Connect with us

Hirdetés

technokrata

Minden, amit a grafitceruzákról tudnod kell

grafitceruza

LifeStyle

Minden, amit a grafitceruzákról tudnod kell

Minden, amit a grafitceruzákról tudnod kell

Bizonyára találkoztál már grafitceruzákon olyan betűjelekkel, mint HB vagy 2B, azonban nem feltétlen foglalkoztál azzal, mit is jelentenek ezek a jelölések.

Mindaddig nem fontosak, amíg csak egy bevásárlólistát írsz, esetleg keresztrejtvényt fejtesz, de ha rajzolásra adnád a fejed, nem hagyhatod figyelmen kívül.

Mit jelentenek valójában azok a HB, H és B betűk a ceruza végén, és mikor, mihez melyiket kell használni? Rövid útmutatónk elolvasása után már Te is tudni fogod, úgyhogy tarts velünk!

Mi az a grafit, és miért abból készülnek a ceruzák?

A grafit a szén egyik formája, és csak a XVII. századtól használjuk írásra, rajzolásra, előtte fémezüstből vagy ólomból, valamint faszénből vagy krétából faragott ceruzákat használtak. A Mesés cuccok ceruzáinak kínálatában a hagyományos grafitceruzákon kívül különféle színes ceruzákat, valamint hozzájuk való kiegészítőket találsz, akár iskolába, akár művészi munkádhoz keresel kelléket.

A grafitceruza két porszerű összetevőből áll: grafitból és agyagból, illetve ma már mesterséges grafitból készítik a legtöbbet. Minél több benne a grafit, annál lágyabb és sötétebb rajzot lehet vele készíteni, és minél több benne az agyag, annál világosabb és keményebb a ceruza.

A grafitceruzák a H-tól a B-ig terjedő tartományban kaphatók, a legvilágosabb és legkeményebb 9H-tól a HB-n át 9B-ig, amely a leglágyabb és legsötétebb. Néha találhatsz F jelzésű ceruzát is, amely a HB kissé keményebb változata, ami azt jelenti, hogy még finomabbra hegyezheted.

Milyen grafitceruzára lesz szükséged?

Ezt mindig a cél határozza meg. Iskolába, általános rajzoláshoz és jegyzeteléshez a HB, esetleg 2B ajánlott, bár ez utóbbi már jobban maszatolódik.

A művészeknek sincs szükségük az összes keménységű grafitceruzára, sok művész 3 vagy több, különböző sötétségű és keménységű ceruzával dolgozik. Célszerű olyan ceruzákat választani, amelyek a tartományban viszonylag közel vannak egymáshoz, de nem közvetlenül egymás mellett, hogy elegendő különbség legyen közöttük.

Ha világos rajzot akarsz készíteni, akkor nem lesz szükséged mély, puha és sötét 9B ceruzára, tehát nem biztos, hogy szükséged lesz a HB-nál sötétebbre. Ha viszont nagyon sötét rajzot akarsz rajzolni, akkor nincs értelme H-t használni.

Egy kemény ceruza alkalmasabb lesz a nagyon finom átmenetek és a sima hatás eléréséhez. Egy puha ceruzával mélyebb, sötétebb árnyalatokat lehet létrehozni.

Nem mellékes a grafitceruzák minősége sem

A ceruza külső anyaga fa, és ennek minősége sem lényegtelen, ugyanis befolyásolja a használhatóságát, hegyezhetőségét.

Mindig a technikádhoz illő grafitceruzát vásárold meg. Rajzoláshoz a lehető legjobb minőségűt szerezd be a szép végeredmény érdekében, hiszen ez nem annyira törékeny és kevésbé kopik.

A különböző márkák minősége nem feltétlen feleltethető meg egymással, így például az egyik gyártó 2B ceruzája nem biztos, hogy ugyanolyan, mint egy másiké. Egy többféle fokozatot is lefedő ceruzakészlet nagyfokú sokoldalúságot biztosít a rajzolás és a vázlatkészítés technikájához.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés