technokrata http://www.technokrata.hu technológia és e-gazdaság Mon, 26 Jun 2017 10:57:27 +0000 hu-HU hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.1 Vigyázat! Minden okos-kütyünk potenciálisan sebezhető! http://www.technokrata.hu/egazdasag/adatvedelem/2017/06/26/vigyazat-minden-okos-kutyunk-potencialisan-sebezheto/ Mon, 26 Jun 2017 10:57:27 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=212544

A kifejezetten az okos eszközöket célzó malware-minták (kártékony program) száma elérte a 7000-et, amelyeknek több 50%-a az idén jelent meg a Kaspersky Lab kutatói szerint. Világszerte több mint 6 milliárd intelligens eszközt használunk, az emberek egyre inkább veszélybe kerülnek a digitálisan összekapcsolt életüket célzó rosszindulatú programok miatt.

untitled01

Az okos eszközök – például az okosórák, az okos televíziók, a routerek és a fényképezőgépek – egymáshoz kapcsolódnak és folyamatosan építik a beágyazott technológiával felszerelt eszközök hálózatát. Ezek az eszközök egymással vagy a külső környezettel kommunikálnak. A nagyszámú és sokféle eszköz miatt a bűnözők vonzó célpontjaivá váltak. Az IoT eszközök sikeres feltörése esetén a kiberbűnözők lehetőséget szereznek arra, hogy kémkedjenek utánunk, zsaroljanak minket, valamint akár passzív bűntársak is lehetünk tudtunkon kívül. Ami még ennél is rosszabb, azok a botnetetek, mint például a Mirai és Hajime, amelyek növelik a fenyegetettség szintjét.

A Kaspersky Lab szakértői kutatást végeztek az IoT elleni rosszindulatú programokról, hogy megvizsgálhassák a kockázat szintjét. Honeypotokat telepítettek – olyan mesterséges hálózatokat, amelyek szimulálják a különböző IoT eszközök (routerek, csatlakoztatott kamerák stb.) hálózatát, hogy megfigyeljék azokat a rosszindulatú programokat, amelyek megpróbálják megtámadni a virtuális eszközöket. Nem kellett sokat várni a támadásokra – a már ismert és a még ismeretlen malware-minták támadásba lendültek azonnal a honeypot létrehozását követően.

A vállalat szakemberei által észlelt támadások többsége digitális video rögzítőket vagy IP-kamerákat céloztak meg (63%), 20%-a olyan hálózati eszközök ellen irányult, mint például a routerek és DSL modemek ellen. A támadások célpontjának kb. 1% -a az emberek leggyakrabban használt eszközei voltak, például a nyomtatók és az okos háztartási készülékek.

A vizsgálat során a TOP3 ország, ahol IoT eszközök elleni támadásokat regisztráltak a következők: Kína (17%), Vietnám (15%) és Oroszország (8%), mindhárom országban számos fertőzött gépet észleltek. Brazília, Törökország és Tajvan követi őket együttesen 7%-kal.

untitled02

A megtámadott országok százalékos aránya

Mindeddig a folyamatban lévő kísérlet során a kutatók több mint hétezer olyan malware mintáról gyűjtöttek össze információt, amelyeket kifejezetten a csatlakoztatott eszközök feltörésére hoztak létre.

untitled03

A szakértők szerint a kártékony programok magas számának oka egyszerű: az IoT biztonsága törékeny és tálcán kínálják magukat a bűnözők számára. Az okos eszközök túlnyomó többsége Linux alapú operációs rendszereket futtat, amely könnyebbé teszi a támadásokat, mivel a bűnözők generikus rosszindulatú kódot írhatnak, amely egyidejűleg hatalmas számú készülék támadására alkalmas.

A fő veszélyforrás az ilyen jellegű támadásokban a potenciálisan nagy elérés lehetősége. Iparági szakértők szerint már most is több mint 6 milliárd okos készülék található világszerte. A legtöbb készüléken nincs vagy csak gyenge biztonsági szoftver van, és a gyártók általában nem fejlesztenek biztonsági frissítéseket vagy új firmware-t (közvetlenül a hardvereszközzel egybeépített ROM, PROM vagy EPROM memóriamodulban tárolt szoftver, amelynek feladata az eszköz működtetése). Ez azt jelenti, hogy több millió potenciálisan sebezhető készülék létezik – vagy akár olyan eszközök is, amelyeket már megtámadtak.

“Az okos eszközök biztonságának kérdése fontos, és szeretnénk, ha mindenki tisztában lenne ezzel. Tavaly kiderült, hogy nemcsak a csatlakoztatott eszközöket lehet megtámadni, hanem ez a terület is nagyon sok veszélyforrással bír. Az IoT elleni malware-minták számának óriási növekedését láttuk, de a potenciál még ennél is nagyobb lehet. Nyilvánvaló, hogy a DDoS-támadások piacán a nagy verseny a támadókat arra ösztönzi, hogy új erőforrásokat keressenek, amelyek segítenek nekik az egyre erőteljesebb támadásokban. A Mirai botnet megmutatta, hogy az okos eszközök megadhatják mindazt, amire a számítógépes bűnözőknek szükségük van, és a megcélzott eszközök számával rengeteg embert érhetnek el. Különböző elemzők azt jósolják, hogy 2020-ig az okos készülékek száma 20-50 milliárdra nőhet.”

– mondta Vladimir Kuskov, a Kaspersky Lab a biztonsági szakértője.

A készülékek védelméért a Kaspersky Lab biztonsági szakemberei a következőket javasolják:

 1. Ha nem szükséges, akkor ne használja eszközét külső hálózaton.
 2. Tiltsa le az összes olyan hálózati szolgáltatást, amelyre nincs szüksége az eszköz használata során.
 3. Ha olyan sztenderd vagy univerzális a készülék jelszava, amelyet nem lehet megváltoztatni, vagy az előre beállított fiókot nem lehet kikapcsolni, akkor tiltsa le azokat a hálózati szolgáltatásokat, amelyeken használják őket, vagy blokkolja a külső hálózatokhoz való hozzáférést.
 4. A készülék használata előtt módosítsa az alapértelmezett jelszót, és állítson be újat.
 5. Rendszeresen frissítse a készülék firmware-jét a legfrissebb verzióra, ha lehetséges.

Bővebb információt az IoT elleni támadásokról a Securelist oldalán talál.

]]>
Chatbot van nálam, és nem félek használni! http://www.technokrata.hu/egazdasag/adatvedelem/2017/06/26/chatbot-van-nalam-es-nem-felek-hasznalni/ Mon, 26 Jun 2017 10:25:01 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=212541

Napjainkban egyre többen fedezik fel az üzenetküldő platformok keretében működő chatbotok kommunikációs előnyeit, melyen keresztül hatékonyan érhetőek el a felhasználók. Az eszköz használatakor azonban biztosítani kell az ügyfelek adatvédelmi jogait és informatikai védelmét is.

 

„Garantálni kell, hogy adataik nem kerülnek rossz kezekbe, és csak arra a célra használják fel ezeket, amelyhez hozzájárultak.”

– figyelmeztetett dr. Dudás Gábor, a KLART Legal szakértője a Chatbotom van, és nem félek használni! avagy hétköznapi robotika az új adatvédelmi rendelet előszobájában címmel tartott meetupon.

A chatbot egyszerűsége és nagy elérése miatt óriási lehetőséget jelenthet a gazdaság legkülönbözőbb területein, de veszélye is ebben rejlik. Sokan alkalmazhatják óvatlanul: a fejlesztők nem figyelnek a biztonságra, hogy ne csorbítsák a felhasználói élményt, és az emberek is óvatlanok lehetnek saját adataikkal. Azt a megoldást kell megtalálni fejlesztőnek, megrendelőnek, IT biztonsági szakértőknek és jogászoknak közösen, amely által megmarad az eszköz sokoldalúsága, de már kellő biztonságot is nyújt.

„A chatbot egy olyan szoftveres eszköz, amely képes kiváltani az applikációkat és sokszor a weboldalakat is.”

Business Insider emelte ki Rátz Tibor, a Telenor munkatársa. Szabó Csenger, a BotCool ügyvezetője szerint olyan üzenetküldő platform, amelyek képesek elérni és végigvezetni az ügyfeleket egyszerű folyamatokon. Dudás Gábor szerint a chatbot jogilag egy intelligens call center, amelyen automatizált eszközzel történik az adatfeldolgozás, és ez többlet adatvédelmi kötelezettséggel jár.

A chatbot megkerülhetetlen marketing eszköz, mert 2016-ban már több mint 1,4 milliárd ember használt üzenetküldő alkalmazást havonta, többen, mint ahányan közösségi oldalakat. Az e-mailben küldött üzeneteket 22,8%-ban, a Messengeren küldötteket 84,3%-ban nyitották meg, az e-mailnél az átkattintás 3,2% volt, a Messengernél 28,3. A chatbotok lehetnek például e-commerce botok, amely vásárlási folyamatokat menedzselnek, személyes asszisztensek, amelyek segítik az edzés program megvalósítását, infobotok, melyek feladata lehet pl. egy konferencián tájékoztatás a programokról vagy vásárlásösztönző kampányokat folytató chatbotok. A megoldás előnye, hogy platformfüggetlen, nagyon egyszerű a belépés, a botfejlesztés gyorsabb és olcsóbb, mint egy appé.

