technokrata http://www.technokrata.hu technológia és e-gazdaság Mon, 20 Nov 2017 10:00:01 +0000 hu-HU hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.1 Itt a megoldás, ami forradalmasítja a biztonságos adományozást http://www.technokrata.hu/egazdasag/dotkom/2017/11/20/itt-a-megoldas-ami-forradalmasitja-a-biztonsagos-adomanyozast/ Mon, 20 Nov 2017 10:00:01 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=215607

Az egyszerű és biztonságos fizetési megoldások globális piacvezetője, az Ingenico Group (Euronext: FR0000125346-ING) bemutatta legújabb, kifejezetten alapítványok és jótékonysági szervezetek számára fejlesztett megoldásait, amelyek segítségével lehetőséget teremt készpénzmentes adományok gyűjtésére akár emberi felügyelet nélkül is.

unnamed-4
A készpénzmentes adományok fogadására alkalmas megoldásokat az Ingenico Hungary szakemberei fejlesztették ki és alapvetően két fő típusból állnak: egy érintésmentes fizetést lehetővé tévő rögzített vagy mobil állványon elhelyezhető eszközből, illetve egy mPOS terminálból és egy táblagépből álló eszközből, amelynek létezik asztali állványra szerelhető, illetve kézben hordozható, mobil változata is. A közterületeken elhelyezett citylight eszközök üzemeltetője a JCDecaux.

Ingenico – JCDecaux adománygyűjtő citylight

A citylight eszköz a reklámposzter és a készpénzmentes érintésmentes fizetésre alkalmas fizetési terminál kombinációja, amelyből az első a 4-6-os villamos Wesselényi utcai megállójába lett kihelyezve november közepén. A plakáton egy jótékonyságra buzdító poszter és egy kijelző kap helyet, és egy, az eszközbe épített – önkiszolgáló automatákból már megszokott – Ingenico IUC 180B terminál segítségével, emberi felügyelet nélkül képes adományok fogadására. Az eszköz működéséhez csupán elektromos áram és internet elérés szükséges. Utóbbi lehet vezetékes, SIM kártyás mobilnet, wifi vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül érkező internetkapcsolat is. Az Ingenico igény esetén biztosítja a SIM kártyát az eszköz működtetéséhez, de bármely ma használatos SIM-et képes fogadni a rendszer. Az eszköz a citylight mellett elérhető egy egyszerűbb, mobil állványra szerelt kiszerelésben is, amely beltérre vagy akár kültérre is rögzíthető.

 unnamed-7
Ingenico készpénzmentes adományfogadó megoldások

A további két megoldás egy-egy Ingenico iCMP mobil POS terminált és egy táblagépet tartalmaz, amelyeket asztali állványon, illetve kézen lehet viselni. Ezek az eszközök például kitelepülések során, irodákban vagy éppen bankfiókokban teszik minden eddiginél egyszerűbbé a készpénzmentes adományok fogadását, mivel képesek minden Magyarországon forgalomban lévő bankkártya és NFC fizetésre képes mobileszközről tranzakciókat fogadni. Az adományokról igény esetén emailben érkezik visszaigazolás az adakozó számára. A terminál biztonságos Bluetooth hálózaton csatlakozik a táblagépen futó applikációhoz, és annak internetelérését használva, titkosított csatornán hajtja végre a tranzakciókat. Az eszközök működtetése csak minimális emberi felügyeletet igényel.

Sármay Bence, az Ingenico Group Magyarországért felelős értékesítési igazgatója szerint fontos mérföldkő a fejlesztés az alapítványok és jótékonysági szervezetek életében:

”Az Ingenico Group egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a készpénzmentes tranzakciókat minél egyszerűbbé és biztonságosabbá tegye. Nagy öröm számunkra, hogy saját fejlesztésünkkel a készpénzmentes fizetések világa a jótékonyság számára is megnyílik. Ezt az új termékcsaládot elérhető áron szeretnénk kínálni a jótékonysági szervezetek számára, megkönnyítve számukra az adománygyűjtés új dimenziójához történő csatlakozást” 

– mondta el a szakértő.

]]>
Az Audi Q5 is megkapta méltó jutalmát Európa egyik legrangosabb versenyén! http://www.technokrata.hu/garazs/2017/11/20/az-audi-q5-is-megkapta-melto-jutalmat-europa-egyik-legrangosabb-versenyen/ Mon, 20 Nov 2017 09:00:59 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=215604

Az Audi Q5 nyerte el a 2017-es „Arany kormánykerék” („Das Goldene Lenkrad”) díját a „Nagy SUV-modellek” kategóriájában. A jelölteket korábban az Auto Bild szakmai magazin, húsz európai testvérmagazinja, valamint a Bild am Sonntag lap olvasói választották ki a 2017-es év autós újdonságai közül, a győztesekről pedig szakértőkből álló nemzetközi zsűri döntött. Az Audi Q5 díját kedd este Peter Mertens, az AUDI AG igazgatótanácsának a műszaki fejlesztés területéért felelős tagja vette át Berlinben.

 

Idén öt kategóriában összesen 42 modell indult az „Arany kormánykerék” („Das Goldene Lenkrad”) mezőnyében, amelyek közül az Európa-méretű olvasói szavazás eredményeképpen végül húsz jutott a döntőbe, hogy megmérettessen a szakértők előtt. Az autóversenyzőkből, mérnökökből, formatervezőkből, connectivity-specialistákból, sokat vezető autósokból, kritikusokból és nem utolsósorban az Auto Bild összes európai testvérlapjának főszerkesztőiből álló zsűri tesztelte alaposan a döntő résztvevőit, majd döntött az áhított trófeákról. Az Audi Q5 hét vetélytársával szemben győzedelmeskedett a „Nagy SUV-modellek” kategóriában.

„A zsűri által képviselt magasfokú szakmai kompetencia és széles vélemény-keresztmetszet, illetve e díj európai méretű jelentősége avatja oly értékessé ezt a kitüntetést szakmánkban. Az Audi Q5 által elhódított 2017-es ’Arany kormánykerék’ jól mutatja, hogy méltó utódot sikerült alkotnunk e SUV-modellsorozat nagysikerű első nemzedékének. Nagy büszkeséggel tölt el minket ez az elismerés”

– hangsúlyozta Peter Mertens a berlini Axel-Springer-Haus díjátadó rendezvényén.

Az Audi Q5 az év elején érkezett a piacra. Az Audi „topsellerének” második generációja több tekintetben is mércéül szolgálhat a prémium SUV-modellek B-szegmensében. A vetélytársak körében a legalacsonyabb légellenállási együttható (cw), a következetes könnyűszerkezetes építés, valamint a korszerű motorok éppúgy hozzájárulnak az új Q5 magasfokú gazdaságosságához, mint az új, ultra-technikával készülő quattro összkerékhajtás. Az új Audi Q5 mindemellett új vezetői segédrendszerek széles palettáját, korszerű infotainment- és connectivity-felszereltséget, valamint csillapítás-szabályozással kiegészített légrugózást is kínál.

]]>
A GE már robotokkal végezteti el adminisztratív feladatait http://www.technokrata.hu/tudomany/2017/11/20/a-ge-mar-robotokkal-vegezteti-el-adminisztrativ-feladatait/ Mon, 20 Nov 2017 08:00:52 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=215596

Már 19 robot segíti a GE Hungary 2.000 főt foglalkoztató budapesti szolgáltató központjában dolgozó munkatársakat. A pénzügyi, HR, jogi, értékesítési, és az ellátási lánchoz kapcsolódó folyamatok egyes elemeinek automatizációjával a GE az adminisztratív tevékenységek minőségét és hatékonyságát kívánja javítani. A vállalat emellett növelni szándékozik a kapacitását is a szűkülő hazai munkaerő piacon, ahol a magasan képzett, digitális tudással és probléma megoldó készségekkel rendelkező munkatársak felvételére összepontosít.

 joerg_bauer_02

Jelenleg mintegy 1,5 millió robot segít minket, embereket a munkavégzésben, de a gondolkodó és önmagukat tanító gépek száma néhány éven belül elérheti a 6 milliót is. A technológia gyors fejlődése, az automatizálás, a digitalizált gyártás és a mesterséges intelligencia alapjaiban alakítja át a munkavégzés világát a következő években. A hatás nem csak az iparban, de a szolgáltató szektorban is érezhető lesz. A GE hisz abban, hogy a technológia növeli a termelékenységet, az életszínvonalat, és új lehetőségeket nyit meg a munkavállalók számára is.

„Európában az elmúlt 10 év során mindössze 3%-kal nőtt a GDP, miközben az Egyesült Államokban 10%-kal. A felzárkózás egyik eszköze lehet a digitalizáció, amely alkalmazása növeli a termelékenységet, és javítja a munkafolyamatok hatékonyságát”

– mondta Joerg Bauer, a GE Hungary elnöke.

„Magyarországon a GE célja az, hogy a digitalizáció révén nagy hozzáadott értéket előállító tevékenységekkel növelje ipari kapacitását, emellett az adminisztratív folyamatai is hatékonyak és értékteremtőek legyenek”

– tette hozzá Joerg Bauer.

bjorn_bergabo

„A GE adminisztratív folyamatait Európában és Oroszországban ellátó GE Global Operations részlegnél is folyik a digitalizáció. Célunk az, hogy budapesti központunkat egy teljesen integrált, automatizált és a GE európai növekedését hatékonyan támogató egységgé alakítsuk”

– mondta Björn Bergabo, a GE Global Operations regionális ügyvezető igazgatója.

„Célunk továbbá, hogy 2017 végére a GE adminisztratív, támogató funkcióinak 60%-át szolgáltatóközpont lássa el. E célok elérésének legfontosabb eszköze pedig az RPA, a Robotic Process Automation, vagyis a robotizált folyamat-automatizáció”

– tette hozzá a szakember.

A GE Global Operations európai csapatait már 19 robot (RPA) segíti. Az robotok gyakorlatilag olyan számítógépes applikációk, amelyeket a GE munkatársai a nagy mennyiségben előforduló, ismétlődő munkafolyamatok és tranzakciók elvégzésére, adatok elemzésére, illetve más digitális rendszerekkel való kommunikációra és adatlekérésekre használnak.

A GE Global Operations irodáiban ilyen robotok segítik a GE dolgozóit például a beérkező számlákon és a GE rendszerében rögzített megrendelési számok egyeztetésében, a számlák fizetési határidejének figyelésében, a kintlévőségek nyilvántartásában, a jótállások kezelésében, az adóbevallások elkészítésében, de ugyancsak „digitális csapattagok” végzik a nemzetközi pénzügyi tranzakciók fizetési árfolyamának egyeztetését, vagy például a nemzetközi szállítások lebonyolítására vonatkozó ajánlatok bekérését és összehasonlítását.

A GE megbízásából a belga Breugel Intézet által készített tanulmány szerint a következő két évtizedben, az OECD országokban a munkahelyek 54%-a lehet automatizálva, vagyis 10-ből több mint 5 munkahelyet érint majd valamilyen formában és mértékben a digitális átalakulás. A GE becslése szerint a pénzügyi és adminisztratív munkafolyamatok akár 40%-a is automatizálható lesz.

ge_a_munka_jovoje

A folyamatok automatizálásának térnyerésével és a robotok kognitív képességeinek fejlődésével párhuzamosan pedig minden vállalatnál, így a GE Global Operations részlegénél is változnak majd azok a képességek és kompetenciák, amelyeket a vállalat előnyben részesít munkatársai felvétele és alkalmazása során.

A jövőben felértékelődik majd a magasan képzett szakemberek, a vezetők, a tanácsadók, a digitális technológiákat irányítani és kezelni képes informatikai szakemberek, valamint az erős technikai, matematikai, adatelemzési és probléma megoldó készségekkel rendelkező munkatársak szerepe.

Annak érdekében, hogy felkészítse munkatársait a digitalizáció és a robotizáció kihívásaira, a GE Global Operations részlege már most rendszeresen szervez digitalizációval kapcsolatos workshop-okat és szakmai előadásokat és tréningeket, valamint egyéni és csoportos szakmai továbbképzéseket.

]]>
2017-ben is nagyot ment a Simple applikáció http://www.technokrata.hu/app/2017/11/20/2017-ben-is-nagyot-ment-a-simple-applikacio/ Mon, 20 Nov 2017 07:00:54 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=215592

Jelenleg több mint 390 000 regisztrált felhasználója van az integrált alkalmazásnak és másfél milliónál is több tranzakciót bonyolítottak vele indulása óta. Idén szeptembertől pedig már mindenki, banktól függetlenül használhatja a Simple applikációban lévő mobilfizetési megoldást.

 

Pár órával az után, hogy az OTP Bank három díjat is nyert a Mastercard Év Bankja díjátadóján (Az év bankja, Az év leginnovatívabb bankja, Az év lakossági mobil- és online-banki eszköze)  a Magyar Marketing Szövetség által delegált szakmai zsűri 2016 után idén is a Simple by OTP alkalmazást tüntette ki Minőség Díjjal az Év Applikációja díjért folyó versenyben.  A címre olyan alkalmazások pályázhattak, amelyek mobil eszközökről bárhol elérhető funkcióikkal segítik a felhasználók mindennapi életét. A zsűri elsősorban az innováció, a funkcionalitás és felületek kezelhetősége szempontjából mérlegelte a versenyre nevezett megoldásokat.

A kategória 11 pályázója közül díjat nyert Simple by OTP értékelésében a zsűri kiemelte, hogy az alkalmazás jelenleg több mint 390.000 felhasználó életét teszi egyszerűbbé, legyen szó autópálya matrica vásárlásról, parkolásról, mozijegy vásárlásról vagy étel rendelésről. Nincs más olyan applikáció a piacon, ami ilyen sok szolgáltató vásárlási funkcióját kínálná egyszerre.

„Az idei a fejlesztések éve volt számunkra, ezért most különösen örülünk az elismerésnek”

– kommentálta a díjat Benyó Péter az OTP Mobil Kft. ügyvezető igazgatója.

„Júniusban vezettük be, s szeptemberben már mindenki számára elérhetővé tettük a mobilfizetést, függetlenül attól, hogy melyik banknál vezeti számláját. Azóta közel 35.000 aktív digitalizált kártyával több mint 500.000 tranzakciót hajtottak végre felhasználóink”– tette hozzá.

A Simple by OTP idén a „Legügyfélbarátabb Fintech Megoldás” címet is elnyerte, a FintechRadar felhasználóbarát pénzügyi megoldásokat díjazó versenyén. A szakma elismerése mellett az alkalmazás a felhasználók szerint is jól teljesít, az App Store-ban 4,8-as, míg a Google Playen 4,5-ös értékeléssel jutalmazták a felhasználók.

]]>
Figyelem! Elindult a Fintech Akadémia 2.0 http://www.technokrata.hu/egazdasag/digitalis_oktatas/2017/11/19/figyelem-elindult-a-fintech-akademia-2-0/ Sun, 19 Nov 2017 10:39:38 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=215588

A három hétig tartó esemény középpontjában az adat és az újszerű adathasznosítás áll. A  neves külföldi  előadók közreműködésével zajló  program a fintech világ legaktuálisabb témáit járja körbe. Az akadémia időtartama  alatt – 120 európai résztvevővel –  banki fejlesztői verseny is zajlik. 

 

Bevezetésként az egyik legígéretesebb brit fintech bank, a Starling felsővezetője Megan Caywood, valamint a bankok és a fintech startupok összekapcsolódását segítő nyílt banki szabványok kidolgozásáért felelős két legnagyobb európai szervezet, a techUK’s Open Bank Working Group társelnöke, dr. Louise Beaumont és a technikai szabvány ajánlások kidolgozását végző Berlin Group szakértői tartottak előadást.

Hetényi Márk, az MKB Bank Digitális és Lakossági Stratégiáért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az MKB Bank a Fintech Akadémiával és annak nemzetközi szintre emelésével újabb nagy lépést tesz afelé, hogy a közép-kelet-európai régió fintech partner bankjává váljon.

A jövő héten a bankszektor Uber-jeként is emlegetett brit fintech startup, a Bud, vagy a Facebook-nak, az Apple-nek és a Tesla-nak is dolgozó magyar big data startup, a Starschema vezetői avatják be az érdeklődőket az adatvezérelt jövő világába. Emellett az IBM mesterséges intelligenciájával, a Watsonnal is beszélgethetnek majd a Fintech Akadémia résztvevői.

Svájc legnagyobb bankjának az UBS-nek, valamint az Európai Bizottságnak a blockchain technológiára épülő kísérleti projektjei szintén bemutatásra kerülnek.

A Fintech Akadémia időtartama alatt Magyarországon első alkalommal kerül sor ún. banki API tesztelői versenyre, amelynek keretében a résztvevők – egyedi tesztrendszerhez való hozzáféréssel – az MKB Bank API hozzáféréseit tesztelhetik. Hozzáféréseiken keresztül a fejlesztők azt tudják tesztelni, hogy a jövő évben életbe lépő PSD2 szabályozás után a startupok vagy harmadik feles szolgáltatók milyen módon fognak tudnak majd, digitális pénzügyi szolgáltatásokat nyújtani az MKB partnereinek és saját ügyfeleiknek. A szolgáltatás tökéletesítése és a legnagyobb biztonság garantálása érdekében az MKB Bank – hozzáféréseinek tesztelésére – meghívta a hazai és a nemzetközi fejlesztői közösséget. A felhívásra több mint 120-an jelentkeztek Európa több országából, többek között Romániából, Svájcból, Németországból és az Egyesült Királyságból. Az MKB Bank valamint az MKB Fintechlab által szervezett API tesztelői verseny tovább erősíti a szervezők elkötelezettségét a nyílt innováció mellett, amely közös inkubációs programjuk központi törekvése is egyben. A legjobbakat a verseny után az MKB Fintechlab inkubálja.

]]>
A jövő Mastercard kuponja már digitális formában érkeznek hozzánk http://www.technokrata.hu/egazdasag/2017/11/19/a-jovo-mastercard-kuponja-mar-digitalis-formaban-erkeznek-hozzank/ Sun, 19 Nov 2017 07:00:02 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=215584

Idén ősszel indult, és több tucat kereskedő kedvezményes ajánlatait tartalmazza a Mastercard digitális kuponfüzete, az ingyenesen letölthető Priceless Specials mobilapplikáció, amelyet a regisztrált Mastercard és Maestro kártyabirtokosok most Közép-Európa legnagyobb számítógépes játékkiállításán, az XBOX ONE PlayIT Show-n is kipróbálhatnak.

 

A PlayIT keretében a Hungexpo három legnagyobb kiállítótermében 180 programhelyszín, 150 előadás, YouTuberek, Esport-versenyek, cosplay, Minecraft, retro PC-kiállítás, exkluzív játékbemutatók és sportolási lehetőségek is lesznek. A Mastercard digitális kedvezménykuponjaival soron kívül lehet belépni a rendezvényre, ahol gyors sorok és vásárlási kedvezmények mellett exkluzív, zártkörű programok is várnak a kuponnal érkező látogatókra.

Regisztrálj pár perc alatt, és érezd magad még jobban a PlayIT-en!

