technokrata http://www.technokrata.hu technológia és e-gazdaság Tue, 24 Apr 2018 08:37:56 +0000 hu-HU hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.1 10-15 millió forinttal is többet érhet a lakásod, ha okosítva van http://www.technokrata.hu/kutyuk/smart-home/2018/04/24/10-15-millio-forinttal-is-tobbet-erhet-a-lakasod-ha-okositva-van/ Tue, 24 Apr 2018 08:37:56 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=218043

Közülük is az olaszok és a spanyolok a leglelkesebbek: ezen országokban a megkérdezett lakosok 67 és 66 százaléka hajlandó többet fizetni egy okos konyhai megoldásokkal rendelkező otthonért, ezzel szemben a németek csupán 33 százaléka és a britek 28 százaléka nyúlna mélyebben a zsebébe egy modern megoldásokkal felszerelt konyháért. A felmérés arra is rávilágított, hogy az okos technológia kiemelt jelentőséggel bír az otthonok tervezésekor, a megkérdezettek kétharmada, 61 százaléka gondolta úgy, hogy a technológia megkönnyíti és sokkal élvezetesebbé teszi a mindennapokat.

 

A mobiltelefonokkal összekapcsolható eszközök fontos szerepet játszanak abban, hogyan takarítsunk meg némi időt az egyre hektikusabb életünkben. Tízből közel négy válaszadó (39%) szerint egy olyan fűtésrendszerrel, amelyet bekapcsolhatunk, mielőtt hazaérnénk, időt spórolhatunk meg, míg a válaszadók majdnem harmada (19%) szeretne olyan hűtőt, amely üzenetben jelzi, ha például fogytán a tej.

A főzéssel kapcsolatban háromból egy válaszadó (31%) vágya egy olyan sütő volt, amelyben egyszerre két teljesen különböző fogást tud elkészíteni. Így könnyebben és időt megtakarítva főzhet egyszerre több emberre, legyen szó egy családról, amelyben mindenkinek más-más étel a kedvence vagy egy baráti társaságról, amely tagjai különböző étrendeket követnek.

Miközben egyre többen osztunk meg képeket az ételeinkről az olyan közösségi csatornákon, mint az Instagram, ezzel párhuzamosan egyre jobb szakácsokká is válunk, ráadásul a közösségi médiát használók 62%-a merít ihletet ezekből a fotókból ételkészítéskor. Az is kiderült ugyanakkor, hogy a saját magunk által készített fogásokról kevésbé szívesen osztunk meg tartalmakat. Európában ötből négyen, tehát a felhasználók 82%-a nem posztol az általa elkészített ételekről.

Főzés közben a finnek bizonyultak a legaktívabbnak a közösségi felületeken: a megkérdezettek 67%-a használja a Facebookot, az Instagramot vagy a Pinterestet ételkészítéskor. A németek csaknem feléről, 49%-áról mondható el ugyanez.

A kutatás arra is rámutat, hogy napjainkban már nem csak főzésre használjuk konyhánkat. Európában ötből legalább egy fő végez tornagyakorlatokat heti rendszerességgel ebben a helyiségben, a legtöbben Lengyelországban (a megkérdezettek 42%-a) és Hollandiában (a megkérdezettek 37%-a), míg az Egyesült Királyságban csak a felnőttek 12%-a tornázik itt. Emellett a megkérdezettek 25%-a irodának is használja a konyháját, ami gyakran nappaliként is funkcionál: az emberek csaknem fele, 46%-a tölti szabadidejét olvasással, tévézéssel vagy játékkal a konyhában, míg 36 %-uk innen intézi mindennapi ügyeit is. A Dél-Európában élő emberek közel háromnegyede (73%) olvas vagy néz tévét a konyhájában, míg a németek csupán 45%-a teszi ezt havi rendszerességgel.

A kutatással kapcsolatban Dan Harvie, a Samsung háztartási berendezések üzletágának európai igazgatója elmondta:

„A lakóterek méretének átalakulása, a rugalmas munkavégzés elterjedése, valamint a közösségi és a több generációs együttélés megváltoztatják a konyha használatának módját. Ez a helyiség már nem csupán az ételek elkészítésére alkalmas, hanem az otthonunk középpontja is, ahol beszélgetni, dolgozni és még edzeni is lehet. Ennek köszönhetően egyre növekszik az igény az olyan okos konyhai technológiák iránt, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a felhasználók több olyan dolgot tehessenek és oszthassanak meg, amelyek örömet okoznak nekik.”

]]>
Az ABB olyan energiatárolási rendszert dobott piacra, amivel szinte teljesen önellátóak lehetünk http://www.technokrata.hu/egazdasag/e-kornyezetvedelem/2018/04/24/az-abb-olyan-energiatarolasi-rendszert-dobott-piacra-amivel-szinte-teljesen-onellatoak-lehetunk/ Tue, 24 Apr 2018 07:00:17 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=218039

Az ABB új, moduláris kialakítású, integrált energiatárolási rendszerrel tervezett szolár invertere, a REACT 2 maximum 12 kWh kapacitással rendelkezik, és jelentősen növeli az otthonok önálló villamosenergia-ellátását.

 

ABB új REACT 2 inverter- és energiatároló megoldása olyan nagyfeszültségű, hosszú élettartamú lítiumion-akkumulátort foglal magába, amelynek maximális kapacitása eléri a 12 kWh-t. A moduláris kialakítású rendszer kapacitása a háztartás energiaigénye függvényében 4-ről 12 kWh-ra bővíthető, a rendszerrel akár 90%-os energetikai önállóság érhető el, aminek köszönhetően a felhasználók jelentős összeget takaríthatnak meg a villanyszámlájukon.

A nagyfeszültségű (200 V) akkumulátor rendszerbe illesztése egyrészt növeli a megbízhatóságot, másrészt akár 10%-kal is jobb rendszerhatékonyságot garantál a kisfeszültségű (48 V) változathoz képest.

Tarak Mehta, az ABB Energetikai Termékek divíziójának vezetője így nyilatkozott az új megoldásról:

„Tudjuk, hogy a prosumerek – azok a fogyasztók, akik amellett, hogy fogyasztanak – energiát akarnak termelni, és azt az energiaigény felmerüléséig kívánják tárolni. A saját fogyasztás arányának növekedése az egyik legizgalmasabb tendencia, amit a megújuló energiaforrások hasznosítása terén napjainkban tapasztalunk, és ez az a trend, amely erősíti a keresletet az integrált és hatékony akkumulátoros tárolás iránt. Erre a növekvő keresletre kívántunk reagálni az új nagyfeszültségű megoldásunkkal, amely amellett, hogy akár 90%-os energia-megtakarítást kínál, a fogyasztói igények növekedésével együtt rugalmasan bővíthető is.”

A REACT 2 egyik nagy előnye a moduláris kialakításban rejlik, amely garantálja, hogy a rendszerbe épített tárolási kapacitás a háztartás energiaigényének változásával párhuzamosan bővíthető, azaz 4-ről 8 vagy 12 kWh-ra növelhető, így az első REACT modell maximális energiatárolási kapacitása akár meg is duplázható.

„A REACT 2 kialakításába beépülő jövő-orientált gondolkodásnak köszönhetően a REACT 2 az energiahatékony napenergia-tárolás ideális megoldásának tekinthető. A REACT 2 további előnye, hogy az AC és a DC oldalon is beépíthető, így tökéletes megoldást kínál az új rendszerekhez éppúgy, mint a meglévő fotovoltaikus rendszerek felújításához,”

– tette hozzá Mehta.

A REACT 2 – a rendelkezésre álló különböző telepítési konfigurációknak köszönhetően – teljes körű rugalmasságot biztosít a kiépítés és szerelés terén is. A „plug and play” csatlakozó alkalmazásával, valamint a szerelők számára kifejlesztett app segítségével a rendszer könnyen és gyorsan telepíthető.

Tekintettel arra, hogy egyre nő a kereslet az intelligensebb energetikai megoldások iránt, a REACT 2 kiaknázza az ABB felhő alapú, iparágvezető digitális megoldásait felsorakoztató ABB AbilityTM platform által nyújtott előnyöket, és ennek köszönhetően lehetővé teszi a lakóépületek tulajdonosai számára, hogy teljes körűen szabályozni tudják a megtermelt napenergia felhasználását.

A REACT 2 és az ABB-free@home® kombinációjának köszönhetően a lakóépületek tulajdonosai optimálisan tudják felhasználni a fotovoltaikus rendszer által termelt elektromos energiát, a villamos terhelés szétterítésével elkerülhetik a fogyasztási csúcsokat, illetve az energiafelhasználás szintjét az energiatermelési kapacitás határain belül tarthatják.

A REACT 2 a napenergiára, a lakóépület fogyasztására és az akkumulátor állapotára vonatkozó információkat vezeték nélküli hálózaton át továbbítja az ABB-free@home rendszer hozzáférési pontjához, amely vezéreli az ABB-free@home többi eszközét, így például a fűtést, a világítást és a zenét is.    A REACT 2 segítségével tápáramellátást biztosíthatunk az e-járművek töltési megoldásaihoz, így például az ABB új fali töltődobozához is, illetve az energetikai adatokra támaszkodva új, okos funkciókat tudunk aktiválni.

A REACT 2 alkalmazása javasolható olyan területeken is, ahol az áramellátás nem megbízható. Ilyen területeken a REACT 2 a biztonsági tartalékrendszer szerepét képes ellátni, és áramot tud szolgáltatni az esetleges áramszünetek során.

]]>
Az ismeretlen alkalmazások jelentik a legnagyobb veszélyt a magyarországi vállalatoknak http://www.technokrata.hu/egazdasag/adatvedelem/2018/04/24/az-ismeretlen-alkalmazasok-jelentik-a-legnagyobb-veszelyt-a-magyarorszagi-vallalatoknak/ Tue, 24 Apr 2018 06:00:27 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=218034

A Shopos „A hálózati tűzfalak mocskos kis titkai” jelentése szerint az IT-felelősök a szervezetük forgalmának 45 százalékát nem tudják azonosítani, sőt, majdnem egynegyedük számára a hálózati forgalom 70 százaléka ismeretlen célú vagy eredetű. Az, hogy nem is tudják, milyen alkalmazások futnak a rendszerben, komoly biztonsági kihívások jelent manapság a cégeknek és hatással van az effektív hálózati menedzsmentre is. A felmérésben több, mint 2700, közepes méretű cégeknél dolgozó informatikai döntéshozó vett részt.

 

A kibertámadások cégekre gyakorolt bénító hatását figyelembe véve nem meglepő, hogy a válaszadók 84 százaléka egyetért abban, hogy az az alkalmazás ismertségének hiánya komoly biztonsági problémát jelent. Az alkalmazások azonosítása nélkül az IT-felelősök nem látják a zsarolóvírusokat, az ismeretlen vírusokat, az adatlopásokat és más fejlett fenyegetéseket, ahogy a potenciálisan káros szándékú alkalmazásokat és jogtalanul tevékenykedő felhasználókat sem. Számos oka van, hogy a szignatúra-alapú felismeréssel működő hálózati tűzfalak nem tudnak megfelelő belátást nyújtani az alkalmazások adatforgalmába: ilyenek például a növekvő mértékű titkosítás, a böngészőemuláció vagy a védelmet kijátszó fejlettebb technikák.

“Ha nem látunk mindent a hálózaton, sosem lehetünk biztosak abban, hogy a szervezetünk védve van a fenyegetésekkel szemben. Az IT szakemberek túl régóta “repültek vakon”, a digitális bűnözők ezt pedig kihasználták.”

– mondta Dan Schiappa, a Sophos rangidős alelnöke és általános termékmenedzsere.

“Mivel a kormányok világszerte szigorúbb büntetéseket alkalmaznak az adatlopások és adatvesztések miatt, egyre fontosabbá válik, hogy tudjuk ki és mi van a hálózatunkon. Ezek a kellemetlen titkok nem ignorálhatók többé.”

A vállalatok havonta átlagosan 7 munkanapot töltenek 16 fertőzött számítógép kármentesítésével. A jelentés szerint a kisebb szervezeteknél (100 és 1000 felhasználó közöttiek) ez a szám 5 munkanap 13 gép megtisztítására, a nagyobbaknál (1001 és 5000 közötti felhasználószámmal) pedig 10 munkanap 20 gép helyreállítására.

“Egy hálózatot érintő incidens során gyakran több számítógép kompromittálódik, ezért minél hamarabb meg tudjuk állítani a fertőzést, annál inkább csökkenteni tudjuk az okozott kár és a kármentesítés idejének mértékét.”

– mondta Schiappa.

“A cégek olyan újgenerációs integrált hálózati és endpoint védelmet keresnek, amely képes megállítani a fejlettebb fenyegetéseket és meg tudja akadályozni azt, hogy az egyes izolált incidensekből nagymértékű fertőzés szülessen. A kifinomult exploitok, mint például az EternalBlue vagy a MimiKatz-hoz hasonló eszközök intenzív használata emlékeztettek mindenkit, hogy az végpontok biztonsága számára kritikus a hálózatvédelem és vice versa. Csak az ezek közötti direkt információcsere tudja megállapítani azt, hogy ki és milyen szándékkal operál a hálózaton belül.”

Az IT felelősök nagyon is tisztában vannak azzal, hogy a tűzfalak védelmét fejleszteni kell. Sőt, a felmérésben az IT menedzserek 79 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi tűzfaluknál jobb védelmet akarnak. 99 százalék olyan tűzfaltechnológiát akar, amely automatikusan tudja izolálni a fertőzött számítógépeket, 97 százalékuk pedig olyan endpoint és tűzfalvédelmet szeretne ugyanattól a gyártótól, amely közvetlenül képes a biztonsági státusszal kapcsolatos információk cseréjét végrehajtani.

A biztonság nem az egyetlen kockázati tényező a cégek számára

A hálózati átláthatóság hiányából fakadó aggodalmak listáján a biztonsági kockázatokat a csökkenő produktivitás követi, amelyet a válaszadók 52 százaléka jelölt meg. A cég produktivitására negatív hatással lehet, ha az IT részleg nem tud prioritást adni a kritikus alkalmazások sávszélességigényének.

Azokban az iparágakban, ahol a specifikus üzleti elvárásoknak való megfeleléshez egyedi szoftverre kell támaszkodni, az ügymenet szempontjából kritikus alkalmazások sávszélességének biztosítása prioritást kell élvezzen a kevésbé fontos forgalommal szemben; a prioritása megadásának elmulasztása komoly anyagi veszteséggel járhat. A speciális szoftvereket alkalmazó IT szakemberek 50 százaléka elismerte, hogy a tűzfaluk nem képes felismerni azok forgalmát, így nem képesek a befektetésük megtérülésének maximalizálására. Az átláthatóság hiánya vakfoltot jelent, amelynek segítségével illegális vagy nem odaillő tartalmakat lehet küldeni a vállalati hálózatokon, ez pedig pereskedéssel, illetve a jogszabályilag meghatározott normák be nem tartásából fakadó büntetésekkel fenyegeti a cégeket.

“A szervezeteknek olyan tűzfalra van szükségük, amely megvédi az ügymenet szempontjából kritikus alkalmazásokba történt befektetésüket azzal, hogy a dolgozók számára szükséges alkalmazásokhoz kiemelt hozzáférést biztosít.”

– mondta Schiappa.

“Hálózati átláthatóság növeléséhez más megközelítés szükséges. Azzal, hogy a tűzfal számára biztosítjuk, hogy az végponti védelemből közvetlenül nyerjen adatokat, minden alkalmazást fel tud ismerni – még ismeretlen működésű vagy egyedi alkalmazások esetén is.”

]]>
Robotoktól való félelem helyett inkább ilyen együttműködésekre kellene koncentrálni http://www.technokrata.hu/tudomany/2018/04/23/robotoktol-valo-felelem-helyett-inkabb-ilyen-egyuttmukodesekre-kellene-koncentralni/ Mon, 23 Apr 2018 08:00:09 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=218030

A Fujitsu megváltoztatja a számítógépes alaplapok gyártásának és tesztelésének módját. Úttörő jelentőségű együttműködése keretében robotok segítik az emberi munkaerőt az elektronikai gyártósorok mellett. A rendkívüli biztonságos rendszer része annak a „co-creation” projektnek, amely az automatizáció terén szaktekintélynek számító KUKA bevonásával zajlik a világ egyik legmodernebb informatikai gyártótevékenységre szakosodott létesítményében: a Fujitsu augsburgi intelligens digitális gyárában.

dp4k0h2xcaeg6ne

Az ipari robotokat széles körben használják különféle automatizációs feladatokra. Ennél az áttörő jelentőségű elektronikai projektnél az ember-robot együttműködés lényege az érzékeny számítógépes alkatrészek kezelése. Korábban úgy gondolták, hogy ez a feladat nem alkalmas arra, hogy automata robotokkal végezzék. Hogy a megoldás minél gyorsabban elérhető legyen más gyártócégek számára, a Fujitsu és a KUKA kifejlesztett egy robotizált folyamatautomatizációs Ipar 4.0 megoldást az alaplapok nagy pontosságú kezelésére és tesztelésére.

Az áttörő jelentőségű rendszerben a robotok integrált folyamatban segítik a humán munkaerőt. A Fujitsu gyárában a robotok nem elzárt területen, hanem közvetlenül az emberek mellett dolgoznak. Észlelik az ember közelségét, és mozdulataik lassításával előzik meg a balesetveszélyt. Az együttműködés első lépéseként egy munkás a robotkar manuális irányításával betanítja a robotot a szükséges összeszerelési műveletek elvégzésére. Ezek a képességek gépi tanulás útján – külön programozás nélkül – ágyazódnak be a robot memóriájába. A betanítást követően az emberek elhagyják a közös munkaterületet, ahol a robotok nagy sebességű üzemmódra kapcsolnak a virtuális biztonsági zónán belül a monoton és repetitív feladatok elvégzéséhez.

„Maga is gyártó lévén a Fujitsu elkötelezetten törekszik a legfejlettebb technikák bevezetésére. Nem pusztán saját belső folyamatainak hatékonyságát szeretné javítani, hanem más gyártók számára is elérhetővé kívánja tenni ezeket a fejlesztéseket. A Fujitsu és a KUKA együttműködése szemléletesen illusztrálja, hogyan diktáljuk a tempót, és építjük be szervesen az ember-robot együttműködést az Ipar 4.0 környezetekbe. Elsőként vezetünk be olyan új módszert a precíziós elektronikai komponensek összeszerelésére, ahol a humán kezelőknek kevesebb egyszerű, repetitív feladatot kell végrehajtaniuk, csökken a gyártási hibák előfordulásának kockázata és nő az előállított mennyiség”

– nyilatkozta Vera Schneevoigt, a Fujitsu alelnöke és termékellátásért felelős vezetője az EMEIA-régióban.

„A KUKA és a Fujitsu már közel egy éve folytatnak co-creation projektet az augsburgi Technológiai Parkban, hogy elérhetővé tegyék az ember-robot együttműködés előnyeit a Fujitsu ultramodern IT-létesítményében. Legújabb projektünkhöz olyan érzékeny, kis súlyú robotra van szükségünk, amely a rendkívül kényes alaplapokat is képes kezelni. A KUKA kis súlyú ‘LBR iiwa’ modellje tökéletesen alkalmas erre a feladatra”

– mutatott rá Dr. Berndt Liepert, a KUKA innovációért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az előremutató projekt megvalósítása során a KUKA és a Fujitsu munkatársai a folyamatok beható ismeretével kombinálták az Ipar 4.0 terén felhalmozott szakértelmüket. 2018 január végén, a sikeres kísérleti projektet követően a KUKA egyik kis súlyú építőrobotját teljes körűen integrálták a Fujitsu alaplapgyártó-sorába, fokozva ezzel a gyártás hatékonyságát, pontosságát és minőségét. 2018 nyarán egy második robot is csatlakozik a rendszerhez.

A Fujitsu és a KUKA további (pl. adatanalitikai) képességekkel tervezi kiegészíteni a funkcionalitást annak érdekében, hogy olyan területeken is ki tudja aknázni az ember-robot együttműködésben rejlő lehetőségeket, mint pl. a prediktív karbantartás és minőségellenőrzés, vagy éppen a használatalapú számlázási modellek megvalósítása.

]]>
Itthon is kapható a Casio G-Shock Exclusive szériájának a legdurvább csúcskategóriája http://www.technokrata.hu/kutyuk/smartwatch/2018/04/23/itthon-is-kaphato-a-casio-g-shock-exclusive-szeriajanak-a-legdurvabb-csucskategoriaja/ Mon, 23 Apr 2018 07:00:20 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=218023

Több, mint harmincöt évvel ezelőtt a Casio egyik mérnöke, Mr. Ibe legyőzte a fizika törvényeit. Megalkotott egy olyan órát, amely ellenáll az ütődésnek, a centrifugális erőnek és a magas víznyomásnak. A modellcsalád az elmúlt években kiegészült egy Exclusive kollekcióval, mely minden eddiginél nagyobb felszereltséget és anyagminőséget biztosít viselőjének.

01_mr-g_casio

„A G-SHOCK mára azon férfiak kedvenc karórájává vált, akik nem ismernek határokat. A modell elnevezése egybeforrt a határtalan szabadság és a saját út követésének fogalmával”

– hívta fel a figyelmet Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere.

A G-Shock Exlusive sorozat (MTG és MRG) órái a cég saját, Japánban (Yamagatában) található gyárában készül, minden eddiginél tartósabb és a lehető legmodernebb technológiák felhasználásával. A manufaktúrában minden egy helyen történik: az öntőformák tervezéséről és legyártásától az alkatrészek öntésén át az áramkörlapok összeszereléséig. Ott készül a már hazánkban is kapható MRG-G2000CB-1ADR is, melynek javasolt fogyasztói ára 1.259.990 forint.

Az MR-G elsősorban a kiváló minőségű alapanyagoknak és az innovatív technológiának köszönhetően tűnik ki a G-Shock kollekció többi órája közül; az aprólékos és részlet gazdag kidolgozás révén pedig időtlen eleganciát sugároz.

„Nem túlzás azt állítani, hogy ez a sorozat a japán kézművesség hagyományait képviseli, mely arról híres, hogy nem éri be a tökéletesnél kevesebbel”

– hívta fel a figyelmet a Casio termékmenedzsere. A fekete „csúcsmodellen” kívül több színváltozat is kapható, például a rozé-fekete árnyalatú MRG-G1000B-1A4DR valamint a fekete-ezüst MRG-G1000B-1ADR.

casio-g-shock-mt-g-metal-twisted-0

Minden G-Shock Exclusive modellt fényenergiával működő óraszerkezet hajt. Az óra tokja, valamint a szíja is titániumból készül, mely rendkívül erős és ellenálló, ugyanakkor könnyű és antiallergén. A titánium alkalmazásának köszönhetően ez az óra ellenáll a korrodálódásnak és sós vízben, akár könnyű búvárkodásra is gond nélkül használható. A 12 indexes számlapot pedig zafír kristályüveg fedi, mely a mindennapi használat során is fokozottan karcálló. Az MR-G rádiójel-vezérelt technológiát alkalmaz, ami sokkal pontosabb időkijelzést tesz lehetővé, az óra ugyanis rendszeres időközönként az atomórához szinkronizálja önmagát.

„A rádiójellel nem lefedett területeken pedig a GPS funkció biztosítja a lehető legpontosabb időt. A modell praktikus kiegészítői között találjuk a teljesen automata LED-világítást, az ébresztőt, a világidő-kijelzést, valamint a naptárt és a stopper visszaszámlálót. Az MRG-G2000 sorozat a felsoroltakon kívül már Bluetooth kapcsolatra is képes okos telefonokkal; ez a harmadik pillér a lehető legpontosabb idő kijelzése érdekében”

– tette hozzá Nagy Sándor.

mtg-g1000d

A G-Shock Exclusive sorozat másik figyelemreméltó modellje az MT-G. Az óra látható és láthatatlan alkatrészeinek összjátéka egyedülálló módon vegyíti a letisztult erőt a precíz dinamikával. Az MT-G modell lényegét a kezdetektől fogva a mesteri kontrasztok adják. Éppen ezért az ütésálló, masszív védőtokban rádiójel-vevő technológia is található. Az MTG-G1000D az első MT-G karóra, amely képes GPS-jelek vételére. A Solar-technológiának köszönhetően pedig nem kell benne elemet cserélni, ugyanis az óra fényenergiát használ és egy teljes feltöltéssel 6 hónapig akár korom sötétben is képes működni.

A kiváló minőségű anyagokból készült Casio termékek a praktikumot egyesítik a szépséggel. A japán gyártó a manufakturális gyártás és a digitális technológiák ötvözésével olyan minőséget állít elő, mely szó szerint teljesebbé teszi viselőjének életstílusát.

]]>
A világ legjobb okostelefon kameráját hivatalosan is a Huawei P20 Pro-ban találjuk http://www.technokrata.hu/kutyuk/smartphone/2018/04/23/a-vilag-legjobb-okostelefon-kamerajat-hivatalosan-is-a-huawei-p20-pro-ban-talaljuk/ Mon, 23 Apr 2018 06:00:55 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=218019

A Huawei legújabb csúcstelefonját, a P20 Pro-t választották a legjobb okostelefonnak (Best Photo Smartphone) az idei TIPA Awards választáson. A fotográfia „Oscarjaként” is emlegetett független nemzetközi megmérettetésen idén másodjára győzedelmeskedett a Huawei P szériája. A világ elsőszámú fotómagazinjainak szerkesztőiből álló 29 tagú zsűri választotta a 2018-as év egyik legjobb termékének a készüléket.

 

A TIPA (Technical Image Press Association) minden évben megrendezi általános közgyűlését, ahol 40 különböző kategóriában választanak győzteseket, alapos tesztelés, a vélemények gondos megvitatása és szavazás után. Az 1991-ben alapított TIPA Awards során kiváló minőségű fényképezőgépeket, kameralencséket, tartozékokat és egyéb képkészítő termékeket díjaznak. A TIPA Awards zsűrije szerint a P20 és P20 Pro készülékek Leicával közösen fejlesztett kamerái az okostelefon fotózás új mérföldkövét jelentik, ezért díjazták a készüléket két egymást követő évben ebben a kategóriában – hangsúlyozta Thomas Gerwers, a TIPA elnöke.

„A Huawei P széria mindig is a különleges kameráiről volt ismert”

– mondta Li Changzhu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának Okostelefonokért Felelős elnökhelyettese.

„A világ első tripla Leica hátlapi kamerával felszerelt P20 Pro-val nemcsak a profi fotósok, de az amatőr, hobbi fotóművészek is lélegzetelállító képeket készíthetnek. A Leicával való együttműködésünk sikerre vitte ezt a szériát is, így a jövőben sem térünk le a kiválóság útjáról”

– tette hozzá.

A Huawei P20 Pro nemcsak a TIPA-nál kapott komoly elismerést a közelmúltba. A Huawei P széria két okostelefonjának kamerái új benchmarkot állítottak fel az okostelefonos fotózásban: a Huawei P20 Pro és a Huawei P20 a valaha adott két legmagasabb összesített pontszámot kapta a kamerák és a képminőség mérésével és értékelésével és iparági rangsorolásával foglalkozó legismertebb, független szakmai portálnál, a DxOMark-nál. A portál azzal indokolta a magas pontszámokat, hogy bár a gyártók évről évre újabb fejlesztésekkel rukkolnak elő, de a Huawei most mintha két generációt ugrott volna.

Bátran kijelenthetjük, hogy a P20 Pro három Leica kamerája az idei év legnagyobb okostelefon innovációja”

– mondta Lars Rehm, a portál főszerkesztője.

]]>
Nem csak az itthon töltött időben toljuk a mobilnetet egész nap http://www.technokrata.hu/kutyuk/smartphone/2018/04/21/nem-csak-az-itthon-toltott-idoben-toljuk-a-mobilnetet-egesz-nap/ Sat, 21 Apr 2018 07:00:16 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=218015

A hazai egyetemisták és főiskolások többsége már külföldi utazásai során is internetezik mobiltelefonján. Az okos mobileszközök nem csupán a nyaralás tervezésében töltenek be egyre fontosabb szerepet, hanem annak lebonyolításában is – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU), a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a tajvani I-Shou University közös kutatásából, amely során közel 200 magyar egyetemi hallgatót kérdeztek meg.

 

A magyar főiskolások és egyetemisták egyre nagyobb számban használják ki, hogy tavaly nyár óta külön díj nélkül használhatók a mobilinternetes csomagok az Európai Unió országaiban. A METU, a PTE és az I-Shou kutatása szerint tízből kilenc magyar hallgató szabadidős célból utazott tavaly április és szeptember között. A megkérdezettek leginkább szülőkkel, testvérekkel, illetve partnereikkel vagy barátokkal, ismerősökkel töltötték az időt. A diákok többsége legalább egy hétig, közel ötödük pedig több mint két hétig volt távol otthonától. A válaszadók több mint háromnegyede üdülési célból utazott, leginkább fesztiválokat és egyéb rendezvényeket kerestek fel, illetve a városlátogatás is népszerű utazási cél volt körükben.

A megkérdezett fiatalok utazásaik során hasonló arányban használtak iOS és Android operációs rendszerű mobileszközöket a kapcsolattartásra. Az utazás előkészítése során a válaszadók közel fele szállást is foglalt már okostelefonján az elmúlt időszakban, tizedük böngészőn keresztül, az erre a célra szolgáló dedikált alkalmazások azonban nem számítanak igazán népszerűnek körükben. A hallgatók harmada 1 gigabyte-os vagy kisebb mobilinternet-csomaggal rendelkezik, minden ötödik megkérdezett azonban 3–6 gigabyte-tal gazdálkodhat egy hónapban.

A fiatalok fele bel- és külföldön egyaránt használta mobilinternet-elérését utazásai során az elmúlt fél évben – elsősorban fordítóprogramokat, navigációs és térképalkalmazásokat, illetve közösségi appokat. A helyi idegenvezető-alkalmazások ugyanakkor nem számítanak népszerűnek a fiatalabb generációk számára, illetve az online jegyvásárlást, mobilos online fizetést sem kedvelik kiemelkedően. A legtöbb egyetemista hagyományos fényképezőképet már nem visz magával utazásaira, többségük számára pedig az okostelefon az elsődleges tájékozódási, kapcsolattartási és navigációs eszköz az ismeretlen helyszínek felfedezése során.

A családdal, ismerősökkel elsősorban a Facebook Messenger üzenetküldő funkciójának segítségével tartják a kapcsolatot a válaszadók, de népszerű az Instagram-képmegosztás, a Messenger hang- és videótelefonálási lehetősége, illetve Facebook-posztolás is, legyen szó akár szöveges, akár képes tartalomról. Ritkábban használják ugyanakkor a Snapchatet, az Instagram videómegosztási lehetőségét, a Vibert, illetve legkevésbé a Skype-ot.

]]>
Mindenkinek jár az internet, az egyoldalú információáramlás végzetes is lehet http://www.technokrata.hu/egazdasag/dotkom/2018/04/21/mindenkinek-jar-az-internet-az-egyoldalu-informacioaramlas-vegzetes-is-lehet/ Sat, 21 Apr 2018 06:00:05 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=218011

Az internet világnapja alkalmából rendhagyó jótékonysági akciót hirdet Magyarország piacvezető műholdas internetszolgáltatója, a Vannet. Egy olyan tehetséges és szorgalmas diákot szeretne segíteni a társaság, aki jelenleg nem vagy csak nehezen fér hozzá az internethez. A kiválasztott fiatal egy éves internetelőfizetést kap ajándékba.

 

„Napjainkban az internet már az alapinfrastruktúra része, akárcsak a villany vagy a vezetékes víz. Ezért fontos, hogy minél több ember számára biztosítsuk a hozzáférés lehetőségét. Főként a diákoknak, akik tanulmányaikhoz, iskolai feladataikhoz napi szinten használhatják”

– foglalta össze Lengvárszky Szabolcs ügyvezető.

A pályázatra olyan 5-12. osztályos, rászoruló fiatalok jelentkezését várják a dél-dunántúli régió három megyéjéből, akik kiváló iskolai eredményeik mellett tanulmányi vagy sportversenyeken, esetleg valamilyen művészeti ágban kiemelkedő eredményeket értek el. A részletes pályázati felhívás és a kitöltendő dokumentumok a Vannet weboldalán érhetőek el.

A beérkezett pályázatokat egy szakmai bizottság bírálja el, a kiválasztott diák pedig az internet világnapján, azaz május 18-án veheti át az egyéves előfizetést. Egy dologban már most biztosak lehetünk: a műholdas technológia tényleg 100%-os lefedettségének köszönhetően bárhol is lakjon a nyertes fiatal, a Vannet szolgáltatását biztosan fogja tudni használni.

]]>
Végre nálunk is megjelentek az első interaktív TV-s hirdetések http://www.technokrata.hu/egazdasag/dotkom/2018/04/20/vegre-nalunk-is-megjelentek-az-elso-interaktiv-tv-s-hirdetesek/ Fri, 20 Apr 2018 08:00:09 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=218007

Az Antenna Hungária és a TV2 Média Csoport együttműködése alapján 2018. április 16. május 25. között hazánkban elsőként interaktív hirdetési megoldás érhető el a MinDig TV platformon. A TV2 „Bezár a bazár” vetélkedője alatt az internetre csatlakoztatott HbbTV-képes tévékészülékekkel rendelkező MinDig TV nézők a piros gomb megnyomásával egy interaktív televíziós alkalmazást indíthatnak el. Ha a tévés vetélkedőben zajló játékhoz hasonlóan az alkalmazásban sikerül kivinniük minden tárgyat a célterületre, mobilszámukkal regisztrálhatnak a kisorsolásra kerülő heti nyereményre.
interaktapp

Az interaktív tévés projekthez a technikai megoldást, az üzemeltetést és a fejlesztést az Antenna Hungária, míg az interaktív hirdetési megoldás értékesítését a TV2 biztosítja. Hazánkban ez az első alkalom, hogy egy lineáris tévéműsor interaktív televíziós játékkal és interaktív hirdetési megoldással egészül ki. A fejlesztéssel a televíziós reklámok online hirdetésekkel egészíthetők ki, mely erősítheti a tévék piaci pozícióit az egyre élesedő tévés és online hirdetési költésekért folytatott versenyben.

Az interaktív játékban azok vehetnek részt, akik az internetre csatlakoztatott HbbTV-képes tévékészülékkel rendelkeznek, továbbá igénybe veszik az ingyenes földfelszíni MinDig TV szolgáltatást vagy a MinDig TV Extra előfizetői. Akinél a feltételek adottak, a Bezár a bazár műsor ideje alatt a TV2 csatornára kapcsoláskor egy, a játék elérhetőségével kapcsolatos felugró szöveggel vagy képpel találkozik. A távirányító piros gombjának megnyomásával osztott képernyőn jelenik meg az interaktív játékfelület. A játékos a tévékészülék távirányítójának gombjai segítségével játszhat; a játék célja, hogy meghatározott idő alatt „kivigye” a tárgyakat egy virtuális helyiségből. A rendelkezésre álló időt egy visszaszámláló óra mutatja. Ha a játékos az összes tárgyat ki tudta vinni, akkor egy következő képernyőre lép át, melyen a telefonszámának megadásával regisztrálni tud a nyereménysorsolásra. A játékosok között hetente egy 10.000,-Ft értékű Mömax vásárlási utalvány kerül kisorsolásra. A játék részletes szabályzata ITT  érhető el.

]]>
A környezettudatos trendek teljes mértékben átformálják a logisztikát http://www.technokrata.hu/egazdasag/e-kornyezetvedelem/2018/04/20/a-kornyezettudatos-trendek-teljes-mertekben-atformaljak-a-logisztikat/ Fri, 20 Apr 2018 07:00:53 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=218003

Április 19-e a Logisztika Napja, ennek apropóján a WebEye telematikai cég vizsgálta meg a logisztika jövőjét formáló zöld trendeket.

 

  1. Önvezető kamionok

Még néhány évet várni kell ugyan arra, hogy az M7-es autópályán automata kamionsofőrökkel találkozzunk, de a legnagyobb kamiongyártók a fenntarthatósági szempontokat zászlójukra tűzve sorra jelentik be újabb és újabb platooning tesztjeiket. Legutóbb a Waberer’s és a Volvo tesztelte az un. konvojozást a magyar utakon. A technika lényege, hogy az önvezető kamionok szorosan egymást követve közlekednek úgy, hogy csak az elsőt vezeti sofőr, míg a többi jármú vezeték nélküli eszközökkel kapcsolódik az elsőhöz. A zárt alakzat segítségével nő az utak áteresztő képessége, csökken az emberi hibákból eredő balesetveszély, és csökken az üzemanyag-fogyasztás is.

  1. Önvezető vontatók

Az önvezető technika közúti elterjedésének visszatartói jelenleg a bonyolult jogi szabályozások, és a felelősségi aggályok, ezért valószínűsíthető, hogy első körben magánterületeken, ipari parkokban terjed el a sofőr nélküli anyagmozgatás. Magyarországon is tesztelnek például olyan önvezető vontatókat, melyek a logisztikai parkok területén belül önállóan is képesek az anyagmozgatásra a különféle telematikai és egyéb szenzorok használatával. A 0-24-ben működőképes technikával az emberi erőforrások átcsoportosíthatók és jelentős költségeket lehet megtakarítani.

  1. Elektromos teherautók

Innovatív és környezettudatos autógyártók, mint a Tesla már a tehergépjárművek villamosításán dolgoznak, ebből pedig látható, hogy az elektromos forradalom a logisztikai szegmenst is hamarosan átformálja. A közelmúltban olyan nagy cégek, mint a UPS, a  Pepsi és a FedEx döntött arról, hogy a Teslától vásárolja meg szállítmányozó flottájának legújabb tagjait, immár elektromos meghajtással. A jelentős üzemanyagköltség-csökkenés mellett a fenntartási költségek is csökkenhetnek, mivel az elektromos kamionoknak jóval kisebb a meghibásodás esélye. Ezeknek a járműveknek és a mögöttük álló cégeknek jelentős szerepük lesz a károsanyag-kibocsátás csökkenésében is.

  1. Robotika a raktározásban

A robotika fejlődésének a költségek- és az idő optimalizálása a fő mozgatórugói. Az online kereskedelem rohamszerű fejlődésével muszáj lépést tartani a cégeknek – a fogyasztók, ha lehet, még aznap szeretnék megkapni az interneten megrendelt árut, ami óriási nyomás alá helyezi az amúgy is munkaerőhiánnyal küzdő szektort. Online kereskedelmi cégeknél, pl. az Amazon raktárában intelligens, programozott robotok felismerik, kiválasztják, összegyűjtik, majd egy helyre, a csomagoló munkatárshoz szállítják a megrendelt árut. Ez a fajta innováció jelentősen hozzájárul a dolgozók tehermentesítéséhez, a működési költségek csökkentéséhez, valamint a kiszállítások felgyorsulásához.

  1. Etikus vállalatok

Számos élelmiszeripari, ruhaipari vagy épp kozmetikai cég törekszik az átlátható és etikus működésre, és úgy tűnik, hosszútávon ők lesznek a nyertesek, a fogyasztók ugyanis egyre tudatosabban választanak márkát: döntéshozatalukban jelentős szerepe van az etikus üzleti magatartásnak. Az etikus hírnév megteremtésének tehát közvetlen hatással van a vásárlóerő növekedésére is.  Ennek eredményeként az etikus beszerzési és gyártási gyakorlatok világszerte sokkal inkább elterjednek és kihatással lesznek a logisztikai iparágra is: tovább terjedhetnek az olyan telematikai eszközök, mint például a beépített üzemanyagmérés. Ennek segítségével, a hatékonyságnövelésen túl, jelentős üzemanyag terheléstől óvjuk a környezetet –írja WebEye elemzése.

]]>
A ‘The Dodo’ és a ‘Buzzfeed’ is Galaxy S9-cel tolja a ‘super slow-mo’ tartalmat http://www.technokrata.hu/kutyuk/smartphone/2018/04/20/a-the-dodo-es-a-buzzfeed-is-galaxy-s9-cel-tolja-a-super-slow-mo-tartalmat/ Fri, 20 Apr 2018 06:00:11 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=217998

Mostantól a BuzzFeed, a világ vezető technológiai fejlesztéseket alkalmazó médiavállalata, amely a platformokon átívelő híreivel és szórakoztató csatornáival világszerte emberek millióit éri el, valamint a The Dodo, az állatszeretők elsőszámú digitális médiafelülete, a legkedveltebb facebookos tartalomgyártó mostantól vicces, szórakoztató és nagy érdeklődésre számot tartó szuperlassított videókat osztanak meg az olyan közösségi oldalakon, mint az Instagram, a Twitter és a Facebook.

 

A #withGalaxy és #SuperSloMo hashtegekkel ellátott videók megmutatják a felhasználóknak, hogy a Samsung Galaxy S9 és S9+ készülékekkel mennyire könnyen készíthetők el és oszthatók meg a lenyűgöző szuperlassított tartalmak. Az együttműködés eredményeként a BuzzFeed és a The Dodo jelentős követőtábora a következő két hónapban 30 darab olyan különleges tartalommal találkozhat majd, amelyeket egyszerűen muszáj látni. Az aktuális trendeknek megfelelően, Galaxy S9 és S9+ készülékkel rögzített slow-mo posztok a mindennapi élet érdekes jeleneteit ragadják meg és játsszák újra, a meggyőző rövid tartalmaktól kezdve egészen a szórakoztató how-to videókig. A BuzzFeed bemutatja és megosztható, felejthetetlen pillanatokká varázsolja az olyan, egészen hétköznapi momentumokat, mint egy különleges mosoly, egy egyedi nevetés vagy éppen egy nem mindennapi grimasz. A The Dodo pedig a saját, autentikus stílusában posztol vicces, videókat és történeteket a Galaxy S9 és S9+ készülékekkel, főszerepben az állatokkal.

„A BuzzFeed és a The Dodo oldalakkal való együttműködésünk illeszkedik az elképzelésünkhöz, és nagyszerű módja annak, hogy bemutassuk, miként tudják a felhasználóink a hétköznapi pillanatokat felejthetetlenné tenni a Galaxy S9 és S9+ Super Slow-mo kamerájával. Célunk, hogy az együttműködésünkkel arra inspiráljuk a felhasználóinkat, hogy még kreatívabb Super Slow-mo tartalmakat készítsenek.”

– mondta Younghee Lee, a Samsung Electronics marketingigazgatója és ügyvezető alelnöke. Egy élmény megörökítése egyetlen pillanat alatt még sosem volt ennyire egyszerű.

A Samsung Galaxy S9 és S9+ Super Slow-mo kamerája másodpercenként 960 képkockát rögzít, és egy teljesen új módot kínál arra, hogy újraéljük és megosszuk hétköznapjaink meghatározó pillanatait. Az automatikus mozgásérzékeléssel a felhasználók egyszerűen beállíthatják a felvételt és elindíthatják a lejátszást. Emellett háttérzenét is választhatnak a videóhoz 35 különböző előretelepített opció közül, vagy akár a kedvenc dalukat a saját lejátszási listájukból, mielőtt a három izgalmas stílus – a végtelenített videó, a fordított, illetve bumeráng mód – egyikében megosztják a végeredményt.

„A BuzzFeed számára kiemelten fontos a világszínvonalú tartalomgyártás, amelyet rugalmasan, akár útközben is végezhetnek a tartalmak megálmodói. A Galaxy S9 és S9+ telefonokkal olyan funkciókat tudunk használni videóink készítése során, mint a Slow-mo, így megmutathatjuk olvasóinknak, hogy többé nincsen szükségük méregdrága felszerelésekre vagy szoftverekre, hogy kiváló minőségben örökítsék meg a legjobb pillanatokat.”

– mondta el Ze Frank, a BuzzFeed vezető kutatója és fejlesztője.

„Követőtáborunkat az az egyedi, érzelmeken alapuló történetmesélés kovácsolja össze, melynek középpontjában mindig az állatok és az ő inspiráló mindennapjaik állnak. Izgatottan várjuk, hogy a Samsunggal való együttműködés során a szuperlassított felvételekkel egy teljesen új módon mutassuk meg az állatok különböző arcait, szokásait.”

mondta el Izzie Lerer, a The Dodo alapítója és kreatív igazgatója.

]]>
Jövő péntekig várják a Startupok jelentkezését az EIT versenyére http://www.technokrata.hu/egazdasag/startup/2018/04/19/jovo-pentekig-varjak-a-startupok-jelentkezeset-az-eit-versenyere/ Thu, 19 Apr 2018 07:20:03 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=217994

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által életre hívott és támogatott EIT Health három, összesen 135000 euró díjazású startup versenyt írt ki, melyre várja egészségügyi újításokkal foglalkozó startupok, kis- és középvállalkozások jelentkezését.

 

Az InnoStars Awards, a European Health Catapult tréning és verseny program, valamint a HeadStart Funding segíti az egészségügy területén újító ötlettel rendelkező csapatok termékeit vagy szolgáltatásait piacképes megoldásokká fejleszteni. Az EIT Health akcelerátor és tréning programjai támogatják az innovatív ötletek üzleti vállalkozássá alakulását, segítenek az üzletfejlesztésben, a külföldi piacok meghódításában Európa vezető egészségügyi és gyógyszeripari vállalatainak, élettudományokat oktató egyetemeinek és kutató intézeteinek kiemelkedő innovatív potenciáljára és piacismeretére támaszkodva.

Az április 27-én záruló European Health Catapult tréning és verseny, startupok és spinoffok, valamint a medtech, biotech és digitális egészségügy területén dolgozó mikro- és kisvállalkozások számára indít programokat. Az EIT Health hozzáférést biztosít nemzetközi befektetői kapcsolataihoz, valamint tárgyalástechnikai tréningeket, projekt prezentációs készség-fejlesztő képzéseket nyújt, továbbá támogatja a résztvevők üzleti terveinek továbbfejlesztését.  A legjobb 15 vállalkozás részt vehet egy 2 napos bootcamp tréningen, hogy továbbfejlessze vállalkozási ismereteit és megtanulja sikeresen prezentálni projektjét, a legjobb 9 regionális döntős pedig 35000 euró vissza nem térítendő támogatásban részesül. A novemberi döntősök nyereménye az, hogy kijuthatnak az EIT Health londoni csúcstalálkozójára, ahol a három dobogós kategória győztes 20, 15 és 10 ezer eurós támogatást kap.

HeadStart Funding, melyre szintén április 27-ig lehet jelentkezni az egészséges életmód, aktív időskor és az egészségügyi ellátás javítására irányuló tevékenységet végző korai fázisban lévő kis- és középvállalkozások számára kiírt verseny. A program támogatásával felgyorsítható az innovatív termék, vagy szolgáltatás piacra lépése, valamint hitelesíthetők a termékek a leendő felhasználók, vásárlók, támogatók és partnerek körében, továbbá növelhető a befektetői tőke bevonás lehetősége.

Az InnoStars Awards verseny május 15-ig várja azon – prototípussal vagy MVP-vel (minimum viable product) már rendelkező – egészségügyi és IT projektek, startup vállalkozások és spinoffok jelentkezését, amelyek új, innovatív termékkel vagy szolgáltatással szeretnének megjelenni a piacon. A sikeres pályázók mentor programokon és tréningeken vehetnek részt, 8000 euro vissza nem térítendő támogatást kapnak üzletfejlesztésre, termék validálásra, üzleti terv írásra, és arra, hogy valódi vállalkozási tapasztalatot szerezzenek miközben bemutatják projektjüket a téma szakértőinek. A három legsikeresebben prezentáló csapat 60000 eurót nyer prototípusának továbbfejlesztésére.

Az EIT Health tréningekkel is fejleszti a startupokat

A 8 hetes Smart Ageing Bootcamp olyan tréning program, melynek során a résztvevők validálhatják időseknek, vagy 50 év felettieknek szánt terméküket, vagy szolgáltatásukat Európában. A digitális egészségügy, gyógyászati technológia, biotechnológia terén fejlesztett megoldásoknak segíteniük kell a krónikus betegségek kezelését, vagy a személyes részvételt az egészség önmenedzselésében, vagy funkcióvesztésből adódó problémákat, vagy az egészséges életvitel fenntartását. A tréning során több mint 500 találkozó jön létre befektetőkkel, ügyfelekkel és startupokkal.

A Venture Lab egy négy hónapos budapesti akcelerátor program inkubációs fázis előtt, inkubációs, vagy korai fázisban lévő projektek, vagy ötlet szinten lévő csapatok számára, továbbá kis- és középvállalatoknak a biotechnológia, a gyógyászati technológia, az e-egészségügy, az élettudományok és az egészségügyi szektor területén. A tréning célja a csapatok és az egyének üzleti képességeinek fejlesztése, kutatási tréningek biztosítása és az üzleti lehetőségek fejlesztésére irányuló oktatás.

A Go2China a kínai piacra lépni szándékozó, érett startupoknak szóló program, mely közelebb hozza a vállalkozásokat a kockázati tőke befektetőkhöz, az üzleti döntéshozókhoz, és a shenzeni kormányzat képviselőihez, valamint a kínai piachoz szükséges speciális ismereteket nyújt. A programra a jelentkezési határidő május 14.

 Az EIT Healthről:

Az Európai Bizottság és az Európai Technológiai Intézet által támogatott EIT Health a világ egyik legnagyobb egészségügyi innovációs kezdeményezése. Célunk, hogy fenntartható módon mozdítsuk előre az egészségügy alapjait és ezáltal megteremtsük az emberek egészségesebb életvitelének és jólétének jövőbeni feltételeit egész Európában. Tagjaink közt megtalálhatók Európa vezető egészségipari és gyógyszeripari vállalatai, természettudományi kutatóintézetei és egyetemei. Az EIT Health több mint 2 milliárd eurót befektet az elkövetkezendő évtizedben célzottan Európa legtehetségesebb vállalkozói és kreatív elméinek projektjeibe, hogy olyan egészségügyi termékeknek és szolgáltatások fejlesztését és üzleti forgalomba hozatalát támogassa, melyek a demográfiai változások és az idősödő társadalmak által támasztott kihívásokra válaszolnak.

]]>
Mindent elsöprő sikerrel járja az országot a WIWE prevenciós kampányával http://www.technokrata.hu/egazdasag/e-egeszsegugy/2018/04/19/mindent-elsopro-sikerrel-jarja-az-orszagot-a-wiwe-prevencios-kampanyaval/ Thu, 19 Apr 2018 07:00:10 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=217987

Az okos eszközök és az e-health applikációk által kínált egyedülálló prevenciós és egészség promóciós lehetőségek kihasználására ösztönzi a lakosságot az egri Sanatmetal Kft. WIWE diagnosztikai divíziójának több szálon futó, éves programsorozata. Ennek legkiemelkedőbb eleme a Magyarország Átfogó Szűrőprogramja „Megelőzés Éve 2018-19” keretében kínált ingyenes EKG szűrés, mellyel a stroke, ritmuszavarok és a hirtelen szívhalál kockázatának korai felismerését igyekeznek biztosítani. A szűrőprogram keretében eddig 25 helyszínen több, mint 3000 fő szűrése zajlott már le és további körülbelül 22000 fő ellenőrzése van tervben. A program az EKG szűrés mellett még további 36 féle vizsgálatot kínál a lakosságnak.

szp3

A WIWE részt vesz az április 24-27 között Egerben megrendezésre kerülő Magyar Kórházszövetség XXIX. Kongresszusán is, valamint április 24-25-én a Szűrőprogram keretében ingyenes lakossági szűrést is ajánl a Hotel Flóra területén.

Jelentős lépés volt a hazai kardiológia digitális fejlesztésében a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. és a Magyar Kardiológusok Társasága által meghirdetett pályázat, melynek keretében május 10-12 között az MKT idei Tudományos Kongresszusán átadásra kerül a nyertes kardiológiai szakrendelések, ambulanciák számára 60 darab WIWE készülék. A Balatonfüreden tartandó rendezvény során a WIWE munkatársai felkészítik a nyertes intézmények szakembereit a mobil EKG használatára.

Egy országos telemedicina rendszerbe való bekapcsolódáson is dolgoznak a WIWE fejlesztői, melynek jelentőségét jelzik a következő számok: 300 orvos (250 háziorvos és 50 szakorvos) és 15.000 páciens bevonásával zajlik majd a program, mely több betegségcsoport ellátását célozza, ezek között kiemelt fókuszt kap a stroke kockázatát ötszörösére növelő ritmuszavar, a pitvarfibrilláció.

A WIWE online kampányokkal is igyekszik felhívni a figyelmet a megelőzés es egészség-promóció fontosságára. „Várjuk az Ön sikertörténetét!” és „Aki mér, az nyer!” elnevezésű kampányaik sikeréből világos, hogy egyre többen élnek a könnyen használható mobil EKG nyújtotta önellenőrzéssel és ennek hírét továbbadják családi és baráti körben is. Számos esetben a WIWE segített addig ismeretlen betegségekre felhívni a figyelmet, illetve a tünetek során rögzített EKG felvétel segítségével a diagnózis felállításában, vagy segített visszafordítani a romló tendenciákat egészséges életmóddal.

Az országos szűrőprogram helyszíneiről ITT tájékozódhatnak

]]>
1 órát kell játszanod a PUBG-t, ha megtámad a legújabb zsarolóvírus http://www.technokrata.hu/egazdasag/adatvedelem/2018/04/19/1-orat-kell-jatszanod-a-pubg-t-ha-megtamad-a-legujabb-zsarolovirus/ Thu, 19 Apr 2018 06:00:48 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=217983

Az ESET szakemberei újfajta zsarolóvírusra hívják fel a figyelmet, amely ezúttal nem pénzt, hanem egy órányi játékot kér az adatokat helyreállító kulcsért. A zsarolóvírusok közel öt éves története során már voltak hasonló kártevők, de talán ez az első eset, amikor egy toplistás játékkal kell az áldozatoknak játszaniuk adataik visszaszerzéséhez.

 

A kártevők terjesztői minden olyan ötletet, trükköt felhasználnak, amely alkalmas a bevételeik növelésére. Ilyen volt korábban a Popcorn Time zsarolóvírussal fertőzött változata, amely a Bitcoin váltságdíj fizetés helyett felajánlotta az áldozatnak, hogy fertőzze meg két ismerősét, és akkor ingyen megkapja a helyreállító kulcsot. Hasonló volt a Rensenware nevű kártevő is, amely a bevett szokásoktól eltérően nem pénzt kért a megfertőzött játékosoktól, hanem adataik felszabadításáért a felhasználóknak a legmagasabb pontszámot kellett elérniük egy japán PC-s játékban.

A most felfedezett zsarolóvírus esetében sem pénz a váltságdíj, hanem a fertőzés után az áldozat üzenetet kap, amely szerint titkosítás által elvesztett adatai visszanyeréséhez egy órán át kell játszania a népszerű PUBG, vagyis a PlayerUnknown’s Battlegrounds nevű játékkal. A PUBG ransomware látszólag kísérleti kártevő lehet, amely nem túlzottan szigorú, ugyanis elvileg van egy számláló, amely ellenőrizné az egy órás folyamatot (60×60 másodperces szakaszban), azonban szerencsére már egy pár másodperces játék is elegendő ahhoz, hogy az áldozat kiváltsa a visszakódolást.

pubg-played-game

A kísérleti jelleg ellenére a titkosítás erős, a CBC (Cipher Block Chaining) alkalmazásával működő AES (Advanced Encryption Standard), tehát ha ez valóban egy PoC, azaz Proof of Concept kód volt, akkor ezután a főpróba után az igazi változat várhatóan már komolyabb károkat fog majd okozni. Majd a későbbiekben kiderül, felbukkan-e még máskor is hasonló, viccesnek szánt játékra buzdító ransomware.

Mit tehetünk?

A játékot egyébként a Steam áruházból szerezhetjük be, ennek ára 30 euró, azaz mai árfolyamon jelenleg körülbelül 9300 forint. Azonban nem szükséges megvenni a játékot, hanem akár a kalkulátor.exe-t is átnevezhetjük “tslgame.exe”-nek, ugyanis az elemzők szerint a zsarolóvírus mindössze csak annyit néz, hogy a tasklistában felbukkan-e az emlegetett “tslgame.exe” nevű folyamat.

A kísérleti jelleget erősíti az a tény is, hogy minden egyes megfertőzött számítógépen teljesen azonos a helyreállító kulcs, amely ott olvasható az üzenet legalsó sorában.

A statisztikákból mindenesetre látszik, hogy évről évre nagyobb károkat okoznak a különféle zsarolóvírusok, amelynek költségei – beleértve az adatvesztés mellett az olyan járulékos veszteségeket is, mint az állásidő, kiesett termelés, helyreállítási költségek, igazságügyi vizsgálatok, munkavállalók biztonságtudatossági képzése – 2017-ben már elérte az 5 milliárd dollárt.

Az ESET szakemberei szerint fontos, hogy komolyan vegyük a ransomware fenyegetéseket, és adataink biztonsága érdekében és a naprakész vírusirtó használata mellett gondosan végezzük el a rendszeres mentést, a folyamatos hibajavító frissítések futtatását is. Az ESET védelmi programja a fenti kártevőt MSIL/Filecoder.HD néven képes detektálni és blokkolni.

]]>