A chatbotok azonban számos adatvédelmi kockázatot is hordoznak, figyelmeztetett Németh Antal, a KPMG IT kockázatkezelési tanácsadója. Veszélyt jelenthetnek azok, akik a chatboton magukat másnak kiadva próbálnak megszerezni adatokat. A biztonsághoz vezető első lépés, hogy a chatbotok két lépcsőben azonosítsák a felhasználót és a munkamenetét. Nagyon fontos, hogy a munkamenetből lehessen kijelentkezni, mely ne csak a felhasználónál, hanem a szolgáltatónál is zárja le a folyamatot. A végpontok között titkosítsák az üzeneteket, a felhasználón és a szolgáltatón kívül senki más ne ismerhesse meg azt. Végül, de nem utolsó sorban az üzenetek semmisítsék meg önmagukat.

Dudás Gábor, a KLART Legal adatvédelmi szakértője, partnere előadásában rámutatott, hogy jogi szempontból az egyik problémát az adatkezelő fogalmának meghatározása okozza. A jelenlegi jogszabályok szerint a szolgáltató és a platformot biztosító közvetítő egyetemlegesen felelősek, mert mindkettő olyan helyzetben van, hogy meghatározhatja, hogyan használja az adatokat. Ellenben a szolgáltató nem tudja, hogy mit csinál a platformot biztosító – sokszor globális – szolgáltató ezekkel. Ennek ellenére egy vitás ügyben könnyebb a kisebb szereplőt utolérni és szankcionálni a jogszerűtlen adatkezelésből fakadó károkért.

„A szolgáltatók tehát nagy kockázatot vállalnak a közös adatkezeléssel. ”

– emelte ki dr. Dudás Gábor.

Mivel a chatboton jogi szempontból automatizált eszközzel történik az adatfeldolgozás, fokozottabb adatvédelmi tájékoztatási kötelezettséggel jár. Az érintetteknek tudniuk kell arról, hogy mi történik az adataival, ki az adatkezelő, mennyi ideig használják ezeket stb. Az automatizált eszközzel történő adatfeldolgozás esetében azt is közölni kell, hogy egy automatával állunk szemben, és kérésre egyszerűen, közérthetően el kell magyarázni a rendszer működési elveit is.

Komoly problémába ütközhet az interneten szolgáltatott adatok tekintetében teljes bizonyító erejű magánokirat / írásbeli nyilatkozat beszerzése, ugyanis a bíróság nem feltétlenül fogja elfogadni a felhasználó elektronikusan megadott beleegyezését.

A GDPR alapjában véve nem vezet be új szabályokat a chatbotok területén, de néhány ponton jobban körvonalazza a kötelezettségeget, és persze köztudottan nagyobb bírsággal fenyegeti azokat, akik megszegik a régi-új szabályokat. Jobban oda kell figyelni például arra, hogy a felhasználók profilját csak hozzájárulással lehet megalkotni, vagy akkor, ha a szerződés teljesítéséhez ez elengedhetetlenül szükséges. Pedig a chatbotok a fent elmondottak szerint perszonalizáltak, vagyis nem működhetnek profilalkotás nélkül, miközben a hozzájárulás meglétét nehéz bizonyítani. A megoldást az jelentheti, ha az általánosabb célokra, például marketing, amelyhez még nem kellenek érzékeny adatok, használjuk a chatbotot, de az érzékeny adatot igénylő pontokon, már más módon szerezzük be a hozzájárulást. Fontos az adatvédelmi szempontok érvényesítése a folyamat minden pontján (privacy by design). Ennek érdekében a GDPR hatályba lépése után már kötelező lesz a hatásvizsgálat. Minden tervezett chatbotot át kell világítani adatvédelmi szempontból már a fejlesztés előtt.

Az adatvédelmi megfelelés érdekében érdemes minél inkább leválni a közös médiafelületről, és egyedüli adatkezelői szerepre törekedni. Előre fel kell készülni a működés során szükséges tájékoztatási kötelezettségekre, meg kell oldani a hozzájárulások igazolhatóságának kérdését.

]]>
Menő barbecue party-t szeretnél? Itt van 9 kütyü amivel az elsöprő siker garantált! http://www.technokrata.hu/kutyuk/smart-home/2017/06/26/meno-barbecue-party-t-szeretnel-itt-van-9-kutyu-amivel-az-elsopro-siker-garantalt/ Mon, 26 Jun 2017 08:57:57 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=212526

Amint kisütnek az első nyári napsugarak és érezzük, hogy az átizzadt atlétánkon kívül csak egy férfiasabb dolgot tudnánk tenni maszkulinitásunk megőrzése végett, természetesen feltüzeljük a grillt.

 

Nyilvánvalóan mindnyájan tisztában vagyunk vele, hogy nagyapáinknak egy kőrakás, egy rács, és pár szelet hús is elég volt az érzés megteremtéséhez, azért a mai okos-világban több kell ahhoz, hogy lenyűgözzük barátainkat.

Először is, kell hogy szóljon az aktuális slágerekből összeállított playlist, vagy legalább spotify-ról valami random válogatás. Mégsem tolhatjuk kis a régi hifi rendszerünket a végtelen kábelmennyiséggel, úgyhogy minimum egy kisméretű Bluetooth-os hangszóróra lesz szükségünk

 

UE Wonderboom

maxresdefault

Több hasonló cuccot láttunk már, de talán ez az egyik legjobban szóló a kategóriájában, egy átlagos méretű szobát tökéletes megtölt, illetve 30 méter távolságról is hibátlanul üzemel!

Snapchat Szemüveg (Snapchat Spectacles)

snapchat-spectacles

Nem akkora újdonság a Snapchat videókészítő szemüvege, viszont sok kínos fényképező előtti ácsorgástól meg lehet kímélni a barátainkat, ráadásul ezt is körbe lehet adni és pár perc szórakozást azért tud okozni.

Okos Grill

contriol_illumination

Egy ilyen Smart Grill-el a kezünk alatt egyből séfmesterekké válhatunk, főleg akkor érdemes egy ilyenbe beruházni, ha annyira nem érdekel minket az organikus régimódi sütögetés, inkább csak szeretnénk ha maguktól elkészülnének a finomabbnál finomabb sültek. Össze lehet kötni telefonos app-al, szól ha kész a hús, illetve csomó más dologban is segítségünkre tud lenni.

Perfect Drink 2.0 Smart Scale

6b53b4c649ad075f17ad089baa13b806_large

Hasonló az okos-grill megoldáshoz, viszont ez sokkal megfizethetőbb. Szintén Bluetooth kapcsolat szükséges a mérleggel, ami segít kimérni nekünk, hogy a koktélokba pontosan mennyit kell önteni ahhoz, hogy tökéletes legyen a recept, természetesen az app-ból kiválaszthatjuk milyen italt szeretnénk készíteni. Sokkalta elegánsabb megoldás, mint egy fém decilitermérővel öntögetni az italokat a pohárba.

Anker Astro E1

a1211012_td01__v2

Az egyik legkisebb külső akkumulátortöltő egység, amit a piacon találhatunk, gyakorlatilag akkora, mint egy szelet csokoládé. Azért nem érdemes elvinni egy hosszabb túrára, de az esti grillezéshez tökéletes, hogy mindenki feltöltse a telefonját.

Hordozható ventilátor

fan

Igazi klasszikus az iPhone-ra csatlakoztatható mini-ventilátor. Zseniális kis cucc, 40 fokban igazi életmentő tud lenni! Elég törékeny, nem egy örök darab, de cserébe 1-2 dollárba kerül.

Otterbox Cooler

170417_anselwatrous_coolers_031_adjusted

Az egyik legstrapabíróbb hűtőtáska-szett amit manapság kapni lehet, tele olyan opciókkal, ami elengedhetetlen egy szabadtéri étkezéshez. Grillezéshez és túrázáshoz is egyaránt tökéletes, illetve mivel teljesen vízálló, ezért akár telefonjainkat is megőrizhetjük benne rossz időjárás esetén. Pohártartó és vágódeszka is csatolható hozzá!

Base Lantern a BioLite-tól

7c77d70e9d6f9f70b16cb17da6346210_original

Miután az előbb említett eszközökkel lenyűgöztünk mindenkit, és a sütögetés éjszakába nyúlóvá vált, elővehetjük az okos lámpásunkat, ami egy sima RGB led lámpa, amit természetesen app segítségével vezérelhetünk, pontosan milyen színben világítsa be a teret!

SONY MP-CL1 projektor

sony-mpcl1-hd-pico-projector

Végül ha már lement a nagy evés, és csak a pogácsa maradt az asztalon, akár egy jó filmet is megnézhetünk a szabadban a Sony kis kompakt vetítőjével. Csak teljes sötétségben érdemes használni, különben nehezen lesz látható a kép!

 

Forrás: The Verge

]]>
Ez jelenleg az 5 legjobb okostelefon http://www.technokrata.hu/frissinfo/2017/06/26/ez-jelenleg-az-5-legjobb-okostelefon/ Mon, 26 Jun 2017 07:30:51 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=212519

A Consumer Reports legutóbb készítette egy 5-ös toplistát a a legjobbnak értékelt mobilokról! Az almás óriás szerintünk nem repes a boldogságtól, amikor ezt a listát olvassa!

 

Az amerikai nonprofit szervezet listáján az első és a második helyet a Samsung Galaxy S8+ és a “sima” S8 hozta el, amely a személyes tesztünk után egyáltalán nem lepett meg minket, hiszen jelenleg tényleg nem igazán létezik jobb mobil. A kettő között akkumulátor és kijelzőméret különbség található csak, az egyetlen hátulütőként ők is a hátsó oldali ujjlenyomat olvasót tudták csak felhozni.

samsung-galaxy-s8-and-galaxy-s8-launch-analie-cruz-21-1024x768

A Harmadik helyen szintén a galaktikus cég áll az előző modelljével, amely nem más, mint a Galaxy S7 Edge. Még most is sokan vásárolnak ilyen készüléket, nem sokkal “rosszabb”, mint az S8, vagy a nagyobb társa, viszont mivel megjelent az újabb verzió, ezért elérhetőbb árkategóriába is került.

hu-feature-galaxy-s7-edge-g935f-61148724

Negyedik helyezett már egy másik gyártó nevét dicséri, amely nem más mint az LG. Az LG G6 csúszott le a dobogóról, viszont ettől még nagyon is említésre méltó készülékről van szó. Amellett hogy teljesen vízálló, meglehetősen vékony kerettel jelent meg az okostelefon, ami manapság ugyebár egyre népszerűbb, ahogy a dobogó első 3 helyén is tapasztalhattuk.

elkepeszto-hogy-mit-kibir-az-lg-g6_1

Az ötödik helyen a már említett almás cég csak kullog a többiek után a nem éppen aktuális iPhone 7-es készülékével, de mindnyájan sejthetjük, hogy az új iPhone 8-as megjelenése után valószínűleg változni fog ez az aktuális sorrend és elképesztő népszerűségnek fog örvendeni az új zászlóshajó!

 

forrás: Consumer Reports

]]>
Megtalálták az eltűntnek hitt informatikusokat! http://www.technokrata.hu/egazdasag/2017/06/26/megtalaltak-az-eltuntnek-hitt-informatikusokat/ Mon, 26 Jun 2017 07:00:58 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=212503

A 2017. május 20-án megjelent KSH felmérés szerint a kivándorolni szándékozó magyarok 33%-a egyetemi végzettségű. Ennek eredményeként az amúgy is munkaerőhiánnyal küszködő IT szektor egyre nagyobb bajban van.

 

Ugyanakkor egy 15 éves magyar IT vállalkozás, az Abesse jó gyakorlata, mely a brit akkreditációs szervezet, az IIP által alapított Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Program díját is elnyerte idén, azt támasztja alá, hogy nem törvényszerű az elvándorlás és munkaerőhiány relációja – van mód a képzett munkaerő megtartására. A jó gyakorlatról film készült, megszólalnak az eltűntnek hitt informatikusok, akik a preferenciáikról vallanak.

A két kategóriában is díjazott Abesse mindennapjait bemutató kisfilmben jól nyomon követhetők azok a tényezők, melyek a munkahely választásánál meghatározóak az alkalmazottak (munkatársak) számára a havi munkabér összegén kívül: a motiváció fenntartása, a szakmai inspiráló közeg megléte, a képzések, a jó légkör és az egyéb juttatások a magyar munkavállalóknál is felértékelődni látszanak. Az Abesse példája rámutat arra, hogy az „érzésből vezetem a cégem” állapot tudatos átléptetése a szervezeti folyamatok rendszerszintű és tudatos szervezéséig hogyan képes a kis- és középvállalatok sikerességét megalapozni és a vállalat munkaerő-megtartó erejét hatékonyan növelni még az olyan fokozottan érintett szektorban is, mint az ICT.

„A magyar piacon, és főként a kis- és középvállalati szegmensben még igen kevesen építkeznek rendszerszerűen”

– mondta el Csóti Gábor az Investors in People (IIP) brit akkreditációs szervezet magyar képviseletének ügyvezetője.

„Már sok jó cégvezető érzi, hogy másra is szükség van, mint magas bérekre, de mindez még kevés cégnél része a normál működésnek – tette hozzá. Az Abesse esetében tisztán látszik, hogy a dinamikus fejlődés motorja a jól működtetett szervezet, mely egyértelmű versenyelőnyt jelent a cégnek.”

A fejlett piacokon a vállalatok rendszerben gondolkodnak a szervezet lehető leghatékonyabb működtetése érdekében. Ezt vagy önállóan alakítják ki, vagy az Investors in People-höz hasonló külső segítséghez fordulnak. Az IIP a vállalkozásokkal együtt dolgozva, azok meglévő folyamataiból kiindulva egy akkreditációs folyamaton vezeti végig őket. Ennek során átnézik a meglévő gyakorlataikat, majd fejlesztések egymást követő lépésein átvezetve őket, alkalmassá teszik arra a vállalkozást, hogy a mindennapokban is gyakorlattá tegye a stratégiai munkaerőszervezést, -megtartást és szervezet-építést.

„Az Investors in People nemzetközi akkreditációs rendszerének hazai különlegessége a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai díj. A folyamat valódi értéke a know-how, amit a vállalat megtanul, amíg a diagnózison és a fejlesztéseken keresztülmegy.”

– vallja Csurgai Csilla, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara ügyvezetője is, aki figyelemmel kíséri a Magyarországon díjazott vállalatok példáit.

„Az a magyar cég tud a mai piaci viszonyok között talpon maradni, aki használja az eszét és nem vár arra, míg az ajtó kinyílik, hanem ha kell, kimászik az ablakon, hogy felfedezze a világot”

Abesse frissen kinevezett vezérigazgatója, Németh Zoltán saját bevallása alapján is azért csatlakozott multinacionális vállalati pozíciójából az Abesse csapatához, mert látott fantáziát a tulajdonos, Rónai Balázs által felépített szervezetben.

„Ez egy rugalmas vállalat, ami úgy rollerezhet a nagyvállalatok között a piacon, mint a munkatársaink az irodában”

– tette hozzá a film, a munkaerő megtartás és az üzleti siker összefüggéseiről gondolkodva az ügyvezető.

A munkaerő-kivándorlás jelensége vitathatatlan, ahogy az is, hogy a jelenség egyre nagyobb mértéket ölt. Ezzel párhuzamosan az egyetemekről frissen kikerülő szakemberek és munkavállalók álláskeresői preferenciái és karriertervei is gyorsan és folyamatosan változnak. Fontos, hogy a kis-és középvállalkozások ezeket a folyamatokat szem előtt tartva lépkedjenek előre és találják meg azokat az eszközöket, amelyek az üzleti sikerek mellett az egyéni karrierív és a tehetség kibontakoztatásának támogatásában is főszerepet tudnak játszani.

]]>
Ez az a nyomtató, ami mindenképp kell az irodádba! http://www.technokrata.hu/kutyuk/smart-home/office-2/2017/06/26/ez-az-a-nyomtato-ami-mindenkepp-kell-az-irodadba/ Mon, 26 Jun 2017 06:30:08 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=212507

Az Epson új WorkForce Pro WF-C869RDTWF nyomtatójával a felhasználók akár 95 százalékkal több energiát takaríthatnak meg amellett, hogy a készülék 99 százalékkal kevesebb hulladékot termel. Így csökkenthető az állásidő, miközben akár 84 000 oldal is kinyomtatható a kellékanyagok cseréje nélkül.

 

Az időhiánnyal és a kellékanyagok kezelésével küzdő vállalkozások a „start-stop printing” rendszerrel akár 94 százalékkal csökkenthetik a beavatkozás miatti állásidőt az új WF-C869RDTWF modellel, hiszen az Epson nagy kapacitású RIPS (Replaceable Ink Pack System) technológiájának köszönhetően a tintát ritkán kell cserélni.

Az A3 méretű, színes, multifunkciós nyomtató (MFP) hozzájárul a vállalatok hatékonyságának növeléséhez. Az első oldal kinyomtatásának ideje rövid: a készülék akár háromszor gyorsabban képes nyomtatni, mint a konkurens termékek1, mivel nincs szükség felmelegedési időre. Az okostelefonokra emlékeztető, intuitív érintőképernyő és felhasználói felület miatt a kezelése már a kezdetektől fogva egyszerű.

Az új nyomtatót kifejezetten vállalatok számára tervezték, hiszen használatukkal csökkenthető az a távolság, amit a felhasználóknak az anyagok begyűjtéséhez meg kell tenniük.

workforce-pro-wf-c869rdtwf_1

Ennek a rendszernek kiemelkedő környezetvédelmi előnyei vannak, amelyek hozzásegítik a cégeket, hogy megfeleljenek a CSR-elvárásoknak. Ez a tintasugaras, nem hőtechnológiát alkalmazó multifunkciós nyomtató akár 95 százalékkal kevesebb energiát használ fel a versenytársak színes lézernyomtatóihoz képest. Ezeket a megtakarításokat az Epson az üzleti felhasználók számára kifejlesztett PrecisionCore nyomtatófej technológiájának köszönhetően biztosítja. Ez a megoldás az energiamegtakarítás mellett a gyorsasága, megbízhatósága és eredményessége miatt in népszerű, hiszen olyan minőséget kínál, ami a vállalkozások számára elengedhetetlen. A készülék a hulladék mennyiségének 99 százalékos csökkentésével, a kisebb szállítási és csomagolási ráfordításokkal a lézernyomtatókat és a fénymásolókat is maga mögé utasítja. A termék további előnye a sokféle papírra való nyomtatás lehetősége, hiszen a felhasználók akár újrahasznosított vagy fényes papírra, borítékra és címkére is nyomtathatnak.

workforce-pro-wf-c869rdtwf_2

A WF-C869RDTWF modellt kifejezetten az üzleti felhasználók számára tervezték, ezért olyan szoftvereket és eszközöket biztosít, amelyek kielégítik a különböző vállalati igényeket, legyen szó akár a szervezetek vezetőiről, adminisztrátorokról vagy az informatikai osztályról. Számos cég számára az adatvédelem egyre nagyobb probléma, amelyre az Email Print for Enterprise biztosít megoldást a többféle biztonságos nyomtatási opcióval. Az informatikai osztályoknak az Epson Device Admin, olyan lehetőséget nyújt, amellyel a készülékek alkalmassá válnak távoli konfigurálásra és távoli kezelésre, így a felhasználók sokkal hatékonyabban tudják beosztani az idejüket. A Document Capture Pro egy másik remek ingyenes szoftver, amely az ügyfeleknek többféle, hatékony szkennelési eszközt biztosít. Ezenkívül, az NFC és WiFi-DirectTM funkciók segítségével a felhasználók mobiltelefonról is rugalmasan és bárhonnan nyomtathatnak. Az Open Platform és az Epson további együttműködése a különböző szoftvergyártókkal olyan megoldásokat is kínál, mint például a PaperCut nyomtatáskezelő program.

Dobos Csaba, az Epson Magyarország üzleti termékekért felelős menedzsere elmondta:

„Az Epsonnál figyelembe vesszük a vállalatok különböző céljait, legyen szó a produktivitás növeléséről, a környezeti erőfeszítésekről, vagy a vállalkozás hatékony működtetéséről. Úgy terveztük meg a WF-C869RDTWF nyomtatót, hogy segítsen a vállalkozásoknak megoldást találni ezekre a problémákra, ezért a készülék 99 százalékkal kevesebb hulladéktermelést és 95 százalékos energia megtakarítást, valamint minimális állásidőt kínál. Így a felhasználók akár 84 000 oldalt is nyomtathatnak a kellékanyagok cseréje nélkül.”

Főbb jellemzők:

 • Ultra nagy tintakapacitás; 86 000 fekete-fehér és 84 000 színes oldal nyomtatása
 • Nyomtatás akár 34 lap/perc sebességgel fekete-fehérben és színesben (24 lap/perc ISO)
 • Automatikus kétoldalas nyomtatás
 • Maximális, 1831 lapos papírkapacitás (oldalak)
 • Az Epson Connect alkalmazása (mobilnyomtatási alkalmazások)
 • Gigabit Ethernet/Wi-Fi DirectTM /NFC
 • Szkennelés e-mailbe, FTP-re és hálózati mappába számítógép nélkül
 • PDL, beleértve a fejlett PCL 5 és 6 beállításokat (eltolás, üres oldal kihagyása, betűtípus) és PostScript 3
 • Webkonfiguráció
 • LDAP címjegyzék-támogatás
 • Közvetlen nyomtatás és szkennelés USB-ről
 • Fordított sorrendű nyomtatás készülékről – helyesen újrarendezi a régebbi készülékekről küldött nyomtatási feladatokat
 • PrecisionCore technológia
 • Kétoldalas automatikus dokumentumadagoló (ADF)
 • Kétoldalas szkennelés egy menetben, automata lapadagolóval
 • Egyszerűen használható színes érintőképernyő
 • ENERGY STAR-tanúsítvány

]]>
A Huawei jövendőmondói elárulták mi vár ránk 2025-ben! http://www.technokrata.hu/egazdasag/2017/06/26/a-huawei-jovendomondoi-elarultak-mi-var-rank-2025-ben/ Mon, 26 Jun 2017 06:00:33 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=212513

A Huawei szerint az elkövetkező időszakban hatalmas növekedés várható az Internet of Things (IoT, a „dolgok internete”) területén: nyolc év múlva már csaknem 100 milliárd IoT eszközt tudunk majd nyilvántartásban, és óránként 2 millió szenzor kerül majd telepítésre.

 

Az IHS piackutató cég előrejelzése szerint az IoT eszközök globális megrendelései 2020-ra meghaladják majd a 180 milliót, és piaci részesedésük 30 milliárd amerikai dollár körül lesz. Az ötödik generációs hálózatok hihetetlenül gyors piaci terjeszkedése a kapcsolódó üzletágak számára is kereskedelmi értéknövekedést okoz majd. A Huawei Technologies Hungary hagyományos, éves kamionos road showján vázolta fel az 5G-vel kapcsolatos új információkat.

„Az ötödik generációs mobilhálózatok kutatásfejlesztési, szabványosítási és kivitelezési folyamata kevesebb időt vesz igénybe, mint a 3G, 4G bevezetésekor”

– mondta Vörös Zsolt, a Huawei Technologies Hungary vezeték nélküli hálózatfejlesztési igazgatója. Amikor 5G-ről beszélünk, mindenki a vezeték nélküli hálózatokra gondol, de a hátteret biztosító, átvitel-technikai – s már vezetéken zajló – összeköttetést is fejleszteni kell. Ezek alkotnak majd egy komplett egész 5G rendszert. Míg a korábbi technológiák esetében főleg a beszállítók voltak érdekeltek az újabb és újabb generációs hálózatok kiépítésében, hogy berendezéseiket, fejlesztéseiket minél előbb értékesíteni tudják, addig az 5G terjedésénél a különféle társadalmi és gazdasági igényekre kifejlesztett architektúra lesz a domináns hajtóerő. Ezért fontos a hálózatszeletelés (network sliceing), amellyel ugyanis rugalmasan biztosítható a rendszerkapacitás az éppen szükséges felhasználói igényeknek megfelelően. Tehát nem előre kiosztott, dedikált, és így „pazarolt” erőforrásokkal kell a távközlési szolgáltatóknak gazdálkodni, hanem az adott pillanatban leginkább használt applikációk, funkciók szerint lesz beosztható az erőforrásuk.

vs-zsolt

Huawei X Labs: 5,5 óra mobilozás 2025-ben

Régen az eszközöket egy-egy technológiára dedikáltan fejlesztették, ma már ugyanazok az eszközök szolgálják ki valamennyi technológiát (SingleRan). Az 5G-vel megvalósul majd az, hogy a hálózati erőforrások – eszközök, berendezések – is rugalmasan csoportosíthatóak lesznek, a hálózatszeleteléshez hasonlóan.

A jövőbeni 5G hálózattal szemben jelenleg a következő műszaki elvárások vannak a piacon: magas adatátviteli sebesség (10 Gbit/sec), alacsony késleltetés (1 msec), egy négyzetkilométerenkénti 1 millió kapcsolat (M2M, hívás, stb.). A Huawei szerint azok a cégek, akik ezekkel a jellemzőkkel tervezik a fejlesztéseket, sikeres digitális átalakulást tudhatnak majd maguk mögött.

A Huawei olyan partnerekkel közösen, mint a Vodafone, a Bosch, a KUKA, a Docomo megalapította és működteti az X Labs nyílt platformot, amelynek célja, hogy minél pontosabban megállapítható legyen, hogy milyen előfizetői igények várhatóak a jövőben. A trendek azt mutatják, hogy míg 2010-ben például napi fél órát töltöttünk mindössze mobilozással, a távközlési multi vezette 5G-s előrejelzések szerint 2025-ben ez az idő 5,5 órára emelkedik majd. A többletidőt természetesen már nem a telefonálás tölti ki, hanem leginkább az alkalmazások használata (biztonsági kamerák figyelése, hűtőellenőrzés, parkolóhelyek keresése, stb.) Mivel az applikáció fejlesztés, felhasználói igények vonják majd magukkal a hálózatoldali fejlesztéseket, a Huawei X Labs négy fő területet jelölt ki, amelyek az 5G bevezetésekor elsődleges alkalmazások lesznek, s amelyre elkezdett megoldásokat gyártani a vállalat: a vezeték nélküli virtuális és kiterjesztett valóság használata (560 Mb/s általános sebesség, 10 Gb/s sebesség a szem retináján), az összekapcsolt drónhálózat (1000 méteres magasságban max. 50 msec késleltetés), az önvezető autók és okos közlekedés, illetve a vezeték nélküli robotika, az automatizálás (orvostudomány, gyártás szektorai).

 

Önvezető autók – nulla késleltetési idő

Sándor Dénes, a Huawei Technologies Hungary vezető mérnöke elmondta, hogy az önvezető járműveket már nem autóként, hanem programozott robotokként kell elképzelni. Biztonságos működésükhöz az 5G hálózatoknak négyzetméterenként 10 Mb/s-os hálózati adatátvitelt kell majd produkálniuk, késleltetés nélkül, 500 kilométeres hatótávolságig.

„A közelmúltban Huawei is csatlakozott a Digitális Jólét Program Titkársága által indított hazai 5G Koalícióhoz, amely nem csupán az új generációs hálózat minél korábbi magyarországi bevezetéséről, hanem az egyedülálló zalaegerszegi önvezető járművek tesztpályájának mielőbbi megvalósításáról is szól.”

– mondta el Sándor Dénes –

snes

IoT (dolgok internete): 180 milliárd okoseszköz 3 év múlva

Seth Wang, a Huawei Technologies Hungary fogyasztói üzletágának magyarországi igazgatója elmondta, hogy az Internet of Things (IoT) ágazatban hatalmas növekedés várható az elkövetkező öt évben. A Huawei szerint 2025-re már közel 100 milliárd IoT eszközt tartunk majd számon, és óránként 2 millió szenzor kerül majd telepítésre. Seth Wang elmondta, hogy ez a hihetetlenül gyors piaci terjeszkedés a kapcsolódó üzletágak számára is kereskedelmi értéknövekedést okoz majd.

Azonban a piaci fragmentáció és az ipari szabványok hiánya miatt az IoT penetrációja igen lassan haladt eddig. A Huawei szerint az IoT ágazatban egy benchmark modell kialakítására és univerzális szabványok létrehozására kellene összpontosítani ahhoz, hogy az átjárhatóság problémáját meg lehessen oldani. A vállalat álláspontja szerint ez az egyetlen módja annak, hogy lendületet adjunk az IoT piacnak.

A Huawei szerint az okosotthonok és az okosautók azok a területek, amelyekben a felhasználók a leginkább keresik majd az IoT eszközöket, ezért a vállalat ezt a stratégiai lehetőséget kihasználva dolgozik a fejlesztéseken.

 

A PC, tablet és viselhető okoseszköz ágazatok jövője: lehetőségek és trendek

Ahogy a mobilkommunikáció, a képalkotási technológiák és a mesterséges Intelligencia (AI) integrációja egyre inkább előtérbe kerül, a felhasználó-központú intelligens élet hamarosan valósággá válhat. Ez új lehetőségeket és kihívásokat hoz majd a PC és az egyéb mobil eszközök ágazatába is.

A Huawei szerint a számítógép iparágban három növekedési terület jelent meg nemrégiben: a könnyen hordozható és könnyűsúlyú modellek, az innovatív 2-az-1-ben gépek, valamint a rendkívül magas teljesítményű laptopok, amiket leginkább számítógépes játékokhoz használnak. A vállalat szerint további növekedés várható abban a hibrid kategóriában, ami a laptop és a tablet összeolvasztása.

A vállalat a tablet piacról is megosztotta jövőképét: bár jelenleg ezeknél az eszközöknél durva hanyatlás figyelhető meg a piacon, a niche piaci szegmensek azok, amelyek továbbra is lehetőséget kínálnak a növekedésre. Ilyen például a szórakoztatás: a Huawei szerint a mobil processzorok teljesítményének folyamatos fejlődése és a szórakoztató tartalmak iránti kereslet növekedése miatt a táblagép piac újjászületése várható.

Az okoseszközök területén jelenleg három akadályt kell leküzdeni: egyrészt azt, hogy csupán kevés olyan, már meglévő eszköz van, ami teljesen magától is képes digitális kapcsolódást biztosítani, többségüknek egy okostelefonra is szüksége van ahhoz, hogy minden funkciójuk használható legyen. A másik probléma jelenleg a hamar lemerülő akkumulátorok, valamint a vonzó tartalom hiánya is gondot okoz. A gyártóknak ezért olyan változtatásokat kell végezniük, amik segítségével az okoseszközök megfelelnek majd a fogyasztói keresletnek. Az egészséges életmód és a fitnesz ipar területén nemrégiben történt fellendülésnek köszönhetően az okoseszközök iránti kereslet stabilan emelkedik, így várhatóan az ilyen jellegű alkalmazások terén éleződik majd ki a verseny a gyártók között.

seth-wang

Szupertelefonok

A fogyasztói üzletág igazgató a vállalat által a jövő intelligens telefonjainak tartott készülékeiről, a szupertelefonokról is ismertette a Huawei jövőképét. Ezek az eszközök vadonatúj információkezelést valósítanak majd meg – ezáltal okosabbá és egyszerűbbé teszik számunkra az életet.

„A szupertelefon nem csupán egy módja annak, hogy az internetre kapcsolódjunk, sokkal több annál. A sokféle IoT szenzorral ellátott mesterséges intelligencia technológiák kombinációja lehetővé teszi majd a kütyük számára, hogy észleljék és megértsék környezetüket. A felhő erejét kihasználva a szupertelefonok tulajdonképpen önmaguktól gondolkodnak és cselekednek majd. A Huawei Fogyasztói Trendkutató Intézete szerint a szupertelefon magát a készüléket, az internet kapcsolatot, a felhőt és az őt működtető chipet használja majd fel ahhoz, hogy lemásolja, sorrendben: az emberi test, a beszédnyelv, az agy és a szív működését. A Huawei jelenleg mind a négy technológia területén folytat kutatásokat, hogy megvalósíthassa a szupertelefont.”

– mondta el Seth Wang.

]]>
Ipar 5.0 – Az emberi érintés visszatér http://www.technokrata.hu/egazdasag/2017/06/22/ipar-5-0-az-emberi-erintes-visszater/ Thu, 22 Jun 2017 11:33:41 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=212498

Az ipari gyártás egyik legtöbbet emlegetett technológiai trendje az úgynevezett negyedik ipari forradalom, vagyis az „Ipar 4.0”. Ezen irányzat magába foglalja az információs technológia és az automatizálás integrációjának köszönhetően megváltozott gyártási folyamatokat. E trend a humán erőforrástól egyre inkább a gépek világa felé tereli a gyártási folyamatokat.

A kollaboratív robotok eladásában piacvezető szerepet betöltő Universal Robots azonban egy további trend mellett tette le voksát, és azt vallja, hogy a növekvő egyedi piaci igények maximális kielégítése érdekében az emberi kreativitás és jelenlét újragondolása szükséges. Az „Ipar 5.0” trend kulcsa tehát az ember és robot közti hatékony együttműködésben rejlik, kihasználva mindkét fél azon adottságait, amelyekben a legjobbak. Míg a robotok kiválóak a tömegszerű, standard termékek gyártási folyamataiban való részvételben, addig az emberek kitűnően végeznek kognitív, illetve olyan feladatokat, amelyekhez kézügyesség vagy képzelőerő szükséges. Akár arra használjuk a robotokat, hogy mélytengeri merüléssel régészeti leleteket hozzunk a felszínre, vagy nukleáris hulladékok mozgatására programozzuk be őket, rugalmasak és megbízhatóak, és mint az ember avatárjai, olyan helyekre juthatunk el velük, amelyek a múltban elképzelhetetlen lettek volna.

UR3 - lillebror fra Universal Robots

Nem kell azonban ilyen messze mennünk ahhoz, ha a robotok hétköznapi felhasználási lehetőségeit szeretnénk feltérképezni. A vállalat által gyártott UR3, UR5 és UR10 típusú robotok gyakorlatilag bármilyen automatizálható feladatra beprogramozhatóak, és bármely iparágban alkalmazhatóak. A kobotok jelen vannak például az autó-, az élelmiszer-, vagy épp a gyógyszeriparban, felhasználási lehetőségek tárháza folyamatosan növekszik. A Universal Robots robotjainak további, jelentős előnye, hogy beprogramozásuk gyerekjáték, működtetésük rövid időn belül elsajátítható. A vállalat ehhez például különféle oktató modulok rendelkezésre bocsátásával segítséget is nyújt.

A dán gyártó folyamatos kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének köszönhetően újabb és újabb területeket fedez fel a kollaboratív robotok (kobotok) fejlesztését és új termékek kialakítását illetően, amely új utakat nyit meg az automatizálás világában. Ahogy a trendek is sejtetik, robbanásszerű növekedés várható e területeken a következő években.

]]>
Zsarolóvírusok: Nem vagyunk biztonságban http://www.technokrata.hu/egazdasag/2017/06/21/zsarolovirusok-nem-vagyunk-biztonsagban/ Wed, 21 Jun 2017 10:21:34 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=212494

Nyugodtan állíthatjuk, hogy ma már egyszerű, hétköznapi dolgokról is – például közlekedésről, internetezésről, energiaellátásról, választásokról, vagy akár csak valamilyen sporteseményről – szinte képtelenség úgy beszélni, hogy valamilyen formában ne kerüljön elő a biztonság témája. Lehet, hogy csak informatikai szempontok alapján, mint a mobileszközeink védelme, a felhőben tárolt adataink biztonsága, vagy a zsarolóvírusok elleni harc, de az is lehet, hogy fizikai értelemben, mint egyes kritikus infrastruktúrák, vagy Európa határainak védelme. Ráadásul manapság egyre több összefüggés mutatkozik a virtuális és valós világ között: az internetről indított támadások immár egyre jelentősebb károkat tudnak okozni a különféle ellátó rendszerek, szolgáltatások, cégek működésében. A biztonság aktuális, komplex és fontostényezővé vált, éppen ezért választotta központi témájául a múlt héten megrendezett VII. Infoparlament is (az idén hetedik alkalommal megrendezett esemény lehetőséget biztosított arra, hogy a kormányzati szereplők, a civil- és akadémiai szféra, valamint a digitális transzformációt generáló, illetve abban érintett szervezetek együtt járják körül a biztonság témáját, ajánlásokat, megoldásokat fogalmazzanak meg a téma kapcsán).

A digitális korban is az ember a legnagyobb veszélyforrás

Május közepén került sor minden idők legnagyobb zsarolóvírus támadására: a WannaCry 150 országban több mint 230 ezer számítógépet fertőzött meg. A vírus közölte a pórul járt felhasználókkal, hogy titkosította a gépen található adatokat, és csak egy adott határidőn belül megfizetett pénzdíj ellenében szolgáltatja vissza a fájlokat.

A támadásnak többek között olyan nagy és kritikus szolgáltatásokat nyújtó szervezetek is áldozatul estek, minek következtében fennakadások keletkeztek az egészségügyben, telekommunikációban, közlekedésben, áruszállításban és gyártásban is.

Pedig a WannaCry a Windows egy olyan biztonsági rését használta ki, aminek a befoltozására a Microsoft már a támadás kezdete előtt egy hónappal hibajavítást adott ki. Aki ezt nem telepítette, illetve nem állította be a frissítések automatikus telepítését, nem alkalmazott megfelelő vírusvédelmet, vagy akár régi, már nem támogatott Windows verziót használt, az tárt karokkal várta a zsarolóvírust.

Ebből is látszik, hogy az informatikai rendszerek leggyengébb láncszeme maga az ember. Az ilyen támadásokat csak úgy tudjuk kivédeni, ha akár egyszerű felhasználóként, akár kritikus szolgáltatásokért felelős cégek, szervezetek felelős vezetőiként sokkal tudatosabban, felkészültebben állunk hozzá a biztonsági kérdésekhez. Ehhez pedig ismeretekre, edukációra, adott esetben segítségnyújtásra vagy éppen szankciókra van szükség.

Ahogy az infokommunikációs technológiák a mindennapjaink részévé váltak, úgy módosult a személyek, cégek, szervezetek ellen elkövethető támadások jellege is, amelyekre fel kell készülnünk. Míg a fiatalok esetében a szülők és az oktatók felelőssége, hogy felhívják a figyelmet a közösségi média, a felelőtlenül megosztott információk veszélyeire, a munkahelyeken pedig a cég illetékes vezetőinek kell a mai kor kihívásainak megfelelő szabályokat alkalmazniuk. Ugyanakkor megeshet, hogy ehhez nekik is segítségre van szükségük.

Készüljünk-e terrorcselekményre és hogyan?

Az Európában az utóbbi időben elkövetett terrorcselekmények láttán joggal merül fel minden eseményszervezőben a kérdés, hogy egy kiemelt rendezvény esetén – legyen szó például sportrendezvényről, vagy koncertről – milyen rendkívüli eseményeket, körülményeket kell számba venni, mint lehetséges legrosszabb forgatókönyvet. Azaz vajon mekkora és milyen erőforrást, technikát kell bevetni a résztvevők védelme érdekében?

Ebben az évszázadban eddig 13 terrorcselekmény történt Európában, közülük a legtöbb (3-3) Angliában és Franciaországban. Míg a támadók eleinte gyakran közlekedési eszközöket (buszt, vonatot, metrót) támadtak, 2015 novemberében egy sporteseményt szemeltek ki, és a Stade de France stadionnál három bombát robbantottak. Ezt követően számos egyéb tömegrendezvényen, szórakozóhelyen történtek hasonló jellegű támadások Európában. Ilyen volt a nizzai teherautós terrorcselekmény Franciaország nemzeti ünnepén, a berlini támadás a karácsonyi vásáron, a manchesteri robbantás Ariana Grande koncertjén, illetve a legutóbbi londoni támadás, ahol egy szórakozónegyed volt a célpont.

Ráadásul a digitális technológia ezen a téren is jelen van: egyrészt az elkövetők is könnyebben szervezkedhetnek a segítségével, másrészt a technológia lehetőséget is teremt a korábbiaknál hatékonyabb megelőzésre, vagy szükség esetén a cselekvésre.

Ezért biztos, hogy a XXI. században másképp kell készülni egy tömegrendezvényre, mint eddig: megváltozott a szervezők, a résztvevők, az állam, a média felelőssége és szerepe is.

Kulcskérdés a kritikus infrastruktúra védelme

A már említett, kiélezett biztonsági kihívások szükségessé teszik a társadalom számára fontos kritikus infrastruktúrák védelmét is, mint például víz, villany, gáz, illetve távközlési hálózatok. És itt egyaránt gondolnunk kell a hagyományos értelemben vett fizikai védelemre, de az említett hálózatokinformációtechnológiai rendszereire is.

A KasperskyLab kutatása szerint 2016 közepén a célzott támadások 17%-a irányult ipari számítógépek ellen, de az év végére ez az érték már 24% volt. Az elkövetők leginkább az internet, cserélhető adathordozók, illetve email mellékletek segítségével igyekeztek kárt okozni.

A veszély nagyon is valós. 2015-ben kibertámadás okozott áramszünetet Ukrajnában: sokak szerint ez volt az első eset, amikor hackerek sikerrel támadták meg egy ország kritikus infrastruktúráját. Ehhez a Black Energy elnevezésű vírus egy módosított változatát használták, amivel 2014-ben már amerikai szolgáltatók ellen is nagyméretű, célzott támadást kíséreltek meg. 2010-ben iráni ipari létesítmények elleni zajlott akciósorozat a Stuxnet féreg bevetésével.

Magyarországon hosszas előkészítő munkát követően a Parlament a 2012. évi CLXVI. törvényben szabályozta az infrastruktúravédelmi követelményeket. Magyarország Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiája pedig a 1139/2013. (III. 21.) számú kormányhatározattal került elfogadásra, amely akibertérből érkező fenyegetésekkel kapcsolatban célkitűzéseket, alapelveket fogalmazott meg, és a védekezés megvalósítása érdekében intézkedéseket tett.

A nemzetbiztonság gazdasági oldala

A hazai nemzetbiztonsági iparág volumenéről csak becslések vannak, mivel ezek a beruházások legtöbb esetben nem nyilvánosak. De a nemzetbiztonság nemcsak titkos tevékenységekből áll, hiszen a megfelelő biztonság kérdésköre ma már minden informatikai megoldásnál kritikus tényező.

Amikor egy kormány szavatolni akarja saját országának biztonságát, és ebben nem kíván kizárólag külföldi szereplőkre támaszkodni, akkor konkrét feladattá válik a megfelelő hazai beszállítói réteg fejlesztése – ami a diszruptív innovációk és a technológia exponenciális fejlődésének korában komoly kihívást jelent. Ezért kiemelten fontos foglalkozni a kritikus kormányzati alkalmazások biztonságával, a szoftverexport kérdéskörével, a negyedik ipari forradalom által teremtett lehetőségekkel, valamint mindezek kutatás-fejlesztési alapjaival.

A tavaly elfogadott, az innovatív iparfejlesztés irányainak meghatározásáról szóló Irinyi terv külön alfejezetet szentel a védelmi iparnak, mint kiemelten fejlesztendő területnek. A hazai védelmi ipar – amely közvetlen hatással van a nemzetbiztonságra is – átfogó fejlesztését a megnövekedett és várhatóan hosszú távon fennálló biztonságpolitikai kockázatok különösen indokolttá teszik, mivel így a legkritikusabb területeken csökkenthető a külföldi beszállítóktól való függőség, és növelhető az ellátás biztonsága.

]]>
Hadd mutassam be az új kollégád: a robotot! http://www.technokrata.hu/egazdasag/2017/06/19/hadd-mutassam-be-az-uj-kollegad-a-robotot/ Mon, 19 Jun 2017 14:41:25 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=212490

Képzeljük el a gyártó cégek munkavállalóinak mindennapjait, ahogy megérkeznek és elfoglalják helyüket a gyártási folyamatban. Akár egy jól működő gépezet, úgy végzik feladataikat, ugyanazokat a mozdulatokat napról napra, újra és újra. De miért késztetnénk az alkalmazottakat e minden kreativitást mellőző feladatra, amikor hatalmas emberi potenciált szabadíthatunk fel a robotok segítségével?

A robotokkal kapcsolatos tudásban még van potenciál

A kobotok – amely szó a “kollaboratív” és “robot” szavak ötvözete – egyre több iparágban nyernek teret. Az előrehaladás azonban meglepően lassú ütemben történik, és miközben várunk, jelentős lehetőségek maradnak kihasználatlanul. Sokan még mindig nem élnek a technológiai potenciállal, és vegyes érzelmekkel tekintenek az együttműködő robotok felé. Ennek egyik oka abban kereshető, hogy a kobotok elődjét, a robotot évtizedeken keresztül egy önálló életre kelt rémálomként mutatták be a sci-fi filmek. Tudatosan vagy sem, emberi tulajdonságokkal ruháztuk fel tehát őket, amely ijesztő és lenyűgöző is egyben.

De a robotok nem tudatos lények, hanem olyan gépek, amilyennek kialakítjuk őket, és olyan feladatokat látnak el, amire beprogramozzuk őket. A robot tehát egy eszköz ahhoz, hogy egy könnyebb, és – bár furcsán hangzik – kevésbé gépies világot hozzunk létre. Az ipari robotok gyakran méretes gépek, amelyeknek az adott gyártósorra való beüzemelésével a programozók és gépészek órákat, napokat töltenek el. A robot kistestvére, a kobot is azért jött létre, hogy ismétlődő, unalmas munkát végezzen el 100%-os pontossággal, őket azonban teljesen más típusú feladatok elvégzésére tervezték, mint amilyenekkel nagyobb testvéreik foglalkoznak. Olyanokra, amelyeket az emberekkel együtt végezhetnek.

Egy érzékeny segítő kéz

„Biztonsági okokból a tradicionális ipari robotok nem dolgozhatnak az emberek közvetlen közelében, rácsok, biztonsági korlátok választják el őket egymástól. Ezzel szemben a kobotokat úgy tervezték, hogy az emberi munkatárssal együttműködve, egy extra kézként funkcionáljanak.” – mondta Slavoj Musilek, a piacevezető kobot gyártó vállalat, a Universal Robots közép-kelet-európai igazgatója.  A beépített szoftvernek köszönhetően a „hagyományos” robot azonnal leáll, ha valamivel, vagy valakivel érintkezésbe lép.

A Scandinavian Tobacco Group dán dohánygyár alkalmazásában jelenleg is áll egy együttműködő robot, amely az emberek közvetlen közelében dolgozik, doboztetőket adogatva a csomagolóműhelyben. Az új kobotnak köszönhetően az alkalmazottaknak nem kell fáradságos és repetitív mozdulatokat végezniük, valamint a gép felváltott egy-két olyan munkatársat is, akiknek ezt a munkát eddig kézzel kellett elvégezniük. Ők most a gyár egy másik részén dolgoznak. Mivel helyhiány miatt biztonsági kerítést igénylő robotot nem tudtak volna egyből telepíteni, így a kollaboratív robot alkalmazása mellett döntöttek. A kobot az üzembe helyezés megkönnyítése mellett a telepítési költségeket is jelentősen csökkentette.

Sok szempontból egy kobot olyan, mint egy új kolléga. Egy munkatárs, aki szó nélkül bevállal olyan feladatokat, ami a legtöbb embernek unalmas, vagy fizikailag megerőltető lenne. Az ő főnöke pedig a dolgozó, aki meghatározza, hogy a kobot milyen módon kapcsolódjon be a munkába és milyen munkát végezzen, legyen az tojások pakolása, lyukak fúrása, dobozolás, stb. A nekik adható feladatok tárháza szinte végtelen, ugyanis a kobotokat rendkívül könnyű programozni, akár egy tablet segítségével is.

A felszabadult emberi potenciál értékteremtésre fordítható

Amíg a kobot monoton és repetitív munkát végez, a dolgozó a felszabadult idejét és energiáját olyan probléma megoldási készséget igénylő feladatokkal töltheti, amikhez kreativitás szükséges. A gyárban eltöltött évek alatt a munkavállaló mérhetetlen tudást és tapasztalatot szerez, erre a robotok viszont nem képesek, csak az emberek.

A Universal Robots szerint az ipari értékteremtés jövője a robotok és emberek közötti együttműködésben keresendő. A kobot képes nálunk jobban kihasználni az emberi potenciált, ám ennél sokkal többről van szó: a kobotok segítségével a robotok és emberek közötti kapcsolat egyszerűbbé és megfizethetőbbé teszi az alternatív megoldásokkal való kísérletezést. Vagyis elmondható, hogy a kobotok a kreativitáson és innováción keresztüli értékteremtés eszközei.

]]>
A Telenor Csoport globális kampányt indított az internetes zaklatás ellen http://www.technokrata.hu/egazdasag/dotkom/2017/06/18/a-telenor-csoport-globalis-kampanyt-inditott-az-internetes-zaklatas-ellen/ Sun, 18 Jun 2017 09:43:44 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=212485

A kezdeményezés célja, hogy 2020-ra a 13 országban, ahol a Telenor működik, legalább 4 millió gyermek megfelelő minőségű és mélységű biztonságos internetezési ismereteket szerezzen.

 

A Telenor különböző leányvállalatainál évek óta zajlanak különböző, a helyi környezethez jól illeszkedő, a biztonságos internetezést és az online zaklatás megfékezését célzó programok. A helyi sikerekre építve a Telenor Csoport 2016 óta támogatja az internetes zaklatás megfékezésének világnapját, illetve egyéb internetes biztonsági kezdeményezéseket is indított. Tavaly a #useheart hashtag 259 millió megjelenést generálva[1] hívta fel az internetes közösség figyelmét az online biztonság és az internetes zaklatás témájára.

2017-ben a Telenor Csoport a programot továbbfejlesztve idén a „Légy kiberhős!” akcióval jelentkezik, amely a digitális zaklatás megfékezésére hívja fel a figyelmet. Az akció központi elemét egy profilképszerkesztő felület jelenti, ahol minden szimpatizáns digitális szuperhőssé alakulhat közösségi profilképén. Emellett a Telenor Csoport hivatalos Facebook-oldalán látványos vizuális tartalmakon keresztül ad tippeket az internetes zaklatás kezelésére.

Az idei kezdeményezés a Telenor tavaly indított „Be Smart, Use Heart” programja keretében zajlik, és a különféle helyi programok – például Magyarországon a Hipersuli biztonságos net oktatási anyagának, vagy a Telenor által is terjesztett UNICEF Help App alkalmazásának – sikereire épít. A program információval és eszközökkel látja el a gyermekeket és a szülőket a digitális megfélemlítés elleni fellépéshez, a biztonságos internethasználathoz és a mobileszközök biztonságának fenntartásához.

Az internetes zaklatásra azért is érdemes nagyobb figyelmet fordítani, mert a legújabb vizsgálatok szerint egyre jelentősebb a probléma, és akiket személyesen is zaklatnak, azokat az interneten is kipécézik a támadók. A Cyberbullying Research Center 2016-os felmérésében az internetes zaklatásról beszámoló diákok 64%-a nyilatkozott úgy, hogy a probléma rontotta tanulási képességét és biztonságérzetét az iskolában. A kutatást megelőző 30 napban internetes megfélemlítést elszenvedő diákok 83%-át pedig az iskolában is zaklatták a közelmúltban.

„A kezdeményezés célja, hogy felhívjuk az világháló használóinak figyelmét az internetes zaklatásra, és arra, hogyan lehet fellépni ellene”

nyilatkozta Zainab Hussain Siddiqui, a Telenor Csoport társadalmi szerepvállalásért felelős igazgatója. „Ez összhangban áll azzal a szélesebb körű törekvésünkkel, hogy 2020-ig több programmal támogassuk az ENSZ 10. fenntartható fejlődési célkitűzésének megvalósulását. Az online biztonság terén vállaltuk, hogy 4 millió gyermeket közvetlenül készítünk fel arra, hogy magabiztosan és felelősen használják az internetet. Ennél lényegesen nagyobb számú gyermeket és szülőt szeretnénk elérni közvetve a biztonságos internetezésben segítő tartalmaink terjesztésével.”

Bárki csatlakozhat a zaklatás elleni kampányhoz

 • A „Légy kiberhős!” programhoz nem csak a Telenor munkatársai, hanem bárki csatlakozhat, a vállalat által készített grafikát ugyanis nagyon könnyű beilleszteni a facebookos vagy twitteres profilképre ezen az oldalon keresztül:www.twibbon.com/support/stop-cyberbullying-day
 • Az internetes zaklatás megfékezésével és a „Légy kiberhős” kampánnyal kapcsolatos bejegyzéseket érdemes ellátni a #useheart és a #stopcyberbullyingday címkékkel, hogy a bejegyzések a globálisan zajló online párbeszéd részei lehessenek.

