációra az elektronika, az élelmiszeripar, az autóipar, valamint a gyógyszeripar területén is, főként az összeállítás, csomagolás, minőségellenőrzés, adagolás és terméktesztelés során. Kobotjaink képesek arra, hogy a kis- és középvállalkozásokat is úgy segítsék, hogy azok felvehessék a versenyt nagyobb vállalatokkal akár a mennyiség, akár a minőség terén” – állítja Musilek. „Határozottan látjuk a kereslet növekedését a robotikai megoldásokra, melyek viszonylag alacsony befektetéssel komoly megtérülést hoznak. Szintén növekszik az igény arra, hogy komoly befektetéseket eszközöljenek a kutatás és fejlesztés terén a robotikában – akár állami támogatással.”

Az öt javaslat:

 Hozzáférés képzett munkavállalókhoz:

A dán robotipar előtt tornyosuló legnagyobb akadály a képzett munkaerő hiánya a jövőbeni növekedés tekintetében.

Befektetés a kutatás-fejlesztésbe:

Az új tudás és a kutatás elengedhetetlen Dánia robotipari versenyképességének megőrzésében a globális piacon.

Fókusz az állami szektor törekvésein:

A dán egyetemek, GTS intézetek, innovációs központok és vállalatok közti együttműködés, valamint az ehhez társuló anyagi támogatás állami hálózatok és klaszterek részéről alapvető fontosságú egy nyereséges és növekvő robotipar építésében.

Export erősítése:

Szükség van szervezett és robotikai fókuszú megközelítésre a nemzetközi piacok és együttműködések elérése érdekében, mely a globális szemléletű startupokat támogatja.

A robotok használatának növelése Dániában:

Kezdeményezésekre van szükség az automatizáció hatékony elősegítésére és a robotok iparban történő alkalmazására.

A robotika témakörről további érdekes híreket olvashat a Műszaki Magazin robotika rovatában, valamint a dán Universal Robots innovatív újdonságairól is számos hírt olvashat itt.

]]>
Tipp: Így kezdjétek okosan az iskolaszezont! http://www.technokrata.hu/lifestyle/tipp/2019/08/17/tipp-igy-kezdjetek-okosan-az-iskolaszezont/ Sat, 17 Aug 2019 08:00:34 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=225855

Megindult a visszaszámlálás az iskolakezdésig.

Ez pont elég idő arra, hogy újragondoljuk a gyerekszobát, és berendezzük a korral változó igényeknek megfelelően. A szülőket számos újdonság várja a boltokban, melyek komfortosabbá teszik a gyerek mindennapjait. A választásban Boncz Péter, a Praktiker szakértője nyújt tanácsot.

Megnyugtató színek

A színek alapjaiban határozzák meg a gyerekszoba hangulatát. Klisék (rózsaszín, babakék) helyett legjobb a semleges, világos bézs, hiszen a játékok és használati tárgyak úgyis erőteljes színkavalkáddal kavarják fel a hangulatot. Kisebb gyerekek nagyon szeretik a táblafestéket, amire krétával tudnak rajzolni, illetve a mágnesfestéket, amire fémtárgyak tapadnak. Ezek a felületek még több játékosságot csempésznek a helyiségbe, és legalább nem az igazi falak lesznek összekoszolva. A többi felületre mosható, dörzsölhető festéket vegyünk, így egy-egy balul sikerült akció után is tisztán tarthatjuk a falakat.

praktiker_iskolakezdes3

Bútort hosszú távra

A gyerekszoba évekre meghatározó eleme lehet a bútor, mely könnyedén átalakítható és kevés helyen több funkciót is ellát. A legtöbb szülő több korosztályt is kielégítő alapdarabokat keres, melyek évtizedeken keresztül kiszolgálják a gyermekek igényeit. Így akár kamaszkorban is elkerülhető egy nagyobb beruházás. Ilyenek az íróasztallal kombinált polcok, a sok tárolóhellyel ellátott íróasztalok, de léteznek multimédiás bútorok is, amelyeken még telefontöltőt és egyéb technikai csatlakozókat is találhatunk. Minél komplexebb egy bútor, annál könnyebb rendet tartani benne. Fontos a tisztíthatóság: kezelést igénylő nemesfák helyett szappanos vízzel átmosható bútorokat keressünk!

Tanulásra ösztönző írósarok

Sok gyerek szeret saját íróasztala helyett más helyet választani a leckeíráshoz, mert nem elég inspiráló a tanulósarok. Válasszunk sok tárolóval ellátott íróasztalt, amin lassabban alakul ki a káosz, ami tudattalanul is taszít és rontja a koncentrációt. Figyeljünk a helyes világításra, és legyen hely a médiának is! Sok íróasztalba építenek telefontöltőt, konnektort, internet csatlakozót, így nem kell mindig keresgélni. Egy kényelmes szék nagyon hosszú időre kiszolgálhat egy gyermeket. Legyen ergonomikus kialakítású, megfelelő nyak és deréktámasszal ellátva. Állítható fej és háttámlával, hiszen így mindig a korhoz igazíthatjuk.

praktiker_iskolakezdes4

Funkcionális terek

Érdemes a tanulósarkot elválasztani a pihenésre szánt tértől, ezt legkönnyebben állópolccal tehetjük meg, ami mindkét oldalról látványos és tele lehet pakolni. A kamaszok körében nagy divat a multimédiás relaxációs fotel, amiben hátradőlve letöltött zenét lehet hallgatni, de a kényelmes lazulásra a babzsákok is kiválóak. Segít a rendszerezésben és a szoba hangulatos, vidám színfoltja lehet a ceruza formájú állófogas is, amelyet még magasságmérővel is kombináltak. Egy szőnyeg is kijelölheti a határokat, vagy a parketta védőbetét az íróasztal alatt, mely megóvja a padló károsodását a szék állandó huzigálása mellett is. Falmatricákkal is kijelölhetünk funkcionális határokat. Ezek a modern, tapétához hasonlatos, nagyméretű matricák új hangulatot adnak a gyerekszobának, könnyedén méretre vághatók és lecserélhetők. Akár tükörként is funkcionálhatnak, növelve a térérzetet is.

]]>