Több szempontból szinte VIP-vendégnek érezheti magát a PlayIT-en minden Mastercard és Maestro bankkártya-birtokos.

„A kiállításon szeretnénk megmutatni a gamereknek, hogy a bankkártya nemcsak fizetési eszköz, hanem rengeteg élményt és lehetőséget is nyújt a kártyabirtokosoknak”

– mondja Mondovics Péter, a Mastercard hazai marketingvezetője.

A Mastercard igyekszik már magát a PlayIT-re történő bejutást is megkönnyíteni, hiszen a mobilapplikációból letölthető kuponok között van vasárnapra szóló ingyenes páros belépő. Aki pedig szeretné elkerülni a tömeget, a megfelelő kuponnal akár egy órával a hivatalos nyitás előtt, külön gyors sorban léphet be a kiállítás területére, így egy teljes órával tovább, nyugodtabb körülmények között játszhat kedvenc játékaival. Bent a kiállítótérben is lesznek gyorsítósávok a Mastercard kedvezményprogramjában regisztrált tagok számára: lesz például olyan gyors sor-kupon, amellyel 4 játékhelyszínen sikerülhet jóval hamarabb a konzolokhoz jutnunk, elkerülve a hosszadalmas és fárasztó sorbanállást.

A Mastercard-élményekhez az exkluzivitás is hozzá tartozik, ennek jegyében a megfelelő kupon letöltésével bejuthatunk az legnépszerűbb magyar youtuberek – Pamkutya és Nessaj – zártkörű közönségtalálkozójára, sőt, autogramot is gyorsabban szerezhetünk kedvenceinktől a dedikáló zónában beváltható gyors-sor kuponnal.

Aki szeretne PlayIT-tel kapcsolatos relikviákat, pólót, baseballsapkát, vagy a kedvenc vloggereiről szóló könyveket vásárolni, ne felejtse el felmutatni a PlayIT Shopban levásárolható, 10%-os kedvezményt nyújtó Mastercard-kedvezménykupját! Mindezeken túl a PlayIt-en már önmagában a bankkártyás vásárlásért is kedvezmény jár: Mastercard és Maestro kártyával az éttermekben is olcsóbban fogyaszthatunk, így mindenképpen érdemes a PlayIT-re magunkkal vinnünk a digitális kedvezménykuponokat tartalmazó mobiltelefonunk mellett a bankkártyánkat is!

]]>
Ismét óriási magyar siker: Hazai startup nyerte az amerikai CES díjat http://www.technokrata.hu/egazdasag/startup/2017/11/18/ismet-oriasi-magyar-siker-hazai-startup-nyerte-az-amerikai-ces-dijat/ Sat, 18 Nov 2017 10:00:34 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=215579

A CES (Consumer Electronics Show) minden évben több, mint 3900 kiállítót és 170 000 látogatót vonz több, mint 150 országból. A CTA Foundation által rendezett eseményen a világ üzleti vezetői és úttörő gondolkodói gyűlnek össze, hogy megvitassák az ipar legfontosabb kérdéseit.

 

“Az idei évben elképesztően erős pályázatok érkeztek és rendkívül izgatottak vagyunk az öt legkiemelkedőbb innovátor bemutatása miatt,”

-mondta Steve Ewell, a CTA Foundation ügyvezető igazgatója.

“Ezek a vállalkozások olyan széleskörű technológiákat vonultatnak fel, amelyek demonstrálják, hogy az idősebb felnőttek és fogyatékkal élők egészségesebb, függetlenebb életet élhetnek az innovatív technológia segítségével.”

A CTA Foundation a világ minden részéről pályázó, több, mint 200 startup közül választotta ki az öt legjobbat, köztük a SignAll-t, az alapján, hogy technológiájuk potenciálisan mennyire van pozitív hatással az idősek és fogyatékkal élők életére.

„Ezen a megmérettetésen bekerülni az öt nyertes közé, és elnyerni a CTA Foundation elsimerését kiemelkedő siker, amelyre nagyon büszkék vagyunk. A CES-en való megjelenés nagy lehetőség, hiszen a világ vezető technológiai cégei között mutatkozhatunk be és építhetjük tovább partnerkapcsolatainkat”

-mondta Robotka Zsolt, a SignAll tulajdonosa és vezérigazgatója.

A SignAll, mely a washingtoni Gallaudet Egyetemmel közösen, de magyar központtal dolgozik a siketek és hallók közötti korlátok lebontásán a közelmúltban azzal került a sajtóba, hogy első magyar cégként került felvételre a társadalmi küldetéssel rendelkező vállalkozások londoni tőzsdéjére a Social Stock Exchange-re.

]]>
Magyarország egyre népszerűbb a fiatal vállalkozók körében http://www.technokrata.hu/egazdasag/2017/11/18/magyarorszag-egyre-nepszerubb-a-fiatal-vallalkozok-koreben/ Sat, 18 Nov 2017 09:00:32 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=215575

10-ből 4-en indítanánk saját céget és a fiatalok vállalkoznának legszívesebben – derült ki az Amway Globális Vállalkozói Jelentéséből. A felmérés főbb eredményei mellett a sikeres vállalkozás legfontosabb elemeiről is szó esett a jelenleg is zajló X. FIVOSZ Fiatal Vállalkozói Héten.

 

Az Amway Globális Vállalkozói Jelentés Magyarországon 5 éve követi nyomon a vállalkozói környezet és a vállalkozói hajlandóság változásait. Az eredményeket Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója ismertette. Beszámolójából kiderült, évek óta nő itthon a vállalkozói kedv: már a megkérdezettek közel 40%-a indítana vállalkozást, ez 8%-kal magasabb arány, mint a kutatás első évében. A legnagyobb változás a vállalkozói életforma megítélésében történt: a legfrissebb adatok szerint 65% vélekedett pozitívan a vállalkozásokról, ez 18%-os emelkedést jelent – ennek ellenére egyelőre mindkét mutató alacsonyabb a globális átlagnál. Megtudtuk azt is, miért vágunk bele: a magyarokat a munkáltatótól való függetlenség (50%), az önmegvalósítás (47%) és a kiegészítő jövedelem (37%) vonzza leginkább.

Magyarországon a fiatalok egyre magabiztosabbak, ők indítanának a legszívesebben vállalkozást. A Z-generáció tagjai, a 21 év alattiak 64%-a úgy látja, a következő egy év során javulni fog az anyagi helyzete. Számukra a státusz, a kötelességtudat és a vállalkozó szellem a munkához kapcsolódó legfontosabb értékek, míg országosan státusz, vállalkozó szellem és kemény munka a sorrend.

„Az önfoglalkoztatás szerepe világszerte egyre fontosabb. Az Amway Globális Vállalkozói Jelentés célja, hogy évről-évre nyomon kövesse a vállalkozói kultúra változásait és trendjeit a részt vevő országokban. Ezen kívül a vállalkozói létformát szeretnénk népszerűsíteni, mert úgy gondoljuk, hogy a saját vállalkozás hozzájárul az egyéni fejlődéshez”

– ismertette a felmérés céljait Törőcsik Dalma, az Amway marketing vezetője.

Mi áll a pozitív tendenciák mögött? A kutatás bemutatását követő kerekasztal-beszélgetésen erről esett szó. A Nemzetgazdasági Minisztérium évek óta indít támogató programokat. Pomázi Gyula, Iparstratégiáért és Gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár szerint az új generációknak elsősorban a tulajdonosi szemléletet kell átvenniük.

„A magyarok jól tudnak terméket és piacot indítani, de a cégalapítást még meg kell tanulniuk” – mondta 27 éves vállalkozói tapasztalattal.

A FIVOSZ-nak is az a célja, hogy programokkal, előadásokkal, tanácsadással és egy inspiráló közösséggel segítse a vállalkozás indítását tervezőket. Inotay Petra, a FIVOSZ női bizottságának elnöke szerint azért is nagyobb a nyitottság a vállalkozásra, mert a fiatalabb generációknak mások az igényei, már kevésbé tudják elképzelni magukat alkalmazottként.

És ha már az üzlet beindult… akkor mitől működik tovább? Oltványi Zsolt, a Mentes cukrászüzem tulajdonosa, a 2016-os Év fiatal vállalkozója listáján a jó csapat az egyik kulcs. A munkahely mellé adj valami pluszt! – számára ez a bevált recept. Megosztott első helyen szerepel, hogy olyasmibe vágjunk, amiért lelkesedünk. A résztvevők egybehangzó véleménye szerint mindehhez sok-sok bátorság, kitartás, szorgalom, és persze szerencse is kell. A beszélgetés zárómondata Oltványi Zsolté volt:

„Mindig vedd észre a jót, ez a kudarcokon és a motiválatlan napokon is átsegít”.

]]>
Kiderült, mi az oka annak, hogy ennyi kamion száguld az autópályákon nap mint nap http://www.technokrata.hu/garazs/2017/11/18/kiderult-mi-az-oka-annak-hogy-ennyi-kamion-szaguld-az-autopalyakon-nap-mint-nap/ Sat, 18 Nov 2017 08:00:32 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=215570

Ezek egy átlagos, áruszállításban részt vevő magyar kamion paraméterei – derül ki a legnagyobb európai lefedettséggel rendelkező WebEye 1100 partneren végzett telematikai kutatásából.

aerial view of highway

A telematikai rendszerek alapja egy műholdas navigációs rendszer, melynek segítségével a fuvarozó cégek azonnali és rendszeres visszajelzéseket kaphatnak járművük vagy flottájuk helyzetéről, fogyasztásáról, illetve kondíciójáról. A NiT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete) adatai alapján 12 000 bel- és külföldi áruszállítást végző vállalkozás tevékenykedik itthon, több mint 70 000 járművel. A WebEye becslései szerint a magyar kamionok 90 százalékában található beépített járműkövető rendszer, a cég belföldi végpontjainak száma meghaladja a 10 ezret.

A WebEye véletlenszerű mintavétellel kiválasztott partneradataiból kiderül, hogy belföldi fuvarozásban egy hónap alatt 9 528 km-t fut átlagosan egy magyar kamion. Ez annyit jelent, mint huszonegyszer megtenni a Budapest-Debrecen távolságot, oda-vissza. Éves szinten pedig ez több mint 114 ezer kilométer jelent egy áruszállítóra vetítve. A vizsgált járművek közül a rekorder kamion 250 000 km-t futott egy év alatt, így akár hatszor is megkerülhette volna a Földet az Egyenlítő mentén.

A belföldi közúti szabályozás értelmében a sofőrök a napi vezetési ideje nem haladhatja meg a 9 órát, amit hetente két alkalommal meghosszabbíthatnak 10 órára. Egy héten pedig maximum 6 napi vezetési időszak lehet. A WebEye egységgel felszerelt autók átlagban napi 6,3 órát közlekedtek a vizsgált időszakban. (2016. jún. – 2017. jún.) A csúcstartó jármű 77 órát futott hetente, szemben az átlagos 44 órával. A vezetési időkre vonatkozó szabályból kiindulva elmondható, hogy a magyar kamionokon nincs maximálisan kihasználva a vezetési idő – amelynek oka lehet a szakmában is tapasztalt, állandósult sofőrhiány.

Az összefüggések bemutatása mögött fontos piaci előnyt is hordozhatnak a telematikai rendszerek; például lehetőséget adnak arra is, hogy a partnerek nyomon kövessék és kontrollálják járműveik üzemanyag-fogyasztását. A havi adatokat átlagolva a vizsgált tehergépjárművek 100 km-en 27 liter üzemanyagot fogyasztottak. Az üzemanyag mérési rendszerek alkalmazásával megszüntethető a nem megfelelő járműhasználat, de arra is mód van, hogy a partner feltérképezze és rögzítse az adott útvonalon található megbízható töltőállomásokat, így elkerülheti a bizonytalan minőségű üzemanyagot árusító kutakat.

A szállítmányozó és fuvarozó cégek összes költségeinek közel felét az üzemanyag teszi ki, ezért a telematikai eszközökkel elérhető néhány százalékos fogyasztás csökkenés is milliós megtakarítást jelenthet havonta egy fuvarozónak.”

– Deszpot Károly, a WebEye magyarországi divíziójának ügyvezetője.

A kiegészítő telematikai szolgáltatások lehetőséget adnak továbbá a járművezetők vezetői stílusának elemzéséhez, hűtős pótkocsik esetében pedig a hőmérsékletfigyelés és raktérajtó-nyitás figyeléséhez is az árubiztonság érdekében.

]]>
Itt a szünetmentes táp, ami felhőn keresztül felügyelhető http://www.technokrata.hu/kutyuk/2017/11/18/itt-a-szunetmentes-tap-ami-felhon-keresztul-felugyelheto/ Sat, 18 Nov 2017 07:00:14 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=215562

Minden cégvezető egyik rémálma az áramkimaradás egy dolgos, sűrű napon. Az irodában békésen folyik a munka, fontos üzleti tranzakciók futnak a számítógépeken, amikor hirtelen elmegy az áram.

apc_smartconnect_1-jpg

A szünetmentes tápegységekkel (UPS) természetesen elegendő időt lehet nyerni az eszközök biztonságos kikapcsolásához, azonban ezek megfelelő működtetéséhez és felügyeletéhez is szükség van szakértelemre és erőforrásra, ami a legtöbb kis- és középvállalatnál nem áll helyben rendelkezésre. Ilyen helyzetben nagy előnyt jelent, ha a szünetmentes tápegységeket távolról, a felhőből is lehet felügyelni. Így azok akkor is mindig tökéletesen működnek, ha a cégnél nincs folyamatosan jelen informatikai szakember.

Menteni a menthetőt

A szünetmentes áramforrások ma már alapvető eszközöknek számítanak minden kritikusan fontos infrastruktúrában, és számos különféle szektorban gondoskodnak az adatok és az informatikai szolgáltatások folyamatos védelméről . De mi történik akkor, ha az adott vállalat informatikai részlegén nincs elegendő kapacitás a szünetmentes tápegységek folyamatos, megelőző karbantartására és felügyeletére, vagy ha éppen nem tartózkodik informatikus a helyszínen?

A UPS-ek kimaradása bármilyen elektromos berendezés számára kellemetlen, az üzleti szempontból kritikus fontosságú technológiák esetében azonban egyenesen katasztrofális kieséseket okozhat az üzletmenetben. A kis- és középvállalatokat teljesen megbéníthatja bármilyen leállás, így mindenképpen gondoskodniuk kell eszközeik megfelelő üzemeltetéséről egy házon belüli informatikus vagy egy megbízható szolgáltató segítségével. Az ilyen méretű cégek számára teljesen új lehetőségeket nyit meg, ha ezt egyszerűen, mindössze egy mobiltelefon és egy megfelelő szünetmentes tápegység használatával el tudják látni.

apc_smartconnect_2-jpg

Minden kkv (nyugodt) álma

A Schneider Electric új, SmartConnect technológiát alkalmazó APC Smart-UPS megoldása a piacon elsőként teszi ezt lehetővé. Segítségével a felhőn keresztül felügyelhető a szünetmentes tápegység, akár egy okostelefonról is. A technológia minden szükséges adatot összegyűjt és továbbít a szünetmentes tápegységek állapotáról, beleértve az akkumulátorok cseréjére, a jótállás megújítására és a tápegység teljesítményére vonatkozó információkat. Ezek az adatok egy olyan biztonságos, felhőalapú webes portálon jeleníthetők meg, amely egyszerűen elérhető bármilyen, internetkapcsolattal rendelkező eszközről.

A rendszer ezenfelül testre szabható értesítések küldésére is képes. A szükséges riasztásokat és információkat így akár az okostelefonjára is naprakészen megkapja minden olyan személy, akinek erre szüksége lehet – legyen szó a cég vezetőjéről vagy az infrastruktúra működéséért felelős IT-szakemberről, esetleg a vállalat informatikai szolgáltatójáról. A megoldás ráadásul azonnal használatra kész, és konfiguráció nélkül beüzemelhető, ezért műszaki kérdésekben kevésbé jártas felhasználók számára is könnyű a telepítése.

Új lehetőség a szolgáltatóknak

A SmartConnect technológia használatával a felügyelt szolgáltatásokat nyújtó vállalatok (Managed Service Provider – MSP) is kibővíthetik kínálatukat a kkv-ügyfelek szünetmentes tápegységeinek távoli felügyeletével. Ez új bevételi forrásokat jelent, ráadásul minimális ráfordítással, további költségek nélkül érhető el.

A szolgáltatók könnyedén integrálhatják a SmartConnect technológiát különböző vezető távfelügyeleti megoldásokkal vagy mobilra optimalizált webes portálokkal, így egyetlen platformról felügyelhetik ügyfeleik eszközeit. A rendszer használatához nincs szükség programozásra, Simple Network Management Protocol-üzenetekre vagy egyéb külön szoftverre, így a szolgáltatás azonnal elindítható.

]]>
Közös erőkkel dolgozik a Fujitsu és az SAP az ügyfelek digitalizációján http://www.technokrata.hu/egazdasag/2017/11/17/kozos-erokkel-dolgozik-a-fujitsu-es-az-sap-az-ugyfelek-digitalizaciojan/ Fri, 17 Nov 2017 10:00:45 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=215559

A Fujitsu SAP-megoldásokkal egységesíti és alakítja át folyamatait az EMEIA-régióban, hogy belső rendszerei készen álljanak a digitális kor kihívásaira.

 

SAP-beruházása részeként a Fujitsu az SAP Ariba¹ egységes, integrált felhőmegoldással váltja ki eddigi öt különálló beszerzési környezetét. A korábban már bejelentett OneERP kezdeményezés keretében a vállalat valamennyi operatív funkcióját modernizálja, a pénzügyet, a beszerzést és az ellátási lánc kezelését is beleértve.

A bejelentés megerősíti a Fujitsu és az SAP kapcsolatát. Idén júniusban a vállalatok szándéknyilatkozatot írtak alá együttműködésükről, amelynek első szakaszában az SAP S/4HANA támogatását, valamint az SAP Leonardo és a Fujitsu Human Centric AI Zinrai rendszerek összekapcsolását állítják a középpontba.

A Fujitsu és az SAP nagy teljesítményű, innovatív új felhőmegoldásokkal látják el ügyfeleiket globális szinten. Együtt dolgoznak például a diszkrét és folytonos gyártást támogató megoldások fejlesztésén. Ennek részeként olyan végponttól végpontig terjedő rendszereket terveznek meg, és szállítanak, amelyek mindkét fél szoftvereit és szolgáltatásait tartalmazzák. A Fujitsu és az SAP a Fujitsu K5 felhőszolgáltatását is szeretnék kiterjeszteni, hogy rugalmas és skálázható, igény szerinti formában tudjanak nagyvállalati szintű SAP-alkalmazásokat nyújtani a felhőből közös ügyfeleinek. A szorosabb műszaki együttműködés mellett a partnerek új piacra lépési modelleket és alkalmazásokat is kidolgoznak, és kínálnak majd. Olyan iparágspecifikus szolgáltatások bevezetésére készülnek, amelyek a Fujitsu IoT-szakértelmét kamatoztatva támogatják az SAP HANA, mint egységes adatplatform használatát.

Az ERP-technológia gyökeres változáson megy keresztül, mind a róla alkotott képet, mind pedig az általa kiváltott potenciális hatást tekintve. Saját üzleti folyamataink átalakításához vásárolunk most SAP-megoldásokat, hogy beszerzési ciklusunk egészében ki tudjuk aknázni a felhő skálázhatóságában és elérhetőségében rejlő lehetőségeket. Izgatottan várjuk, hogy együttműködésünket még szorosabbra fűzve, közös ügyfélkörünkre is ki tudjuk terjeszteni ezeket az előnyöket, és lehetővé tegyük számukra, hogy működésüket átalakítva és stratégiai funkcióikat megerősítve intelligens képet kapjanak a vállalat egészéről, és lépést tartsanak a változásokkal”

– nyilatkozta Duncan Tait,  a Fujitsu vezérigazgatója, alelnöke, valamint Amerikáért és EMEIA-régióért felelős vezetője.

„A digitális átalakuláshoz olyan fokú agilitásra és rugalmasságra van szükség, amilyet csak a felhőinfrastruktúra képes biztosítani. A vállalati ERP alaprendszer sem kivétel e szabály alól. Az SAP folyamatosan bővíti és mélyíti felhőkínálatát annak érdekében, hogy a Fujitsu és a hozzá hasonló ügyfelek hatékonyan kézben tarthassák működésük minden szakaszát, követve az iparágban zajló szédítő ütemű változásokat, és kielégítve a fogyasztók és a dolgozók elvárásait. Kibővített partnerkapcsolatunk keretében a Fujitsu és az SAP egymást jól kiegészítő készségeit ötvözve, még több lehetőséget kínálunk ügyfeleinknek ahhoz, hogy lépést tartsanak a technológiai fejlődéssel, és megvalósítsák merész innovációs és transzformációs terveiket

– jelentette ki Robert Enslin, az SAP igazgatóságának tagja és felhőüzletágának elnöke.

]]>
Drónok közti kommunikációs hálózaton dolgozik a Huawei http://www.technokrata.hu/kutyuk/2017/11/17/dronok-kozti-kommunikacios-halozaton-dolgozik-a-huawei/ Fri, 17 Nov 2017 09:00:12 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=215555

A Huawei Wireless X Labs bejelentette a Digitális Égbolt (Digital Sky Initiative) kezdeményezést, amelynek elsődleges célja az alacsony légtér hálózati lefedettségének növelése. A vállalat ezzel kívánja ösztönözni a drónalkalmazások fejlesztését és az alacsony légtér digitális gazdaságának megteremtését. A Huawei szerint azok a drónok, amelyek mobil kommunikációs hálózatokra kapcsoltak, jobban repülnek, hatékonyabban dolgoznak, és ésszerűbben ki tudják használni a légteret. A kezdeményezés első lépése, hogy fejlett tesztkörnyezetet teremtsen a drónalkalmazásoknak a 300 méter alatti légtérben.

 

A Huawei Digital Sky projektje a drónok hálózatokba kapcsolásának lehetőségeit helyezi a középpontba.

„A hagyományosan földön zajló tevékenységek közül egyre több történik már a levegőben”

-mondta Zhou Yuefeng, a Huawei Wireless Network Product Line CMO-ja.

„Hamarosan valóban utazhatunk repülő taxikkal. A drónok és mobilhálózatok kombinációja újradefiniálja a légteret, megváltoztatja, hogyan utazunk, vásárlunk és alkotunk. Azonban a jelenlegi távközlési állomásokat arra tervezték, hogy a földön lévő embereket és tárgyakat szolgálják. Az alacsony légtér drónjait jelenleg visszatükrözött jelzések és melléknyalábok segítik. Ennek eredményeképp a drónok súlyos jelzavarokkal küzdenek”

– emelte ki a szakember.

Zhou szerint a jelenlegi hálózat csupán néhány drónalkalmazást támogat a 120 méter alatti légtérben, a hálózat kiépítése pedig az első lépés az innováció felé. A Digitális Égbolt Kezdeményezés célja a lefedettség biztosítása a 300 méter alatti légtérben, és hogy fejlett tesztkörnyezetet teremtsen a drónalkalmazásoknak.

“A kezdeményezés támogatja továbbá a rossz ráláthatóságú (NLOS) repülésirányítási verifikációt is, és a nagymennyiségű adatátvitelt annak érdekében, hogy létrejöhessen az alacsony légterű digitalizált gazdaság”

– fejtette ki Zhou Yuefeng.

A technológiai hátteret és a gördülékeny kommunikációt az eszközök és irányítójuk között az 5G használata jelenti. Az új, ultramagas sávszélességgel, rendkívül alacsony késési/várakozási idővel, magas szintű megbízhatósággal és széles lefedettséggel rendelkező hálózat több képességgel látja el a drónokat, így biztosítva az intelligens légi közlekedés-irányítás lehetőségét, míg az újonnan létrehozott digitális légtér átalakítja a városokat.

A Digitális Égbolt Kezdeményezés három lépésből áll. Az első lépés (2017 és 2018) célja, teszthelyek kiépítése drónalkalmazások számára, valamint a mobilhálózat-alapú ügyvitel szabványosításának népszerűsítése. A második lépésben (2019 és 2020) szükség lesz éles tesztekre, itt cél a kereskedelmi használat beindítása (legalább öt országban). A harmadik lépés (2020-tól) célja az alacsony légterű digitális hálózatok tömeges kereskedelmi használata, és hálózati lefedettség biztosítása az alacsony légtér legalább 30 százalékában.

A Huawei Wireless X Labs a technológia gazdasági alkalmazhatósága érdekében létrehozta szakmai egyeztető fórumát, a Digital Sky Special Interest Group-ot, amely kormányokat, operátorokat, drónkereskedőket, iparági szervezeteket és egyéb fogyasztókat foglal magában. Idén októberben már létrejött a világ első Digital Sky Hub-ja is Sanghaj-ban a drón tesztállomások létrehozására irányuló közös törekvések bátorítása. A Huawei tervei szerint 2018-ban további technológiai fejlesztő központok létesülnek majd, többek között Európában, Kanadában és Koreában is.

