technokrata http://www.technokrata.hu technológia és e-gazdaság Fri, 15 Feb 2019 09:00:22 +0000 hu-HU hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.1 A képlet egyszerű: Rakjuk össze a LEGO-t és rakjunk rá egy lapát AR-t http://www.technokrata.hu/app/2019/02/15/a-keplet-egyszeru-rakjuk-ossze-a-lego-t-es-rakjunk-ra-egy-lapat-ar-t/ Fri, 15 Feb 2019 09:00:22 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=222900

A mai napon a LEGO Csoport bemutatta az új, kiterjesztett valósággal erősítő játékcsaládját, a LEGO® HIDDEN SIDE ™-ot, ahol a gyerekeknek szellemről szellemre haladva kell visszaváltoztatniuk a kísértetjárta világot normálissá.

lego_hiddenside_pr_schoola

Ez az egyetlen, napjainkban elérhető játék, amely teljes mértékben és zökkenőmentesen ötvözi a kiterjesztett valóságot (AR) a fizikai építéssel, felfedve az interaktív játék rejtett világát. A 7 éves és annál idősebb gyermekek számára fejlesztett LEGO HIDDEN SIDE-ot a  február 16. és 19. között megrendezésre kerülő Amerikai Nemzetközi Játékkiállítás keretében láthatják először a vásárlók és a média képviselői.

A LEGO HIDDEN SIDE nyolc „kísértetjárta” építőszettet kínál, amelyek tele vannak bámulatos funkciókkal és titkos meglepetésekkel. Ezek már önmagukban is biztosítják azt az építési élményt és szórakoztató szerepjátékot, amely minden tematikus LEGO játékra jellemző. A termékcsaláddal együtt kifejlesztett egyedi AR alkalmazás segítségével a modellek életre kelnek, felfedve az interaktív rejtélyek és a megoldandó kihívások rejtett világát. Kombinálva a két világ még vonzóbbá és szórakoztatóbbá válik.

„Évekig tartó kísérletezéseink, amelyek során a technológia és a fizikai játék kapcsolódási lehetőségeit vizsgáltuk, azt tanították nekünk, hogy a gyerekek izgalmas játékélményeket várnak, amelyek zökkenőmentes átjárást biztosítanak  a fizikai és a digitális világ között – ez az, amit kiterjesztett játéknak nevezünk”

– mondta Tom Donaldson, a LEGO Csoport Kreatív Játék Laboratóriumának alelnöke.

„Alapvetően a  kézzelfogható építésre összpontosítunk, de az AR lehetőséget kínál arra, hogy a fizikai LEGO játékélményt új akció- és készségfejlesztő elemekkel egészítsük ki. Szakítunk az AR elsődleges játékformáival, hogy új típusú játékot hozzunk létre, ahol valójában a fizikai valóság befolyásolja az AR világot, nem pedig fordítva.”

lego_hiddenside_pr_sociala

Valódi LEGO építőélmény

A LEGO HIDDEN SIDE építőkészletek mindazt nyújtják, amit a gyerekek szeretnek és elvárnak a LEGO-tól – az építés kihívása, egy részletes, különböző funkciókkal rendelkező modell, és minifigura karakterek a történet által létrehozott univerzumban. Mindegyik készlet felépíthető úgy,  ahogyan az adott dolgot – például iskolaépületet, buszt vagy temetőt – a mindennapokban láthatjuk, de emellett átalakíthatók saját maguk kísértetjárta változatává is.

Az igazán kiterjesztett játék

Az alkalmazás lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy a két karakter –  Jack vagy Parker – valamelyikének saját szemszögéből fedezzék fel szülővárosukat, Newbury-t, mobiltelefonjaik segítségével pedig megnézhetik és megoldhatják a felszín alatt megbújó paranormális rejtélyeket. A játék arra buzdítja a gyerekeket, hogy tartsák telefonjaikat a LEGO modellek elé és lépjenek kapcsolatba a különböző elemekkel, vagy a „megszállott pontokkal”, amelyek kiszabadítják a virtuális szellemeket, akiket a gyerekeknek el kell kapniuk ahhoz, hogy megállítsák a kisértetjárást az AR játékban.

A különböző forgatókönyvek olyan dinamikus játékot tesznek lehetővé, amelyek megkövetelik, hogy a gyerekek kezeiket egyszerre két különböző világban tartsák, így tudnak előrehaladni a játékban.

Donaldson hozzátette: „A LEGO HIDDEN SIDE-ot úgy terveztük, hogy a LEGO modellek átalakítása megváltoztassa az AR élményt, valamint az AR tapasztalat is segítsen új dolgokat felfedezni a fizikai modellekkel kapcsolatban. Ezáltal egy olyan kölcsönösen magával ragadó játékélmény érhető el két világban is, amely még sosem volt tapasztalható.”

lego_hiddenside_pr_socialb

Emellett az alkalmazás több rövid digitális játékot is tartalmaz, amelyekkel a gyerekek a készletektől függetlenül is játszhatnak.

A LEGO HIDDEN SIDE bevezetése a vállalat történetében az első alkalom, amikor az egyik termékcsaládot szolgáltatásként mutatják be. A bemutatás után az alkalmazás tovább bővül majd új szellemekkel, új kihívásokkal és a játékmenetek véletlenszerű variálásával, így a gyerekek számára minden játék új élményt jelent majd.

Donaldson megjegyezte:

„A mobiljátékok legjobb elemei közül válogattunk, hogy az élmény, amit nyújtunk, friss maradhasson, és a gyerekeket arra buzdítsuk, hogy időnként visszatérjenek a LEGO készleteikhez és megnézzék, mi változott. A LEGO építés és az AR technológia átgondolt integrációjával egy igazán innovatív játékélményt tudunk kínálni, ahol a folyamatosan változó játékon keresztül új tapasztalatokkal gazdagodhatnak.”

A LEGO HIDDEN SIDE 2019 nyarától lesz elérhető világszerte. A LEGO HIDDEN SIDE alkalmazás ingyenesen letölthető lesz majd az App Store-ból és a Google Play-ből.

További információért  látogassanak el a www.lego.com/hidden-side oldalra.

]]>
Tovább terjeszkedik a Huawei Magyarországon http://www.technokrata.hu/egazdasag/2019/02/15/tovabb-terjeszkedik-a-huawei-magyarorszagon/ Fri, 15 Feb 2019 08:00:30 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=222895

Tavaly a Huawei Technologies Hungary összesített – nem auditált – árbevétele Magyarországon megközelítette a 80 milliárd forintot. A vállalat idén is növekedésre számít, és tovább fejleszti Kínán kívüli legnagyobb, tíz éve alapított magyarországi gyártó- és logisztikai központját.

Itt már az Ipar 4.0 koncepciónak megfelelően a legkorszerűbb felhős technológiával tesztelik és ellenőrzik a gyártott hálózati távközlési és infokommunikációs eszközöket.

“A Huawei Technologies Hungary 2005-ben alakult, jelenleg több mint 2000 embernek biztosít megélhetést.  A Huawei volt az első kínai cég, amellyel 2013-ban stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a magyar kormány”

mondta Wu Biqiang, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója. Wu hozzátette, hogy a vállalat eddig 1,2 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon, megbízható adózói státuszú, az elmúlt öt évben közel 60 milliárd forinttal járult hozzá az ország költségvetéséhez.

Hazai terjeszkedés

A Huawei Technologies Hungary távközlési és vállalati üzletága infokommunikációs eszközeinek és megoldásainak, valamint a fogyasztói üzletágon keresztül forgalomba kerülő okoseszközeinek köszönhetően a magyarok közel 80 százaléka használja a vállalat valamilyen termékét kommunikációra, internetezésre. A cég 2017-ben elindította európai távközlési szolgáltatók felhő szolgáltatásait segítő, úgynevezett „Europe Operations and Maintenance Centre”-ét is Magyarországon. 2018 decemberétől a Huawei új termékcsoportot vezetett be a hazai piacon, így az okoskészülékek és hálózati eszközök mellett már személyi számítógépeket is forgalmaznak. A Huawei most közzétett tavalyi eredményei szerint a vállalat magyarországi árbevétele több mint 40 százalékos növekedést mutat az előző évihez képest. Míg 2017-ben a vállalat bevétele 57 milliárd forint volt, addig 2018-ban megközelítette a 80 milliárd forintot az előzetes, nem auditált adatok alapján.

 “Változatlanul hiszünk ügyfeleink racionális és józan gondolkodásában, a további nyitott és kiegyensúlyozott magyar üzleti környezetben és a töretlen növekedésben”

– foglalta össze Wu Biqiang a vállalat hazai és globális kilátásait.  A magyar leánycég igazgatója hozzátette, úgy vélik, hogy az anyavállalat megbízhatósága körül kialakult, bizonyítékok és tények nélküli vádak teljes mértékben megalapozatlanok és idővel kipukkannak. Wu reagált Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter tegnapi magyarországi látogatására, amelyen az amerikai fődiplomata lobbizott a kínai-magyar kapcsolatok erősödése, s ezen belül a Huawei Technologies hazai térnyerése ellen.

“A többi országot, kormányzatot, döntéshozókat és piaci szereplőket is arra biztatjuk, hogy maradjanak objektívek, nyitottak, ne hozzanak megalapozatlan és korai döntéseket az 5G és más fejlesztéseiket illetően. A kiberbiztonság közös ügy, egy piacvezető szállítónak egy ország technológiai fejlesztéséből, csupán feltételezések alapján való kizárása mind a tudományos, mind a gazdasági fejlődést visszaveti.”

Élen járnak a magyarországi 5G-fejlesztésben

A Huawei Technologies, a világ egyik vezető infokommunikációs és távközlési beszállítója, Kína legnagyobb magánvállalata 170 országban van jelen, az egyik legtöbb szabadalmat benyújtó globális cég a távközlési innovációk területén. A vállalat árbevételének – iparági szinten kimagaslónak tekinthető – 11-13 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre. Ezeknek a befektetéseknek köszönhető, hogy a Huawei a következő generációs mobilhálózatok – és eszközök – úgynevezett 5G-fejlesztésében és kiépítésében vezető szerepet tölt be – hangsúlyozta a vezérigazgató. Wu kiemelte, hogy a cég tavaly mind a Magyar Telekommal, mind a Vodafone-nal sikeres, következő generációs, 5G-s hálózati próbákat hajtott végre. A vállalatnak Magyarországon jelenleg már több, bekapcsolt 5G-bázisállomása is funkcionál.

A legújabb technológiákkal a felhasználók szolgálatában

A vállalat az Ipar 4.0 koncepciójának megfelelően tovább fejleszti az éppen tíz éve létesített gyártó- és logisztikai központját, a Huawei Európai Ellátó Központot (Huawei Europe Supply Center, ESC), amelynek logisztikai részlegét Orbán Viktor miniszterelnök adta át 2013-ban. A több mint 40 országot – ideértve Európa valamennyi országát – Huawei termékekkel ellátó ESC a Kínán kívüli legnagyobb ilyen központjuk a világon, amely 2018-tól a maximális automatizáció és robotika felé halad. A központ több komplex tevékenységet bonyolít: gyártást, logisztikát, visszárukezelést és javítást.

Az itt előállított végtermékek – hálózati távközlési eszközök, IT termékek, stb. (az okostelefonok kivételével) – ellenőrzése, tesztelése egy teljes mértékben felhő-alapú rendszerben zajlik, és megkezdődött az átállás a következő generációs mobilhálózati termékek gyártására is.

A Huawei emellett további új, a felhasználói élményt középpontba helyező üzleteket is nyit Magyarországon, a vállalat első ilyen boltja február 16-án nyílik meg a Shopmark bevásárlóközpontban. Mindezek mellett a vállalat idén májusban tovább folytatja Magyarországon a hazai infokommunikációs mérnökhallgatóinak szóló kínai, technológiai tanulmányút programját, a „Seeds for the future”-t, illetve online edukációs programot indít a mesterséges intelligencia (MI) technológiájával kapcsolatban.

A vállalat helyi társadalmi felelősségvállalása a mérnökképzésen kívül kiterjed a kiemelkedő sportokra – kézilabda, kosárlabda és vízilabda –, ám fontos a cég számára a környezettudatos magatartás is. Az átlagos energiafelhasználási hatékonyság a Huawei termékeikben évről évre 23 százalékkal nő, míg a széndioxid-kibocsátás 20,6 százalékkal csökken (eladási egységenként). A vállalat az idei évben célul tűzte ki, hogy a felhasználók minél szélesebb rétegeihez eljuthassanak a legkorszerűbb okostelefonos technológiák: a Huawei nagy sikerrel futó Facing Emotions kampánya keretében mesterséges intelligencia alapú készülékeivel nyújt segítséget a látássérült embereknek.

]]>
A PayPal P2P szolgáltatásával mostantól ingyenesen küldhet pénzt barátainak és családtagjainak http://www.technokrata.hu/egazdasag/2019/02/15/a-paypal-p2p-szolgaltatasaval-mostantol-ingyenesen-kuldhet-penzt-baratainak-es-csaladtagjainak/ Fri, 15 Feb 2019 07:00:56 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=222890

A PayPal-számlával rendelkező magyar felhasználók díjmentesen küldhetnek forintot Magyarországon belül, továbbá eurót és svéd koronát az Európai Gazdasági Térség országaiba, amennyiben ehhez nem szükséges pénznemek váltása.

Az új funkció lehetővé teszi, hogy bármilyen banki adat megadása nélkül, csupán a címzett e-mail címének megadásával intézhessük egymás közt pénzügyeinket.

A PayPal 25 európai országban, köztük Magyarországon is bevezeti díjmentes P2P[1]  szolgáltatását, amely elsősorban a családi és baráti körben fennálló kis összegű tartozások rendezésére kínál megoldást. Az új szolgáltatás segítségével díjmentesen küldhetünk, fogadhatunk, és kérhetünk pénzösszegeket a már magyar nyelven is rendelkezésre álló PayPal weboldalon, és PayPal mobilapplikációval. A szolgáltatás díjmentes függetlenül attól, hogy a PayPal-számlához rendelt bankszámla, bankkártya, vagy a PayPal egyenleg szolgál a tranzakció fedezetéül. 

A PayPal megbízásából a Censuswide piackutató által készített nemzetközi kutatás szerint a magyarok évente átlagosan 9000-15000 Ft között hiteleznek baráti és a családi körben, átlagosan 3000 Ft-tal tartoznak egymásnak, és a vissza nem fizetett összegek akár a 300 ezer forintot is elérhetik. A tanulmány azt is megállapítja, hogy a magyarok megközelítőleg 15%-ának nehézséget okoz begyűjteni a barátoktól és a családtagoktól egy közös ajándék megvásárlására, egy csoportos nyaralás lefoglalására, vagy egy rendezvényre szóló belépőjegyek megvásárlására megelőlegezett összeget. A fő okok, amelyek miatt az adósok nem fizetik vissza a tartozásukat, hogy a távolság miatt ritkán találkoznak a hitelezővel, nincs náluk elég készpénz, nincs a közelben ATM, vagy egyszerűen csak elfelejtik visszafizetni az adott összeget.

A minden magyar PayPal felhasználó számára elérhető szolgáltatás kiküszöböli azokat a jutalékokat, amelyeket akkor kell fizetni, amikor hagyományos bankok segítségével utalunk külföldre, továbbá lehetővé teszi, hogy a felhasználók a banki adatok megadása nélkül – csak a címzett e-mail címe szükséges – eszközöljenek kifizetéseket (ha az egyik fél még nem rendelkezik PayPal-számlával, akkor bármikor, ingyenesen létrehozhat egyet). Miután a fizetés megtörtént, a fogadó fél értesítést kap, és a pénz azonnal hozzáférhetővé válik PayPal-számláján. A PayPal mobilalkalmazás segítségével a felhasználók akár útközben is megtekinthetik egyenlegüket, értesítéseiket, és kezdeményezhetnek pénzküldést.

Az új megoldás jól illeszkedik a PayPal személyes fizetési szolgáltatásainak kínálatába, amelyet a vállalat 1999-es alapítása óta azzal a céllal fejlesztenek, hogy a felhasználók mindennapi életét megkönnyítsék. Azóta a PayPal élen jár az ágazatban, jelenleg számos fizetési megoldást kínál a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak egyaránt. A személyközi pénzküldés (P2P) mennyisége a PayPal rendszerében 2018-ban 49%-kal nőtt, és jelenleg 139 milliárd dollárt tesz ki.

]]>
Magyarországon is elérhetők a YouTube Slágerlisták http://www.technokrata.hu/egazdasag/dotkom/2019/02/14/magyarorszagon-is-elerhetok-a-youtube-slagerlistak/ Thu, 14 Feb 2019 07:52:35 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=222886

A listák segítségével a YouTube betekintést nyújt a hazai és globális zenei tartalomfogyasztási szokásokba, valamint rávilágít a platformban rejlő zeneipari lehetőségekre.

Világszerte több mint 1,9 milliárd felhasználójával, a Youtube az egyik legdinamikusabban növekvő, legsokszínűbb platform a zenei tartalmakat feltölteni és fogyasztani vágyók számára.

“A most már itthon is elérhető YouTube Slágerlisták a magyar felhasználók szokásait tükrözik függetlenül a feliratkozók számától vagy az értékesítési adatoktól, ezért rendkívül gyorsan megmutatják, kik és mik a legújabb kedvencek. Nagyon örülünk, hogy a “magyar rajongók hangja” hallatszik ezeken a listákon, és ezzel sikerült a YouTube-ot még inkább a hazai igényeket tükröző platformá alakítani.”

– mondta Kovács Péter, a YouTube hazai felelőse.

Listák

Négy különböző YouTube slágerlista indul ma, melyek a felhasználók tartózkodási helye szerint országonként és globálisan egyaránt elérhetők. A listák hetente frissülnek, kivéve a “Felkapott” slágerlistát, amely naponta többször is frissítésre kerül.

 • A „Legnépszerűbb zeneszámok slágerlista kiemeli, hogy hány megtekintést ért el egy zeneszám a YouTube-on. A megtekintésszámot a rendszer az adott zeneszám összes hivatalos verziója által elért megtekintésszámot összesítve számítja ki (beleértve a hivatalos zenei videót, a hivatalos zeneszámot tartalmazó, felhasználók által készített videókat, valamint a dalszövegvideókat). Ez a lista reflektál a legjobban arra, hogy a felhasználók milyen zenei tartalmakat fogyasztanak és az egyes előadók hogyan használják a platformot, hogy megosszák zenéjüket.
 • A “Legnépszerűbb előadók slágerlistája a hét legnagyobb hatású előadóit gyűjti össze. Az előadók kiemelése az összes megjelent lemezük által elért teljes megtekintésszám alapján történik – beleértve a hivatalos zenei videókat, a hivatalos zeneszámot tartalmazó, felhasználók által készített videókat, a hivatalos élő előadásokat, a remixeket, a dalszövegvideókat, az albumon megjelent zeneszámokat, valamint az együttműködéseket.
 • A Legnépszerűbb zenei videók” slágerlistája a zenei videók nyújtotta élményt ismeri el a YouTube-on, és kiemeli a platformon legnézettebb hivatalos zenei videókat.
 • A “Felkapott” videók slágerlistája eltérően a többitől, napi szinten többször is frissül, hiszen célja kiemelni a felhasználók által legkedveltebb és legnézettebb új zenéket, így azonnali pillanatképet ad arról, hogy mi mozgatja meg a felhasználókat.

További részletek a YouTube Charts listáinak számítási metodikájáról.

]]>
Mi lehet az összefüggés a klímaváltozásban és az adatbiztonságban? http://www.technokrata.hu/egazdasag/e-kornyezetvedelem/2019/02/14/mi-lehet-az-osszefugges-a-klimavaltozasban-es-az-adatbiztonsagban/ Thu, 14 Feb 2019 07:40:31 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=222882

Ez igaz úgy a klímaváltozásra, mint az adatbiztonságra, mivel mindkét területen nap mint nap egyre égetőbb problémák merülnek fel. A Micro Focus szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a szervezeteknek ideje felülvizsgálniuk és modernizálniuk az információvédelmi rendszereiket, mielőtt súlyos katasztrófák történnek.

2018 sem volt mentes az adatszivárgási incidensektől, olyan nagy nevek is megjelentek az áldozatok között, mint például a Facebook, a Google, a Marriott, a British Airways vagy éppen a Quora. Ennek ellenére nem érzékelhető az informatikai iparágban, hogy a szervezetek tömegesen keresnének azonnali, hatékony megoldást az érzékeny információk betonbiztos védelmére. Ezért amikor az IT-biztonsági szakértők az adatbiztonság fontosságáról beszélnek, az arra hasonlít, mint amikor a tudósok megpróbálják felhívni a figyelmet a globális felmelegedés okozta problémákra, illetve arra ösztönzik az érintetteket, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket a klímaváltozás megfékezésére, még mielőtt késő lenne.

Meleg helyzet mindenhol

Valamelyest már változóban van a felfogás az információk védelméről. Egyre több szervezetnél belátják, hogy nem az a kérdés, hogy feltörhetik-e a rendszereiket, hanem az, hogy mindez mikor fog megtörténni. Egyes kiberbiztonsági szakértők szerint azonban már ennél is rosszabb a helyzet, és nagy valószínűséggel minden vállalatot érint valamilyen adatszivárgási probléma, csak akadnak, akik még házon belül sem tudnak róla.

Az adatszivárgásoknak számos különféle oka lehet, ahogyan az extrém éghajlati körülményeknek is. Lehetséges, hogy sokan már kicsit közönyössé is váltak ezekkel a jelenségekkel kapcsolatban, hiszen mindkét területen hétről hétre érkeznek a hírek a legújabb esetekről. A fenyegetések azonban valósak, és komoly következményekkel járhatnak a bolygóra, a kormányzatokra vagy éppen a szervezetekre nézve. De még nem késő megtenni a szükséges lépéseket, legyen szó akár a globális felemelegedésről, akár az ügyfelek érzékeny adatainak védelméről.

Kötelezően ajánlott, de megéri?

A legtöbb nagy szervezetre érvényes valamilyen szabályozás, amely előírja, hogy óvniuk kell az általuk kezelt személyes adatokat. Ezek a szabályozások azonban sok esetben nem tartalmaznak konkrét specifikációkat és technológiákat, amelyeket kötelező érvénnyel használni kell az információk védelmére. A GDPR szerint például az adatokat kezelő és feldolgozó szervezetek a kockázat mértékének megfelelő szintű adatbiztonságot kötelesek garantálni, és ennek során figyelembe kell venni több különféle tényezőt, a tudomány és a technológia aktuális állásától és a megvalósítás költségeitől kezdve a különböző kockázatokon át egészen az adatkezelés jellegéig, hatóköréig, körülményeiig és céljaiig.

Előfordul, hogy a szervezetek az ilyen megfogalmazásokat szabadabban értelmezik, és nem tesznek kellően szigorú lépéseket az adatszivárgások megelőzésére. Sok esetben ugyanis attól tartanak, hogy egy új és bonyolultabb megoldás túlságosan sokba kerülne, és megzavarná az üzletmenetet. A Micro Focus szakértői szerint azonban érdemes figyelembe venni, hogy a preventív lépések rövid távon ugyan nagyobb befektetést igényelnek, hosszabb távon viszont még súlyosabb költségekkel és negatív következménnyel járhat, ha nem tesznek semmit, vagy nem használnak elég hatékony adatvédelmi rendszereket.

A feszültségek levezetésére: Voltage

Érdemes tehát fontolóra venni olyan átfogó biztonsági megoldások bevezetését, mint például a Voltage termékcsalád. A portfólióban megtalálható szoftverek segítségével a szervezetek egyszerűen gondoskodhatnak a felhőben és a helyszínen tárolt levelek, fájlok és egyéb érzékeny adatok védelméről.

A csomag eszközei számos hasznos funkciót kínálnak. Többek között lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szervezetek álnevesítsék az információkat. Ez a metódus a GDPR szerint is alkalmas arra, hogy csökkentse az adatbiztonsági kockázatokat. A különleges Hyper Format-Preserving Encryption (FPE) technológia segítségével pedig olyan módon titkosíthatják az adatokat, hogy azok formátuma megmarad. Például egy 16 karakterből álló bankkártyaszám a titkosítás után is ugyanúgy számsorként kezelhető az adatbázisban, a valós adatok azonban nem lesznek hozzáférhetők. Ennek köszönhetően a vállalatok akár a titkosított információkat is képesek felhasználni bizonyos üzleti folyamataikhoz, elemzések és statisztikák készítéséhez.

]]>
Hódít az Instagram az újságírók körében http://www.technokrata.hu/app/2019/02/14/hodit-az-instagram-az-ujsagirok-koreben/ Thu, 14 Feb 2019 07:32:19 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=222874

A Facebook-felhasználók arányának növekedése is folytatódott, mostanra gyakorlatilag szinte mindannyian naponta felkeresik az oldalt. Csökkent viszont a blogok népszerűsége, az újságírók blogolási kedve a 2010. évi szint alá, 23%-ra esett vissza, és már csak harmaduk olvas napi rendszerességgel ilyen típusú tartalmakat.

mediaindex_2019_4_szamokkal

Immár harmadszor vizsgálta az újságírók közösségimédia-használatát a Trendlabor Médiaindex felmérést készítő FLOW PR. A négyévente elvégzett kutatások egyaránt vizsgálják az egyes csatornák ismertségét, használatuk rendszerességét, illetve a közösségi média megítélésének alakulását. Az eredmények összehasonlításából kiderül, hogy míg 2014-ig a Facebook munkacélú használata terjedt a leggyorsabban a sajtó munkatársai körében, addig az elmúlt négy évet már az Instagram térhódítása jellemezte.