A Telenor Magyarország évek óta intenzíven támogatja az internetes zaklatás elleni harcot: digitális oktatási programja, a Hipersuli részeként TudatosNet címmel gyerekek, szülők és tanárok számára egyaránt ingyenesen elérhető online oktatóanyagot tett elérhetővé. Emellett a vállalat Magyarországon megállapodást kötött az UNICEF Magyar Bizottsággal. A kooperáció részeként a Telenor kiemelt csatornáin elérhetővé tette és folyamatosan népszerűsíti az UNICEF HelpAPP nevű ingyenes alkalmazását, amellyel bajba jutott gyermekek kereshetnek megoldást problémáikra. Ezen felül a Telenor támogatásával indulhatott el a gyermekjogi ismereteket terjesztő UNICEF Ébresztő-Óra programsorozat is, amely már több mint 13800 gyermeket ért el előadásaival.

Ugyancsak a Telenor támogatásával indult el az év elején a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Yelon.hu című edukációs oldala, amelyen a fiatalokat érintő szexuális témák mellett az internetes zaklatással, szextinggel foglalkozó cikkek is megjelennek. Az oldalon és az azonos nevű okostelefonos applikációban működő anonim chatszolgáltatáson a fiatalok névtelenül tehetik fel kérdéseiket, és személyre szabott válaszokat kapnak a Yelon képzett szakembereitől.

]]>
Új okostermekkel szerelték fel a jászfényszarui általános iskolát http://www.technokrata.hu/egazdasag/digitalis_oktatas/2017/06/18/uj-okostermekkel-szereltek-fel-a-jaszfenyszarui-altalanos-iskolat/ Sun, 18 Jun 2017 09:24:14 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=212479

Az első Samsung SMART School a jászsági településről indult évekkel ezelőtt, most pedig a helyi általános iskola is mintegy 80 tablettel és két okostáblával felszerelt tantermekkel bővült.

img_2014_lr

Az új találmányok, az új technológiai fejlesztések esetében mindig az a döntő kérdés, hogyan fogadja őket a társadalom, be tudnak-e épülni a helyi közösségek életébe. Az okostantermek kapcsán örömmel jelenthetjük: kiállták az idő próbáját. Az elmúlt három évben megszerették a diákok és a tanárok, és az oktatás szerves részévé váltak. Sőt, bátran kijelenhetjük, a jászfényszarui oktatók és tanulók élen jártak Magyarországon a digitális oktatás meghonosításában”

mondta az ünnepélyes átadón dr. Facskó István, a Samsung elnöki tanácsadója.

„A IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában átadott két SMART terem, valamint a Rimóczi-kastély épületében korábban kialakított Digitális Központ a Samsung Electronics Magyar Zrt. és az Önkormányzat együttműködéséből jött létre”

– mondta el Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármestere.

“A SMART tantermekben a diákok olyan magas színvonalú digitális tudást szerezhetnek meg, amely jelentősen hozzá fog járulni Jászfényszaru részvételéhez a Smart City programban.“

Jászfényszarun nem ismeretlen a SMART School model, hiszen az okoseszközökkel felszerelt tanteremmel itt találkozhatott elsőként tanár és diák 2014 januárjában. Ekkor indult útjára az azóta töretlen népszerűségnek örvendő projekt, melyből mára több mint 30 tanterem található országszerte. A jászfényszarui Rimóczi-kastély épületében kezdődtek eleinte az órák, felnőttképzéssel kiegészítve. Mostanra az oktatás szerves részévé vált digitális tanórák beköltöznek a helyi általános iskola tantermeibe, míg az eredeti helyszín a jövőben is a korszerű felnőttképzésnek ad otthont.

img_2054_lr

A Samsung SMART School nem csak az eszközöket jelenti, hanem az azokon futó applikációk használatát, valamint egy, a digitális oktatást, óratervezést és számonkérést is menedzselni tudó szoftvert, melynek használatát egy államilag frissen akkreditált pedagógus továbbképzés alkalmával –

„A Samsung SMART eszközök alkalmazása a tanítás-tanulás folyamatában”

címmel, kreditpontokért sajátíthatnak el a tanárok.

Az elmúlt három évben több mint 30 okostantermet szerelt fel a Samsung Magyarországon, egy mobil digitális tanterem pedig a MOBIDIK program keretében járta az országot 2017 első felében.

Jászfényszarun működik a Samsung televíziógyára, amely a rendszerváltással egyidőben, 1990-ben kezdte meg a termelést. A közel 2500 embert foglalkoztató üzem a dél-koreai vállalat legnagyobb európai gyára.

]]>
Megérkezett hazánkba a Honor 8 Pro! http://www.technokrata.hu/kutyuk/smartphone/2017/06/18/megerkezett-hazankba-a-honor-8-pro/ Sun, 18 Jun 2017 09:14:33 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=212474

A Honor legújabb telefonja 5,7 colos Quad HD kijelzővel, dual kamerával, 4K videófelvétellel és az eddigi leghosszabb akkumulátoridővel száll versenybe a felső kategóriában a vásárlók kegyeiért 189 990 Ft-os javasolt bruttó fogyasztói áron. A készülék kék és arany színben érhető el mától az Extreme Digital, Emag, Firstphone, Media Markt,  Notebook.hu és Speedshop üzleteiben, valamint webáruházaiban.

 honor-duke-id-photos_blue_11_8001

A Honor 8 Pro Quad HD kijelzője 2560×1440 pixel felbontású, 2.5 D görbületű, amely kiváló minőségű 4K-s videók megjelenítésére is képes. A telefon hátoldalán programozható ujjlenyomat-olvasó és kétszer 12 MP-es dual kamera kapott helyet. Az előlapon egy 8 MP-es kamerával rögzíthetünk lenyűgöző szelfiket.

A két SIM kártya befogadására is képes okostelefon 64 GB-os belső tárhellyel rendelkezik, amely microSD kártyával 128 GB-ig bővíthető. A 4000 mAh teljesítményű akkumulátor Smartpower 5.0-val kiegészítve normál használat mellett akár két napot is bír egyetlen töltéssel.

A Honor 8 Pro a legújabb Andorid 7.0 operációs rendszerrel és EMUI 5.1 kezelőfelülettel érkezik.

]]>
8 androidos funkció, amiről valószínűleg fogalmad sincs! http://www.technokrata.hu/app/2017/06/16/8-androidos-funkcio-amirol-valoszinuleg-fogalmad-sincs/ Fri, 16 Jun 2017 09:00:28 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=212471

Összeszedtünk 8 apróságot, ami szebbé teheti a hétköznapjainkat, ha androidos telefonunk néha okoz 1-2 bosszúságot. Lesznek köztük olyanok amik egyértelműbbek a másiknál, de megpróbáltunk olyanokat is összeszedni, amit még mi sem ismertünk ezelőtt!

 1. Hogyan takarékoskodjunk az akkumulátorral?
  • A válasz egyszerű: Ne használjunk izgő-mozgó menő hátteret, sőt, még csak olyat se, ami színes! Egy sima fekete háttérrel sokkal tovább fog életben maradni a telefonunk, hiszen az automatikus pixel-háttérvilágítás ilyenkor megszűnik, legalábbis a legtöbb készüléken
 2. Szövegfelolvasás
  • Ha nem látunk olyan jól, vagy esetleg épp olyan körülmények között vagyunk, hogy nincs lehetőségünk sokáig olvasgatni, simán felolvastathatjuk amit csak szeretnénk, a kisegítő lehetőségeknél ezt be is állíthatjuk!
 3. Hogyan találhatjuk meg elveszett telefonunkat?
  • Szerencsére gond nélkül! A beállítások/biztonság/eszköz menüpont alatt megtalálhatjuk azt az opciót, hogy távolról behatárolhatjuk a telefonunk helyzetét, illetve akár blokkolhatjuk is azt!
 4. Létezik ám ‘vendég mód’
  • Akár a laptopunkon, itt is kreálhatunk több felhasználót és mint rendszergazda beállíthatjuk, miket engedélyezünk a másik számára, hogy ne férhessen hozzá személyes adatainkhoz.
 5. Nagyítás
  • Nem csak apró betűs részekre nagyíthatunk rá, a kisegítő lehetőségnél a gyengébben látók beállíthatják azt is, hogy egy érintéssel lehessen nagyítani, akármi is történjen a képernyőn.
 6. Hotspotot bármikor csinálhatunk
  • Lehet ez talán a legegyértelműbb mindenkinek, de azért érdemes megemlíteni, hogy mobilinternetünket bármikor megoszthatjuk, hogy rá tudjanak mások is csatlakozni, illetve akár mi is egy másik készülékkel.
 7. Irányítsuk telefonunkat fejmozdulatokkal
  • Csak annyit kell tennünk, hogy feltelepítjük az EVA Facial Mouse appot és már bólogathatunk is minden irányba, ezzel könnyen vezérelve mobilunkat, ha épp tele mindkét kezünk.
 8. Végül a rejtett játék
  • Beállítások/A telefonról – Az ‘android verziót’ ha szaporán ütögetjük, előjön az épp adott verziószámhoz tartozó titkos játék, ami általában nagyon egyszerűnek tűnik de Flappy Bird nehézségű mind!

Reméljük ezzel a pár aprósággal tudtunk segíteni, illetve kicsit megkönnyítettük az Android felhasználók életét!

]]>