]]>
Már itthon is kapható a Huawei új menő okoskarkötője http://www.technokrata.hu/kutyuk/smartwatch/2017/11/17/mar-itthon-is-kaphato-a-huawei-uj-meno-okoskarkotoje/ Fri, 17 Nov 2017 08:00:19 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=215547

A készülék egész nap figyeli a felhasználó szívritmusát és légzését, éjszakánként pedig az alvás mennyiségét és minőségét is monitorozza, így kiváló partner az egészség megőrzésében és a sportolásban. A beépített GPS-szel rendelkező karkötő biztosítja a pontos edzésadatok rögzítését, akkumulátora pedig akár 21 napos folyamatos használatot tesz lehetővé. A vízálló, ergonomikus kialakítású Huawei Band 2 Pro korall és fekete színekben kerül a boltok polcaira.

img_0765

A gyártó gondoskodott arról, hogy a karkötő teljes mértékben szinkronizáljon a felhasználó telefonjával, így az üzenetek, fontos értesítések megtekintéséhez nem szükséges elővenni a mobiltelefont, azok nyomon követhetők a Band 2 Pro PMOLED fekete-fehér kijelzőjén is. Ehhez állandó Bluetooth kapcsolat szükséges. Vízálló kialakításának köszönhetően 50 méter mélységig használható, így a medencében végzett gyakorlatokat is kiértékeli a HUAWEI Band 2 Pro professzionális mozgáselemző algoritmusa.

Az okoskarkötőt az edzések állandó partnerének tervezték: a Firstbeat gyártó beépített funkciója a nap 24 órájában ellenőrzi a felhasználó szívritmusát, felméri a véroxigén szintet, és az értékek szerinti edzéstervet készít a megfelelő fizikai terhelés érdekében. A HUAWEI Band 2 Pro emellett fényjelzésekkel is segíti viselőjét az edzés közbeni légzés harmonikus ritmusának meghatározásában. A Truesleep funkció figyeli az alvás különböző fázisait, illetve az alvás mennyiségét és mélységét, majd a begyűjtött adatok alapján a Harvard Medical School által tanúsított tanácsokat ad a felhasználónak.

img_1221

A gyártó a terméket 100 mAh teljesítményű akkumulátorral látta el, így egy töltés akár 21 napi folyamatos használatot tesz lehetővé. A karkötő Android 4.4 és iOS 8.0 operációs rendszerrel, 256 RAM belső memóriával kerül kereskedelmi forgalomba november 15-én a kiskereskedelmi partnereknél, fekete és korall színekben, 25 990 Ft-os javasolt bruttó fogyasztói áron.

]]>
Önvezető járművet fejleszt a magyar egyetem! http://www.technokrata.hu/tudomany/2017/11/17/onvezeto-jarmuvet-fejleszt-a-magyar-egyetem/ Fri, 17 Nov 2017 07:00:30 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=215543

A vezető nélküli járművek térhódítása az intralogisztikában sokkal hamarabb elkezdődött, mint a közutakon. Logisztikai rendszerekben már Magyarországon is vannak ilyen alkalmazások.

 

Szerepük a magas megbízhatóságuk és rendelkezésre állásuk miatt folyamatosan nő, az önvezető járművek alkalmazása az ipari automatizálás részévé válik. Az önműködő flottarendszerek vezető hazai szállítójaként a Gamma-Digital Fejlesztő és Szolgáltató Kft. a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és az Óbudai Egyetemmel együttműködésben kezd további fejlesztésekbe Székesfehérváron, 723,82 millió forint európai uniós támogatás segítségével.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében megvalósítandó GINOP‑2.2.1‑15‑2017‑00097 azonosító számú projekt 2017. október 2-án indult és 2020. szeptember 30-án zárul.

A projekt során új technológiákat alkalmazó vezető nélküli targoncák és hozzá tartozó flotta irányítási rendszer kidolgozására kerül sor. Az új technológiai megoldások segítségével a jelenleginél olcsóbb, az alkalmazási környezettel szemben toleránsabb, ezáltal költséghatékonyabb és szélesebb körben alkalmazható rendszereket hoznak létre. A kidolgozott rendszer újszerűsége a felhasznált helymeghatározó mérési módszerekben, a mérési eredmények intelligens összehangolásában, valamint a targoncák által használt flottaszintű útvonalválasztó és terhelés elosztó eljárásokban rejlik.

A kutatás-fejlesztés célja a vezető nélküli targoncaflotta irányító megoldás és prototípus kidolgozása, mely több olyan innovatív megoldást eredményez, ami jelenleg még ezen az alkalmazási területen nem áll rendelkezésre. Ilyen például a vegyes szenzorparkra alapozott, például rádiófrekvenciás, lézeres és gépi látásra egyszerre épülő helymeghatározás, mely bel- és kültérben egyaránt biztosítja a megkövetelt pontosságot, egyenetlen talajon mozogva is, így egyazon jármű tud beltérből szabadba, majd akár újra beltérbe árut szállítani. Szintén újdonság a flotta szintű tudásmegosztáson alapuló útvonaltervező eljárás, mely a futási idők mellett a padlózat nyomásterhelésének egyenletes elosztására is figyel, a padlózat és a targonca kerekeinek védelme érdekében, jelentősen csökkentve az üzemeltetési és karbantartási költségeket.

Az AGV (automated guided vehicle) önvezető targoncák iránti érdeklődés a hazai ipar résztvevői részéről egyre inkább tapasztalható. Ennek egyik oka a járműflotta folyamatos rendelkezésre állása minden műszakban és a járművek gyors átcsoportosíthatósága az aktuális forgalmi igényeknek megfelelően az egyes raktárterületek között. Az AGV flotta jól kalkulálható szállításütemezést tesz lehetővé, egyben átlátható és visszakereshető módon naplózza az elvégzett feladatokat. A járművek magas szintű biztonsági rendszere gyakorlatilag kizárja az ütközéseket, védve ezzel a szállított terméket, a berendezéseket és a testi épséget. Az automata üzemnek köszönhetően nem történik hibás szállítás, ami különösen a gyártóüzemekben történő alkalmazás esetén fontos szempont.

A pályázat során végzett kutatás és fejlesztés várható eredményei jelentősen javíthatják a magyarországi kkv‑k, hazai és nemzetközi nagyvállalatok, köztük autó- és gyógyszergyárak, vegyi, mezőgazdasági, élelmiszeripari, faipari, nyomdaipar cégek nemzetközi versenyképességét, erősítve a termékek gyártásához hozzáadott hazai tudást. Mindemellett az elért eredmények reális megoldást nyújthatnak a fenti vállalkozások logisztikai, gyártás- és raktárközi szállítási feladataiban fellépő egyre súlyosabb munkaerőhiányra.

]]>