A különböző közösségi felületeket jól ismerők, illetve rendszeresen használók aránya egyaránt az Instagram esetén nőtt a legdinamikusabban: a korábbi 25%-kal szemben jelenleg már az újságírók közel kétharmada nyilatkozott úgy, hogy tisztában van a fotómegosztó funkcióival, működésével. Ennél is látványosabban, négyszeresére nőtt azok száma 2014 óta, akik hetente több alkalommal instagramoznak, így mostanra a médiában dolgozó szakemberek közel fele a csatorna rendszeres felhasználójává vált. Ennek hatása az olyan sajtómegjelenések esetén is megfigyelhető, amelyek elsődleges forrásául az Instagramon közzétett posztok vagy story-k szolgáltak. Ilyen anyagokkal az online híroldalak mellett már a legnagyobb elérésű televíziós esti híradásokban is egyre gyakrabban találkozhatunk.

Az újságírók eszköztára a Facebook után egy újabb közösségi oldallal, az Instagrammal bővült. A fotómegosztó felhasználóinak száma látványosan nőtt a sajtó munkatársai körében az elmúlt négy év során, és várakozásaink szerint ez a trend a következő időszakban is folytatódni fog

– mondta el a felmérés eredményei kapcsán Sajti Botond, a FLOW PR cégvezető partnere.

mediaindex_2019_4_szamokkal

Folytatódott a Facebook-ot naponta felkereső újságírók arányának növekedése, ami a korábbi 87%-hoz képest mára meghaladta a 95%-ot. A Facebook és a Youtube ismertsége, illetve a regisztrált felhasználók száma érdemben nem változott, mivel mindkét érték már 2014-ben elérte lehetséges maximumát. Növekedésnek indult a LinkedIn-t rendszeresen felkeresők száma, de még mindig csak a sajtó munkatársainak mindössze ötöde lép be erre a felületre legalább hetente néhány alkalommal.

Fordulat állt be a blogok iránti újságírói érdeklődés alakulásában, a 2010 és 2014 közötti jelentős növekedést az elmúlt négy évben visszaesés követte. Feléről harmadára csökkent a blogokat naponta olvasók aránya, a válaszadók ötöde pedig már egyáltalán nem olvas ilyen tartalmakat. Míg 2014-ben az újságírók harmada írt egy vagy akár több blogot, mostanra ez alig 23%-ukról mondható el, ami a 2010. évi szintet is alulmúlja. Nincs változás ugyanakkor a kommentelés terén: a megkérdezettek négyötöde továbbra is csak ritkán vagy egyáltalán nem ír hozzászólásokat a blogposztokhoz.

mediaindex_2019_4_szamokkal

Továbbra is kifejezetten aktívak az újságírók a különböző tartalmak megosztásában: tízből kilencen osztanak meg linkeket, képeket, videókat és dokumentumokat ismerőseikkel a közösségi felületeken vagy emailben.

A klasszikus média és a közösségi média viszonyának megítélése nem változott számottevő mértékben 2014-hez képest: továbbra is minden második újságíró úgy látja, hogy a közösségi és a hagyományos média szerepe egyaránt fontos a tömegtájékoztatásban.

trendlabor_mediaindex_2019_hu

A Trendlabor Médiaindex felmérésről

A FLOW PR harmadik alkalommal elvégzett kutatásának célja annak vizsgálata, hogyan használják az újságírók a közösségi médiát a munkájuk során és szabadidejükben. Az első felmérés 2010-ben, a második 2014-ben készült. Az adatfelvételt 2018. október 2. és 29. között végeztük el, online kérdőív segítségével. A felmérés elkészítéséhez a közéleti, gazdasági, bulvár és életmód médiumok, valamint a tematikus média (ingatlan, egészségügy, IT stb.) szélesebb kört elérő szerkesztőségeiből közel 200 újságíró járult hozzá válaszaival.

]]>
Magyar egyetemisták fejleszthetik a jövő okos városait http://www.technokrata.hu/egazdasag/startup/2019/02/13/magyar-egyetemistak-fejleszthetik-a-jovo-okos-varosait/ Wed, 13 Feb 2019 08:00:44 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=222867

A T-Systems és a Mathias Corvinus Collegium Smart City Challenge elnevezésű ötletversenyére 2019. február 23-ig várják a szervezők 3 fős hazai egyetemi csapatok nevezését a shared economy, a smart tömegközlekedés és az okos irodaházak témakörökben.

A verseny során a T-Systems szakértői mentorálják a csapatokat, a döntőben pedig a Design Terminál szakembereivel közösen véleményezik a legjobb ötleteket. A döntő 2019. március 23-án a T-Systems Telekommal közös székházában lesz, ahol egy valós város problémájára adnak okos megoldásokat az egyetemisták. A versenyben győztes csapat a T-Systems elismeréseként részt vehet novemberben a barcelonai Smart City Expo World Congress-en. A T-Systems és a Mathias Corvinus Collegium közös ötletversenyére jelentkezni a verseny weboldalán lehet.

Az okosváros megoldások olyan fejlesztések, amelyek élhetőbbé, komfortosabbá és gazdaságosabbá teszik a városok életét. 2018-ban jellemzően a közlekedésfejlesztés, a közvilágítás és a térfigyelő rendszerek voltak a legnépszerűbb okosváros beruházások, hamarosan azonban olyan komplex rendszerek megvalósítása lesz kiemelt cél, mint például az integrált közlekedésirányítási rendszerek, az energiahatékonyság vagy a környezetvédelem szempontjait is érvényesítő fejlesztések.

A piac óriási: az IDC piackutató cég előrejelzései szerint 2022-re az okosvárosokra fordított összeg világszinten eléri a 158 milliárd dollárt. Habár a technológia már rendelkezésre áll, az eredeti és új ötletek, az innovatív alkalmazások iránti igény egyre nagyobb. Éppen ezért egy-egy igazán eredeti ötletre alapuló megoldás könnyen talál utat a világpiacra. Eddig számos hazai városban indult már kezdeményezés smart city megoldások tervezésére és megvalósítására.

A T-Systems Magyarország az innovációs partneri szerep mellett megbízható infrastruktúrát és komoly szakmai fejlesztési környezetet biztosít az okosváros megoldásokhoz. Mindezeket támogatja a Deutsche Telekom (DT) által Budapesten létrehozott European Smart Solutions Center, mely hazánkból koordinálja a DT európai régiót érintő okosváros projektjeit. Olyan projektek megoldásait, mint például a lengyel kisváros Kazimierz Dolny „felokosítása”, amelyet az ország legfejlettebb okosvárosává kívánnak tenni vagy a düsseldorfi repülőtér mellett épült, a repülőgépek üzemanyagellátásban kulcsszerepet játszó híd, ami a rendkívüli terhelés miatt a betonba épített szenzorok segítségével időben küld jelzést, ha felújításra szorul.

]]>
Felhőben a jövő: 10 trend, amely meghatározza 2019-et felhő ügyileg http://www.technokrata.hu/egazdasag/dotkom/2019/02/13/felhoben-a-jovo-10-trend-amely-meghatarozza-2019-et-felho-ugyileg/ Wed, 13 Feb 2019 07:00:26 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=222863

2019-ben a vállalatok már nemcsak kísérletezgetnek az új technológiákkal, hanem a gyakorlatban, többféle területen alkalmazzák is azokat az új üzleti lehetőségek kiaknázásában, vagy a még kifinomultabb alkalmazások fejlesztésének területén.

Az Oracle előrejelzése szerint 2025-re a felhőszolgáltatók és az általuk támogatott vállalatok is egyre inkább kihasználják majd a második generációs felhőmodellek nyújtotta technológiai újdonságokat: a magasabb fokú biztonságot, a jobb árfekvést, illetve a mélyautomatizálási képességeket.

Napjainkra a felhőtechnológia elterjedése szinte minden iparágra jelentős hatást gyakorolt. Ezek a felhőképességek határozzák meg a vállalati technológiai normákat, az állandóan elérhető és rendelkezésre álló alkalmazások futtatásától a korlátlan infrastruktúra-skálázhatóságig. 2019-ben fontos ponthoz érkeztünk: a vállalatok már gyorsabban adaptálják a legújabb technológiákat, mint a fogyasztók – ideértve a mesterséges intelligenciát (AI), a blokkláncokat, a digitális asszisztenseket, a konténertechnológiát, a szerver nélküli megoldásokat és az IoT eszközöket.

Az Oracle előrejelzése szerint a felhő adaptálásának elterjedésével 2025-re a vállalatoknak teljes körű felhő stratégiára lesz szükségük, és jövőbe mutató, új megközelítéssel kell megtervezniük a felhő-alapú IT környezetre való átállásukat.

 • A második generációs felhőszolgáltatók teljes adatközpont cserét tesznek lehetővé

A felhő használatának számtalan módja van, de végül minden út a teljes felhőbe költözés irányába mutat. Az adatközpontok teljes lecserélése viszont csak akkor lehetséges, ha a felhőmegoldások legalább olyan szintű megbízhatóságot és teljesítményt biztosítanak, mint a házon belül telepített technológiák.

Az első generációs felhőmodellek többsége leginkább az alapvető képességekre és az azonnali igényekre koncentrált – kis költségigényű, általános célú szerverek (commodity server), adattárolók, hálózat, megosztott bérlés –, amivel nagy sikert arattak a piacon, az alacsony kockázatú munkafolyamatok esetében. A második generációs felhők azonban már sokkal összetettebb munkaterhelést és üzemkritikus rendszereket is elbírnak. Nagyobb garanciát adnak a biztonságra, a folytonos működésre, a szabályozásra és a kedvezőbb árra. Emellett olyan innovációknak is teret engednek, mint az autonóm adatbázis, az AI, a gépi tanulás (ML), a blokkláncok, az IoT vagy az ún. HID (Human Interface Device) eszközök. Ennek köszönhetően az IT részlegek a felhőben is biztonsággal kezelhetik üzemkritikus folyamataikat.

 • A vállalati munkafolyamatok 80 százaléka a felhőben zajlik majd

Napjainkban a privát adatközpontok mellett a legtöbb vállalat már alkalmaz valamilyen menedzselt vagy publikus felhő szolgáltatást is. Az üzemkritikus alkalmazások egyre nagyobb arányban kerülnek át a vállalati adatközpontból a felhőbe, hiszen az előbbiek esetében túl nagy kockázatot jelent egy esetleges leállás. A vállalati IT-rendszerek felhőbe való migrációja megállíthatatlan ütemben zajlik, az átállás pedig újféle integrációs és migrációs eszközökre teremtett igényt, amelyek révén ez a változás könnyedén végrehajtható.

A felhő mellett szóló érvek között a rugalmasság, a megbízhatóság és a nagyobb teljesítmény szerepelnek. Ezen képességek révén a felhőinfrastruktúra bármilyen típusú munkafolyamatot képes kezelni, legyen az hagyományos, üzemkritikus, AI vagy nagy teljesítményű számítástechnika (High Peformance Computing – HPC).

A felhőbe való átállás legnagyobb előnyei a kereskedelmi cégek pénzügyi alkalmazásaiban mutatkoznak majd meg, az átlagos kasszarendszerektől a nagysebességű pénzügyi tranzakciós rendszerekig.

 • Minden alkalmazás AI képességeket használ majd, egyre jobban eltávolodva a hagyományos alkalmazásoktól

2019-ben becslések szerint több adatot generálunk majd, mint az előző 5000 évben összesen. Ha jól használjuk ezeket az adatokat, akkor sokkal gyorsabban, hatékonyabban és rugalmasabban tudunk majd dolgozni. A mesterséges intelligencia képes nagy mennyiségű adatot összegyűjteni, kontextusban értelmezni és kezelni. Ezzel párhuzamosan az AI utat nyit számos újféle alkalmazásnak, amelyek folyamatosan fejlődnek és adaptálódnak az aktuális igényekhez. A digitális átalakulással a hagyományos back-office alkalmazások innovatív front-endekkel és hatékonyabb értékesítési automatizációkkal egészíthetők ki.

Napjainkban a mesterséges intelligenciát egyre szélesebb körben alkalmazzák: a termékek minőségét elemző, kifinomult mélytanulási algoritmusoktól (deep learning) a felhasználókhoz kötődő paradigmákig, amelyek az emberi beszédre, látásra, gesztusokra és érintésre irányulnak. Az Oracle előrejelzése szerint az AI lesz minden új generációs alkalmazás alapja.

 • Az AI és az egyéb új technológiák megduplázzák a hatékonyságot

A mesterséges intelligencia elterjedésének ma már érezhető hatása van az emberi termelékenység területén is – az egyre fejlődő AI képességek révén fokozatosan növekszik a mi hatékonyságunk is. A vállalati adattömegek gyarapodásával pedig az AI egyre jobbá válik a döntések meghozatalában. A mesterséges intelligencia már nemcsak az emberi munkaráfordítás csökkentésére szolgál, hanem képes ténylegesen kiküszöbölni a szubjektivitásból adódó hibákat is.

Az AI révén számos folyamat automatizálható, így a jelenlegi munkakörök az összetettebb és időigényesebb feladatok megoldására koncentrálhatnak: a munkaerő-toborzók például sokkal gyorsabban szűrhetik ki a megfelelő jelölteket, a pénzügyi elemzők pedig elkerülhetik a magas hibalehetőséget hordozó manuális jelentéseket. Az automatizálás viszont nem a munkahelyek megszűnéséhez vezet. Az új technológiák integrálásával – mint az AI és a blokkláncok – a vállalatoknak kevesebb erőforrást kell az üzemeltetésre fordítaniuk, jelentősen csökken a feladatok lefutási ideje, ezzel pedig új, sokkal értékesebb munkakörök jönnek létre, amelyek már az üzleti növekedésre és az innovációkra fókuszálhatnak. Az Oracle előrejelzése szerint az új technológiák, az AI és a kiterjesztett valósághoz kapcsolódó élmények révén 2025-re megduplázódhat a vállalatok jelenlegi hatékonysága.

 • Az ügyfélkapcsolatok 70 százaléka automatizált lesz

Napjainkban az emberek 89 százaléka használ hangasszisztenseket ügyfélkapcsolattartás keretében, és a vállalatok 69 százaléka alkalmaz chatbotot ügyfélkapcsolati szolgáltatásaihoz. Az automatizált ügyfélkezelés hamarosan teljesen hétköznapivá válik, sőt az ügyfelek alapvető elvárása lesz.

Az AI képes értelmezni az ügyfelekkel való beszélgetés kontextusát, függetlenül attól, hogy az milyen irányt vesz, vagy valaki milyen stílusban beszél. Az AI-alapú elemzések révén feltárhatók az ügyfelek pontos igényei, az IoT eszközök segítenek közelebb hozni az ügyfeleket a vállalathoz, a digitális asszisztensek pedig humanizált digitális élményt nyújtanak. Az Oracle előrejelzése szerint 2025-re az összes ügyélkapcsolat 70 százaléka automatizált lesz.

 • A fejlesztők száma tízszeresére, a termelékenység 400 százalékkal növekszik

2012-2018 között a GitHub felhasználóinak száma 5 millióról 31 millióra növekedett, ám a fejlesztők számának ilyen jelentős növekedését az alkalmazások iránti kereslet továbbra is túlszárnyalja. Egyre nagyobb szükség van a jól képzett fejlesztői munkaerőre, amely rendelkezik a legújabb innovációk kezeléséhez szükséges modern technológiai készségekkel és szakirányú tárgyi ismeretekkel. Például a természetes érintkezési felületek – mint a nyelvi feldolgozás vagy a kiterjesztett valóság – magasabb szintű AI és képfeldolgozási ismereteket igényelnek, az ilyen jellegű szakértelem pedig egyáltalán nem elterjedt.

Az újgenerációs környezetek azonban a technikai alapok megkövetelése helyett teret nyitnak a „kódolásmentes” fejlesztésnek, amelynek segítségével vizuálisan, ’drag and drop’ módszerrel állíthatók össze intelligens elemekből a különféle alkalmazások. Ezzel a megközelítéssel a nem hivatásos fejlesztők csökkenthetik az alkalmazások backlogját, sőt, ha szükséges, akkor az egyes üzletágak szakemberei is megépíthetik a saját megoldásaikat.

Az automatizáció révén pedig a fejlesztők egy olyan virtuális világban dolgozhatnak majd, ahol a kódokon és szimulációkon keresztül a teljes fejlesztési ciklust átláthatják. A jövő programozói gesztusok és beszéd útján választhatnak ki kiértékelhető, összeszerelhető és debug-olható szoftver modulokat. Ennek köszönhetően 2025-re a fejlesztők száma magasabb lesz, mint valaha, ráadásul az AI tapasztalatok révén sokkal hatékonyabbak is lesznek.

 • Az adatok több mint 50 százalékát autonóm technológia fogja kezelni

Napjainkban egyre égetőbb elvárás a technológiai ökoszisztémákkal szemben a magas szintű rendelkezésre állás és a biztonság. A jövőben viszont ezekre az igényekre nem humán erőforrással, tréningekkel vagy folyamatokkal fognak reagálni a vállalatok.

Az autonóm technológia kulcsfontosságú szerepet fog játszani mind a kis- és nagyvállalatok üzleti folytonosságának biztosításában és a működési költségek terén is. Az autonómia révén jelentősen csökkenthetők az üzemeltetési költségek – a patchelések és frissítések automatikusan, üzemszünet nélkül elvégezhetők, így a rendelkezésre állás folyamatos lesz. Emellett az alkalmazásfejlesztés sokkal gyorsabbá, olcsóbbá és megbízhatóbbá válik, anélkül hogy több emberi beavatkozást vagy szakértelmet igényelne.

Az Oracle tervei szerint az összes alkalmazását autonóm képességekkel vértezi fel. Elsőként az Oracle Autonomous Database szolgáltatását jelentette be, amely az iparág első olyan adatközponti megoldása, amely önvezérelt, képes önmagán javításokat végezni és a saját védelmét ellátni. Az Oracle előrejelzései szerint ezen képességek alkalmazása számos iparágban teret hódít majd az adatkezelés minden terén.

 • A vállalatok 90 százaléka egyetlen azonosítási platformot fog használni a telephely és a felhő összekapcsolására

Az Oracle and KPMG Cloud Threat Report, 2018 eredményei szerint a vállalatok számára nagy kihívást jelent a többféle azonosítási platform használata a telephelyeken és a felhőben egyaránt. A válaszadók harmada állította, hogy a felhő révén sokkal komplexebb rendszerben kezelhetik a jogosultságok valós idejű kiosztását és elvételét.

2025-re a vállalatok egységes azonosító és hozzáférés-kezelő (IAM) térben fogják kezelni az adatvédelmi szabályozásokat, amelyek azonnali auditálhatóságot igényelnek az alkalmazásoktól a szolgáltatásokig; ezzel párhuzamosan az alkalmazások, felhasználók és eszközök ellenőrzése is felgyorsul.

 • A biztonsági incidensek száma 100-szorosára növekszik

Az Oracle and KPMG Cloud Threat Report, 2018 felmérése szerint tízből négy vállalat számára kifejezetten nagy kihívást jelent a kiberbiztonsági incidensek napi szintű észlelése és kezelése. Az incidensek számának növekedése pedig jelentősen megnehezíti a megfelelő priorizálást és a hibaelhárítást, hiszen minden egyes incidens kiértékelést és reagálást igényel. A McAfee 2019 Cloud Adoption and Risk Report felmérése szerint egy átlagos szervezet 100 millióból csak 1 biztonsági incidenst észlel fenyegetőnek.

2025-re a rosszindulatú forgalom mesterséges intelligenciát használva álcázza majd magát a szabályszerű, emberek által generált adatforgalomban. A kiberbűnözők új módszere, hogy random elemeket tűzdelnek a botnetek viselkedési mintáiba, így indítva el egy sor nehezen detektálható támadást.

A vállalatok válaszként pedig szintén az AI-t hívják segítségül: a nagymértékben automatizált támadások elleni védekezés leghatékonyabb módja, ha a vállalatok a tömeges elemzéseket intelligens, AI-vezérelt elemző platformokká alakítják, amelyek behálózzák a teljes vállalati IT környezetet. Az Oracle előrejelzése szerint 2025-re egyre több cég fogja a core-to-edge biztonsági modellt alkalmazni az ügyféladatok biztonságos kezelése érdekében.

 • Az IT funkciók 70 százaléka teljesen automatizált lesz

Évente több milliárd órát töltünk rendkívül összetett, szükségszerű rutin informatikai feladatokkal, amelyek egyébként egyszerűen automatizálhatók lennének. A felhőszolgáltatások ma már lehetőséget számos folyamat automatizálására, így képesek önmagukon javításokat végezni, illetve valós időben finomhangolásokat végrehajtani. Az automatizálási képességek fejlődésének eredményeként növekszik a megbízhatóság, a rendelkezésre állás, a skálázhatóság és javulnak az alkalmazás-szolgáltatási megállapodások (SLA). 2025-re teljesen hagyományosnak számít majd a szoftver és hardver életciklusának automatizálása. Amikorra a vállalati folyamatok teljes mértékben a felhőbe kerülnek, hatalmas mennyiségű erőforrás szabadul fel, amelyet a vállalatok az üzleti értékteremtő folyamatokra, innovációra vagy egy következő digitális átalakulásra tudnak fordítani.

]]>
Londoni cégek választják az MKB Fintechlab inkubációs programját http://www.technokrata.hu/egazdasag/startup/2019/02/12/londoni-cegek-valasztjak-az-mkb-fintechlab-inkubacios-programjat/ Tue, 12 Feb 2019 09:00:10 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=222854

Az utóbbi hetek, hónapok nemzetközi érdeklődése azt mutatja, hogy már a fintech világ központjának számító Londonból is az MKB Fintechlabba jönnek tanulni a startupok.

Az MKB Fintechlab március elején induló harmadik nemzetközi inkubációs programjában – rekordszámú jelentkező után – négy ország kilenc startupja vesz részt. A kiválasztottak közül két startup már „visszajár” az MKB Fintechlabba, hiszen tavaly év végén ők nyerték az az MKB Fintechlab Budapesten megrendezett első nemzetközi hackathonját.

Az MKB Fintechlab harmadik évében a bank specialistáiból és vezetőiből álló szakértői gárda négy országból köztük Nagy-Britanniából, Észtországból, Finnországból a kilenc legtehetségesebb startupot választotta ki, köztük van a 2018-as év leginnovatívabb finn fintech startupjának választott cég is. A 12 hetes program célja, hogy a résztvevő startupok jelentős mértékű, gyors szakmai fejlődést érjenek el, és a legjobb fintech fejlesztések gyakorlati alkalmazásával új együttműködéseket alakítsanak ki az MKB Pénzügyi Csoporttal és partnereivel. A kiválasztott startupok megoldásai között van újszerű fizetési megoldás, szabályozói megfelelést segítő szoftver és blockchain-alapú bankkártya is.

Az MKB Fintechlab inkubációs programja 12 hetes, intenzív vállalkozásfejlesztési program, amelynek során a Fintechlab specialistái, neves banki és iparági mentorok segítik a startupokat üzleti és szervezeti modelljük, valamint értékesítési stratégiájuk gyors fejlesztésében. A program különlegessége, hogy a résztvevők akár 50 millió Ft tőkebefektetést is kaphatnak, fejlesztéseiket az MKB Bank új digitális rendszereire alapozva, a bankkal közösen vezethetik a piacra.

Pereczes János, MKB Fintechlab ügyvezető:

“Az MKB Fintechlab már három éve „kapu” az MKB Bank és a nemzetközi fintech világ között. Ezen a kapun keresztül épülnek be a fintech innovációk az MKB Pénzügyi Csoport szolgáltatásaiba, ezek egyre erősebb kapcsokat és innovációkat jelentenek az ügyfelek és az MKB Bank kapcsolatában. Öröm és elismerés számunkra, ahogy évről évre egyre több és szélesebb körből érkező innováció létrejöttét tudjuk támogatni, majd ezt követően a gyakorlatba is átültetni. A legjobb úton haladunk, hogy rövid időn belül Budapestet nemzetközi fintech központként is jegyezzék.”

]]>
Rendhagyó megoldásokkal egy élhetőbb jövőért http://www.technokrata.hu/egazdasag/2019/02/12/rendhagyo-megoldasokkal-egy-elhetobb-jovoert/ Tue, 12 Feb 2019 08:00:21 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=222850

,,Gazdálkodj okosan! – NAK Agrotech Hackathon” címmel indít innovációs ötletversenyt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal.

Az eseményre 2019. február 18-ig várják azoknak a startupoknak, egyetemi-, főiskolai hallgatóknak és pályakezdőknek a jelentkezését, akik új lendületet vinnének a hazai agrárszektor működésébe akár úgy is, hogy nem szakértői a területnek, de kipróbálnák magukat egy eddig ismeretlen terepen.

A mezőgazdaság mind Magyarországon, mind pedig globálisan óriási kihívások elé néz, ami hatással van a környezet állapotára, a gazdaságra, de az egészségre is. A népesség gyarapodása következtében jelentősen nő az élelmiszerek iránti szükséglet, kérdés, hogy a Föld élelmiszer-termelő képessége lépést tud-e tartani a trendekkel úgy, hogy az hosszú távon fenntartható legyen. Világszerte észrevehető tendencia, hogy folyamatosan egyre hatékonyabb gazdálkodási módszerek nyernek teret, melyekkel minél kisebb földterületen egyre több és jobb minőségű élelmiszert tudnak megtermelni.  Azonban sokan nem tudnak azonosulni az ágazat kihívásaival, főként a fiatalok nem tudják életpályájukat a szektorban elképzelni. Pedig ez az egyik leggyorsabb ütemben digitalizálódó terület, ahol a mesterséges intelligencia, a high-tech és precíziós technológiák használata már a mindennapok része és sok a kiaknázatlan lehetőség.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) célul tűzte ki azoknak az innovatív megoldásoknak, startup cégeknek és vállalkozó kedvű fiataloknak a felkutatását és felkarolását, akik a mezőgazdaság egyes kihívásait valamilyen rendhagyó megoldással szeretnék orvosolni.  Ebben, valamint a NAK által legjobbnak tartott ötletek beépülésében Magyarország vezető innovációs ügynöksége, a Design Terminal nyújt segítséget, melyekkel a hazai mezőgazdaság a következő szintre léphet.

,,A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal által indított kezdeményezés fő célja, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az agrárszektorban, lehetővé téve az ágazat fejlődését.”

– mondta az együttműködés kapcsán Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

„Szeretnénk, ha a magyar fiatalok innovatív területként, tehetségük kibontakoztatásának egyik lehetőségeként tekintenének az agráriumra. Ezért dolgozunk együtt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával”

– tette hozzá Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője.

A két szervezet együttműködésében valósul meg a ,,Gazdálkodj okosan! – NAK Agrotech Hackathon” című innovációs ötletversenyt, amelynek keretében a jelentkezőknek kihívásként a mezőgazdaság hatékonyságának növelésére kell javaslatokat tenniük. Minden számít, ami segíti növelni az ágazat hatékonyságát, így például: mezőgazdasági gépek, a kapott adatok elemzése és felhasználása, szenzorok, új öntözési megoldások, hatékony munkaszervezés, de ide tartozhat bármilyen eszköz, ami segíti a gazdákat, hogy pontosabb, hatékonyabb, környezetkímélőbb gazdálkodást folytassanak. Az automata dróntól az integrátor és a gazda közötti belső kommunikációs platformon keresztül a precíziós gazdálkodásban tanácsot adó chatbotig.

A felmerülő ötleteket a 24 órás hackaton keretein belül a jelentkező csapatok mentorok segítségével tökéletesíthetik, majd a verseny végén kell azt prezentálniuk egy szakmai zsűri előtt. A 24 órás formátum egy rendkívül intenzív, gyors gondolkodási és fejlesztési folyamatot tükröz. Ehhez tematikus workshopok és olyan mentorok, szakemberek, valamint a NAK szakértői gárdája állnak a versenyzők rendelkezésére, akik segítségükre lesznek, ha elakadnak az ötlet kidolgozásában. Az innovációs ötletverseny az első lépése egy olyan hosszabb távú agrárinnovációs programnak, amely segíti a területen érvényesülni kívánó startupok gyors fejlődését és piacra jutását. Az új megoldások emellett jó lehetőséget biztosíthatnak a gazdáknak munkájuk hatékonyságának növelésében is.

Az eseményre 2019. február 18-ig várják a startupok, egyetemi-, főiskolai hallgatók és pályakezdők jelentkezését. A következő hetekben zajlik a kiválasztás és a kiértesítés, 2019. március 22-23-án pedig maga az esemény. A versenyen bemutatott megoldásokat a NAK által delegált szakmai zsűri értékeli, arról pedig a köztestület dönt, hogy szeretne-e további együttműködést a versenyzőkkel. Kimondott cél, hogy a verseny során kiválasztott innovatív megoldások beépüljenek a NAK és hosszú távon a hazai agrárszektor működésébe.

]]>
A nehézgépjárművek is kibocsátásmentesen működhetnek az ABB elektromos hajtásláncával http://www.technokrata.hu/egazdasag/e-kornyezetvedelem/2019/02/12/a-nehezgepjarmuvek-is-kibocsatasmentesen-mukodhetnek-az-abb-elektromos-hajtaslancaval/ Tue, 12 Feb 2019 07:00:36 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=222844

A föld alatti bányagépek és infrastrukturális berendezések gyártója, az Epiroc már át is ültette a gyakorlatba az új koncepciót második generációs akkumulátorral hajtott járműveinél.

Az ABB a nehéz tehergépkocsik és más haszonjárművek gyártói számára optimalizált elektromos hajtáslánc-platformot hozott forgalomba, hogy a dízel üzemről zökkenőmentesen és gyorsan átállhassanak a kibocsátásmentes villamos üzemmódra. A motorból, hajtásból és járművezérlő egységből álló teljes villamos hajtáslánc-megoldást a maximális teljesítmény, a megbízhatóság és az energiahatékonyság szem előtt tartásával tervezték és hangolták össze. Az ABB együttműködik a haszonjárműveket gyártó OEM-ekkel is, hogy olyan hajtásláncot tervezzenek, amely megfelel az adott gyártó speciális alkalmazási területének.

A föld alatti bányászati és infrastrukturális gépek vezető szállítója, az Epiroc az ABB nehézgépjárműveket gyártó ügyfelei közül az elsők között kezdte alkalmazni az ABB optimalizált e-hajtásláncát. Az Epiroc számos második generációs akkumulátorhajtású járművében a meghajtáshoz és a kiegészítő alkalmazásokhoz már az ABB e-hajtásláncát, így az ahhoz tartozó villanymotorokat és a nagy teljesítményű HSE880 hajtását használják. Az Epiroc azt a célt tűzte ki, hogy dízelüzemű gépektől mentes, jobb levegőminőséggel és kisebb zajkibocsátással működő bányászatot teremt. A gépek villamosítása növeli az energiahatékonyságot, javítja a bánya termelékenységét, csökkenti a szellőztetési igényeket és a karbantartási költségeket.

„Az ABB az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő irányába tett fontos lépésként tekint a nehézgépjárművek villamosítására”

– nyilatkozta Heikki Vepsalainen, az ABB Motorok és Generátorok üzletágának ügyvetető igazgatója.

„Az Epirockal folyó közös munkánk is azt mutatja, hogy az nehézgépjárművekhez kifejlesztett e-mobilitási rendszerek és termékek szállítójaként piacvezető szerepet játszunk. A széles termékskálánkban elektromosjármű-töltők, hálózat- és flottairányítást támogató ABB AbiltyTM, hajtásláncok, valamint villanymotorok, akkumulátorok és egyéb hajtásláncelemekhez kifejlesztett robotizált gyártósorok tartoznak.”      

Sok OEM számára komoly kihívást jelent, hogy a különféle alkalmazások, így például a fejtés, a bányászott anyag felrakása és szállítása esetén a vezetési ciklus és a teljesítménykövetelmények nagyon változóak. A követelmények jelentős szórása miatt a tervezők számára igen bonyolult feladatot jelent, hogy az adott alkalmazáshoz kiválasszák a megfelelő e-hajtásláncot. A túlspecifikált e-hajtáslánc túl költséges és többletsúlyt eredményezhet. Ha az adott alkalmazáshoz alulspecifikált e-hajtásláncot terveznek, az a probléma merülhet föl, hogy a megoldás nem biztosítja a kívánt teljesítményt, a gép túlmelegedhet, következésképp romlik a megbízhatósága és csökken a hasznos élettartama.

Az ABB már több mint 50 000 hajtásláncot szállított villamos meghajtású nehézgépjárművekhez. Ezeket a hajtásláncokat vasúti járművekbe, buszokba, építőipari gépekbe, bányászati és más speciális járművekbe építették be. Az ABB partneri együttműködésre lépett a Northvolttal is. Az együttműködés célja, hogy a két cég lítiumion-akkumulátorok gyártására specializálódott csúcstechnológiai színvonalat képviselő üzemet fejlesszen ki.

További hasznos cikkek az ABB újdonságairól a Műszaki  Magazin oldalain.

További információk az ABB oldalán: http://new.abb.com/hu

]]>
Magyar biztosítási app nyert egy komoly nemzetközi versenyen http://www.technokrata.hu/app/2019/02/11/magyar-biztositasi-app-nyert-egy-komoly-nemzetkozi-versenyen/ Mon, 11 Feb 2019 09:00:44 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=222834

A magyar fejlesztés ”Service design”, azaz szolgáltatástervezés kategóriában hozta el az egyik legelismertebb dizájndíjat a hat és fél évtizedes múltra visszatekintő iF Design Award-ról.

Az iF Design Award a dizájnszakma egyik legrangosabb elismerése, a versenyt pedig a világ legrégebben működő, független, dizájnnal foglalkozó szervezete, az iF International Forum Design GmbH rendezi meg – immár 66 éve. Az idei megmérettetésre ötven országból több mint 6400 pályázat érkezett, amelyeket 67 tagú szakértő zsűri bírált el.  A díj presztízsét jól mutatja, hogy az elmúlt években rendre olyan vállalatok részesültek az elismerésben, mint az Apple, a Samsung vagy éppen a BMW.

Az NN Biztosító a 2018 júliusában elindított, óraalapon, mobiltelefonos applikáción keresztül működő protect.me-vel pályázott a díjra. A nemzetközi szinten is úttörő balesetbiztosítást kínáló protect.me alkalmazás a Service Design terület kategóriájában nyert a szakmai zsűri értékelései alapján. A díj értékét tovább növeli, hogy az elmúlt mintegy hetven év során ez az első magyar megoldás, amely el tudta nyerni a kategória első helyét.

„A protect.me-vel több tekintetben is úttörő vállalkozásba vágtunk bele, hiszen a maga nemében egyedülálló ez az igényalapú szolgáltatás, ráadásul már a kezdetektől a design thinkingre építettünk, végig az ügyfélvisszajelzések alapján dolgoztunk. Ezért még értékesebb visszaigazolás számunkra ez a nemzetközi elismerés. A protect.me-vel teljesen új módon tudjuk megszólítani az ügyfeleinket, akiknek így a 21. századi igényeknek megfelelően gyors, kényelmes és személyre szabott szolgáltatást tudunk nyújtani”.

– hangsúlyozta Sztanó Imre, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója.

A design megalkotása során a társaság a Frontíra design csapatával működött együtt, amelynek vezető designere nagy sikerként értékelte, hogy hozzájárulhattak a rangos elismerés elnyeréséhez. Csertán Ákos kiemelte:

„Az együttműködés során az ügyfélcentrikus, innovatív hozzáállásra és tervezésre helyeztük a hangsúlyt, már önmagában is példaértékű, hogy egy biztosító ilyen előremutató projektbe vág bele”.

Az iF Design Award rövid időn belül a második rangos elismerés, amellyel a protect.me konstrukciót díjazták. Az applikáció a múlt év végén nyerte el a legjobb alkalmazásoknak járó “Best New Mobile App” arany fokozatát. A versenyen a felhasználóbarát, a felhasználókat egyedi módon segítő alkalmazásokat ismeri el az applikációfejlesztőkből, designerekből és tervezőkből álló zsűri.

protect.me csoportos élet- és balesetbiztosítás „on-demand” elven működik, azaz a felhasználó számára releváns biztosítási csomagot elég arra az időszakra aktiválni, amikor ténylegesen szükség van rá, és fizetni is csak az aktív időszakra kell, mobil bankkártyás fizetéssel. Az alkalmazással így a biztosító támogatni szeretné ügyfelei sportos, aktív életmódját. Az applikáción keresztül a biztosítási védelmet egyszerűen és gyorsan be lehet kapcsolni, és pár percen belül alacsony díjért biztosítottá válhat a felhasználó. A gyors csatlakozás mellett a protect.me biztosítás nagy előnye a kedvező ár: egy óra díja ugyanis 79 forinttól 399 forintig terjedhet, biztosítási csomagtól függően.

]]>
Az LG és az Infineon együtt mutatja be a 3D szelfikamerás LG G8ThinQ okostelefont http://www.technokrata.hu/kutyuk/smartphone/2019/02/11/az-lg-es-az-infineon-egyutt-mutatja-be-a-3d-szelfikameras-lg-g8thinq-okostelefont/ Mon, 11 Feb 2019 08:00:05 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=222831

Az LG Electronics (LG) és az Infineon Technologies bemutatta az LG G8ThinQ okostelefonba integrált, háromdimenziós képalkotásra képes Time-of-Flight (ToF) szelfikamera-technológiát.

Az Infineon REAL3TM képérzékelő chipje kulcsszerepet kap a 2019-es barcelonai Mobile World Congressen bemutatkozó LG G8ThinQ okostelefon előlapi kamerájában. Az Infineon és a pmdtechnologies 3D pontfelhő-feldolgozási algoritmusok (a 3D szkennelés során létrejövő térbeli adatpontok) terén megszerzett szakértelmére építve a szenzor teljesen új szintre emeli az okostelefonos előlapi kamera képességeit.

Míg más 3D technológiák bonyolult algoritmusokat alkalmaznak a tárgy és a kamera közötti távolság meghatározására, a ToF képérzékelő chip pontosabb számításokat képes végezni a tárgyról visszaverődő infravörös fény érzékelésével. Ennek köszönhetően más technológiákhoz képest a ToF gyorsabb és hatékonyabb szórt megvilágítás mellett, csökkentve az alkalmazásprocesszor működési idejét, ezáltal pedig az energiafogyasztást is.

Gyors válaszidejének köszönhetően a ToF technológiát széles körben használják a biometrikus azonosításban, például arcfelismerésre. Mivel a ToF három dimenzióban látja a tárgyakat, és működését nem befolyásolja a külső forrásokból érkező fény, kiemelkedő felismerési arányt produkál beltéren és kültéren egyaránt, és ideális a kiterjesztett valóságra (AR) és a virtuális valóságra (VR) épülő alkalmazásokhoz.

Az Infineon az ipari félvezetők globális vezető gyártója, és elismert a szenzoros megoldások terén is. A német chipgyártó termékeit emellett magas megbízhatóságú autóipari, digitális biztonsági és energiamenedzsment-alkalmazásokban is használják. A vállalat az LG G8ThinQ telefonba épített ToF technológiát a felsőkategóriás, prémium okostelefonok és a középkategóriás készülékek számára fejlesztette ki.

Az Infineon készen áll a piac forradalmasítására. Bizonyítottuk, hogy az egyszerű termékeknél jóval magasabb szintű szolgáltatásokat tudunk nyújtani, főleg a telefongyártók, kameramodul-gyártók és mobildizájn cégek részére. Arra számítunk, hogy öt éven belül a legtöbb okostelefon 3D kamerát használ majd, az Infineon jelentős részesedésével ezen a piacon.” 

— mondta Andreas Urschitz, az Infineon energiamenedzsment és multimarket divíziójának elnöke.

Az LG célja, hogy valódi értéket nyújtson a mobilfelhasználóknak. A kezdetektől fogva úgy terveztük, hogy legújabb zászlóshajó készülékünk már a ToF technológiát fogja használni. Így a felhasználóknak egyedi és biztonságos azonosítást kínálunk a kamera képességeinek feláldozása nélkül. A ToF technológiával felvértezett LG G8ThinQ ideális választás lesz azok számára, akik páratlan kamerás képességeket kínáló felsőkategóriás telefont keresnek.” 

— mondta Chang Ma, az LG mobilüzletágának szenior alelnöke és termékstratégiai vezetője.

]]>
Biztonságos böngészés: A Google beújít adataink és eszközeink védelme érdekében http://www.technokrata.hu/egazdasag/adatvedelem/2019/02/11/biztonsagos-bongeszes-a-google-beujit-adataink-es-eszkozeink-vedelme-erdekeben/ Mon, 11 Feb 2019 07:00:43 +0000 http://www.technokrata.hu/?p=222827

A Biztonságosabb Internet nap keretében újabb biztonságtechnológiai megoldást fejlesztett a Google, a Chrome böngésző bővítményeként működő Password Checkupot, ami jelentősen növeli online fiókjaink védelmét.

Használata során azonnal figyelmeztetést kapunk, ha olyan jelszót használnánk, ami már egyszer hekkerek kezébe került. A másik friss Google újítást, a fiókokon átívelő védelmet (Cross Account Protection) pedig arra tervezték, hogy figyelmeztető jeleket küldjön és fogadjon kompromittálódott jelszavak használata esetén. Így, ha egy internetes fiókba betörnek, amihez Google-bejelentkezést használ tulajdonosa, a támadónak nem sok esélye lesz az érintett személy további fiókjaiba is bejutni.

A Google folyamatosan fejleszti biztonságtechnológiai megoldásait és adatvédelmi eszközeit, annak érdekében, hogy mindenki nagyobb biztonságban tudhassa magát az interneten. A legújabb Chrome bővítmény, a Password Checkup ráadásul nem csak akkor nyújt hatékony védelmet adatainknak, ha Google alkalmazásokat és felületet használunk, hanem bármely más internetes oldalon is.
A bővítmény használata rendkívül egyszerű: nyissuk meg a Chrome-ot a számítógépünkön, majd a Google-fiókunkba való bejelentkezés után, töltsük le a Password Checkup bővítményt.  Ezt követően kattintsunk a jobb felső sarokban található ‘Továbbiak’ menüpontra, keressük meg a bővítményt és kapcsoljuk be. Innentől kezdve értesítést kapunk, ha bejelentkezéskor olyan felhasználónevet és jelszót adunk meg internetes online fiókjainkba, amelyek egy, a Google által ismert adatvédelmi incidens miatt már nem biztonságosak. Ilyen esetben a Google kérni fogja, hogy módosítsuk jelszavunkat, hogy fiókunk újra biztonságossá váljon. A telepítést érdemes az okostelefonunkon, illetve bármilyen más csatlakoztatott eszközünkön elvégezni.

Az adatok többszöri titkosításon mennek keresztül, így a fiókazonosító adatokra (felhasználónév és jelszó) senki, a Google sem lát rá.

További információ a Password Checkup működéséről: https://support.google.com/accounts?p=password-checkup.

Más applikációkba való belépéshez Google-bejelentkezésünket használni számos előnnyel jár: gyors, biztonságos, illetve nem kell több különféle jelszót létrehoznunk és megjegyeznünk. Ugyanakkor, ha a Google-fiókunk belépési adatai illetéktelenekhez jutottak, akkor adataink ezeken az oldalakon / applikációkban is veszélybe kerülhettek. A Google másik újítása, a több piaci szereplővel közösen fejlesztett fiókokon átívelő védelem (Cross Account Protection) erre biztosít megoldást, ugyanis a háttérben értesítést küld az incidensről más alkalmazás fejlesztőinek, akik megtehetik a szükséges óvintézkedéseket, mint például a felhasználó kiléptetése.

]]>