Connect with us
Hirdetés

technokrata

Streptococcus pyogenes: az ezerarcú baktérium

Streptococcus pyogenes

LifeStyle

Streptococcus pyogenes: az ezerarcú baktérium

Streptococcus pyogenes: az ezerarcú baktérium

Az elmúlt években sajnos egyre több betegnél állapítanak meg Streptococcus pyogenes fertőzést és úgy tűnik, hogy ezen baktérium terjedésének még a nyári időjárás sem szab gátat. A korábbi időszakban is gyakran találkoztak az orvosok a közösségben gyorsan terjedő fertőzéssel, azonban amíg korábban ezek az esetek egy-egy közösségre lokalizálódtak, valamint főként a téli-tavaszi időszakban jelentkeztek, addig mára már minden évszakban és nem csak elszórtan jelentkezik ez a kórokozó.

Milyen betegségeket okozhat a Streptococcus pyogenes?

Ahogy a címben is utaltunk rá, a tünetek a test szinte bármelyik pontján megjelenhetnek. A Ju-Med Egészségcentrum fül-orr gégészeti szakrendelőjében folyamatosan jelentkeznek a különféle panaszokban szenvedő páciensek, akiktől mintát véve, laboratóriumi tenyésztéssel kimutatható ez a baktérium.

A Streptococcus számtalan betegséget tud okozni, torokgyulladást, mandulagyulladást, középfülgyulladást, arcüreggyulladást, skarlátot, ótvart, de okozhat reumás lázat, reumás szívbetegséget, szövetelhalással járó gyulladást és akár vesegyulladást is. Látható tehát, hogy milyen sokféle problémát tud okozni, és ha elhanyagoljuk a kezelést, akkor igen súlyos következményekkel járhat a fertőzés lezajlása.

Hogyan terjed ez a baktérium?

Sajnos nagyon könnyen bekerülhet a szervezetbe, hiszen bőrkontaktus vagy cseppfertőzés útján, szennyezett tárgyról vagy ételből, a levegőben lebegő porszemcsékről, de még az ondó is átviheti a fertőzést. Nem törvényszerű azonban az, hogy a baktérium jelenléte betegséget okoz. Kutatások szerint a felnőttek 5%-a, míg a gyerekek 2-17%-a tünetmentes hordozó, és a garatban, a nemi szervek környékén, illetve a bőr bármely részén található rajtuk Streptococcus pyogenes.

Mit lehet tenni a tünetek jelentkezésekor?

A fertőzés megállítása érdekében antibiotikumos kezelés szükséges, és ettől egyáltalán nem tekinthetünk el. Míg más fertőzések esetén gyakran érdemes várni a szervezet reakciójára és az immunrendszert dolgoztatni, addig ebben az esetben mindenképpen el kell kezdeni a gyógyszerszedést. Az antibiotikum egy hatékony fegyver a járványszerű terjedés ellen, megfelelő ideig és megfelelő dózisban kell alkalmazni.

Nagyon fontos, hogy a kezelés időtartamát mindig tartsuk be, még akkor is, ha a gyógyszerszedés következtében a tünetek enyhülnek és jobban érezzük magunkat. A túl korán abbahagyott antibiotikumos kezelés ugyanis azt eredményezi, hogy a gyengébb kórokozók a kezelés elején elpusztulnak, az erősebbek pedig megmaradnak, így a betegség újult erővel, immár erősebb baktériumegyedekkel fog támadni, és ezért egyre magasabb dózisban kell adni a gyógyszereket.

Létezik-e védőoltás a Streptococcus ellen?

Sajnos nem létezik, a kutatóknak egyelőre nem sikerült megtalálni a védőoltást a baktérium ellen, így nem tudunk mást tenni, mint gyógyítani a betegeket és megakadályozni a fertőzés továbbterjedését főként a veszélyeztetett csoportba tartozók védelme érdekében.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés